July 15th, 2015

Dalam diam, sudah hampir 20 minggu Abang Nara menggunakan Invisalign. “Eh, eh, eh. Apa benda tue Invisalign Abang Nara? Tiba-tiba je. Bagi la intro sikit.”. Mesti ramai yang blur kan? Jangan risau. Abang Nara dah pernah kongsikan pasal Invisalign satu ketika dahulu. Korang boleh baca balik kesemuanya tentang Invisalign di artikel ini.

Tempoh masa 20 minggu atau 5 bulan menggunakan Invisalign, Abang Nara memahami mengapa populariti pendakap gigi lutsinar ini semakin meningkat. Di sini Abang Nara kongsikan 5 perkara yang Abang Nara dah pelajari sepanjang tempoh ini:-

invisalign

masa mula-mula dapat Invisalign

1.Invisalign ini amatlah selesa

Berbanding pendakap gigi yang lain, Invisalign amatlah selesa buat penggunanya. Senang cerita, Invisalign ini umpama kita pakai gigi palsu di atas gigi asal kita. Gigi palsu ini akan menolak gigi kita untuk menjadikan ia bentuk gigi ‘perfect’ atau yang diidamkan. Seperti gigi palsu, Invisalign boleh dibuka dan dipakai sesuka hati. Namun untuk keberkesanan, kenalah pakai selama 22 jam. Buka time makan dan time nak gosok gigi je.

2.Setiap 2 minggu, Invisalign akan ditukar

invisalign

setiap 2 minggu akan buat pertukaran Invisalign

Ini perkara yang paling Abang Nara tukar. Setiap 2 minggu, Invisalign yang dikenakan pada gigi kita akan ditukar. Jadi tak perlulah risau sangat gigi nampak kuning, kotoran yang melekat pada Invisalign atau apa-apa lagi yang kononnya merosakkan senyuman anda. Gunakan sepuas hati selama 2 minggu, bila dah Invisalign jadi kuning kerana kesan makanan, anda sudah pun bertukar kepada Invisalign yang baru. Maka kembalilah putih dan jernih.

3.Doktor yang pakar, bertauliah dan berwibawa

invisalign

doktor Aaron yang hensem, kelakar dan fluent bercakap BM

Kebelakangan ini seperti yang kita ketahui, memang ada ‘pakar-pakar’ braces yang menjual alat pendakap gigi palsu sehingga menyebabkan kematian. Invisalign ini tak perlu risau. Sebelum nak jadi doktor gigi yang boleh beri khidmat Invisalign, kena pergi kursus dan sebagainya. Abang Nara ambil dengan doktor Aaron di Damansara Utama. Daripada A to Z semuanya diterangkan. Tak ada nak sorok-sorok. Kita pun faham apa yang diterangkan sebab penjelasan diberikan dalam bahasa yang amat mudah.

4.Tak jejaskan pemandangan gigi asal kita

invisalign

Abang Nara tak gemar sangat bila senyum nampak ada braces

Kalau pakai braces, akan ada besi yang bagi sesetengah orang menjejaskan senyuman yang ada pada dirinya. Lepas itu makanan pun senang melekat pada braces. Dengan Invisalign, masalah itu semua tak akan ada. Malah berdasarkan pengalaman Abang Nara, orang tak perasan pun kita pakai Invisalign. Warnanya yang lutsinar membuatkan nampak macam tiada apa-apa di gigi kita. Sempoi kan?

5.Harga yang berpatutan

Ada yang cakap Invisalign ini mahal sangat, hanya untuk orang kaya dan tak mampulah nak bayar puluh-puluh ribu. Itu semua hanyalah tanggapan semata-mata. Untuk makluman, setiap gigi manusia berbeza, jadi nasihat dan jangkamasa yang bakal digunakan untuk Invisalign juga berbeza. Ada yang kena pakai setakat 6 bulan sahaja, ada yang setahun dan sudah pasti harga pun berbeza. Semuanya bergantung pada keadaan gigi anda. Yang penting, first step ialah pergi berjumpa dengan doktor gigi yang menyediakan khidmat Invisalign untuk mengetahui pendapat mereka.

invisalign

Ronaldo pun tak perasan Abang Nara pakai Invisalign

Teruja tak nak cuba Invisalign? Abang Nara memang seorang pelanggan yang amat berpuas hati. Habis semua kawan-kawan Abang Nara suruh buat Invisalign juga. Hehehe. Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari sea.invisalign.com. Semua informasi seperti klinik dan doktor ada di dalam laman web tersebut. Selamat mencuba!!!

March 23rd, 2015

Hari itu duduk borak-borak dengan isteri tercinta, tiba-tiba Abang Nara terfikir nak tanya sebab apa dia jatuh cinta dengan diri ini. Korek punya korek, katanya Abang Nara ada ‘killer smile’. Amboi!!!! Bila senyum nampak taring maka makin manis katanya. Hensem tue tak lah sangat. Hehe.

invasalign

manis tahap Cristiano Ronaldo masa nie

Namun secara jujurnya, Abang Nara tak berapa gemar dengan gigi taring tersebut. Memang nampak ke hadapan sangat. Dulu teringin nak pakai braces, tapi terfikir kena ada dawai dalam mulut selama beberap tahun, terus hasrat itu dibatalkan. Lagipun braces tak boleh bukak ketika nak makan. Jadi rasa tak seronok pulak kalau sisa makanan terselit.

invasalign

nak pasang braces pun sakit katanya

Jadi pada suatu hari apabila Abang Nara ditawarkan untuk buat Invisalign (macam braces tetapi lebih selesa dan moden), terus diri ini teruja. Namun untuk mengetahui sama ada gigi Abang Nara sesuai ke tak, kenalah pergi check dulu. So Abang Nara pergi ke Klinik Pergigian Damansara.

invasalign

posing sikit dengan kotak Invisalign yang bakal diterima nanti

Doktor yang bertanggungjawab menerangkan segala proses Invisalign kepada Abang Nara bernama doktor Aaron. Orangnya sangat peramah. Penerangannya sangat jelas. Muka pun hensem. Paling penting gigi cun melecun.

invasalign

Langkah pertama untuk membuat Invisalign ialah membuat x ray gigi kita. Kenalah tengok sesuai ke tidak. Proses ini mengambil masa 15 minit je. Hanya perlu berdiri tegak. Ini semua dilakukan selepas mendengar penerangan tentang Invasalign. Teruja juga Abang Nara kerana Invisalign ini hanya perlu dipakai paling lama setahun sehingga setahun 6 bulan berdasarkan gigi masing-masing.

invasalign

hasil x ray dapatlah buat gigi ini

Selesai buat x ray gigi, doctor memanggil Abang Nara masuk ke biliknya untuk ‘makan aiskrim’. Comel kan terma ini? Sebenarnya Abang Nara kena gigit macam ubat gigi untuk doctor dapatkan lakaran gigi yang betul. Yang ini pun kejap je. Dalam lebih kurang setengah jam dah boleh settle dah.

invasalign

doctor bubuh aiskrim

Settle menggigit, Abang Nara buat appointment after 2 minggu untuk berjumpa dengan doktor Aaron Perjumpaan kali ini untuk melihat sendiri lukisan 3D yang dicipta oleh pengeluar system Invisalign untuk Invisalign set yang akan dipakai oleh Abang Nara. Menarik sungguh lukisan tersebut. Ia lengkap dengan pergerakan untuk menunjukkan perubahan yang akan dialami. Abang Nara punya kondisi gigi agak teruk jadi kena pakai selama 1 tahun 6 bulan.

invasalign

doktor gigih bagi penerangan

Selepas berpuas hati dengan penerangan yang diberi, Abang Nara pun cakaplah kepada doctor yang boleh go on dengan Invisalign ini. Jadi apabila Abang Nara pun dah bersetuju, doktor pun okay. Kenalah tunggu beberapa minggu sebab Invisalign ni perlu dikeluarkan khas bagi Abang Nara. Buat masa ini, Abang Nara belum dapat lagi Invisalign ini. Jadi tak dapat nak tunjuk bendanya. Nanti dah dapat Abang Nara akan kongsikan pengalaman menggunakan Invisalign.

invisalign

macam inilah Invisalign tue nanti

Kalau kalian juga mengalami masalah yang sama seperti Abang Nara, bolehlah pembaca-pembaca sekalian layari laman web Invisalign untuk mendapati maklumat yang lebih lanjut. Apa yang lebih seronok lagi adalah Nuffnang Malaysia kini sedang menjalankan kontest blog bersama Invisalign – seramai 3 orang pemenang akan berpeluang memenangi treatment Invisalign ini secara percuma! Layarilah laman web rasmi Nuffnang Malaysia untuk maklumat yang teliti. Selamat mencuba semua!