October 20th, 2020

Pelakon Tiz Zaqyah menerusi ruangan Instagram Story (IG Story) miliknya baru-baru ini telah meluahkan rasa meluat dan marah terhadap sesetengah individu yang tanpa segan silu menghantar pesanan berupa gambar lucah kepadanya.

Menurut Tiz, dia telah menerima kiriman gambar berupa kemaluan lelaki menerusi Direct Message (DM) setelah memuat naik video memasak di platform tersebut.

Tambah pelakon Nur Kasih ini, dia tidak tahu sama ada individu tersebut hanyalah sekadar akaun palsu ataupun tidak tapi tidak dapat membayangkan jika orang lain turut menerima gangguan sedemikian rupa.

View this post on Instagram

Great or bad day,just live it ? The Rock Surfer ????

A post shared by ??? ?????? ????? (@tiz.zaqyah) on

Tiz dalam pada itu menjelaskan sebab dia mendedahkan perkara itu kepada umum hanyalah untuk mewakili suara wanita yang tertindas dengan sikap tidak senonoh sesetengan kaum lelaki.

“Aku minta maaf post gambar tu. Aku nak korang rasa apa aku dan ramai lagi perempuan kat luar sana rasa. Kenapa perempuan selalu kena berdepan perkara menjijikkan ni manakala pelakunya diam dan hidup bersenang-lenang ibaratnya mereka berhak? aku pun tak nak kecoh-kecoh, tapi berapa lama lagi kena hadap benda macam ni? senangnya hidup kau?”

Dalam pada itu, Tiz sempat bercerita mengenai kru produksi yang dibuang kerja gara-gara menyorok di dalam sebuah bilik persalinan ketika artis tersebut sedang menyalin pakaian sebelum ini.

Mungkin terlalu kecewa kerana pelaku hanya mampu berada di sebalik media sosial dan tidak dikenakan sebarang tindakan, Tiz Zaqyah turut tertanya-tanya sampai bilakah golongan wanita terpaksa berhadapan dengan ancaman seperti ini sebelum perkara yang lebih buruk berlaku.

November 7th, 2019

Adat hidup berjiran memerlukan setiap individu untuk saling memahami dan bertolak ansur bagi memelihara keharmonian. Penting juga untuk ada hubungan baik dengan jiran, mana tahu kalau satu hari nanti berlaku apa-apa, merekalah orang yang terdekat. Tapi agak bengang dan sakit hati kalau dapat jiran mementingkan diri dan tidak ada adab.

tiz zaqyah

Baru-baru ini, pelakon Tiz Zaqyah menerusi Insta Stories meluahkan rasa terkilan dan berang dengan sikap jirannya yang disifatkan begitu angkuh dan mementingkan diri.

Menurut Tiz, dia baru sahaja berpindah masuk ke rumah barunya tetapi proses mengangkat barang menjadi sukar kerana kereta jiran berkenaan parkir di hadapan rumah sehingga menghalang laluan mereka.

tiz zaqyahLebih teruk dan agak makan hati apabila bapa Tiz menegur jiran tersebut, individu berkenaan membalas pertanyaannya dengan angkuh.

Macam-macam perangai orang sekarang ini. Tidak ada langsung rasa ingin menghormati orang lain apatah lagi jiran tetangga. Semangat kejiranan merupakan aspek yang penting dalam kehidupan bermasyarakat, apa salahnya bertolak ansur agar semua orang dapat hidup aman damai.

Sumber Berita : Forum CARI

December 18th, 2018

Lama tidak mendengar sebarang gosip cinta mengenai pelakon Tiz Zaqyah, pelakon jelita itu baru-baru ini mencuri tumpuan ramai apabila memuat naik foto bersama kekasih hatinya.  Dengan senyuman manis yang terukir di wajahnya, jelas sekali Tiz sedang sangat bahagia.

Ramai yang mengucapkan tahniah kepada beliau dan mengakui pasangan ini sama cantik sama padan.

Mereka turut mendoakan yang terbaik terhadap hubungan itu dan semoga cepat-cepat naik pelamin.

Semoga sinar kebahagiaan terus berkekalan dan mempunyai jodoh sehingga ke jenjang pelamin. Kalau dah sesuai, jangan tunggu lama-lama.

September 25th, 2017

Menarik juga membaca kata-kata yang telah diluahkan di Twitter oleh Tiz Zaqyah baru-baru ini. Kemungkinan besar luahan ini adalah kerana kontroversi yang telah melanda Fathia Latiff baru-baru ini. Sebelum ini, Tiz Zaqyah pernah menghentam Natasha Elyzza yang menjadi punca kepada tersebarnya video seksi Fathia Latif. Kali ini menerusi Twitter, Tiz Zaqyah telah bercerita mengenai tentang masyarakat yang memandang “aurat” sebagai segala-galanya.

tiz zaqyah

Antara kata-kata Tiz Zaqyah:-

tiz zaqyah
tiz zaqyah

Menariknya Tiz Zaqyah juga dilihat berbalas komen dengan salah seorang pengikutnya di Twitter.

tiz zaqyah

Abang Nara pun bukanlah baik sangat dan tidak tahu apa yang dialami oleh wanita sebelum mengambil keputusan untuk bertudung dan sebagainya. Namun Abang Nara bersetuju dengan kata-kata Tiz bahawa kita tidak boleh melabel orang lain hanya dengan sekadar pakai tudung atau tidak. Baik jahat pekerti seseorang itu bukanlah aurat semata-mata, ia adalah lebih daripada itu. Namun menutup aurat adalah satu kewajiban buat kita semua.

tiz zaqyah

Apa-apa pun masing-masing dah dewasa dan tahu apa itu halal haram. Kita juga dikurniakan akal untuk berfikir. Gunakanlah akal tersebut sebaiknya untuk berjaya di dunia dan juga di akhirat. Apa pula pendapat anda?