May 22nd, 2020

Lumrah apabila memulakan perniagaan, tak semestinya orang di sekeliling akan bertepuk tangan dan bangga dengan pencapaian tersebut. Mungkin juga akan ada yang cuba menabur pasir dalam periuk nasi kerana hasad dengki.

Begitu juga yang dialami oleh Datuk Rosyam Nor apabila ada khabar angin berterbangan di serata media sosial yang mengatakan bahawa pelanggan yang mengunjungi pasar raya ‘ST Rosyam Mart’ cawangan Setiawangsa telah disahkan positif COVID-19.

 

Advertisement

 

View this post on Instagram

 

. Bulan ramadhan ni. Kenapa buat Fitnah… @strosyammart

A post shared by Rosyam Nor (@iamrosyam) on

Advertisement

Daripada tangkapan skrin yang tersebar itu, individu tersebut menyatakan bahawa kawan adiknya disahkan positif virus itu selepas membeli barangan di pasar raya milik pelakon popular tersebut.

“Ini kan bulan Ramadan, kenapa nak buat fitnah macam ni. Kenapa nak aibkan orang?”

Bagi melegakan kerisauan pelanggan setia di pasar raya tersebut, Rosyam Nor menafikan dakwaan tidak berasas itu. Tegasnya, sekiranya benar ada pengunjung yang positif COVID-19, sudah pasti pihak kesihatan telah menutup pintu kedainya.

st rosyam mart dituduh dikunjungi pesakit positif covid-19

Rosyam Nor berterusan mempersoalkan tujuan sebenar individu yang menyebarkan fitnah tersebut.

Advertisement

“Saya tak faham orang yang fitnah ni. Apa yang kau dapat sebenarnya?”

Mengakhiri video tersebut, pelakon lelaki itu meminta pelaku tersebut supaya beringat memandangkan kita sudah pun berada di penghujung Ramadan.

Macam mana boleh sebarkan fitnah tanpa rasa bersalah langsung?

Advertisement
May 22nd, 2020

Walaupun kerajaan telah mengeluarkan arahan bahawa rakyat Malaysia dihalang daripada pulang ke kampung halaman masing-masing dengan alasan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri tetapi masih ramai lagi yang berdegil.

Pun begitu, pelakon Datuk Rosyam Nor menunjukkan teladan yang baik dengan membuat keputusan untuk tidak balik beraya di kampung meskipun hanya mempunyai jarak 10 minit daripada rumahnya. Bahkan ahli keluarganya yang lain juga bersetuju untuk tidak pulang ke Kampung Melayu Subang untuk tahun ini.

 

Advertisement
View this post on Instagram

 

“VIDEO CALL AJE” ya MAK ?? Tapi Mak aku tunjuk ? Sebab #sayangmak Menyahut arahan Kerajaan dan KKM. Walaupun rumah mak aku dekat Kg Melayu Subang aje. 10 minit dari rumah aku. Tapi sebab mak dah umur 80 tahun,kami sekeluarga dan keluarga adik beradik yang semua ya tinggal di KL mengambil keputusan tidak balik kampung beraya tahun ni. Sebab Gantung Banner kerana takut kami tak balik orang lain pulak datang. Sebab kalau raya rumah mak aku jadi tumpuan beratus anak cucu,anak cucu saudara. Sebab dalam keluarga mak aku dia saja yang masih hidup. Jadi anak cucu semua akan datang bertandang. Maafkan kami sekeluarga. Untuk kebaikan bersama InshaAllah ada umur tahun depan kita RayaSakan okey

A post shared by Rosyam Nor (@iamrosyam) on

Hal ini kerana ibu mereka yang sudah berusia 80 tahun lebih mudah terdedah dengan bahaya penyakit, jadinya pendekatan drastik ini telah diambil. Serius dengan hal tersebut sehinggakan keluarga mereka telah memasang banner bagi menghalang pengunjung daripada mengerumuni rumah tersebut.

Advertisement

Bukan sahaja jiran tetangga malahan Rosyam Nor juga meminta saudara jauh agar tidak menziarahi ibunya walaupun hanya beliau seorang yang tinggal dalam keluarganya.

Bukan tidak mahu beramah mesra ketika hari bermakna tersebut, tetapi seruan kerajaan dan kesihatan semua orang lebih patut diutamakan dalam kita melawan pandemik kini.

rosyam nor

Entri yang dimuat naik oleh Rosyam Nor itu ternyata menerima sokongan padu daripada netizen dek tindakan lelaki itu yang mementingkan keselamatan ibunya. Bahkan ramai juga yang bercadang untuk meneladani tindakan pelakon tersebut.

Hari Raya Aidilfitri memang seronok tetapi kesihatan masing-masing lebih penting.

Advertisement
May 18th, 2017

Pelakon terkenal, Datuk Rosyam Nor berpendapat sikap David Teo yang tidak menghormati Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai tuan rumah Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) Bersama Perdana Menteri – Segmen Penggiat Seni adalah sesuatu yang memalukan dan tidak patut berlaku.

Datuk Rosyam juga memberitahu Perdana Menteri suka dengan cara beliau mengendalikan program tersebut selaku moderator.

Advertisement

Perdana menteri beritahu beliau suka cara saya kendali dialog itu dan juga idea-idea daripada penggiat seni. Cuma saya agak celaru kerana insiden itu tidak sepatut berlaku kerana kita diberi peluang berdialog oleh pemimpin nombor satu negara. Bila dia (David) bertindak begitu (pertikai cara kendali majlis), nasib saya boleh tahan kemarahan. Tapi bila habis majlis, saya fikir majlis ini untuk anak seni dan panggil mereka berdua untuk mendamaikan keadaan.

Kelihatan agak tenang ketika Mat Over tetiba menampar David yang baru hendak mula berpantun, Datuk Rosyam mengakui pengalaman beliau yang luas dalam bidang seni membuatkan beliau lebih matang.

Saya bukan baru jadi pengcara dan sudah lama dalam dunia seni. Syukur kepada Allah swt  bagi kematangan dalam diri walaupun orang lain belum tentu dapat menanganinya. Namun saya tidak kata saya adalah seorang pengacara yang bagus.

Kami tidak mahu komen lebih mengenai isu ini lagi. Pihak David juga sudah memaafkan Mat Over tetapi kita harus ingat budi bahasa budaya kita.

Sumber Berita : Malaysia Gazette

Advertisement
May 18th, 2017

Gara-gara insiden David Teo ditampar oleh Mat Over pada majlis TN50 semalam, rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati terhadap Datuk Rosyam Nor selaku moderator yang dianggap gagal untuk mengawal keadaan dengan baik.

Datuk Rosyam dikritik apabila bersikap “bias” kerana menyatakan David sememangnya kurang ajar di hadapan Perdana Menteri Malaysia menerusi video yang tular di media sosial.

Advertisement

Namun, masih ada juga berpendapat bahawa netizen harus bertenang dan tidak menunding jari kepada sesiapa pun kerana tidak mengetahui apakah yang sudah terjadi sebenarnya.

Apa pula pendapat anda?

Advertisement