July 10th, 2015

Amboi, amboi, amboi. Excitednya muka tue. Mentang-mentanglah minggu depan dah nak raya dah. Mesti semua dah apply cuti untuk balik kampung kan? Dapat berjumpa sanak saudara, berborak sambil makan kuih, bersalam-salaman di pagi raya, kacau dodol, main bunga api dan macam-macam lagi lah. Orang kata raya kalau tak balik kampung memang bukan rayalah.

uforlife

lagu feveret Abang Nara sempena hari raya

Abang Nara tahun ini giliran kampung isteri di Jasin, Melaka. Kemungkinan besar kami akan pulang pada hari Rabu malam. Harap-harap tak jem lagi masa tue. Apa pun, sebelum balik kampung, wife Abang Nara awal-awal lagi dah pesan supaya tak lupa lakukan 5 perkara WAJIB ini:-

1. Hantar kereta pergi servis

Ini penting lebih-lebih lagi apabila lebuhraya PLUS dijangkakan akan sesak teruk seperti biasa tahun ini. Minyak hitam kena tukar, tayar kena check ada bunga lagi ke tak, balancing dan alignment pun kena buat. Taknaklah tiba-tiba enjin kereta mati atau tayar pecah di tengah-tengah highway. Boleh spoil mood nak beraya kalau jadi macam itu.

2. Tukar duit raya
uforlifeYang ini Abang Nara dah setelkan awal-awal (minta tolong bapa mertua). Kalau korang hari ini baru nak tukar, jangan haraplah pihak bank nak layan. Duit pun dah habis kot. Tahun ini disebabkan GST dan kenaikan harga barang, bajet duit raya berkurangan sedikit. RM1 ke, RM5 ke, RM10 ke itu semua tak penting. Yang penting hati kena ikhlas.

3. Pastikan alarm keselamatan rumah berfungsi

Di kala kita bergembira berhari raya di kampung, kadangkala ada orang yang tak berapa baik ini akan cuba mengambil kesempatan ketiadaan kita di rumah. Pecah masuk memang dah jadi norma setiap kali musim perayaan. Tak ke sedih balik-balik kampung je tengok semua barang dalam rumah dah lesap? Jadi selain memastikan alarm keselamatan rumah berfungsi, Abang Nara juga maklumkan kepada polis serta jiran-jiran yang kitaorang tak ada di rumah ketika Hari Raya ini. Sekurang-kurangnya diorang boleh inform kalau ada sesuatu yang mencurigakan.

4. Pastikan susu serta lampin anak mencukupi

Ini adalah satu persediaan yang tak pernah Abang Nara terfikir tetapi tahun lepas memang terjadi kepada Abang Nara. Huru-hara dibuatnya pusing satu Jasin nak mencari susu formula Aariz. Semua kedai tak ada stok. Yang Aariz pulak memang jenis minum satu jenama susu je. Tak ke pening? Jadi untuk peristiwa hitam ini tidak berulang, kami dah beli stok secukupnya untuk seminggu. Hehehe.

5. Dapatkan insurans hayat
uforlife Malang memang tidak berbau ketika pulang ke kampung. Selain daripada berdoa agar perjalanan dipermudahkan, Abang Nara sekeluarga memang mengambil insurans hayat untuk ketenangan minda. Sekurang-kurangnya kalau jadi apa-apa, tak adalah risau sangat bab kewangan. Sekarang ini nak beli insurans dah senang sangat-sangat. Insurans UForLife boleh dibeli secara online di www.uforlife.com.my. 10 minit pun tak sampai. Jawab beberapa soalan dan diri anda kini sudah pun mendapat perlindungan insurans hayat daripada UForLife.

Amcam tips-tips balik kampung Abang Nara? Unik kan? Kongsikan juga apa yang korang selalu lakukan sebelum pulang ke kampung. Mana tahu ada idea-idea yang lebih menarik dan bermanfaat. Apa pun, Abang Nara nak ucapkan, selamat pulang ke kampung dan berhati-hati di jalan raya. Jangan bawa kereta laju laju sangat. INgatlah orang tersayang.

July 17th, 2013

Pejam celik pejam celik, sudah tiba bulan Ramadan rupanya. Pantas sungguh masa berlalu. Tak lama lagi, Hari Raya akan menjelang tiba. Raya tahun ini, giliran kampung wife Abang Nara di Melaka. Tak sabar rasanya nak merasai kemeriahan raya di sana.

mufasaMacam comel tak kami bertiga? Heheh. Gambar di atas gambar time raya di Kelantan tahun lepas. Nampak macam pengantin baru kan? Setiap kali nak balik kampung, perkara yang WAJIB Abang Nara lakukan ialah hantar kereta untuk servis macam yang dilakukan oleh Keluarga Mamat.

Satu lagi perkara yang Abang Nara selalu buat sebelum balik kampung ialah memastikan Touch N Go dan Smart Tag berfungsi dan mempunyai baki yang secukupnya. Ini perkara yang teramat penting. Walaupun jalan memang dah confirm jem, sekurang-kurangnya dapat mengelakkan kesesakan di plaza tol.
mufasaPerkara WAJIB ketiga yang Abang Nara akan pastikan ada ialah membeli haruman Ambi Pur yang baru untuk menyegarkan perjalanan sepanjang balik kampung. Anak Abang Nara suka benar dengan bau Ambi Pur. Jarang dia meragam atau menangis walaupun kitorang letak dia di tempat duduk belakang. Asyik tidur je. Senang sikit Abang Nara nak memandu.

mufasa

Abang Nara tertarik juga dengan beberapa tips balik kampung yang dikongsikan oleh Keluarga Mamat menerusi video. Malah ada banyak lagi tips yang turut dikongsikan di Facebook Ambi Pur Malaysia. Balik kampung tahun ini, Abang Nara cuba try. Mana tahu dapat lebih menjimatkan masa, menjamin keselamatan dan sentiasa rasa bertenaga ketika memandu.


Kalau korang ada tips-tips yang menarik untuk balik kampung, bolehlah kongsikan di ruangan komen di bawah. Contoh tip: “Pastikan Touch N Go dan Smart Tag berfungsi dan mempunyai baki yang secukupnya dan pasangkan Ambi Pur untuk menyegarkan perjalanan balik kampung. #tipbalikkampung. Pastikan anda masukkan hashtag. Abang Nara ada hadiah menarik nak bagi korang iaitu produk Ambi Pur bernilai RM50 atau Mamat Family Tin Jar beserta produk Ambi Pur bernilai RM100 atau Balik Kampung Kit beserta produk Ambi Pur bernilai RM100. Bolehlah korang guna untuk pastikan kesegaran berkekalan di dalam kereta sepanjang balik kampung nanti.
mufasaPaling penting jangan lupa layari Facebook Ambi Pur Malaysia untuk lebih banyak tips. Malah ada hadiah ke Korea untuk mereka yang beli P&G products dan join national contest. Abang Nara tak menang hadiah nie pun tak apa. Dapat barangan balik kampong Ambi Pur macam kat bawah nie pun ok dah.
mufasa

Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk memenangi pelbagai hadiah menarik daripada Ambi Pur. Jomlah ramai-ramai sertai contest giveaway yang sangat mudah ini. Kalau korang blur tak tahu nak kongsi tips apa, boleh layari Facebook Ambi Pur Malaysia. Banyak tips menarik yang boleh dijadikan rujukan di sana.

ambi

Abang Nara dah sediakan Ambi Pur untuk kesegaran sepanjang memandu balik kampung nanti. Korang pulak macam mana? Jangan lupa dapatkan Ambi Pur sebelum balik kampung. Dan pastikan anda sertai contest ini secepat mungkin. Jangan sampai penyertaan ditutup. Apa-apa pun, hati-hati memandu ketika balik kampung nanti.