March 20th, 2020

Disaat insan lain lena diulit mimpi, petugas barisan hadapan seperti doktor, jururawat serta petugas kesihatan di hospital terus setia menghayun langkah melakukan yang terbaik untuk merawat pesakit dan menjadi benteng hadapan bagi membendung penularan COVID-19 di Malaysia.

ustaz ebit lew belanja kfc

Melihat pengorbanan petugas perubatan yang bertungkus lumus merawat pesakit  di hospital, pendakwah terkenal Ustaz Ebit Lew tampil memberikan sumbangan KFC kepada mereka.

Menerusi akaun Instagramnya, Ustaz Ebit memuat naik video pendek ketika dia membeli makanan dan kemudiannya diedarkan kepada petugas di Hospital Sungai Buloh.

Menurut pendakwah itu, petugas perubatan telah menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka dengan penuh dedikasi meskipun terdedah dengan pelbagai risiko yang mampu mengancam nyawa mereka. Pada masa yang sama, Ustaz Ebit mendoakan agar mereka yang berhadapan dengan situasi terus kekal tabah dan kuat.

Mereka tidak  mengharapkan apa-apa pujian, jauh sekali ganjaran dan anugerah. Hanya menjalankan amanah dengan penuh jujur, ikhlas dan dedikasi. Terima Kasih seluruh warga petugas kesihatan yang menjadi barisan hadapan membanteras COVID-19. Anda adalah wira buat seluruh rakyat Malaysia.

January 16th, 2020

Hari Ahad yang lalu, tiba-tiba perasaan ingin makan KFC membuak secara tiba-tiba. Tanpa disedari, tup-tup diri ini dah terpacak di hadapan pintu masuk KFC USJ 20.

KFC White BBQ Crunch

Ketika sedang beratur dengan penuh sopan, mata ini terlihat sesuatu yang cukup menarik pada menu yang terpampang di belakang kaunter KFC.

KFC White BBQ Crunch

Fuh apa benda pula KFC White BBQ Crunch nie? Tengok gambar nampak macam lazat sangat-sangat. KFC sememangnya tidak pernah mengecewakan setiap kali mengeluarkan hidangan baru mereka, Semuanya laku keras! Dipenuhi dengan rasa ingin tahu, kami terus membuat pesanan ayam terbaru KFC ini.

KFC White BBQ Crunch

Untuk makluman, KFC White BBQ Crunch ini boleh dinikmati dalam 3 pilihan iaitu kombo 2 ketul ayam (RM15.90) atau kombo 3 ketul ayam ( RM20.30) yang hadir dengan 1 kentang putar, coleslaw dan 1 minuman Pepsi. Selain itu, hidangan terbaru ini juga boleh dinikmati di dalam set Box Meal pada harga RM20.30 dengan seketul ayam KFC White BBQ Crunch beserta dengan Zinger Burger, sayur coleslaw, kentang goreng dan minuman. Tepuk dada, tanyalah selera. Pilih je mana-mana yang sesuai dengan citarasa anda.

KFC White BBQ Crunch

Selepas lebih kurang 5 minit menanti, pesanan kami iaitu kombo 3 ketul KFC White BBQ Crunch pun tiba. Sekali pandang, memang terus jatuh cinta dibuatnya.

KFC White BBQ Crunch

Kita “close up” sikit gambar untuk membuatkan anda lebih terliur.

KFC White BBQ Crunch

Tanpa melengahkan masa, kami terus mencuba KFC White BBQ Crunch yang cukup menggiurkan ini.

KFC White BBQ Crunch

Dan sesungguhnya, rasa KFC White BBQ Crunch ini memang membuatkan kami terkesima. Nak cerita dengan lebih mendalam tentang kelazatan ayam terbaru KFC ini memang sukar, namun demi anda, kami senaraikan 3 perkara yang menyebabkan anda WAJIB cuba KFC White BBQ Crunch ini.

Lain macam sedapnya

Dibawakan khas buat masa terhad bersempena perayaan Tahun Baru Cina, KFC White BBQ Crunch ini sangat sesuai untuk mereka yang gemar mencuba sesuatu yang baru. Hidangan ini menjanjikan sebuah pengalaman makan yang mengasyikkan, unik dan tidak harus dilepaskan. Anda pasti akan berkata “Wow, memang lain macam betul sedap ayam nie” apabila gigitan pertama KFC White BBQ Crunch ini menerjah mulut anda. Sedap tak terkata!

Dua kali ganda sos, dua kali ganda keenakan

Ayam goreng KFC White BBQ Crunch ini sebenarnya dibalut dengan 2 jenis sos iaitu sos pedas manis dan sos barbekue yang berwarna putih, bukan warna coklat atau merah yang lebih dikenali ramai.Apabila kedua-dua sos ini digabungkan, keenakannya meningkat berkali-kali ganda. Senang cakap, gabungan rasa kedua-dua sos ini memberikan satu sensasi baru yang tidak pernah dikecapi sebelum ini. Memang padu!

Rasa salai, pedas, dan rangup

Apabila sos barbekue berwarna putih ni dicurah ke atas ayam goreng KFC Hot & Spicy yang disaluti dengan sos pedas manis istimewa, ia menghasilkan satu gabungan rasa salai, pedas dan rangup. Rasa ini pasti tidak akan dijumpai di dalam hidangan lain di dunia ini. Hanya ada pada KFC White BBQ Crunch sahaja. Sekali dah start makan, memang tak boleh berhenti. 3 ketul ayam habis dalam sekelip mata sahaja. .

KFC White BBQ Crunch

Untuk buat anda lebih tergoda, silalah tengok video di bawah. Leleh betul sos barbeku KFC White BBQ Crunch nie…

Ha, lap sikit air liur yang dah terkeluar kat mulut anda tue. Tengah hari ini terus ajak mak ayah, kawan-kawan atau suami/isteri korang untuk terus ke KFC berhampiran dan mencuba hidangan KFC White BBQ Crunch ini. Confirm berbaloi-baloi punyalah. Boleh check KFC paling dekat di sini. Selamat menjamu selera



May 10th, 2019

Hello, selamat sejahtera semua. Nama saya Truffle. Saya ialah seekor kucing.

1

comel kan saya?

Seperti biasa, selepas tuan saya pergi ke pejabat dan meninggalkan saya berseorangan, saya dan rakan-rakan meng”update” perkembangan terkini masing-masing. Ini adalah rutin harian ahli-ahli Persatuan Kucing-Kucing Seluruh Malaysia (PKSM).

213123

itu Snowy. Saya ada “crush” kat dia

Hari ini, saya terkejut apabila mendapat tahu kehidupan tenang dan aman beberapa orang rakan saya telah terganggu dan tergugat dengan kehadiran satu “benda” ini. Mereka tidak dapat menahan rasa ingin tahu sebaik sahaja terhidu dan ternampak “benda” ini. Ini adalah satu masalah yang amat BERAT untuk kami semua!!!

65865756

Demi membuktikan kata-kata mereka adalah benar dan bukan rekaan semata-mata, kawan-kawan saya telah menghantar video sebagai bukti. Memang “benda” ini cukup mengujakan dan mampu membuatkan kami semua mengiau tanpa henti. Korang tengoklah sendiri!!!

 

View this post on Instagram

 

Been seeing KFC Golden Egg Crunch ads everydayyyy after work and felt so tempted. Finally got to try them! We all know how obsessed the cats are with anything Salted Egg (especially this Leia!) so when I got em for dinner yesterday they wouldn’t leave me alone ??? Luke and Leia, why you both like this! You guys really are the #GoldenEggCats . But honestly, the chicken was seriously so good I didn’t want to share with them even though they tried begging, maybe next time ? . Get your KFC Golden Egg Crunch at your nearest outlet today ? . #KFCMalaysia #KFCGoldenEggCrunch #mukbang

A post shared by Luke, Leia & Chewie (@lukeleiachewie) on

 

View this post on Instagram

 

Sedap giler buka puasa ngan Golden Egg Crunch ni. Tengoklah siape dah datang? Nak curi fried chicken I ke? ? ? Memang sah, kucing I ni #GoldenEggCats . #KFCMalaysia #KFCGoldenEggCrunch

A post shared by Cat Daddy ? (@iman_whateverhisnameis) on

Setelah membuat sedikit kajian, identiti “benda” tersebut berjaya saya kenalpasti. Ia adalah KFC Golden Egg Crunch.

Untitled-1

adui, saya tengok gambar nie pun dah meleleh air liur dibuatnya

KFC Golden Egg Crunch ini adalah kombinasi ayam Hot & Spicy dengan telur masin, daun kari dan selasih manis yang sangat-sangat lazat. Gabungan rasa masin, pedas dan manis hidangan ini memang membuatkan kami semua tidak keruan. Tengah tidur pun boleh bangun balik bila tuan rumah bawa balik KFC Golden Egg Crunch nie untuk berbuka puasa. Heh heh heh..

2

Pelbagai usaha telah kami lakukan untuk menarik perhatian tuan kami agar dia leka, sekaligus memberikan peluang kami menikmati keenakan KFC Golden Egg Crunch ini. Kalaulah kami boleh pergi order sendiri kat KFC, memang hari ini jugak kami pergi. Dengan harga RM14.90 sahaja, boleh dapat 2 ketul ayam, 1 minuman Mangga Ria, 1 kentang putar dan 1 coleslaw. Memang berbaloi-baloi!!! Sesuai sangat untuk juadah berbuka puasa. Lagipun puasa kan sebulan, bolehlah kita mencuba pelbagai jenis makanan termasuk KFC Golden Egg Crunch ni.

Setelah melakukan perbincangan secara menyeluruh bersama kesemua ahli-ahli Persatuan Kucing-Kucing Seluruh Malaysia (PKSM), berikut adalah pesanan yang kami para kucing ingin sampaikan kepada anda semua:-

“MIAW, miaaaaaaaaw, miawwww, miawwwww, MI AAA WWWWW, Miawawwawaw”

“Oi kalau bawa balik KFC Golden Egg Crunch tu janganlah makan sorang-sorang. Bagilah kat kitoarang sikit. Kitorang pun teringin jugak”

Sekian, semoga selepas ini, kami juga akan dapat menikmati kelazatan dan kesedapan KFC Golden Egg Crunch ini. Tolong sampaikan pesanan ini kepada kawan-kawan anda yang ada membela kucing di rumah. Kalau boleh, suruh diorang bawak balik KFC Golden Egg Crunch selepas balik kerja hari ini. Boleh ke https://kfc.com.my/find-a-kfc untuk melihat cawangan KFC berhampiran anda. Miaw miaw miaw miawwww (Tq so much).



December 31st, 2018

Sejak kebelakangan ini, ramai yang mengeluh harga makanan naik  dan mengaitkannya dengan cukai SST. Kadang-kadang, sampai terbantut hasrat untuk makan luar bersama keluarga tercinta gara-gara isu tersebut.

Bukan ingin menyebelahi mana-mana pihak, tetapi disebalik segala rungutan itu, kadang-kadang kita kena fikir logik. SST bukannya faktor tunggal harga barangan naik. Dalam sesuatu perniagaan, kos operasi yang meningkat juga dilihat antara punca peniaga terpaksa menaikkan harga barangan.

Mungkin ramai yang berpendapat bahawa pengenalan cukai SST akan menyebabkan ramai pengusaha makanan terutamanya, mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barangan mereka. Tetapi, fikirkan seketika.

48997415-10155792137375952-3956094204546908160-o

Contohnya macam kes viral KFC baru-baru ini dimana ada netizen meluahkan rasa tidak puas hatinya kerana harga sudah naik. (Snack plate daripada RM 12.30 ke RM 15.30 dan Dinner Plate RM 15.60 ke RM 19.60)

Ramai yang terus percaya bulat-bulat ianya disebabkan SST dan tidak fikir dengan lebih mendalam tentang kos operasi syarikat itu sendiri. Kos operasi untuk pengetahuan anda merangkumi pelbagai aspek, daripada harga bahan mentah sehinggalah gaji pekerja dan termasuklah juga kadar inflasi yang tinggi.

Berikutan itu, sedikit penyelarasan harga harus dilakukan agar dapat menjamin kualiti makanan yang disajikan dan perkhidmatan yang disediakan kepada pelanggan.  Menu juga telah disusun secara spesifik untuk memberi pilihan harga berdasarkan keperluan pelanggan yang berbeza-beza, terutamanya dari segi “bajet”.

Whats-App-Image-2018-11-13-at-19-05-29

value-bowls-en
Namun, hidangan ataupun makanan favorite rakyat Malaysia seperti Cheezy Wedges yang berharga RM5.90 dan Value Bowls yang cuma berharga serendah RM3.90, masih mengekalkan harga asal mereka.

Tidak dapat dinafikan, kita sebagai pengguna mempunyai hak untuk bersuara.  Namun, kita juga perlu mempunyai pengetahuan yang cukup tentang asas operasi sesebuah perniagaan dan impak sistem pencukaian yang diguna pakai. Secara hakikatnya, pengenalan cukai SST telah melahirkan pelbagai jenis pendapat yang positif dan negatif. Pendapat anda memang berbeza tetapi fakta mengenai SST perlu dfahami supaya anda dan juga seluruh rakyat Malaysia mendapat pengetahuan yang menyeluruh. Kongsikan pendapat anda di ruangan komen di bawah.