August 30th, 2019

Mari kita seluruh warga negara,
Ramai-ramai menyambut hari merdeka,
Merdeka!

31 bulan lapan,
Lima puluh tujuh hari mulia,
Negaraku merdeka.

Pada tanggal 31 Ogos setiap tahun kita menyambut Hari Kemerdekaan dan tahun ini kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 62 tahun. Tema kemerdekaan tahun ini ialah Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih.

Bersempena dengan Hari Kemerdekaan tidak lama sahaja lagi, kami telah pun ‘turun padang’ di sekitar Kuala Lumpur untuk bertemu dengan rakyat Malaysia dan bertanyakan beberapa soalan tentang kemerdekaan. Ada yang malu-malu dan ada juga yang terpinga-pinga bila diajukan soalan.

Dan pastinya semasa zaman persekolahan dahulu kita sering kali menyanyikan lagu-lagu kemerdekaan seperti Jalur Gemilang, Keranamu Malaysia, Tanggal Tiga Puluh Satu, Sejahtera Malaysia dan banyak lagi lah. Setiap kali sambutan memang kita dah cukup hafal semua lagu tu.

Tapi kalau ditanya sekarang ini, anda masih ingat lagi ke semua lagu tu? Kalau kami minta anda nyanyikan semula agaknya ingat ke tidak lirik tu ye? Macam itu lah gelagat mereka ini apabila kami minta sambungkan lirik lagu Jalur Gemilang. Tapi tak apa yang penting usaha tu kita nampak.

tanya soalan lagu Jalur Gemilangsambung nyanyi lagu Jalur GemilangYang ini pula dah macam bunyi lirik lagu kumpulan Blackpink Ddu-Du Ddu-Du pun ada juga ni. Mungkin dia peminat setia agaknya itu yang tersalah lagu tu.
peminat setia lagu Korea ke ini

Apa yang best dekat Malaysia?

Makanan
roti canaimee goreng makanan Malaysia

Ini pastinya jawapan yang paling popular sekali iaitu makanan. Disebabkan Malaysia ada pelbagai kaum jadi pilihan makanan yang ada juga pelbagai jenis. Siapa saja tak suka makan roti canai? Tak lupa juga Char Kuey Tiaw yang sedap dimakan panas-panas berasap. Nasi campur pula tak payah cakap lah sebab memang hari-hari jadi makanan wajib.

Perpaduan kaum
Malaysia mempunyai masyarakat berbilang kaum

Malaysia mempunyai masyarakat yang berbilang kaum, budaya dan agama. Bukan sahaja kita dapat merasai sambutan perayaan kaum lain contohnya seperti perayaan Hari Raya Aidilfitri yang juga disambut oleh kaum lain. Tiada apa yang pelik kerana ini sememangnya normal di Malaysia untuk merayakan semua perayaan.

Apakah erti kemerdekaan bagi anda?

Ketika diajukan soalan ini memang rata-rata semua menjawab keamanan dan keharmonian di dalam masyarakat. Sebagai sebuah negara mempunyai masyarakat majmuk, keharmonian di dalam masyarakat adalah perkara yang diinginkan oleh setiap individu. Pastinya kita tidak mahu perpecahan antara kaum berlaku kerana ia akan menggugat keamanan negara.
Tugu Negara Simbol kemerdekaan

Sememangnya banyak perkara ataupun fakta-fakta yang unik serta menarik yang ramai antara kita yang tidak tahu tentang Malaysia. Sesekali luangkan sedikit masa bersama kawan-kawan sambil #KopiBreak untuk bercerita ataupun berkongsikan pengetahuan tentang negara kita ini. Bak kata pepatah ‘tak kenal maka tak cinta’. Cintailah Malaysia kita dan Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 62.

August 30th, 2013

Tahun ini ialah tahun ke 56 kemerdekaan negara kita. Malaysia sememangnya unik. Pelbagai kaum, makanan yang lazat, budaya yang berbeza dan paling menarik bagi Abang Nara ialah penggunaan bahasa yang meliputi seluruh kaum. “Syok”, “macha”, “gostan” dan “fuyyoh” ialah antara perkataan yang hanya rakyat Malaysia sahaja akan faham.

negaraku 4

Jadi apabila Astro melancarkan kempen Hari Merdeka Astro dengan menggunakan hashtag #gobeyond dan #UrMalaysianIsShowing bersempena Hari Kemerdekaan yang ke-56 di Midvalley baru-baru ini, Abang Nara jadi teruja. Inilah peluang untuk kita sebagai rakyat Malaysia menunjukkan betapa uniknya diri kita. Kempen yang dirasmikan oleh Ketua Pegawai Operasi Astro, Henry Tan ini turut sama mengalakkan rakyat Malaysia melakukan sesuatu yang positif dan berkongsi kegembiraan bersama rakyat Malaysia yang lain.

negaraku 4

Dimeriahkan dengan kehadiran selebriti seperti Lisa Surihani, Aznil Nawawi dan ramai lagi, satu rekabentuk unik yang diberi nama Positive Engine telah ditempatkan di aras 3 Midvalley. Positive Engine ini menampilkan pelbagai rekaan unik yang menjadi mercu tanda Malaysia. Kalau ada masa, korang kena pergi tengok sebab Positive Engine ini sangat-sangat menarik dan mampu menambah rasa kecintaan terhadap negara kita.
negaraku 4

Selain di Midvalley, Go Beyond Meter ini turut dipaparkan di www.gobeyond.com.my. Untuk makluman, Go Beyond Meter akan merekodkan akur janji oleh rakyat Malaysia. Lagi banyak akur janji yang dilakukan menerusi aplikasi GoBeyond, lagi tinggilah nombor yang akan dipaparkan di meter ini. Akur janji ini boleh dilakukan menerusi aplikasi Facebook GoBeyond.

negaraku 4

Senang je nak buat pledge nie. Abang Nara dah pledge “Beri laluan kepada kereta yang ingin masuk dari simpang ke jalan utama”. Simple je kan? Antara selebriti yang sudah pun berjanji ialah Lisa Surihani, Aznil dan ramai lagi. Marilah ramai-ramai kita berusaha menyebarkan rasa positif lebih-lebih lagi di Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-56 ini.
negaraku 4

Paling menarik perhatian Abang Nara ketika pelancaran kempen kemerdekaan oleh Astro ini ialah t-shirt yang dipakai oleh para selebriti. Memang cool sangat-sangat. Tulisan yang digunakan ialah perkataan-perkataan yang Abang Nara selalu guna. Antaranya seperti “Rilekslah bro”, “Solid giler” dan “Stylo mylo”. Kesemuanya cute-cute sangat.
negaraku 4

Dan Abang Nara melonjak keseronokan kerana T-shirt yang sangat best ini boleh didapati secara online di https://apps.facebook.com/yourmsianisshowing. Boleh reka t-shirt mengikut design yang kita mahu. Kalau rekaan mendapat undian tertinggi dan dipilih sebagai pemenang, boleh dapat terus t-shirt itu secara percuma. Memang terbaik!!!

negaraku 4
Terbaru Abang Nara check hanya tinggal 500 helai sahaja yang boleh dibeli. Fuh ~~ Memang terhad sangat-sangat. Nanti apabila kempen #UrMalaysianIsShowing semakin meluas sambutannya, Abang Nara confirm t-shirt ini akan habis macam pisang goreng. Lagi best, kesemua keuntungan daripada jualan t-shirt ini akan disumbangkan kepada badan kebajikan menerusi program Astro Kasih. Sambil membeli, sambil menderma. Harap anda cepat-cepat buat tempahan sebelum kehabisan stok.

negaraku 4

Ketika pelancaran kempen Hari Merdeka oleh Astro ini, turut sama ditayangkan muzik video “Excuse me Sir your Malaysian is showing”. Abang Nara dan para hadirin pakat tergelak bersama-sama. Apa yang dipaparkan di dalam muzik video ini memang seringkali dilakukan oleh kita sebagai rakyat Malaysia.

Abang Nara harap, sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-56 ini, jomlah kita beramai-ramai meriahkan kempen yang dianjurkan oleh Astro ini. Tunjukkan semangat cintai negara. Kalau bukan kita, siapa lagi yang nak sayang Malaysia. Tak gitu? Lebih info layari www.astro.com.my/negaraku

 

August 31st, 2010

selamat hari merdeka ke 53

Sudah 53 tahun rupanya negara kita merdeka. Satu tempoh yang cukup lama. Kalau seorang manusia, mungkin sudah sampai ke fasa terakhir kehidupannya. Selama kita merdeka 53 tahun ini, mampukah kita berbangga dengan negara kita?

Masalah buang bayi, masalah bunuh-membunuh, masalah negara yang boleh bankrup, masalah gaji yang terlalu ciput, masalah harga barang yang semakin menaik dan bermacam-macam masalah lagi di negara kita ini. Mampukah kita untuk bersama-sama buat satu resolusi menanganinya bersempena dengan kemerdekaan yang ke 53 ini?

Apa-apa pun, selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke 53. Semoga Malaysia terus maju dan terus makmur. I’m proud to be a Malaysia.

August 31st, 2009

merdeka

Untuk semua pembaca BeautifulNara, kami mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang Ke 52. Semoga merdeka kali ini lebih bermakna daripada merdeka yang sebelumnya. Semoga negara kita akan lebih maju dan selamat di masa hadapan. Yang penting, semoga virus H1N1 akan berjaya dikekang sebelum merebak makin teruk.

Untuk para artis Malaysia, selamat Merdeka jugak. Jangan pergi celebrate kat kelab-kelab atau parti pulak. Duduk rumah sudah la. Tapi kalau korang nak gi gak celebrate kat parti-parti, kelab-kelab dan sebagainya, janganlah marah pulak kalau tetiba gambar terlampau korang keluar kat BeautifulNara. Bukan salah kami tak sound awal-awal. Hehehe.

Dan untuk pembaca yang masih berjuang dalam menjadi pemenang pertandingan pengkomen terbanyak, hari ini adalah hari terakhir komen anda dikira untuk pertandingan tersebut. Jadi berusahalah sebaik mungkin. Tapi kalau boleh lepas pertandingan nie pun harap still maintain komen jugaklah. Jangan terus senyap sepi jer.

Merdeka, merdeka, merdeka!!!