October 17th, 2020

Pelakon Emelda Rosmila meluahkan rasa girang kerana dapat bergandingan buat pertama kalinya bersama suami, Adlin Aman Ramli.

Menurut Emelda, dia dan Adlin bakal tampil dalam sebuah drama terbitan Astro Citra.

Tambahnya lagi, penampilan bersama itu juga merupakan impian peminatnya yang ingin melihat mereka berdua berlakon bersama dalam satu drama atau filem.

View this post on Instagram

?Hmmm.. Mungkin juga makbul doa2 followers mel yg lately nih asyik sebut2 dkt komen nak tgk mel belakon dgn adlin. Impak watak Adlin sebagai Ikram dalam Bidadari kiriman Tuhan tu buatkan ramai komen nak mel bergandingan dgn Adlin, Oh well dear followers, makbul komen2 korang semua tu, ini pertama kali mel share frame dgn suami sendiri as husband and wife. Girang tak terkata hehe. Masa Adlin direct utk terbitan sendiri dulu pernah la, tapi dia cuma masuk utk satu dua scene. Kali nih panjang, jadi pasangan pulak tu. Fun shoot dgn husband sendiri.? @adlinamanramlie • Nanti tgk kay??? Enjoylaa bloopers salah nih. YOU CHOUBE Pun boleh!!??? • Jodoh PKP Directed by @ariffzulkarnain Produced by @heritage_movies for @astrocitrahd ??

A post shared by E M E L D A R O S E (@emeldarosemila) on

“Mungkin juga makbul doa-doa pengikut Mel (Emelda) yang baru-baru ini asyik sebut-sebut nak tengok Mel berlakon dengan Adlin. Impak watak Adlin sebagai Ikram dalam Bidadari Kiriman Tuhan tu buatkan ramai komen nak Mel bergandingan dengan Adlin,”

Emelda turut memberitahu bahawa sebelum ini ketika Adlin mengarah drama terbitannya sendiri, dia hanya sempat berlakon untuk satu atau dua babak dalam drama terbabit. Namun untuk terbitan naskah kali ini, dia dan suaminya bakal berlakon sebagai pasangan.

View this post on Instagram

kecik jer family Mel? @adlinamanramlie @edrarafaeladlin #emeldaroseraya2020

A post shared by E M E L D A R O S E (@emeldarosemila) on

Difahamkan, drama untuk tayangan Astro Citra itu bertajuk Jodoh PKP dan bakal disiarkan tidak lama lagi di saluran Astro.

Sekadar info, Emelda dan Adlin telah mendirikan rumah tangga sejak 12 tahun yang lalu dan mempunyai seorang anak lelaki yang diberi nama Edra Rafael yang kini berusia sembilan tahun.

June 24th, 2020

Menerbitkan kenyataan fitnah terhadapnya, Pelakon Emelda Rosmila menuntut permohonan maaf kepada pelakon Zarina Anjoulie.

emelda rosmila zarina anjoulie saman 1 juta

Emelda menerusi sebuah kenyataan media menyatakan, permohonan maaf tersebut haruslah disiarkan di media cetak, Facebook dan Instagram pelakon itu.

Dalam pada itu, Emelda juga turut menuntut ganti rugi am melebihi RM1 juta terhadap Zarina. Hal ini kerana, ia termasuklah rugi pampasan, ganti rugi teruk dan teladan serta perintah injunksi bagi menghalang pelakon itu atau mana-mana ejennya menerbitkan semula kenyataan fitnah terhadapnya yang diterbitkan dalam bentuk video.

Malah, berikutan tindakan Zarina memuat naik video di Facebook, Emelda turut memfailkan satu saman dan pernyataan tuntutan balas terhadapnya.

emelda rosmila zarina anjoulie saman 1 juta

Bagaimanapun, pelakon itu juga turut memfailkan pernyataan pembelaan terhadap saman dan pernyataan tuntutan oleh Zarina, menafikan pembabitannya dalam mengeluarkan fitnah terhadap Zarina melalui aplikasi Telegram di dalam kumpulan Covid-19 Persatuan Seniman.

Emelda juga menyatakan segala hantaran di aplikasi Instagramnya juga adalah fitnah kepada Zarina. Tambah Emelda, segalanya diserahkan kepada peguam Zarina pada 9 Jun lalu malah beliau kini menyerahkan perjalanan kes kepada mahkamah untuk menentukan kebenaran sahih.

emelda rosmila zarina anjoulie saman 1 juta

Untuk rekod, konflik ini timbul apabila muncul pertelingkhana sesame penggiat seni ketika krisis COVID-19 melanda dunia yang sekali gus memberi kesan kepada industri hiburan tempatan.

Sumber: Gempak

April 1st, 2020

Masih hangat diperkatakan tentang isu artis meminta dana khusus untuk penggiat seni sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan. Isu ini menjadi semakin panas dan telah mencetuskan “peperangan” dasyat antara netizen dan segelintir selebriti.

emelda rosmila kecam netizen

Pelakon Emelda Rosmila juga turut lantang bersuara dan mempertahakan “perjuangan” rakan artis demi membela nasib penggiat seni.

Tidak kisah dikritik, Emelda menerusi akaun Instagramnya baru-baru ini memuat naik status mendedahkan beberapa individu mengecam artis. Menurut pelakon itu, tindakannya itu bukanlah mahu mengaibkan sesiapa, sebaliknya ingin memberikan pengajaran kepada netizen yang sering mengutuk dan mengeji anak seni.

emelda rosmila kecam netizen

Ini cara saya mahu memberikan pengajaran kepada netizen yang tak tahu menghormati individu lain. Kalau lihat cara tutur, saya jadi takut.  Artis pun manusia. Apa hak mereka nak bercakap macam-macam. Saya nak luahkan isi hati saya dalam ruang sendiri, kenapa kamu boleh masuk dan cakap sesuka hati.

Tambah Emelda, tidak ada salahnya jika dia ingin meluahkan pendapat dan menzahirkan apa yang terbuku di dalam hati. Artis juga manusia biasa, mempunyai hak untuk bersuara.

emelda rosmila

Di mana silapnya menyuarakan pendapat peribadi. Dengan penuh rendah hati dan diri untuk bertanyakan adakah mungkin golongan artis dan penggiat seni tidak terkecuali untuk mendapatkan insentif kerajaan dalam dunia dilanda musibah ini?

Penggiat seni juga rakyat Malaysia, berhak bersuara untuk diri sendiri. Kenapa perlu kecam? Kalau saya rasa perlu, saya ambil. Kalau tak perlu pastinya akan dahulukan yang memerlukan. Jangan cetek akal. Emosi menguasai diri hinggakan otak di hujung jari.

emelda rosmila netizen

Terdahulu, Emelda menyifatkan apa yang dilakukan netizen melampaui batas manusia seakan dirasuk syaitan apabila ada artis bersuara menyatakan kesusahan yang mereka hadapi, mengenang nasib dalam dunia seni.

Sumber Berita : BH ONLINE