February 22nd, 2011

drama spa qistina

Pagi tadi Abang Nara ada tuliskan mengenai keputusan Azizah Mahzan untuk berhenti berlakon kerana skrip drama yang sampah, kali ini Abang Nara nak sharekan email seorang pembaca yang kecewa dengan skrip drama Spa Qistina. Kalau korang ada luahan hati yang lebih kurang sama, jangan segan-segan tulis kat ruangan komen.

[note]Assalamualaikum Abang Nara.

Kat sini saya nk bg cadangan kat abg nara supaya buat satu post berkenaan drama Spa-Qistina. Pada pemerhatian saya, penulis skrip drama ini terlalu tidak sensitif terhadap soal agama. Saya buat dlm bentuk point beberapa perkara yg saya perasan dlm drama ini:
1. Di dalam ending Spa-Q 2,Dafi telah berpisah dgn Faradhiya. Faradhiya balik kg dan dapati dia mengandung anak si Dafi. Kemudian bersambung dalam Spa-Qistina, si Dafi ni dah kawin dgn org lain. Tup-tup baru tahu yg dia ada anak dgn si Faradhiya. Kalo ikut situasi sebenar di negara kita ni, mana mungkin sbb kalau dia bercerai, kena tunggu abis edah baper kali cuci jd impossible laaa blh bercerai masa org pompuan tgh pregnant kan? Ok kpd scriptwriter sila buat homework.

2. Di dalam satu babak dalam episod yang si Mar(lakonan Nek Jah-Azizah Mahzan)kematian suaminya kerana accident, telah berkata ” mungkin tuhan lebih tahu apa yg terbaik untuk aku”.. Perkataan mungkin itu memang salah. Sebab Tuhan bukan mungkin tahu. Tuhan memang tahu. Boleh terpesong akidah dibuatnya..

3. Apabila menerima berita kematian melalui telefon, tidak wajar seorang Islam tidak mengucapkan Innalillah. Kemudian, apbila si menerima panggilan telefon tadi, menyampaikan berita kematian kpd org di rumahnya, si penerima berita yg kedua juga tidak mengucapkan Innalillah juga.

Setakat ini, itu saja yg saya perasan, kalo Abang Nara tak percaya boleh siasat sendiri. Perkara ini bg sy penting kerana semuanya berkaitan dgn agama dan akidah. Penulis skrip dan seluruh produksi sila lebih prihatin. Sebab cerita ini mmg akan sambungannya. Jika penulis skrip masih lagi mengambil sikap sambil lewa, lebih bnyk yg akan dipesongkan nanti. [/note]

Buat penulis skrip yang menganggap penonton Malaysia bodoh dan tak akan perasan benda-benda sebegini, sila berfikir 2, 3 kali sebelum anda menulis. Kami tidak bodoh. Kami pandai. Jangan sampai anda dikantoikan oleh penonton-penonton. Sekian terima kasih.

P.S: Mahukan seorang artis membantu anda meluahkan rasa cinta kepada si dia yang tersayang? Join Facebook Cornetto sekarang dan bida artis kegemaran anda untuk membantu anda menunjukkan kasih sayang kepada si dia.

November 14th, 2009

spa qistina

Kesian kami kat Nora Danish dan Fasha Sandhay yang tersepit dalam kontroversi ntah apa-apa macam nie. Akhirnya dua-dua nampak jahat. Peminat Nora Danish akan cakap Fasha jahat, peminat Fasha akan cakap Nora Danish tak profesional. Last-last yang rugi adalah 2 orang nie jugak. Yang gembira sudah tentulah penerbit dan pengarah drama Spa Qistina. Dapat promosi free yang melampau-melampau sebab pergaduhan nie.

Bila kami baca kenyataan jawapan Nora Danish pasal isu nie, kami sedikit tak faham. Bukan nak menyatakan yang Nora Danish tak professional, tapi tertanya-tanya apa bezanya jumpa di atas pentas modellling dengan semasa berlakon? Dua-dua pun jumpa jugak kan? Sukar nak selami jiwa raga seorang perempuan yang terpaksa bergelar janda kerana seorang wanita lain.

Apa-apa pun bacalah artikel ini sepenuhnya untuk mengetahui jawapan Nora Danish tentang isu penarikan dirinya dalam drama Spa Qistina. Panjang jugak penjelasan dia tapi kalau anda wajib baca kalau anda peminat setia ND ataupun ada cita-cita nak ngorat ND.

Selepas mendengar pelbagai versi mengenai apa yang berlaku di lokasi ‘SpaQistina’ minggu lepas, di mana Nora Danish dikatakan mengamuk ataskehadiran Fasha Sandha, rasanya ia hanya adil jika tuan empunya diridiberi peluang untuk bersuara.

Ikuti temubual Nora dan para media apabila ditemui petang tadi selepasmajlis doa selamat penggambaran filem ‘Jangan Pandang Belakang Congkak2’ di pejabat MiG di Subang Jaya.

Komen Nora tentang apa yang telah berlaku.
Nora tak nak kontroversi. Ini (lakonan) periuk nasi Nora. Takkan Noranak rosakkannya? Nora tarik diri sebab Nora rasakan permintaan Nora diambil sambil lewa dan tidak di hormati. Menarik diri dari satu produksiadalah sesuatu yang sangat negatif. Tapi bila ia melibatkan perasaan,susah nak cakap. Fasha tak terlibat langsung (dalam keputusannyamenarik diri). Rasanya, dia tak tahu ada perjanjian di antara Nora danGlobal Station.

Nora tahu orang nampak Nora lemah, boleh dipijak tetapi pasal prinsip,Nora memang tegas. Nora dan pihak Global Station mempunyai satuperjanjian yang kuat, perjanjian lisan di antara Nora dengan Kak Zaiton(Zaiton Mohd Jiwa, penerbit Global Station) di mana Nora tidak mahu ada’scene’ bersama dan sebumbung dalam satu set lokasi dengan Fasha.Apabila Nora di yakinkan bahawa permintaan Nora akan di penuhi, Noraterima tawaran ‘Spa Qistina’.

Nora selalu tekankan perjanjian ini pada pihak penerbit agar semuafaham dan tak timbul masalah seperti ini. Malah malam sebelumpenggambaran hari tu, Nora ‘explain’ sekali lagi pada Adila (AdilaDatuk Ramly, penerbit eksekutif Global Station). Bagi Nora, apa yangberlaku, rasanya adalah dari kecuaian pihak produksi.

Sebenarnya sebelum insiden itu, sudah timbul beberapa persoalan didalam fikiran Nora kerana apabila Nora diberikan jadual penggambaran,ada tertulis satu babak Nora bersama Fasha di dalam sebuah kelab. BilaNora tanya, kru produksi kata mereka tak buat. Tapi sejak itu,macam-macam Nora fikir. Nora tak tahu jika Nora telah dipergunakan.Tapi Nora tak rasa apa yang berlaku itu telah di rancang.

Apa sebenarnya yang berlaku hari itu?
Call time Nora, 1 petang. Dan Nora pun tahu call time Fasha, 4 petang.Nora tunggu sampai 4 petang tapi penggambaran tak bermula lagi. Masatu, Nora ingatkan pihak produksi dah hubungi Fasha untuk memberitahutentang kelewatan penggambaran dan minta dia datang lambat.

Selepas tu, ada orang beritahu Nora, Fasha dah ada di set. Nora ingat,tipulah. Bila Nora keluar dari bilik, Nora nampak dia, jaraknya dariNora lebih kurang 200 meter saja. Dia tengah di solek dan membacaskrip. Kalau dia baca skrip, bermakna dia tahu ‘scene’ mana yang nak di’shoot’ tapi Nora masih tidak diberitahu.

Hari tu, ‘shoot’ pertama dengan kru baru. Jadi mereka pun serabut. Noraawal-awal dah tahu akan ada kelewatan dalam penggambaran. Persoalannya,mengapa pihak produksi tak hubungi Fasha untuk memberitahunya datanglambat sikit?

Nora ‘call’ Adila sebab Kak Zaiton dan Adila tak ada di set, jadimereka tak tahu apa yang berlaku. Nora tanya Adila mengapa Fasha ada disini. Tak bolehlah macam ni sebab kami dah ada perjanjian. Noraberitahu Adila, Nora kecil hati. Adila pun suruh Nora balik dulu. Lepastu, Nora berjumpa dengan pengarah. Masa tu, Nora dah dalam keadaan nakmenangis.

Nora terlalu terkilan dan kecewa dengan sikap pihak produksi yangmengambil remeh perkara ini. Nora terima (tawaran ‘Spa Qistina’) atasperjanjian kami tetapi mereka telah melanggarnya. Sebenarnya Nora punbelum menandatangani kontrak dengan Global Station. Malah cek untukbayaran pertama pun belum dimasukkan ke dalam bank.

Mengapa pula Nora boleh bersama-sama Fasha menjayakan fesyen show di Malaysia International Fashion Week (MIFW) 2009?
Kalau ia satu acara anugerah atau majlis, itu lain. Dalam setahun lebihNora bercerai, dah banyak kali Nora berjumpa dia di majlis. Tapimasalahnya kalau berlakon. Nora memang tak nak. Nora tak mahu bilaberlakon bersama, kisah kami dijadikan bahan kontroversi. Bukan Noratak nak maafkan dia. Nora memang nak maafkan tapi Nora tak mahu iadibuat-buat atau dipanaskan ceritanya. Nora memang tak nak lagidikaitkan dengan kontroversi.

Nora tahu sejak insiden ini, orang menuduh Nora bermacam-macam.Walaupun Nora pada awalnya rasakan kami boleh berlakon dalam produksisama, tetapi bila Nora di sana, perasaan itu lebih daripada segalanya.Nora cuba untuk jadi profesional tapi tak boleh. Perasaan itumenyelubungi diri Nora.

Sekarang mereka mempertikaikan profesionalisme Nora tapi dari awalnya,memang dah tak profesional sebab Nora minta untuk tidak digandingkandalam mana-mana babak dan tak boleh sebumbung. Selepas ini, jika adatawaran lain untuk bekerja dalam produksi sama dengan Fasha, Nora takakan terima sebab Nora dah tahu apa yang akan di lalui. Nora dah serik.

Nora menyesal menerima tawaran ‘Spa Qistina’?
Jika Nora tahu (apa yang akan berlaku), Nora tak akan terima. Kesilapanterbesar Nora ialah menerima tawaran ‘Spa Qistina’ sebab ceritanyatentang kontroversi dan sedikit sebanyak ada kaitan dengan kisah hidupNora. Disebabkannya, perhubungan Nora dengan Kak Zaiton dah rosak.

Selepas enam tahun dalam industri, inilah sejarah paling hitam dalamkerjaya Nora, rasanya lebih teruk dari kegagalan perkahwinan Nora. Noraterkejut sangat dengan apa yang berlaku sampai demam pun ada.

Nora tahu apa yang terjadi telah mendatangkan kesan buruk ke atas diriNora. Sebelum ini, Nora tak pernah menghadapi apa-apa masalah denganmana-mana produksi. Tapi Nora percaya, pihak produksi yang pernahbekerja dengan Nora tahu Nora orang yang macam mana.

Bagaimana perasaan Nora apabila membaca kenyataan Kak Zaiton?
Nora tak kisah apa yang dikatakannya. Itu pendapat dia. Apa pun Noratetap ‘respect and adore her’. Nora ambil tawaran ‘Spa Qistina’ punkerana dia semata-mata. Nora tak marah. Kalau Kak Zaiton sudibekerjasama dengan Nora di masa depan, Nora terima.

Nora percaya ada orang yang ‘cucuk’ Kak Zaiton. Sebelum MIFW,perhubungan kami masih okay tapi selepas MIFW, timbul salah faham. Noraada hubungi dia untuk menjelaskan apa yang berlaku tapi panggilan Noratak dijawab. Bagi Nora, Kak Zaiton faham apa yang Nora lalui. Cumaketika dia membuat kenyataan pada media, dia fikirkan dari perspektifseorang ahli perniagaan.

November 13th, 2009

nora danish

Sesungguhnya kami sukar nak percaya apa yang portal Murai bagitau pasal cerita sebenar Nora Danish tak jadi berlakon dalam drama Spa Qistina. Sebelum nie ada dengar jugak khabar-khabar angin cakap ada pergaduhan lokasi antara Nora Danish ngan Fasha Sandha. Sampai tarik-tarik rambut lagi. Tapi bila baca-baca balik segala info yang diberi, takder la sampai tarik-tarik rambut. Cuma ada berlaku sedikit pengamukan dari Nora Danish sebab Fasha Sandha pun ada sekali masa shooting tue.

Tak sangka di sebalik keayuan dan kelembutan muka Nora Danish nie, boleh jugak dia mengamuk rupanya. Itu yang kami susah nak percaya tue. Mungkin amarah dia terhadap Fasha Sandha memang dah sampai tahap dewa dah.  Selepas mengamuk, Nora Danish siap  chow terus dari lokasi penggambaran dan pulangkan balik cek bayaran untuk berlakon dalam Spa Qistina nie. Katanya dah taknak berlakon dalam Spa Qistina dah sebab hal tue.

Susah nak cakap siapa yang bersalah dalam hal nie. Mungkin sewajarnya Nora Danish bersikap lebih professional. Iyelah, masing-masing cari rezeki dalam lakonan. Tapi hati orang mana la kita tau kan. Kalau dah benci tue banyak sangat, tengok bayang orang tue pun dah menyampah gila-gila. Inikan tengok muka depan-depan. Tak gitu?

Bagi kami, Fasha Sandha memang tak bersalah dalam hal nie sebab dia sekadar datang untuk shooting jer. Tak sangka plak bleh bertembung dengan Nora Danish kat tempat shooting tue. Memang Fasha datang lebih awal daripada waktu sepatutnya, tapi rasanya bukan sengaja untuk berjumpa ngan Nora Danish. Maybe nak buat make up preparation kot.

Akhirnya dalam cerita pergaduhan siapa yang untung ? Umi Nazeera gak yang untung sebab watak Nora Danish tue dia jadi pengganti. Tapi kesian gak kat penerbit drama Spa Qistina nie. Dah 40 babak dah Nora Danish berlakon. Skang semua tue kena retake balik sebab Nora Danish dah tarik diri. Banyak gak tue rugi tue.

Kalau korang nak baca apa cerita sebenarnya yang terjadi, sila baca artikel ini sepenuhnya.

KUALA LUMPUR, 10 NOV 2009: Kekecohan yang melanda set penggambaran siri Spa Qistina sehingga menyebabkan pelakon Nora Danish angkat kaki dan terus menarik diri daripada drama itu kini menjadi semakin hangat.

Semalam, ruanganMurai Batu menyiarkan gosip daripada sumber di belakang tabirmengatakan bahawa ia berpunca daripada rasa tidak puas hati Nora yangterpaksa ‘bertembung’ dengan Fasha Sandha di set penggambaran itu diBukit Bintang, di sini, Jumaat lalu.

Ini menyebabkan ramai peminat sendiri tertanya-tanya apakah sebab musabab itu sengaja diada-adakan kerana produser Spa Qistina sendiri, Datin Zaiton Muhd Jiwa (gambar atas, kanan) telah memberikan kenyataan kepada pihak media Ahad lalu bahawa ia disebabkan pertembungan jadual tugas Nora.

Namun semalam, Datin Zaiton atau panggilan mesranya, Kak Ton, telah mendedahkan perkara sebenarnya kepada murai.com.my.

“Ya pada awalnya memang cuba menutup cerita dengan alasan itu iaitu pertembungan jadual dan pertukaran team produksibaru. Tapi, selepas ia mula menjadi kecoh, saya rasa bertanggungjawabuntuk memperbetulkan keadaan dan bercakap benar. Bagi saya, Nora Danishsebenarnya telah bersikap tidak profesional.

“Saya bukan hendakmenyalahkan mana-mana pihak tapi disebabkan laporan awal yang telahsaya berikan itu, ramai pula mula menyalahkan Fasha dan menganggap diasebagai punca sehingga Nora bertindak demikian dan menarik diri.

“Malahsaya terkejut dengan timbulnya gosip bahawa Fasha telah menarik rambutNora pada hari tersebut sehingga Fasha dikatakan telah meninggalkanset penggambaran. Padahal, kejadian tarik rambut itu langsung tidakpernah berlaku dan bukan Fasha yang tinggalkan set, sebaliknya yangberbuat demikian adalah Nora sendiri,” katanya.

Menurut Zaiton, sebagai produser dia cuba memahami kehendak serta masalah kesemua pelakon yang membintangi setiap dramanya.

“Begitulah yang saya lakukan terhadap Nora dan Fasha sewaktu saya menawarkan sendiri kepada mereka untuk membintangi Spa Qistina ini.

“Malahsaya sendiri akur dengan kehendak Nora untuk tidak mahu digandingkandengan Fasha dalam drama ini walaupun hanya untuk satu babak sekalipun!Sebab saya faham, dia mungkin masih terluka dengan sikap serrtaperbuatan Fasha dulu. Malah, apabila saya membuat sidang media untuk Spa Qistina,saya sanggup terimahakikat ketidakhadiran Nora dalam majlis itu. Tapi,apabila pelakon sendiri tidak dapat memahami masalah yang dihadapi team produksi, sayalah menjadi orang yang paling kecewa.

“Palingmembuatkan saya rasa sedih dan terkilan …. Nora langsung tidak angkattelefon apabila saya cuba bercakap, cuba memujuk serta cuba berbincangdengannya. Tindakannya itu seolah-olah seperti tidak menghormati sayasebagai orang tua,” kata Kak Ton dalam nada kesal.

Tempat Nora Danish terpaksa digantikan Ummi Nazeera

SambungZaiton lagi, punca pada kejadian Nora menarik diri daripada Spa Qistinaini berlaku pada hari Jumaat lalu iaitu ketika babak di sebuah kelabmalam di Bukit Bintang dilakukan.

“Tapi, penggambaran padahari itu telah bermula agak sedikit lewat berikutan beberapa beberapamasalah teknikal yang berlaku. Kebetulan pembantu pengarah drama inipula baru hendak keluar hospital dan Kuala Lumpur pula dilanda hujanlebat.

“Jadi, macam-macam perkara yang berlaku pada hari itu.Atas sebab itu, kita telah penggambaran untuk babak Nora dilewatkaniaitu dari sebelah siang kepada 1 petang. Manakala babak untuk Fashapula hanya dapat bermula jam 4 petang.

“Tapi, Fasha telahdatang lebih awal dan apabila saja dapat tahu Fasha sudah berada disitu, Nora terus mengamuk. Pihak kami cuba untuk mengawal keadaandengan memujuknya.

Malah, pihak kami juga turut berjumpa denganFasha dan memberitahunya supaya jangan naik ke atas kelab itu dulu.Fasha juga tidak tahu Nora berada di atas dan Fasha pula mempersoalkankenapa dia perlu tunggu sedangkan dia perlu membuat banyak persediaanuntuk babaknya.

“Dan Nora yang masih mengamuk terus angkatkaki dan meninggalkan set penggambaran itu. Tapi, apa yangmemeranjatkan saya, dia bukan saja telah memulangkan cek bayaran untuk Spa Qistina malah dia juga telah mengambil keputusan untuk mengundurkan diri daripada membintangi drama itu,” katanya.

JelasZaiton lagi, baginya tindakan yang ditunjukkan Nora Danish itu sangattidak profesional kerana sewaktu kejadian itu berlaku, dia bukannyaberjumpa atau bertentang mata dengan Fasha pun.

“Hanya setakatdapat tahu Fasha berada di situ, dia terus hendak mengamuk. Apa yangberlaku pada hari itu pun bukanlah sesuatu yang dirancang. Secarakebetulan pula, penggambaran babak Nora habis lewat dan Fasha datangsedikit awal.

“Tapi, takkanlah disebabkan perkara itu dia terus hendak tarik diri daripada Spa Qistina?Kalau dia sangat berpegang pada prinsipnya untuk tidak mahu dikaitkanapa-apa dengan Fasha, kenapa dia tidak kisah apabila dia mintamenjayakan pertunjukan fesyen M-IFW (anjuran MIFA) bersama Fasha padaAhad lalu?

“Tidak terfikirkah Nora bahawa disebabkantindakannya itu, saya sebagai produser terpaksa menganggung banyak koskerugian? Lebih-lebih lagi apabila kita sudah siapkan sebanyak 48 babakyang membabitkan Nora sendiri. Entahlah, saya tidak tahu hendakcakap apa lagi. Saya masih boleh terima kalau Nora meminta untukmenghentikan penggambaran pada hari itu dan minta supaya babak itudilakukan pada hari lain. Tapi jangan dengan cara melulu dan tidakprofesional begini.

“Apapun, saya sudah pun mendapatkan pengganti Nora iaitu Ummi Nazeera (gambar atas kiri).Dari segi nama dan populariti, mungkin Ummi Nazeera tidak standing NoraDanish. Tapi, di segi lakonan, dia mungkin lebih baik dari Nora Danishlagi,” kata Kak Ton dengan nada kekesalan.