May 9th, 2020

Rasanya semua sedia maklum bahawa terdapat khabar angin yang bertiup kencang mengatakan bahawa rumah tangga Dato’ Aliff Syukri dan Datin Shahida sudah pun retak menanti belah.

Tak cukup dengan itu, berterbangan pula cerita bahawa mereka sudah pun mengemukakan surat tuntutan cerai sehingga mengejutkan ramai netizen.

Pun begitu, usahawan terkenal ini telah memuat naik entri di laman Instagramnya bagi merungkai segala persoalan orang ramai selepas sekian lama menghilangkan diri.

 

View this post on Instagram

 

Im back?Rindu sgt nak peluk anak sy raudah ni?? lama saya menyepi….bukan merajuk…cuma muhasabah diri utk menjadi manusia yg soleh, mengahrgai, matang, dan apa yang saya perlukan dalam hidup…4 bulan berjauhan dr anak di sisi kosong sebenarnya hidup saya dan.. saya buang ego dan kembali ke pangkuan keluarga…..Apa yg berlaku bukan gimik utk meraih publisiti tapi saya seperti orang biasa yang ada pasang surut dalam rumahtangga…Jujurnya bukan satu benda yang senang untuk saya lalui tetapi syukur alhamdulillah keluarga Allah keutamaan saya dan saya ingin menjadi seorang Alif Syukri yang baru yang lebih matang dan menghargai semua orang terutamanya isteri sy, family saya mak saya keluarga saya, sedar keluarga adalah segalanya dan ramadhan ni memberi erti yg besar pada saya…doakan saya dan keluarga dapat bahgia semula?? im back??? #uhuhabangkosmetik doakan kami berkekalan????

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

Menurut lelaki itu, dalam tempoh dia berjauhan dengan keluarga selama 4 bulan, dia menggunakan peluang tersebut untuk muhasabah diri supaya dapat menjadi manusia yang soleh dan lebih matang daripada sebelumnya.

Sedar bahawa ramai yang menunding jari dan menuduh dia hanya mencari publisiti murahan, tapi Aliff Syukri bertegas bahawa ia adalah salah satu dugaan dalam berumah tangga. Pasti ada pasang dan surutnya.

alif syukri kembali ke pangkuan keluarga

Selepas melalui semua itu, usahawan tersebut berjanji akan meletakkan keluarga sebagai keutamaan dan sedar bahawa mereka adalah segalanya dalam kehidupannya. Aliff Syukri juga tidak lupa meminta orang ramai dapat mendoakan kesejahteraan keluarganya.

Rata-rata pengikut melahirkan rasa syukur apabila lelaki itu kembali ke pangkuan keluarganya pada bulan Ramadan yang mulia ini dan berharap bahawa pasangan tersebut membuang yang keruh dan mengambil yang jernih sahaja.

July 28th, 2017

Dato Aliff Syukri dan keluarga kini sedang bercuti di Switzerland. Menerusi akaun Instagramnya, beliau telah berkongsi detik-detik percutian di sana untuk tatapan para pengikut. Menerusi salah satu video yang dikongsi, Dato Aliff Syukri telah meluahkan rasa sedih kerana dihalau daripada sebuah restoran. Akibatnya, beliau sekeluarga terpaksa menjamu selera di tepi jalan.

aliff syukri

Ini luahan hati Dato’ Aliff Syukri:-

sedih sy bila bawa gi restoren bawa bekal sbb kat sini makanan halal amat susah nak dpt..baru je cadang nak oder lah air biar cover skit nak tumpang makan..tapi kami kena halau .. jadi kami makan lah di tpi jalan

Sedih memang sedih dengan nasib yang dialami oleh jutawan kosmetik ini, namun chef popular iaitu Datuk Chef Wan telah tampil menegur perbuatan Dato Aliff Syukri sekeluarga. Menurut Chef Wan, selaku seorang public figura, Aliff Syukri harus menjaga imejnya walaupun berada di luar negara. Malah menurut Chef Wan yang sudah berpuluh kali melancong ke Switzerland, ada banyak meja yang disediakan di taman-taman di Switzerland untuk memudahkan para pengunjung menjamu selera. Tak perlu makan di tepi jalan.

aliff syukri

Ini pula teguran versi panjang lebar oleh Datuk Chef Wan terhadap Aliff Syukri yang telah dimuatnaik menerusi akaun Instagramnya:-

Tergerak pula hati saya nak menegur Dato Aliff when i saw him eating with the family di tepi jalan.
I find that shocking.

First of all as Malaysian kita kena jaga image kita di mana saja kita berada. Pelik saya with all his wealth that he has been flaunting to everyone pi la cari tempat2 yg elok untuk makan.

There load of restaurant to eat yg halal pun boleh di cari. This days melalui phone tu dah mcm2 we have excess to. Being a public figure now like it or not he must learn the do and donts.

Masa pi wedding baru2 ini saya terdengar di meja some of the guests debating among themselves yg juga Kaya Raya tetapi very modest from all the years i have known them. Depa kata by doing all this flaunting of kekayaan kita selain dari riak didalam agama juga tidak baik untuk image2 mereka yg di pandang tak ada class! U might have the money but u cannot buy the class!

Mereka kata bila kita over do things we also subject diri kita menjadi bahan kutukan so unnecessarily sedang kan ordinary rich people pun dont do that as depa nanti akan malu dengan image begitu even sesama org kaya2 ini. Bila memberi pandangan begini mesti la ada kata kita dok dengki dgn harta mereka.

Kita pun duit makan tak habis jugak tapi tak payah la buat perangai mcm tu yg jadi kan lagi kita manusia mencari pasal mengata kan hal kita. Actually itu satu perbuatan yg tidak cerdik dan jangan la di jadi kan contoh tauladan kepada sesiapa pun Ustaz kata as that will create more human brings yg ada sifat phd dan mcm2 lagi.

Bila saya mendengar apa yg di debat kan ada juga betul nasihat Puan Sri Tadi to also all her friends. She said ” Orang Melayu ni sedikit2 kita phd dgn depa yg cakap2 dan sokong itu pun bodoh jadi pak turut dan kaki kipas, no wonder la mereka naik lemak as they thing its ok to behave in such a manner to seek attention.

Bila kita kata perangai mcm orang kampong dan jakun Kaya depa marah kita balik! Said another Datin Seri pulak. Kita dengar saja and i am sure so many of us also hear this thing being debated all the time.

Bila saya melihat segala drama minggu ini di pentas kan it is also a lesson to each and everyone of us to be careful with our image on social media. Tersilap langkah habis la!

chef wan

Ada betul juga kata-kata Chef Wan itu kan? Apabila kita berada di luar negara, kita membawa nama Malaysia. Jadi tingkah laku dan adab itu kenalah jaga. Jangan sampai malukan nama negara tercinta. Apa pun, diharap Dato’ Aliff Syukri menerima teguran daripada Chef Wan ini dengan hati terbuka. Sama-sama kita perbaiki diri.

January 25th, 2017

Respek!!! Itu yang Abang Nara dapat katakan apabila menonton video permohonan maaf Dato’ Aliff Syukri ini. Sebelum ini telah viral salah satu babak di dalam rancangan OhAbangKosmetik di mana beliau telah menyamar sebagai seorang pengemis dan meminta kopiah kepada seorang peniaga. Si peniaga telah tampil menjelaskan apa sebenarnya terjadi dan mendakwa dirinya telah diaibkan oleh Dato’ Aliff Syukri. Malah ramai pengguna laman sosial yang kecewa dengan sikap beliau di dalam babak tersebut kerana menjatuhkan maruah peniaga tempatan.

aliff syukri

Enggan memanjangkan lagi kontroversi ini, Dato’ Aliff Syukri telah memuatnaik sebuah video memohon maaf kepada peniaga kopiah tersebut. Menurut beliau, apa yang dilakukan hanyalah tuntutan kerja buat rancangan terebut. Tonton video tersebut di bawah:-

Assalamualaikum. Saya mengambil kesempatan ini, untuk membuat permohonan maaf secara terbuka atas apa yang telah terjadi. Terutama sekali kepada Saudara penjual Kopiah yang tersinggung dengan kenyataan saya dalam rancangan tersebut. . . Saya juga ingin mengucap berbanyak-banyak terima kasih kepada anda semua atas teguran yang membina. Saya ambil ini sebagai pengajaran untuk diri saya. Saya juga berharap agar anda semua terus menyokong saya kerjaya saya dan menyokong program ini. Sekali lagi saya ingin memohon maaf pada semua yg terlibat secara langsung mahupun tidak langsung. . . Yang baik itu datang daripada Allah, dan yang kekurangan itu datang dari diri saya sendiri. Saya amat hargai sokongan moral anda semua. Terima kasih. Salam sayang dari #ohabangkosmetik sory saya lambat respon saya tak perasan jadi viral sebab tengah shooting filem @badangthemovie seharian . . Cc @raqimball @imanmustafa23 @fairilkhalil

A video posted by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

Tahniah diucapkan kepada Dato’ Aliff Syukri kerana mengakui kesilapan dan memohon maaf atas apa yang terjadi. Itu adalah salah satu tanda sikap orang yang berhemah, berkeperibadian tinggi dan matang. Apa pun semoga kesilapan seperti ini tidak berulang lagi di masa hadapan.

May 30th, 2016

Bila sudah tiba penghujung bulan Mei, kita sudah boleh lihat ramai yang sudah mula menjual buah durian, ada yang tawar buffet durian, makanlah sampai kenyang. Kami tahu  ada yang tidak boleh menahan godaan bau durian dan isinya yang manis,lebih-lebih lagi kalau dapat Musang King ataupun Udang Merah, perghh meleleh.

Mungkin itu juga yang dirasakan oleh Dato’ Aliff Syukri, kerana teringin untuk makan durian, beliau sanggup duduk di tengah-tengah lantai di KLIA dan menikmati durian didalam lapangan terbang antarabangsa itu sebelum berangkat ke Auckland, New Zealand. Rare bukan? Hehe..

Malah Aliff sempat berkongsi foto  beliau sedang menikmati durian di KLIA menerusi akaun Facebooknya.

Memberitahu beliau orang kampung dan beginilah cara kehidupan beliau, ada pihak nampaknya kurang bersetuju dengan kenyataan Aliff dan menganggap ia menjatuhkan maruah orang kampung.

Beberapa orang berpendapat Aliff tidak hirau dengan keadaan sekeliling dan bau durian tersebut yang mungkin menimbulkan rasa kurang senang orang lain.

Berikut antara komen netizen :-

Kami faham perasaan bila dah gian sangat hendak makan durian, tetapi mungkin Dato’ Aliff Syukri boleh sahaja makan di tempat lain dan bukan di tengah-tengah lapangan terbang seperti itu. Bukan niat kami ingin mengkritik, tetapi tiada juga orang kampung yang berbuat demikian dan kalau buat mungkin sudah kena halau dengan pengawal. Hormati juga orang lain yang mungkin tidak tahan dengan bau durian tersebut..