Written by AbangNara | January 21st, 2015

Kalau sebelum ini Datuk Mokhzani Ismail yang merupakan salah seorang juri AJL29 telah tampil memberikan penjelasan pemilihan lagu Apa Khabar sebagai juara, kali ini Azmeer yang merupakan ketua juri pertandingan tersebut turut sama muncul memberikan penerangan. Di dalam penjelasan ini turut ditegaskan bahawa keputusan yang diambil para juri tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Menarik juga membaca penjelasan Azmeer yang kita tahu kehebatannya selaku seorang pemuzik.

azmeer

Jelas Azmeer:-

Selama ini memang tiada mana-mana pihak mahupun pihak TV3 datang kepada kami dan beritahu tahun ini mereka mahu angkat genre apa. Tiada apa-apa perbincangan langsung. Saya mewakili sembilan lagi juri menilai Apa Khabar menerusi pelbagai faktor termasuk lagu, susunan muziknya juga persembahan secara keseluruhan. Selain vokal, faktor ritmanotasi Apa Khabar berbeza.

Cara penyampaian rap Joe dalam lagu ini juga lain daripada yang lain dan ia bukan rapping biasa manakala nyanyi SonaOne walaupun liriknya berulang-ulang tapi dari sudut seni, ia mempunyai motif. Warna lagu itu dijayakan Joe dan menerusi pengamatan juri, tahap pra-rakaman lagu itu juga sangat baik. Semua elemen ini melayakkan Apa Khabar menjadi juara AJL kali ini.

azmeer

Setahu Abang Nara, keputusan AJL sudah pun diketahui sebelum malam persembahan. Perbincangan telah diadakan sebelum AJL berlangsung. Para juri dah ‘bergaduh’ sesama sendiri dulu dah. Hehehe. Yang dinilai pada malam persembahan hanyalah kategori Vokal Terbaik. Kategori Persembahan Terbaik pula ditentukan menerusi undian SMS. Apa pun, diharap penjelasan Azmeer ini sedikit sebanyak dapat memberi gambaran kepada kita tentang apa yang dinilai dalam sesebuah lagu. Sumber MalaysianDigest.

P.S: 2015 Hyundai Veloster Turbo dilancarkan

Written by AbangNara | January 19th, 2015

Kan Abang Nara dah cakap. Orang yang mempertikaikan kemenangan lagu Apa Khabar ciptaan Joe Flizzow dan Sonaone (termasuklah Abang Nara) pastinya tidak mengerti kehebatan dan kemantapan lagu tersebut. Selepas mendengar penjelasan daripada Datuk Mokhzani Ismail yang merupakan salah seorang juri AJL29, barulah Abang Nara memahami mengapa lagu ini dinobatkan sebagai juara. Tak dinafikan Apa Khabar ada ciri pasaran lagu antarabangsa seperti lagu-lagu rap nyanyian antarabangsa terutamanya dari Amerika Syarikat.

juara ajl29Abang Nara memang jenis tak suka lagu-lagu rap antarabangsa sebab bingit telinga dan tak faham apa yang cuba disampaikan. Mungkin sebab itu lagu Apa Khabar tak masuk dengan jiwa Abang Nara. Lirik lagu Apa Khabar memang boleh tahan terutama bab makan mee segera. Terasa keperitan ketika Joe Flizzow dan Malique mula-mula menyanyi dalam kumpulan Too Phat. Cuma genre lagu rap memang bukan pilihan Abang Nara. Berikut ialah penerangan Datuk Mokhzani Ismail:-

Pemilihan lagu Apa Khabar sebagai juara amat tepat kerana ia mempunyai ciri-ciri bertaraf antarabangsa selain condong kepada bentuk lagu aliran terkini yang cukup kreatif daripada segi melodi yang bersahaja.

Malah tag line lagu ini yang senang kita ingat iaitu aku tanya apa khabar. Keseluruhan melodinya juga mesra. Kalau dikupas liriknya satu persatu dapat dilihat dengan lebih jelas maksud yang Joe Flizzow rapkan.

Ia bukan sekadar rap biasa yang tidak ketahuan biji butir tapi ia punya isi dan kekuatan . Lagu ini melarikan terus aliran lagu ala-ala percintaan dan bentuk yang stereotype. Bagi saya, mereka telah melonjakkan satu dimensi muzik baru dalam arena industri muzik Malaysia. Yang mampu diletakkan di arena muzik global

juara ajl29

Apa pun, keputusan juri adalah muktamad. Pastinya juri lebih tahu apa yang mereka hakimi. Biasalah rasa tak puas hati memang ada di mana-mana pertandingan. Sekali sekala bersuara apa salahnya kan? Kita pun ada pendapat kita juga. Hehehe. Sekali lagi tahniah kepada Joe Flizzow dan Sonaone. Semoga kemenangan ini akan membuka mata para peminat tentang dunia rap tanah air. Sumber Berita Harian.

Written by AbangNara | July 16th, 2014

Piala Dunia 2014 sudah pun berakhir. Kemenangan pasukan German pastinya menggembirakan para penyokong pasukan dari benua Eropah ini. Bagi Abang Nara, Piala Dunia yang berlangsung 4 tahun sekali ini menunjukkan bahawa bola sepak adalah sukan nombor 1 di dunia umumnya dan di Malaysia khasnya. Senang cerita satu dunia demam bola sepanjang sebulan yang lalu.

gila bolaMacam-macam aksi para penyokong untuk menunjukkan tanda sokongan mereka kepada pasukan masing-masing. Ada yang bersedih ketika pasukan mereka kalah, ada yang melonjak kegembiraan dan menari-nari, ada yang warnakan muka dan macam-macam lagilah. Kesemua itu telah di’capture’ oleh Celcom menerusi sebuah video yang jelas menunjukkan rakyat Malaysia sebenarnya #gilabola.


Terbaik kan? Awesome juga penyokong-penyokong bola sepak di Malaysia ini. Kesemua gambar ini telah dimuatnaik ke laman sosial dengan hashtag #gilabola. Abang Nara suka dengan lagu #gilabola yang dinyanyikan oleh Joe Flizzow ini. Catchy dan funky. Memang sesuai dengan permainan bola sepak pantas yang ditunjukkan sepanjang Piala Dunia 2014.

Tapi paling best ialah video yang dibuat oleh salah seorang peminat bola sepak untuk menunjukkan tahap #gilabola dirinya dan rakan-rakan. Power babe. Kreatif sangat-sangat. Member-member satu ofis dia pun sporting je support. Memang sempoi lah korang.


Abang Nara dan anak pun sehingga ke hari ini masih terasa demam Piala Dunia. Anak Abang Nara setiap malam mesti ajak tendang-tendang bola. Agaknya dia pun dah #GilaBola macam ayahnya. Hehehe.


Amcam power tak kami? Apa pula aksi dan gaya yang anda tunjukkan sepanjang Piala Dunia yang telah berlangsung? Kongsikan di ruangan komen. Kalau nak muat turun lagu GilaBola Joe Flizzow yang full version, boleh lawat laman web Celcom ini.

Written by AbangNara | January 9th, 2014

Nampaknya artis Malaysia dari hari ke hari semakin mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa. Kalau tahun lepas hanya Shila Amzah yang tercalon di World Music Awards, kini nama Siti Nurhaliza, Yuna, Hafiz dan Joe Flizzow turut sama tersenarai. Satu peningkatan yang amat memberangsangkan buat industri muzik Malaysia. Tahniah diucapkan buat mereka berlima.

world music awards

Berikut ialah kategori di mana artis-artis Malaysia tercalon:-

1. World’s Best SongJoe Flizzow (Havoc), Siti Nurhaliza (Lebih Indah), Yuna (Lelaki & Rescue), Shila Amzah (Masih Aku Cinta), Rossa & Hafiz (Salahkah)
2. World’s Best VideoJoe Flizzow (Havoc), Yuna (Home), Siti Nurhaliza (Lebih Indah), Yuna (Lelaki), Shila Amzah (Masih Aku Cinta), Rossa & Hafiz (Salahkah)
3. World’s Best Female ArtistYuna, Siti Nurhaliza, Shila Amzah
4. World’s Best Male ArtisJoe Flizzow
5. World’s Best Live ActJoe Flizzow, Shila Amzah, Siti Nurhaliza, Yuna
6. World’s Best EntertainerJoe Flizzow, Shila Amzah, Siti Nurhaliza

world music awards

Keputusan untuk kategori-kategori di atas akan ditentukan menerusi undian secara online di www.worldmusicawards.com. Jadi rakyat Malaysia, jalankan tugas anda untuk mengundi artis-artis kita. Walaupun persaingan hebat, sekurang-kurangnya dapat masuk Top 10 pun dah kira mantap dah. Apa pun, good luck buat semua yang tercalon. All the best!!!