May 6th, 2017

Pejam celik pejam celik, bulan Ramadhan akan tiba tidak lama lagi. Pasti ramai yang dah tak sabar nak menjalankan ibadah puasa kan? Sempena Ramadhan dan juga Aidilfitri kelak, Huawei telah mengumumkan 2 kejutan yang sangat-sangat best untuk kita semua. Kejutan pertama ialah potongan harga kaw-kaw untuk Huawei P9 yang merupakan telefon pertama dibina dengan lensa kamera Leica. Ambil gambar confirm cun melecun macam profesional.
huawei p9

Untuk memudahkan anda melihat diskaun yang ditawarkan, Abang Nara sertakan jadual di bawah untuk tatapan:-

Device Harga
Huawei P9 RM1,799 (Jimat RM300)
Huawei Mate 9 RM2,499 (Jimat RM200)
Huawei Mate 9 Pro RM3,299 (Jimat RM100)

Kejutan kedua yang tidak kurang hebatnya ialah kehadiran warna “Greenery” dan “Dazzling Blue” untuk Huawei P10 Plus. Warna unik ini terhasil hasil kerjasama dengan Pantone Colour Institute, yang merupakan pakar dalam bidang warna di seluruh dunia. Untuk makluman, warna “Greenery” telah pun dinobatkan sebagai official Pantone Colour of the Year 2017. Terbaik kan?
p10 huawei plus

Abang Nara pasti akan ada lebih banyak kejutan dari Huawei pada masa akan datang. Buat masa ini, 2 kejutan ini sudah cukup menggembirakan hati Abang Nara. Untuk maklumat lanjut, layari Facebook Huawei Malaysia dan juga http://consumer.huawei.com.

August 1st, 2016

Baru-baru ini ketika anak-anak sedang tidur, Abang Nara pun membaca tentang telefon pintar terbaru yang ada di pasaran. Fuh!!! Memang macam-macam jenis ada. Namun satu yang berjaya mencuri perhatian Abang Nara ialah Huawei P9. Cantik kebabom sungguh rekaannya. Tergoda Abang Nara melihatnya.

huawei p9

Paling mencuri perhatian Abang Nara ialah kewujudan dual kamera di Huawei P9 yang dikuasakan dengan lensa Leica. Kalau sebut Leica, memang semua orang tahu kepoweran lensa kamera rekaannya. Jadi bila digabungkan dengan telefon pintar Huawei P9, Abang Nara dah dapat bayangkan kualiti gambar yang super duper awesome. Confirm cun melecun macam Siti Saleha.

huawei p9
Tapi Abang Nara tertanya-tanya jugak kenapa nak ada sampai 2 kamera. Apa kelebihannya? Baca punya baca, Abang Nara dapat buat beberapa kesimpulan tentang kelebihan dual kamera. Antaranya:-

1, Satu kamera untuk mengesan warna RGB dan satu kamera adalah untuk kesan warna hitam putih (monochrome)
2. Kamera monochrome membolehkan penangkapan cahaya 3 kali lebih banyak berbanding kamera biasa
3. Bila cahaya lagi banyak masuk, maka kualiti gambar pun makin tinggi. Lebih sharp dan jelas. Itulah kelebihan dual kamera Huawei P9.

huawei p9

Part yang paling best ialah dual kamera Huawei P9 ini dapat menangkap cahaya 270% lebih banyak berbanding iPhone 6S, and 70% lebih daripada Galaxy S7. Seperti yang Abang Nara katakan tadi, lagi banyak cahaya lagi cun melecun lah gambar. Jadi kesimpulan yang boleh dibuat ialah kamera Huawei P9 adalah lebih power berbanding pesaingnya. Memang sesuai sangat untuk mereka yang suka ambil gambra dan mahukan kualiti yang lebih padu!!!

huawei p9

Sekarang ini di Facebook Huawei Mobile APAC, sedang dijalankan satu peraduan yang hadiahnya adalah Huawei P9 ini. Kalau menang, bolehlah anda merasai sendiri kehebatan dual kamera Huawei P9 yang dikakatakan lebih hebat daripada kamera iPhone ini. Senang je cara nak sertai peraduan yang diberi nama #OOBWPetsView Photo Contest Challenge ini. Korang cuma perlu tangkap gambar pandangan seekor binatang secara hitam putih. Contohnya gambar pandangan seekor kucing yang sedang mengejar seekor tikus. Atau gambar pandangan seekor burung yang sedang terbang tinggi di langit. Boleh hantar gambar menerusi Instagram (jangan lupa tag @huaweiapac dan guna hashtag #OOBWPetsView, #HuaweiP9 dan #HuaweiMobileAPAC). Atau nak lagi senang, upload je kat link Facebook ini dengan hashtag yang sama.

huawei p9

Selamat mencuba dan selamat bergaya dengan Huawei P9 sekiranya anda dipilih sebagai pemenang. Maklumat lanjut di Facebook Huawei Mobile APAC. Jangan lupa layari laman web Huawei Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut tentang kehebatan telefon pintar Huawei P9 dengan dual kamera.


July 22nd, 2016

Tidak dinafikan bahawa Samsung adalah jenama telefon pintar nombor 1 dari segi jualan di dunia buat masa sekarang ini. Namun Huawei masih mengatasi Samsung dan juga jenama telefon pintar Android yang lain di dalam satu perkara iaitu ciri-ciri keselamatan.

 photo huawei.png

Sekiranya anda seorang pemilik telefon pintar Huawei, anda boleh menarik nafas lega kerana kebarangkalian untuk anda menerima update terkini untuk sistem Android anda ialah 77%. Untuk makluman, Google kini menyediakan update keselamatan (security patch) setiap bulan untuk memastikan telefon pintar yang dijana oleh Android tidak mudah menjadi mangsa penggodam. huawei

Abang Nara tertarik dengan satu kajian yang telah dilakukan oleh Duo Labs tentang perkara ini. Antara fakta yang telah dikongsikan oleh pihak Duo Labs ialah:-

1. 62% telefon Android terdiri daripada jenama Samsung akan tetapi hanya 15% sahaja akan mendapat update terkini keselamatan yang disediakan oleh Google

2. 77% telefon pintar jenama Huawei menerima update terkini keselamatan Android termasuklah Nexus 6Ps, Ascend Mate 2, ‘Angler’ Nexus, dan G7

3. Samsung berada di kedudukan kelima di dalam ujian keselamatan Android yang telah dilakukan oleh Duo Labs ini

4. Huawei berada di tangga pertama walau masih baru berkecimpung di dalam dunia telefon pintar ini

5. Terdapat lebih 60,000 unik telefon pintar yang dijana oleh Androidhuawei

Selaku seorang pengguna ,Abang Nara memang mementingkan ciri-ciri keselamatan dalam sistem telefon pintar milik diri ini. Iyerlah, banyak informasi, fail-fail dan maklumat peribadi yang boleh digunakan oleh pihak lain. Nampak gaya lepas ini kalau nak beli telefon Android, bolehlah masukkan Huawei di dalam senarai shortlist. Apa pula kata anda?