Written by AbangNara | May 9th, 2012

Bukan senang untuk meminta maaf, namun Abang Nara respek dengan Mejar David Teo yang membuat permohonan maaf terhadap semua yang terlibat tentang isu arwah Bob Kuman baru-baru ini. Abang Nara dapat rasakan keikhlasan hati Mejar David apabila membaca tulisan di Facebook David Teo.

david teo mohon maaf

Berikut ialah permohonan maaf tersebut:-

Salam sejahtera,

Salam takziah saya buat seluruh keluarga dan sahabat handai arwah Bob Kuman (Husni Bin Mohd. Rawi). Pemergian beliau sememangnya satu kehilangan buat industri hiburan Malaysia. Saya sendiri terkejut apabila mendengar berita pemergian beliau namun kita sebagai manusia harus redha dengan segala ketentuan tuhan. Allahyarham sebelum ini banyak terlibat dalam produksi saya dan beliau sangat komited dengan segala kerja yang dilakukannya. Saya juga sangat menghormati beliau sebagai sahabat dan rakan kerja.

Di kesempatan ini, saya dari lubuk hati yang dalam memohon maaf daripada keluarga Allahyarham sekiranya ada kata-kata atau tindakan saya yang menyinggung perasaan mereka. Bukanlah niat saya untuk mencetuskan sebarang isu atau kontroversi.

Saya sedar kata-kata saya dalam rancangan Melodi bertarikh 22 April 2012 saya ada menyebut tentang sumbangan yang telah saya beri di Hospital Tawakal pada tahun 2010 semasa beliau sakit. Dalam kenyataan itu, saya ada menyebut “jika Bob Kuman perlukan sumbangan lebih, saya boleh sedekah”. Di sini saya ingin menjelaskan bahawa kenyataan ini dikeluarkan semasa Arwah masih hidup, BUKANNYA setelah beliau meninggal. Penggunaan perkataan “sedekah” yang saya maksudkan adalah “derma atau sumbangan”.

Apa yang saya faham, “sedekah” bukanlah sesuatu yang hina. Selalu kita dengar “senyum adalah satu sedekah” dan “sedekahkan al-Fatihah” jika ada orang meninggal dunia. Saya anggap perkataan ini sesuatu yang suci tetapi mungkin saya tersalah tafsir.

Saya sedar kata-kata saya ini telah menyinggung perasaan keluarga dan sebilangan masyarakat terutamanya peminat dan penyokong Arwah Bob Kuman. Percayalah, demi Tuhan saya langsung tidak terlintas niat di hati untuk menyakitkan hati mana-mana pihak sedangkan beliau telah saya anggap sebagai sahabat baik saya.

Saya sekali lagi memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki di atas kertelanjuran saya. Saya bukanlah insan sempurna yang tidak terlepas dari melakukan kesilapan. Pengalaman ini akan saya jadikan pedoman untuk menempuh hari-hari yang mendatang dengan lebih berhati-hati.

Kepada semua rakan-rakan artis dan peminat, sama-sama lah kita mendoakan kesejahteraan roh Allahyarham di-sana. Diharapkan permohonan maaf ikhlas ini dapat diterima dengan hati yang ikhlas juga.

Ikhlas,
David Teo

Semoga salah faham yang berlaku akan dapat diredakan dengan permohonan maaf ini.

Written by AbangNara | May 3rd, 2012

Bob Kuman atau nama sebenarnya Husni Mohd Rawi, 40 tahun disahkan meninggal dunia di kediamannya di Seksyen 11, Kota Damansara, Petaling Jaya, jam 4.38 petang ini. Kematian artis komedi terbabit disahkan jururawat yang menjaganya sejak 15 April lalu, Mohd Farid Hamzah.

bob kuman meninggal dunia

Bob Kuman meninggal dunia akibat komplikasi jantung, darah tinggi dan paru-paru berair. Jenazah Allahyarham telah dibawa ke Masjid Kota Damansara Seksyen 5 di sini untuk diuruskan sebelum dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Sawah, Negeri Sembilan selepas solat Isyak untuk dikebumikan.

Jenazah akan dikebumikan esok pagi atas permintaan keluarga. Semoga roh Bob Kuman ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah kepadanya. Al-Fatihah.

Written by AbangNara | April 20th, 2012

Selepas pengeluaran entri tentang keadaan Bob Kuman, banyak komen yang diterima. Ada komen yang membina, ada komen yang agak kurang membina dan tak kurang komen yang melahirkan rasa kurang senang terhadap apa yang terjadi ke atas Bob Kuman. Namun semalam Abang Nara menerima satu email yang agak menarik untuk dikongsi bersama anda semua.

bob kuman

Berikut ialah email yang diterima daripada seseorang yang mahu dikenali dengan nama Ibu Chomey.

Assalamualaikum abg nara,

Selama ni saya hanya pembaca blog abg nara. Tapi selepas saya membaca kisah Bob Kuman smlm, saya tergerak utk menulis email buat pembaca BN yg budiman. (you know who you are). Saya nak reply kat ruangan komen takut tak muat.

Saya rasa terkilan bila ada pembaca yg pertikaikan kenapa Bob pilih swasta. Begitu keras menyelar keputusan Bob yg kini tidak berduit memilih hospital swasta. Ya, saya tak nafikan hospital kerajaan memiliki peralatan yg lengkap tp tidak pd perkhidmatan. Mungkin dia belum pernah alami apa yg saya pernah alami. Anak bongsu saya sumbing lelangir & bibir.

Saya terpaksa beratur panjang sewaktu anak saya berumur 8 hari selama 3 jam! hanya untuk mendapatkan tarikh appoinment berjumpa doktor! 3 jam berdiri dgn keadaan masih sakit kerana Czer dan masih belum dpt berjumpa dgn doktor… Dia perempuan so, dia tahu bagaimana keadaan saya waktu itu. Tu belum lagi masalah nak dapatkan tarikh 2nd operation. Bila saya dah putus asa, saya pilih untuk pergi ke bahagian pengurusan swasta di hospital yang sama. Tahu apa jawapan mereka? saya boleh pilih tarikh mana yang saya nak untuk pembedahan anak saya.

Di hospital yang sama, doktor yang sama cuma taraf berbeza. Kalau saya pilih pengurusan kerajaan, saya akan berada dlm waiting list berbulan-bulan. Kalau kita ada duit yang byk kita akan dilayan seperti raja.
Tak cukup dgn itu, saya hampir kehilangan anak bongsu saya kerana sikap sambil lewa doktor kerajaan yang pemalas. Suka ambil mudah dengan setiap aduan & pertanyaan saya tentang kesihatan anak saya. 7 hari anak saya terlantar di dalam ICU bertarung nyawa.

Mungkin pembaca budiman itu kakitangan kerajaan yg ada surat sokongan, so dia boleh dapat layanan 1st class dia semua hospital kerajaan. Kami ni pekerja swasta. Tak ada GL nak check in hospital kerajaan.

So kepada pembaca BN yg budiman itu, saya sedih mentaliti seperti dia makin banyak sekarang. Saya sedih bila ada org islam berfikiran seperti dia. Cth yg selalu berlaku, ada org buta peminta sedekah duduk di LRT KLCC, saya nak hulur duit, tapi di halang oleh kawan saya atas alasan semua ini sindiket. Kalau tak, takkan dia boleh sampai kat sini. Bagi pendapat saya, tak berdosa kalau kita sedekah malah dapat keberkatan. Tapi kalau dia menipu itu antara dia dah Allah.

Kalau tak nak bagi takpe, tapi jgn kata yg bukan-bukan. Macam kes Bob Kuman or Azean. Terpulang pada mereka nak pilih hospital mana pun. Kita yang sihat & ada rezeki lebih ni sedekah saja semampu yang boleh. Kalau tak suka tak perlu berkata apa-apa. Ia tak ubah seperti kau dah terjatuh tersandung batu, sudahlah sakit orang sekeliling duk pakat kata, “bodoh tak nampak batu ke?” how do you feel? lagi tambah sakit kan?

Saya harap pembaca BN yg budiman itu muhasabah diri. Macam yg saya kata tadi, tak nak tolong takpe tapi jgn complain. Kita tak duduk dalam situasi dia so kita tak tau apa yang berlaku. Ini saja pendapat saya yg tak seberapa.

Terima kasih abg Nara.

Apa kata anda?

Written by AbangNara | April 19th, 2012

Merujuk perkara di atas, syarikat produksi Metrowealth ingin menjelaskan secara terperinci berhubung dakwaan Bob Kuman bahawa pihak kami tidak mengambil inisiatif terhadap tahap kesihatan yang dialami. Untuk makluman semua, pihak kami mempunyai bukti yang mana kami telah memberi sumbangan terhadap beliau pada Julai 2010. Peristiwa ini turut disaksikan oleh wartawan Melodi TV3, Michelle Wee dan juga Nas Ahmad dari Galaksi TV9. Sumbangan ini dibuat semasa lawatan penerbit drama bersiri Jangan Pandang Belakang Congkak iaitu Mejar (K) David Teo di Hospital Tawakal, Kuala Lumpur.

bob kuman

Ketika lawatan dibuat, pihak kami juga telah memberi cek sumbangan kepada beliau untuk meringankan beban yang ditanggung untuk menyelesaikan kos rawatan. Sumbangan tersebut juga, telah diserahkan sendiri oleh penerbit kepada Bob Kuman atau nama sebenarnya Husni Bin Mohd Rawi. Dengan penjelasan ini, pihak kami berharap segala persoalan telah terjawab.

Sihat sakit dari tuhan,
Kita hanya berserah saja,
Supaya selamat pada Bob Kuman,
Marilah sama-sama kita doakannya.

bob kumanDiharap semua pihak lega dengan penjelasan ini. Sama-sama kita doakan agar keadaan kesihatan Bob Kuman bertambah baik.