Written by AbangNara | May 10th, 2019

Hello, selamat sejahtera semua. Nama saya Truffle. Saya ialah seekor kucing.

1

comel kan saya?

Seperti biasa, selepas tuan saya pergi ke pejabat dan meninggalkan saya berseorangan, saya dan rakan-rakan meng”update” perkembangan terkini masing-masing. Ini adalah rutin harian ahli-ahli Persatuan Kucing-Kucing Seluruh Malaysia (PKSM).

213123

itu Snowy. Saya ada “crush” kat dia

Hari ini, saya terkejut apabila mendapat tahu kehidupan tenang dan aman beberapa orang rakan saya telah terganggu dan tergugat dengan kehadiran satu “benda” ini. Mereka tidak dapat menahan rasa ingin tahu sebaik sahaja terhidu dan ternampak “benda” ini. Ini adalah satu masalah yang amat BERAT untuk kami semua!!!

65865756

Demi membuktikan kata-kata mereka adalah benar dan bukan rekaan semata-mata, kawan-kawan saya telah menghantar video sebagai bukti. Memang “benda” ini cukup mengujakan dan mampu membuatkan kami semua mengiau tanpa henti. Korang tengoklah sendiri!!!

Setelah membuat sedikit kajian, identiti “benda” tersebut berjaya saya kenalpasti. Ia adalah KFC Golden Egg Crunch.

Untitled-1

adui, saya tengok gambar nie pun dah meleleh air liur dibuatnya

KFC Golden Egg Crunch ini adalah kombinasi ayam Hot & Spicy dengan telur masin, daun kari dan selasih manis yang sangat-sangat lazat. Gabungan rasa masin, pedas dan manis hidangan ini memang membuatkan kami semua tidak keruan. Tengah tidur pun boleh bangun balik bila tuan rumah bawa balik KFC Golden Egg Crunch nie untuk berbuka puasa. Heh heh heh..

2

Pelbagai usaha telah kami lakukan untuk menarik perhatian tuan kami agar dia leka, sekaligus memberikan peluang kami menikmati keenakan KFC Golden Egg Crunch ini. Kalaulah kami boleh pergi order sendiri kat KFC, memang hari ini jugak kami pergi. Dengan harga RM14.90 sahaja, boleh dapat 2 ketul ayam, 1 minuman Mangga Ria, 1 kentang putar dan 1 coleslaw. Memang berbaloi-baloi!!! Sesuai sangat untuk juadah berbuka puasa. Lagipun puasa kan sebulan, bolehlah kita mencuba pelbagai jenis makanan termasuk KFC Golden Egg Crunch ni.

Setelah melakukan perbincangan secara menyeluruh bersama kesemua ahli-ahli Persatuan Kucing-Kucing Seluruh Malaysia (PKSM), berikut adalah pesanan yang kami para kucing ingin sampaikan kepada anda semua:-

“MIAW, miaaaaaaaaw, miawwww, miawwwww, MI AAA WWWWW, Miawawwawaw”

“Oi kalau bawa balik KFC Golden Egg Crunch tu janganlah makan sorang-sorang. Bagilah kat kitoarang sikit. Kitorang pun teringin jugak”

Sekian, semoga selepas ini, kami juga akan dapat menikmati kelazatan dan kesedapan KFC Golden Egg Crunch ini. Tolong sampaikan pesanan ini kepada kawan-kawan anda yang ada membela kucing di rumah. Kalau boleh, suruh diorang bawak balik KFC Golden Egg Crunch selepas balik kerja hari ini. Boleh ke https://kfc.com.my/find-a-kfc untuk melihat cawangan KFC berhampiran anda. Miaw miaw miaw miawwww (Tq so much).



Written by Bella | December 31st, 2018

Sejak kebelakangan ini, ramai yang mengeluh harga makanan naik  dan mengaitkannya dengan cukai SST. Kadang-kadang, sampai terbantut hasrat untuk makan luar bersama keluarga tercinta gara-gara isu tersebut.

Bukan ingin menyebelahi mana-mana pihak, tetapi disebalik segala rungutan itu, kadang-kadang kita kena fikir logik. SST bukannya faktor tunggal harga barangan naik. Dalam sesuatu perniagaan, kos operasi yang meningkat juga dilihat antara punca peniaga terpaksa menaikkan harga barangan.

Mungkin ramai yang berpendapat bahawa pengenalan cukai SST akan menyebabkan ramai pengusaha makanan terutamanya, mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barangan mereka. Tetapi, fikirkan seketika.

48997415-10155792137375952-3956094204546908160-o

Contohnya macam kes viral KFC baru-baru ini dimana ada netizen meluahkan rasa tidak puas hatinya kerana harga sudah naik. (Snack plate daripada RM 12.30 ke RM 15.30 dan Dinner Plate RM 15.60 ke RM 19.60)

Ramai yang terus percaya bulat-bulat ianya disebabkan SST dan tidak fikir dengan lebih mendalam tentang kos operasi syarikat itu sendiri. Kos operasi untuk pengetahuan anda merangkumi pelbagai aspek, daripada harga bahan mentah sehinggalah gaji pekerja dan termasuklah juga kadar inflasi yang tinggi.

Berikutan itu, sedikit penyelarasan harga harus dilakukan agar dapat menjamin kualiti makanan yang disajikan dan perkhidmatan yang disediakan kepada pelanggan.  Menu juga telah disusun secara spesifik untuk memberi pilihan harga berdasarkan keperluan pelanggan yang berbeza-beza, terutamanya dari segi “bajet”.

Whats-App-Image-2018-11-13-at-19-05-29

value-bowls-en
Namun, hidangan ataupun makanan favorite rakyat Malaysia seperti Cheezy Wedges yang berharga RM5.90 dan Value Bowls yang cuma berharga serendah RM3.90, masih mengekalkan harga asal mereka.

Tidak dapat dinafikan, kita sebagai pengguna mempunyai hak untuk bersuara.  Namun, kita juga perlu mempunyai pengetahuan yang cukup tentang asas operasi sesebuah perniagaan dan impak sistem pencukaian yang diguna pakai. Secara hakikatnya, pengenalan cukai SST telah melahirkan pelbagai jenis pendapat yang positif dan negatif. Pendapat anda memang berbeza tetapi fakta mengenai SST perlu dfahami supaya anda dan juga seluruh rakyat Malaysia mendapat pengetahuan yang menyeluruh. Kongsikan pendapat anda di ruangan komen di bawah.



Written by AbangNara | December 5th, 2018

Pernah tak korang tiba-tiba rasa lapar walaupun baru je lepas makan? Mesti rasa pelik kan sebab tak tahu punca kenapa rasa lapar tu selalu datang.
Selalunya kalau rasa lapar melanda, apa yang korang akan buat? Jadi hari ni kami nak kongsikan beberapa tips yang korang boleh buat kalau tiba-tiba rasa lapar.
Sentiasa ada snek dalam beg

1

Perkara wajib untuk korang yang suka makan ni ialah korang kena pastikan sentiasa sediakan stok snek dalam beg dan laci simpanan tu. Mungkin snek tak bolehlah nak mengenyangkan perut yang lapar tu tapi sekurang-kurangnya boleh tolong bagi perut tu terisi je sementara nak tunggu waktu makan seterusnya.
Minum air yang banyak

2

Kalau korang masih rasa lapar walaupun baru lepas makan, apa kata korang cuba minum air kosong dengan lebih kerap dan banyak. Kalau korang tak lalu nak minum air kosong, mungkin korang boleh cuba minum jus buah-buahan segar, kopi atau teh. Elakkan minum air soda dan air manis takut nanti korang makin lapar pula. Tapi jangan minum air banyak sangat sampai perut kembung tau!

Tidur

3

Apa kata korang muat turun je aplikasi KFC yang terbaru. Ya, sekarang KFC dah ada aplikasi yang boleh dimuat turun terus ke dalam telefon pintar korang.

4

Korang boleh dapatkan menu KFC Delivery kegemaran korang terus melalui aplikasi ni, lepas tu order je. Selain tu, korang boleh jadi antara orang yang terawal untuk mendapat maklumat mengenai promosi-promosi KFC yang menarik.
Yang paling seronok, anda Boleh tebus Cheezy Wedges bila anda order KFC Delivery melalui app terbaru mereka!

Cuba bayangkan masa korang tengah lapar, lepas tu dapat pula makan Cheezy Wedges yang panas dengan kuah cheese yang melimpah. Nak buat lagi terliur, cuba bayangkan ayam goreng KFC yang cukup rangup. Aduhhhh, syoknya!

5

6

Macam mana nak tebus Cheezy Wedges percuma tu?

Senang je caranya, korang hanya perlu muat turun aplikasi KFC Delivery ke dalam telefon pintar, lepas tu korang sign in ke akaun korang atau sign up jika masih belum ada akaun, kemudian pergi ke bahagian rewards dan tebus Cheezy Wedges percuma tu. Senangnya!

Jadi, tunggu apa lagi, muat turun aplikasi KFC Delivery sekarang dan order makanan kegemaran anda untuk menebus SATU Cheezy Wedges. Baru la menjilat jari !

7

Selamat mencuba dan ingat-ingat sikit dekat kami bila tengah makan KFC tu !



Written by AbangNara | March 22nd, 2017

Seperti yang dijanjikan, hujung minggu lalu, Abang Nara telah menjejakkan kaki ke KFC untuk merasai sendiri kelazatan KFC Twister dengan 2 rasa baharu iaitu KFC Twister Hot & Zesty dengan sos Creamy Chili Lime dan juga KFC Twister Cheezy dengan sos Cheezy Mayo.

kfc twister

bergambar dulu sebelum pergi order. Muka dah tak sabar dah tue

Setelah beratur kira-kira 5 minit, tibalah giliran Abang Nara untuk membuat pesanan. Tanpa berlengah lagi, Abang Nara terus order KFC Double Twister Combo yang berharga RM14.90 untuk merasai sendiri kelazatan kedua-dua rasa baharu KFC Twister. Kalau korang nak beli ala carte pun boleh jugak. Cuma RM6.50 sahaja. Kalau beli kombo (termasuk air dan fries) pula harganya ialah RM9.90. Berbaloi-baloi sangat.

kfc twister

muka tak sabar nak tunggu tibanya KFC Twister baharu

2 minit kemudian, KFC Twister baharu sudah berada di tangan Abang Nara.

kfc twister

muahahaha. Bau pun dah menyelerakan sangat

Tanpa berlengah lagi, Abang Nara pun mengambil tempat duduk dan mula membuka balutan KFC Twister baharu ini. Air liur sudah mula meleleh melihat kepingan daging ayam Zinger yang disaluti dengan roti tortila lembut beserta sayur-sayuran yang fresh. Nafsu makan membuak-buak.

kfc twister

ok muka kenapa terover excited sangat tue

Maka bermulalah sesi merasai sendiri kelazatan KFC Twister baharu ini.

kfc twister

ok muka tak boleh blah sebab sedap sangat. Feel dia memang lain macam

kfc twister

cenggini ah sedap dia. Puas hati sangat-sangat

Serius memang sedap sangat-sangat KFC Twister baharu ini. Abang Nara paling suka KFC Twister Hot & Zesty sebab diri ini memang suka makan pedas. Peminat keju mesti suka KFC Twister Cheezy dengan sos Cheezy Mayo. Bergantung pada citarasa masing-masing. Yang penting, memang kekenyangan lepas makan. Besar sangat portionnya. Puas hati dan berbaloi-baloi.

kfc twister

aksi terlarang Abang Nara dengan rakusnya memakan kedua-dua KFC Twister baharu serentak

Jika anda belum merasai keenakan KFC Twister baharu ini, Abang Nara nasihatkan agar bersegera ke KFC berhampiran anda hari ini juga. Serius sedap sangat-sangat. Maklumat lanjut layari www.twister.kfc.com.my. Selamat menjamu selera.