November 21st, 2019

Baru-baru ini, Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Hans Isaac telah mengumumkan bahawa pelakon muda tidak lagi dibenarkan membawa watak orang tua bermula daripada Januari tahun hadapan.

hans isaac pengerusi finas

Dia menegaskan bahawa syarat itu dibuat bagi menjaga hak dan kebajikan artis veteran. Ini juga merupakan langkah bagi menggalakkan para pelakon veteran supaya kembali aktif berlakon tanpa sebarang halangan.

Selepas perbincangan, semua stesen penyiaran memutuskan untuk mengenakan syarat melarang pelakon muda disolek menjadi orang tua.

Ramai juga yang bersetuju dengan cadangan Hans ini memandangkan acap kali kita mendengar keluhan ramai pelakon veteran bahawa mereka tiada tawaran lakonan langsung apabila sudah mencecah usia tua.

Walaubagaimanapun, Michael Ang yang juga merupakan pengarah drama terkenal telah menyelar peraturan baru FINAS ini. Katanya, ia akan menyekat kebebasan anak seni untuk berkarya.

 

View this post on Instagram

 

Salam semua. Alang2 tu kenapa tak nak buat rule PELAKON KAYU DILARANG KELUAR TV. PELAKON CANTIK N HANDSOME TAK BOLEH BAWAK WATAK BURUK ATAU OKU! PELAKON 25 TAHUN KEATAS TAK BOLEH MAIN WATAK BUDAK SEKOLAH! Tak rasa ke rule ni mcm control Se seorang pelakon tu punya kebolehan ke? Katakan watak cerita tu kisah seorang perempuan dari umur 28- 60 tahun so waktu 28- 40 pakai pelakon muda bila kisah dia 41-60 pakai pelakon lain? Like seriously la. Apooooooo! BY THE WAY AS A PRODUCER N DIRECTOR I HAVE ALWAYS BAGI RUANG UNTUK PELAKON VETERAN TAPI BILA ADA RULE MCM NI IT IS SO MEMBATASKAN KITA. THIS IS NOT A GOOD WAY TO ADDRESS THE PROBLEM DAH MCM BUKAK PERUIK NASI ORG TAPI TUTUP PERIUK NASI ORG LAIN! This is not a win win situation! Pikir2 kan la! Luv u all n hanya PENDAPAT I SAJA JGN KENA BAN SUDAH!

A post shared by Michael Ang (@michaelang38) on

Lelaki mualaf itu bertegas bahawa peraturan itu tidak masuk akal dan perlu dipinda sedikit mengikut kesesuaian watak dan skrip.

Mungkin ada juga benar kata Michael Ang dan juga Hans Isaac itu. Apa kata mereka berbincang semula bagi mendapatkan pandangan lebih mendalam lagi daripada anak-anak seni yang lain.

Sumber: BM Cari

April 8th, 2019

Kontroversi pelakon Nur Fazura yang didakwa membuat keputusan sendiri mengenai gandingan bersama Fattah Amin di FFM 30 nampaknya masih belum ada kesudahannya.

Datuk Hans Isaac sebelum ini berkata beliau enggan memberikan komen lagi mengenai isu tersebut. Namun, Fazura dalam kenyataan terbaru meminta agar Hans mendedahkan kepada umum butiran kiriman mesej yang didakwa menuduh beliau bersikap tidak profesional serta tidak menghormati artis lain.

Apabila saya menerima mesej daripada Hans, saya merujuknya kepada pihak pengurusan, Universal Music. Mesej yang dihantar Hans, menuduh saya tidak bersikap profesional kerana mengenakan syarat meminta Fattah untuk naik bersama ke pentas.

Sekali lagi, saya sekadar memenuhi permintaan pihak produksi, iaitu Astro. Saya hanya menjalankan tugas sebagai penyampai trofi dengan mengikut arahan yang diberi demi kelancaran majlis.

Sehubungan itu, saya mengalu-alukan Hans untuk berkongsi mesej yang ditujukan buat ‘kawan’ itu supaya orang ramai dapat membuat penilaian sendiri berhubung isu ini.

Terdahulu, Hans menjelaskan beliau hanya bertanya secara baik dengan Fazura kerana keliru sepatutnya penyampai anugerah semuanya terdiri daripada barisan pemenang FFM yang lalu. Kata Hans, mesej itu bersifat peribadi antaranya dan Fazura yang sudah dikenali selama 16 tahun dan beliau tidak pernah membongkarkan perbualan mereka itu kepada mana-mana pihak.

Sumber Berita : BH ONLINE

April 8th, 2019

Minggu lalu, kecoh dengan isu kononnya pelakon Nur Fazura membuat keputusan mengikut kehendaknya peribadinya sendiri apabila meletakkan syarat mahu suaminya, Fattah Amin tampil bersama sebagai penyampai anugerah FFM 30 sehingga tidak menghormati artis lain.

Setelah timbul pelbagai spekulasi, Fattah akhirnya tampil bersuara dan memberitahu kontroversi yang berlaku hanya fitnah semata-mata. Katanya, beliau hanya menjalankan tanggugjawab yang telah ditugaskan kepadanya.

Semestinya saya berasa ralat dan terkesan apabila diberitahu mengenai gandingan penyampai bagi kategori itu adalah bekas pemenang FFM sebelum ini. Saya sama sekali tidak tahu menahu, sebaliknya sekadar memenuhi tanggungjawab atas permintaan penganjur.

Beberapa minggu sebelum majlis, dimaklumkan kehadiran saya mengikut kontrak sebagai ‘trigger’ bagi memberikan elemen kejutan. Malah, saya juga tidak dimaklumkan mengenai kategori yang memerlukan saya naik ke pentas.

Saya menganggap isu ini sebagai fitnah kerana saya tidak pernah meletakkan syarat, apatah lagi untuk tampil sesuka hati.

Tambah, Fattah biarpun beliau masih baru dalam industri, beliau tidak akan pernah sesuka hati hadir ke mana-mana majlis. Fattah akui, kontroversi yang berlaku memberikan kesan terhadap reputasinya.

Sumber Berita : BH ONLINE

Kredit Foto : Rozlan Nassir

April 4th, 2019

Gara-gara salah faham yang berlaku, hubungan baik antara Datuk Hans Isaac dan Nur Fazura yang terjalin sejak 16 tahun lalu terjejas.

Fazura dikatakan tetap dengan pendiriannya mahukan Hans memohon maaf atas dakwaan menghantar kiriman mesej menuduh beliau tidak menghormati artis lain dengan membuat keputusan sendiri “mengheret” suaminya, Fattah Amin ketika bergandingan bersama sebagai penyampai anugerah di FFM30.

Terbaru, Hans menerusi akaun Instagramnya sekali lagi menjelaskan beliau hanya bertanya secara baik dengan Fazura kerana keliru sepatutnya penyampai anugerah semuanya terdiri daripada barisan pemenang FFM yang lalu. Malah, beliau juga tidak pernah membongkarkan mesej perbualan mereka yang disifatkan peribadi itu kepada mana-mana pihak.

Menurut Hans, beliau enggan memberikan lagi sebarang komen mengenai isu ini dan harap penjelasannya itu sudah cukup untuk menjernihkan keadaan.

Rata-rata netizen juga berharap agar Hans dan Fazura dapat menyelesaikan kemelut yang berlaku secara baik.

Industri hiburan di Malaysia ini kecil dan agak tidak elok jika hendak terus bermasam muka. Apa yang berlaku mungkin satu salah faham sahaja, lebih baik kalau dapat bertemu secara empat mata dan selesaikan segala masalah dan rasa tidak puas hati.