February 22nd, 2011

drama spa qistina

Pagi tadi Abang Nara ada tuliskan mengenai keputusan Azizah Mahzan untuk berhenti berlakon kerana skrip drama yang sampah, kali ini Abang Nara nak sharekan email seorang pembaca yang kecewa dengan skrip drama Spa Qistina. Kalau korang ada luahan hati yang lebih kurang sama, jangan segan-segan tulis kat ruangan komen.

[note]Assalamualaikum Abang Nara.

Kat sini saya nk bg cadangan kat abg nara supaya buat satu post berkenaan drama Spa-Qistina. Pada pemerhatian saya, penulis skrip drama ini terlalu tidak sensitif terhadap soal agama. Saya buat dlm bentuk point beberapa perkara yg saya perasan dlm drama ini:
1. Di dalam ending Spa-Q 2,Dafi telah berpisah dgn Faradhiya. Faradhiya balik kg dan dapati dia mengandung anak si Dafi. Kemudian bersambung dalam Spa-Qistina, si Dafi ni dah kawin dgn org lain. Tup-tup baru tahu yg dia ada anak dgn si Faradhiya. Kalo ikut situasi sebenar di negara kita ni, mana mungkin sbb kalau dia bercerai, kena tunggu abis edah baper kali cuci jd impossible laaa blh bercerai masa org pompuan tgh pregnant kan? Ok kpd scriptwriter sila buat homework.

2. Di dalam satu babak dalam episod yang si Mar(lakonan Nek Jah-Azizah Mahzan)kematian suaminya kerana accident, telah berkata ” mungkin tuhan lebih tahu apa yg terbaik untuk aku”.. Perkataan mungkin itu memang salah. Sebab Tuhan bukan mungkin tahu. Tuhan memang tahu. Boleh terpesong akidah dibuatnya..

3. Apabila menerima berita kematian melalui telefon, tidak wajar seorang Islam tidak mengucapkan Innalillah. Kemudian, apbila si menerima panggilan telefon tadi, menyampaikan berita kematian kpd org di rumahnya, si penerima berita yg kedua juga tidak mengucapkan Innalillah juga.

Setakat ini, itu saja yg saya perasan, kalo Abang Nara tak percaya boleh siasat sendiri. Perkara ini bg sy penting kerana semuanya berkaitan dgn agama dan akidah. Penulis skrip dan seluruh produksi sila lebih prihatin. Sebab cerita ini mmg akan sambungannya. Jika penulis skrip masih lagi mengambil sikap sambil lewa, lebih bnyk yg akan dipesongkan nanti. [/note]

Buat penulis skrip yang menganggap penonton Malaysia bodoh dan tak akan perasan benda-benda sebegini, sila berfikir 2, 3 kali sebelum anda menulis. Kami tidak bodoh. Kami pandai. Jangan sampai anda dikantoikan oleh penonton-penonton. Sekian terima kasih.

P.S: Mahukan seorang artis membantu anda meluahkan rasa cinta kepada si dia yang tersayang? Join Facebook Cornetto sekarang dan bida artis kegemaran anda untuk membantu anda menunjukkan kasih sayang kepada si dia.


Comments are closed.

Loading...