July 7th, 2020

Beberapa hari lalu kecoh di media sosial apabila personaliti Fynn Jamal dihentam hebat oleh netizen kerana kenyataannya mengenai kontroversi isu rogol.

Semalam, di laman instagram miliknya Fynn Jamal telah mengumumkan untuk tidak lagi terlibat dengan aktiviti bantuan dan sokongan kepada mana-mana pihak seperti mana yang dilakukannya sebelum ini.

Menurutnya, keputusan itu diambil kerana merasakan ianya terbaik untuk dibuat ketika ini selepas menimbang tara segala aspek dan juga tidak mahu lagi ‘pening kepala’ memikirkan masalah sosial yang berlaku dalam masyarakat sekeliling.

Ingin ‘cuci tangan’ daripada segala bantuan seperti kes mengandung anak luar nikah, ‘date rape’ dan pelbagai lagi jenis masalah sosial, Fyn Jamal telah memaklumkan keputusan itu di laman instagram miliknya.

View this post on Instagram

latest baby yang lahir dari kes masa PKP tuari. yang aku terpaksa buat announcement kat ig tu haha. ingat tak lagi? . minggu ni lahirnya. . subhanallah secomel2 anak. putih melepak. sihat gadang. haha. mmg rezeki famili yg dpt dia. biomom pun baarakallah amat2 baik budi bicara. . settle semua. . i have been meaning to write my resignation from this all. tapi tak tau lah. mcm banyak sgt dipikirkan. kejap nak berenti. kejap tak jadi. haha. tapi tu lah tu. insyaallah. dah sedia dah ni. . bismillahirrahmaanirrahim. . alhamdulillah hari ini aku menemui kekuatan utk decide penutupan segala jenis shelter, bantuan motivasi dan kewangan utk semua kes2 yang biasa aku uruskan; . dari kes pregnancy luar nikah, urusan cari keluarga utk baby org susah, rape cases haruan, date rape segala apa jua— hari ini aku benar2 cuci tangan. . of course, dgn apa yg riuh di mana2, i take full responsibility dan malas dah nak panjang2kan lagi. aku kenal diri aku. the very reason yg buat aku emosi adalah kerana aku terlalu peduli. dan insyaallah. dgn berlepas tangan begini— aku tidak perlu lagi memikirkan apa yg bukan hak aku pun utk fikirkan. . jaga diri, anak2. jaga solat. . kalau tak mau mati dlm baju begitu— jgn pakai. kalau tak mau mati dlm keadaan begitu— jgn buat. . ok? kita tak bertanggungjawab pada pilihan2 salah org. tp kita kena jawab kenapa kita pilih apa kita pilih. . inilah hadiah terbesar ???? bagi pada aku. ujian ini benar2 memberi ruang pada aku utk ambil this grand exit. tanpanya— susah weh. haha. been doing this sebelum kawen sampai dah ada anak dua. dah hilang jumlah dah berapa email dan mesej yg aku dulukan dan belakangkan suami sendiri. . dialah hero sebenar dlm cerita ini. meminjamkan isterinya utk sesuatu yg tak perlu pun sebenarnya. :) . never my fight. i know. but i cant help it. . semua org boleh tulis komen panjang2. aku— ???? bagi rezeki, masa, duit dan peluang utk buat. . terima kasih, anak2, for understanding. kelemahan aku adalah terlalu keras. maafkanlah kalau ada ruangnya. . semoga sudi utk nampak 2 sisi aku ini: . garang sebelum jadi, lembut ketika bantu. . allahummahdi qaumin, fa innahum laa ya’lamuun. . it has been an honour to be your mom. ;)

A post shared by ???? ???? (@fynnjamal) on

“Alhamdullilah, hari ini aku menemui kekuatan untuk buat keputusan penutupan segala jenis tempat perlindungan, bantuan motivasi dan kewangan untuk semua kes-kes yang biasa aku uruskan. Insyallah dengan berlepas tangan begini, aku tidak perlu lagi memikirkan apa yang bukan hak aku pun untuk fikirkan,”

View this post on Instagram

si hensem dan suaminya si jambang. dulu aku punya hensem, orang panggil aku john. . kawen dgn abang jambang la baru jadi fomfuan sikit. pernah dulu suami tengok aku sambil sengih. dalam geleng kepala dia— dia cakap kat aku dgn seloroh: kadang2 rasa macam kawen dgn laki2. . aku jawab balik: kadang2 rasa macam kawen dgn pompuan. . haahahah. aku SERIUS pernah tanya dia sungguh2. dia pernah ada fasa adik2 ke. aku ok je kalau masa silam dia merapu. asal nak berubah. . dia tanya kenapa. offended gak muka dia masa tu. aku jawab, sebab dia baik bahasa sgt, lembut hati, ringan tulang. . dia tengok aku. tepat. . “habih nak rasa kena pukul dulu baru saya nampak jantan ke macammana?” . hahahahaha. been in so many wrong places. sampai aku tak biasa dgn imej jantan yg lembut hati. jantan yg melayan maknya dgn baik. jantan yg manja bila bersendiri. . it takes a lot to change this john. macam2 cara dari macam2 manusia. semua tak jadi. ye la. ikut teori, hanya permata boleh potong permata. gua cuma boleh pecah dgn bilah besi waja. . apa yg si batu ini lupa; air setitik kalau konsisten titisannya— berlekuk jua. . jodoh— hakikatnya memang ???? punya rahsia. . #rideradinda

A post shared by ???? ???? (@fynnjamal) on

 Ujarnya lagi, selepas mengumumkan keputusannya itu, dia hanya ingin memberikan fokus kepada keluarganya sahaja.

Mengimbas kembali, Fynn telah mengeluarkan kenyataan berbaur sensitif mengenai isu rogol dan wanita yang kemudiannya menjadi perdebatan dan pertikaian ramai netizen sehingga dirinya dikecam hebat oleh netizen.

September 29th, 2016

Perkongsian Fynn Jamal mengenai detik beliau berkahwin dengan suaminya Tri Hadzir yang hanya merupakan seorang “mat despatch”  kira-kira 8 tahun lalu telah menjadi viral.

Ramai yang memuji Tri yang sanggup berkahwin dengan Fynn yang ketika itu merupakan  seorang pensyarah dan berkerjaya tinggi berbanding dirinya.

Namun, disebalik cerita Fynn itu, ada pihak yang mendakwa ia sengaja direka oleh Fynn hanya untuk menarik perhatian ramai.

Menurut beberapa sumber, suaminya pernah bekerja sebagai seorang pramugara MAS. Malah, ketika menjadi “mat despatch” ia adalah untuk restoran milik keluarga beliau sendiri.

Ini membuatkan netizen mempertikaikan kenyataan Fynn yang menunjukkan seolah-olah suaminya itu “hidup susah” dahulu.

Apabila berkahwin pula, Fynn mendapat sebuah kereta jenis Toyota Wish sebagai hantaran perkahwinan beliau.  Di sini pula, ada yang mempersoalkan adakah benar Fynn tidak memandang harta dan wang ringgit ketika ingin berkahwin dengan Tri.

Beberapa netizen juga menganggap Fynn tidak mahu kalah dengan kisah Noh Hujan dan Mizz Nina baru-baru ini dimana Noh hanya mempunyai simpanan sebanyak RM8,000 ketika ingin memperisterikan Mizz Nina.

Sejauh mana kebenaran disebalik pendedahan netizen yang melabelkan Fynn Jamal sebagai seorang pembohong tidak kami ketahui.  Kami harap Fynn tidak hanya mereka cerita.

September 28th, 2016

Kisah rumah tangga penyanyi Fynn Jamal dan suaminya Tri Hadzir sering menjadi tumpuan peminat beliau. Buat mereka, Fynn Jamal mempunyai sebuah keluarga yang sempurna.

Malah, cerita mengenai detik perkenalan antara Fynn dan Tri melambangkan cinta sejati mereka berdua. Iyalah, mereka berkenalan secara singkat sahaja dan Tri terus melamar Fynn untuk menjadi teman hidupnya.

Baru sahaja menyambut ulangtahun perkahwinan mereka yang ke 8 tahun baru-baru ini, Fynn menerusi akaun Instagramnya sempat berkongsi kisah ketika awal perkenalan mereka.

Menurut Fynn, ketika mereka berkahwin, beliau merupakan seorang wanita berkerjaya tinggi manakala Tri hanya seorang “mat despatch” yang menghantar makanan ke rumah orang.

Jom ikuti kisah mereka dibawah :-

Kali pertama aku tanya dia tentang kerjanya, dgn laju dia jawab “hantar makanan pergi rumah orang.

respon refleks aku:

okay. asal kije.

dlm hati aku– boleh ke abah terima aku, seorang lecturer, berkahwin dgn seorang mat despatch utk kedai keluarganya? Ketika itu kami belum lagi berjumpa. baru beberapa hari berkenal2, wajah dia pun aku tak tau macammana– sempat je lagi utk batalkan segalanya. tapi entahlah. jodoh kuat, barangkali– jadi.

Bagi aku, kalau pun ada alasan utk tidak meneruskan jumpa  ia bukanlah kerana kerjanya.

Aku tidak pernah ada masalah dgn jawatan. abah aku sendiri bawa bas sekolah. sambil bawa bas, dia jual2 jajan, aiskrim dan abc yg diparut sebelum memandu, diletak dlm bekas tahan sejuk– berniaga sambil memacu. itu biasa. aku sendiri berdiri di sebelah dia membantu transaksinya.

apa sahaja asal boleh tambah rezeki. apa nak malu asalkan halal?Bukan kita mencuri. Itu abah selalu kata.

Entahlah agaknya aku mmg suka lelaki kerja2 fizikal.  Aku suka melihat sabar dlm penat seorang manusia. mcm abg2 tukang kasut atau pakcik2 berkebun sayur. Aku kagum dgn orang2 rajin atas dunia. sebab aku ini jenisnya perlahan, lekas penat dan kaki mencari jalan pintas.

Aku tak ada ketetapan hati utk sabar, aku perlukan lelaki yg mampu didik aku jd sabar. Aku tak tau kenapa aku menulis tentang suamiku yang mat delivery itu haha. mungkin kerana melihat dua, tiga menjak ini dia kembali bertenggek atas motor mengusung @susujuna ke sana ke mari buat aku rasa manis merindui dia yg aku setuju nikahi itu.

8 tahun sudah.

Jarang sekali seorang lelaki mahu melamar wanita yang lebih berjaya daripada diri mereka sendiri. Namun, ini lah yang dikatakan sebagai jodoh. Pernah susah satu ketika dahulu, sekarang Fynn Jamal dan Tri Hadzir boleh dikatakan sudah hidup senang. Hehe..

Sumber Berita : Instagram Fynn Jamal