October 7th, 2016

Kesahihan ijazah doktor falsafah Azizan Osman, seorang penceramah motivasi ialah subjek yang telah dibincangkan bertahun-tahun lamanya. Malah, seorang penulis blog penipuan perniagaan online, Aidid Muaddib juga pernah menulis mengenai dakwaan Azizan pada tahun 2010. Aidid dikenali sebagai seorang penulis blog yang mendedahkan penipuan perlbagai individu dan perniagaan pemasaran berbilang tingkat (MLM).
 photo 51475198788_AzizanOsman.jpg
Sebelum ini Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Antarabangsa Kuala Lumpur (IUAM) telah menafikan pernah mengijazahkan sijil Doktor Falsafah kepada Azizan Osman.

Bagaimanapun, Azizan semalam mendakwa dia telah mempunyai PhD dalam bidang Metafizik dari Universiti Gordon di Florida, Amerika Syarikat (AS) dan kini sedang berada dalam senarai untuk menerima Ph.D dari Universiti Hertfordshire, United Kingdom (UK).

Berikut adalah salinan penuh kenyataan tersebut :

KENYATAAN RASMI
PENJELASAN MENGENAI KELAYAKAN DR. AZIZAN OSMAN

Kuala Lumpur, 6 Oktober 2016 – Kami kesal dengan kekeliruan dan kesulitan yang telah timbul berkaitan dengan status kelayakan Dr. Azizan Osman. Dr. Azizan Osman dan semua ahli Kumpulan Syarikat Richworks percaya dengan pendidikan seumur hidup dan pencapaian pengetahuan yang dikongsi dengan begitu bersemangat bersama rakyat Malaysia.

Memandangkan perkembangan baru-baru ini, kami ingin mengambil kesempatan untuk memperjelaskan kemusykilan yang telah timbul dan menyingkirkan apa-apa ketidakpastian.

Dr. Azizan Osman memegang kelulusan Doktor Sains (Metafizik) dari Gordon University, Bradenton, Florida, Amerika Syarikat sejak 2009.

Sepanjang 4 tahun yang lalu. Dr. Azizan telah memenuhi semua syarat-syarat untuk Doktor Falsafah (Psikologi) dari Universiti Hertfordshire, United Kingdom. Konvokesyen beliau di Universiti Hertfordshire dijangka berlangsung dalam masa yang terdekat.

Berkenaan dengan Ijazah Doktor Kehormat dari Universiti Malaya, kami telah dimaklumkan bahawa Dr. Azizan Osman telah malangnya disasarkan dan diperdayakan oleh pihak-pihak yang bukan wakil universiti tersebut. Kami telah pun membuat laporan polis dan perkara ini sedang disiasat.

Semasa proses siasatan dalaman yang kami telah jalankan baru-baru ini, kami telah menjumpai beberapa kelemahan serius berkenaan prosedur-prosedur operasi kami.

Malangnya, kelemahan ini telah menyebabkan penggunaan ijazah kedoktoran dari Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur dan Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai rujukan kepada Dr. Azizan Osman yang tidak pernah beliau akui.

Sebagai sebuah organisasi, kami amat khuatir dengan keadaan serius ini dan kami telah pun melaksanakan satu pelan komprehensif untuk membetulkan situasi ini dengan kadar yang segera.

Kami berkomited terhadap menegakkan integriti organisasi kami dan berdedikasi untuk meningkatkan prosedur kami untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan kami.

Pada masa ini, kami ingin menjelaskan bahawa profil media sosial Dr. Azizan Osman yang benar boleh didapati di Facebook www.facebook.com/azizanosmanofficialpage dan LinkedIn www.linkedin.com/in/drazizanosman.

Laman web rasmi syarikat adalah www.richworks.com.my.

Jika terdapat sebarang pertanyaan atau aduan mengenai akaun media sosial atau laman web yang berkaitan dengan Dr. Azizan Osman, sila hubungi kami di [email protected]

Namun begitu, Pseudoscience Watch (PW) telah membuat hujah meragui kenyataan tersebut.

1. Ph.D dari Gordon University – Gordon University ialah diploma mill. Maka, Ph.D dari Gordon University adalah phd palsu.

2. Memenuhi syarat Ph.D di Universiti Hertfordshire. Belum dianugerahkan Ph.D  lagi. So, buat masa ni, dikira masih belum ada Ph.D. Elok juga ditunjukkan bukti jelas tentang Ph.D  tersebut nanti kerana memang ada sindiket jual kelayakan palsu berleluasa di alam maya. Sijil palsu dari Hertfordshire University juga ada dijual.

3. Berkenaan Ph.D UM. Wakil? Ijazah Kedoktoran Kehormat mestilah diterima dalam majlis konvokesyen. Jika awak tak terima, memang tak ada la. Sungguhpun ada penipu yang cakap wakil UM, dah kalau awak tak pergi ambik masa konvokesyen, kira mmg tak ada la. Macam mana boleh guna “Ph.D” tu? Kata banyak Ph.D, takkan tu pun tak tahu?

4. Phd UKM dan IUKL adalah kesilapan kakitangan? Takkan lah Azizan tak tengok langsung profile LinkedIn dia? Ph.D dari UKM tu jelas tertulis di profile LinkedIn dia.

Jadi bagi saya, jawapan Azizan tentang perkara ini jelas, sekadar cuba menutup penipuan dengan penipuan. Juga, dia masih belum boleh menggunakan gelaran “Dr.” kerana dia masih belum memiliki sebarang Ph.D yg sah.
-VN-

Merujuk PW, dalam satu laporan berita oleh The Courier Online pada tahun 2013, terdapat satu sindiket yang memjual REPLIKA sijil ijazah Ph.D berharga £1,000 (RM 5139.74) dan Universiti Hertfordshire termasuk dalam senarai replika tersebut.

Melalui carian, penulis telah membaca satu artikel yang ditulis oleh Jason Morris dari EmployeeScreenIQ. Laman web ini menulis mengenai kepentingan bagi majikan untuk mendapatkan kesahihan maklumat kelayakan pendidikan bakal-bakal pekerja untuk mana-mana organisasi.

Ini kerana ramai yang menipu kelayakan pendidikan.

Jason memberitahu yang dia telah membeli sijil ijazah sarjana dan Ph.D dari Universiti Gordon (Azizan mendakwa menerima Ph.D dalam Metafizik dari universiti ini) dengan harga USD 295 (RM 1225.68), dan ia memang palsu. Dia menggantung sijil-sijil itu di dinding pejabatnya untuk membuktikan ia senang didapati.
 photo Screen Shot 2016-10-07 at 9.50.00 AM.png

Malah, seorang pengguna Facebook, Hairul Hasnan memberitahu telah menghantar e-mel kepada Universiti Hertfordshire di UK dan dia dibalas dengan e-mel yang mengandungi satu surat ditandatangani oleh Anne Edwards, Pendaftar di Universiti Hertforsdhire.
 photo Screen Shot 2016-10-07 at 9.55.33 AM.png

Anne menyatakan Universiti Hertfordhshire tidak mempunyai rekod mengenai individu bernama Azizan Osman dan menyifatkan dakwaan Azizan ialah berbentuk penipuan (fraudulent).


 photo 14556791_10210482712602098_3596631086462913529_o.jpg
Malah, netizen mempersoalkan sekiranya Azizan mempunyai Ph.D, di institusi manakah dia menjalani pengajian ijazah sarjana muda (Bachelor’s Degree) dan Ijazah Sarjana (Masters)?


 photo Screen Shot 2016-10-07 at 9.34.08 AM.png

Penulis mengakhiri artikel ini dengan satu tweet kelakar di Twitter.

 


October 7th, 2016

Sekitar minggu lepas, rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita dimana ada pihak mengatakan pakar motivasi Azizan Osman telah memalsukan ijazah kedoktoran beliau.

Malah, isu itu cukup hangat dan mendapat liputan luas media selepas pihak Universiti Malaya dalam satu kenyataan menafikan pernah memberi sebarang ijazah kepada Azizan.

Lama berdiam diri meskipun isu berkenaan sudah menjadi viral, semalam Azizan menerusi syarikatnya Richworks telah mengeluarkan kenyataan menjelaskan isu sebenar disebalik kontroversi hangat ini.

Menurut Azizan, beliau telah diperdaya oleh pihak tertentu yang tidak mewakili UM. Pihak Azizan juga telah membuat laporan polis untuk siasatan lanjut.

Berkenaan dengan Ijazah Doktor Kehormat dari Universiti Malaya, kami telah dimaklumkan bahawa Dr. Azizan Osman telah malangnya disasarkan dan diperdayakan oleh pihak-pihak yang bukan wakil universiti tersebut. Kami telah pun membuat laporan polis dan perkara ini sedang disiasat.

Namun, pihak Azizan menegaskan pakar motivasi  itu masih memiliki ijazah kedoktoran dalam sains metafizik dari Gordon University di Florida, Amerika Syarikat sejak 2009. Malah, Azizan kini sedang dalam roses untuk mendapatkan satu lagi ijazah kedoktoran dalam bidang psikologi di Universiti Hertfordshire, United Kingdom.

Kita nantikan sahaja perkembangan lanjut mengenai dakwaan Azizan Osman yang beliau telah diperdaya. Jika tidak bersalah, teruskan memperjuangkan kebenaran.

Sumber Berita : Facebook Azizan Osman

September 30th, 2016

Isu pakar motivasi Azizan Osman yang memalsukan ijazah kedoktoran beliau mendapat liputan meluas daripada media dan orang ramai.

Beberapa pihak yang pernah menghadiri ceramahnya merasa tertipu dengan Azizan lebih-lebih lagi sudah tiga universiti tempatan tampil mengesahkan mereka tidak pernah memberikan sebarang ijazah kedoktoran kepada Azizan.

Ramai yang mempunyai pendapat masing-masing berhubung perkara ini, tetapi pandangan seorang pensyarah di UiTM Shah Alam iaitu Dr Ira Normardiana Yusof yang mendapat ijazah kedoktoran daripada University Of Salford, Manchester, United Kingdom cukup menarik perhatian kami.

Buat Dr Ira, Azizan telah menyebarkan satu budaya yang kurang elok dimana tidak apa untuk memalsukan sesuatu asalkan anda berjaya satu hari nanti. Kata orang, berjaya tanpa usaha.

Umum mengetahui bukan mudah untuk mendapat ijazah kedoktoran, ia boleh mengambil masa 4-6 tahun untuk membuat penyelidikan dan pelbagai proses dalam bidang yang diceburi.  Malah, mereka juga harus melalui satu ujian dikenali sebagai “viva” seperti satu temuduga dengan pelbagai macam soalan untuk menentukan jika seseorang itu benar-benar layak untuk diberikan gelaran Dr dan PhD.

Dalam kenyataan ini Dr Ira juga, beliau menasihatkan agar Azizan untuk mengambil PhD di mana-mana universiti dan tidak menggunakan gelaran itu secara palsu lagi.

Malah, tidak salah untuk Azizan menggunakan gelaran “Encik” jika beliau benar-benar seorang yang hebat.

Berikut kenyataan penuh Dr Ira :-

“Fake it till you make it” Virus

First, I want to congratulate a certain someone for changing many Bumiputras’ entrepreneurs-fate,future, or even fortune as what have been claimed in your renowned seminars and motivational talks.

I have never been to any of your session, hence I could not measure or research your methods, theories,strategies, your effectiveness nor any of your approaches.

Now the HARDEST PART.

U have dangerously advocated a virus called “Fake it till you make it”.

It is tremendously dangerous because all your supporters seemed to corner your ring and decided to defend you albeit it has appeared that you have committed a qualification fraud. A qualification fraud can take many forms, but usually it is when a person claims to have a qualification yet it was never awarded to them. In your case, it was your Ph.D.

Let me share with you on the fundamental Ph.D odyssey in order to gain the famous “Dr.” title. Does a Ph.D doctorate makes us feel smart?.Yes, indeed! Absolutely!

But before we or anybody else in the world could call us “Doctor”,

We have to learn, we have to learn research and fieldwork, we have to be excellent exemplars in all repertoire required in our Ph.D odyssey. We have to be bloody good at statistics and we even have to become expert at vital quantitative and qualitative softwares like the SPSS and Nvivo.

It normally takes us years to do massive literature review, comparative studies ,data collection and data analysis in our given field.We have to write and present our international papers at numerous international conferences and ought to do networking with as many renowned scholars and professors from all over the world.

All these are crucial processes to the finale of our viva voce(viva) where our 4-6 years of our Ph.D hard work can either bring us the ‘Dr.’ title or not.

I have many friends who have failed to gain their Ph.D/ Dr. title, but I have yet to find any of them who shamelessly use the title. Why?.

Because they know. IT WAS BLOODY HARD and u have to earn it. But they took pride in the Ph.D journey even though they did not get the title ‘Dr.’ Bear in mind that these people who did not get their Ph.Ds and doctorate titles have “fought to the death” during the gruelling hours of their viva session.

And for you to advocate and implement this “Fake it till you make it” attitude and virus especially to the younger Gen Y in this country,

I would NOT say… SHAME ON YOU like many others, but rather advise you to embark on the real Ph.D study at a real university.

Why?

Because “Fake it till you make it” virus as advocated and popularised by you is completely killing the our forte, profession and reputation by sending wrong message to the young Gen-Y in this country as well as my university students that I am currently teaching.

But most importantly, this “Fake it till you make it” virus is also denying all our 4-6 years of ‘Real’ Ph.D hard work. Last but not least, there’s nothing wrong using the title Mr. in any of your seminars or talks because if you are good, you’re good!!. It is better than using a fake title.

Best wishes,

Dr Ira Normardiana

Ph.D (UNIVERSITY OF SALFORD, MANCHESTER, UNITED KINGDOM)

MASTER (UNIVERSITY OF BEDFORDSHIRE, UNITED KINGDOM)

Apa yang dikatakan oleh Dr Ira itu ada betulnya,jika anda benar-benar seorang yang bagus untuk apa merasa malu dengan kelulusan biasa yang anda ada. Ya, memang gelaran Dr itu satu bonus, tetapi janganlah menipu orang ramai.

Sumber Berita : Facebook Dr Ira Mardyana

September 30th, 2016

Isu mengenai status sebenar ijazah doktor falsafah (PhD) yang dimiliki oleh pakar motivasi Azizan Osman terus menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia apabila semalam pihak Universiti Malaya telah mengeluarkan kenyataan bahawa merek tidak pernah memberikan sebarang ijazah kedoktoron kepada Azizan.

Hari ini, dua lagi universiti tempatan telah tampil membuat penafian menganugerahkan PhD kepada Azizan.

Pusat Siswazah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menerusi jurucakapnya berkata, nama Azizan Osman tidak tersenarai dalam penerima dianugerahkan PhD oleh universiti berkenaan.  Menurut beliau, berdasarkan semakan teliti oleh pihak UKM mereka  mendapati tiada individu dengan nama sedemikian memiliki PhD dalam jurusan psikologi seperti didakwa.

Sebaik isu ini diperkatakan, pihak Pusat Siswazah terus membuat semakan dan tiada individu dengan nama Azizan Osman memiliki ijazah PhD dari UKM.

Selain daripada UKM, Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL) juga mengesahkan mereka tidak pernah menganugerahkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dan PhD kepada Azizan.

Pihak IUKL mengesahkan tidak pernah menganugerahkan kedua-dua ijazah itu kepada Azizan Osman.

Sehingga kini Azizan Osman tidak tampil membuat sebarang komen  lanjut mengenai kontroversi hangat yang melanda dirinya.

Sumber Berita : BH ONLINE