Written by shahzeeq | April 27th, 2019

Pasti ramai di kalangan pembaca BeautifulNara yang teringin bercuti ke Hong Kong tetapi ragu-ragu kerana takut tiada makanan halal. Siap ada yang penuhkan beg dengan berpuluh-puluh bungkus mee segera kerana takut kelaparan sepanjang berada di sana. Ish, ish, ish. Kebimbangan anda itu semuanya tidak berasas sama sekali.

1

Sebenarnya, Hong Kong dipenuhi dengan makanan halal yang lazat, unik dan authentik. Kesemua restoran-restoran ini pula dekat dengan lokasi tarikan pelancongan utama. Jadi, perut anda akan sentiasa terisi. Jadi sekiranya anda teringin nak bercuti ke Hong Kong, inilah masa terbaik kerana kini AirAsia sedang mengadakan promosi tambang dari RM199 untuk ahli Air Asia dan RM204 untuk yang bukan ahli ke Hong Kong dari Kuala Lumpur! Memang cukup berbaloi. Maklumat lanjut mengenai tambang yang cukup berpatutan ini, anda wajib baca di SINI Untuk mendalami lebih dalam tentang keunikan Hong Kong, anda boleh lawati LINK INI .

Di bawah adalah antara restoran-restoran halal yang anda boleh cuba apabila menjejakkan kaki ke Hong Kong nanti:-

1. Islamic Centre Canteen

2

Dikenali sebagai tempat untuk menikmati dim sum halal paling lazat, anda boleh sampai ke Islamic Centre Canteen selepas berjalan kira-kira 10 minit dari stesen MTR Causeway Bay. Terletak di dalam sebuah masjid, pelbagai jenis dim sum disediakan untuk anda cuba. Selain itu, ada juga masakan Cina seperti nasi goreng, telur dadar, mee goreng dan sayur-sayuran pada harga yang amat berpatutan. Pastikan anda datang awal kerana menu dim sum tidak dihidangkan selepas jam 3 petang.

3

Waktu Operasi: 10 pagi – 3 petang (dim sum) , 6 petang – 9 malam (masakan Cina sahaja)
Alamat: Tingkat 5, Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 40 Oi Kwan Road, Wan Chai, Hong Kong
Tunjuk Arah: Pintu keluar A Stesen MTR Causeway Bay. Jalan kaki selama 10 minit.

2. Wai Kee

4

Mengambil masa hanya 7 minit berjalan kaki dari stesen MTR Causeway Bay, Wai Kee merupakan salah satu restoran itik panggang halal yang paling popular di Hong Kong (bukan Muslim pun suka makan di restoran ini). Dibuka pada jam 10 pagi sehingga 6 petang, restoran ini turut menyediakan menu lain seperti ayam kari, sup, kari lembu dan mee kari. Tapi korang WAJIB cuba nasi itik mereka. Lazat sangat-sangat!!!

5

Waktu Operasi: 10 pagi – 6 petang
Alamat: Shop 5, Bowrington Road Cooked Food Centre, 1/F, Bowrington Road Market, 21 Bowrington Road, Wan Chai
Tunjuk Arah: Pintu keluar A – Times Square stesen MTR Causeway Bay. Berjalan 7 minit kea rah Bowrington Road Market. Restoran ini terletak di tingkat 2.

3. Chrisly Café

6

Turut terletak di sekitar Causeway Bay, Chrisly Café adalah sebuah kedai roti yang menyediakan tart telur, roti nenas (bo lao bao) dan pelbagai jenis roti yang halal. Walaupun tidak berstatus halal sepenuhnya, tempat penyediaan roti halal Chrisly Café adalah diasingkan daripada dapur utama. Malah kesemua bahan mentah yang digunakan juga dipastikan halal untuk memastikan roti mereka boleh dinikmati oleh pengunjung Muslim.

7

Waktu Operasi: 7 pagi – 7 malam
Alamat: Shop 3018, 3/F, Shun Tak Centre, 168-200 Connaught Road Central
Tunjuk Arah: Ambil bas nombor 54 atau 91 dari Shun Tak Centre ke Star Ferry Pier (Victoria Harbour)

4. Happy Cow

8

Kiosk pencuci mulut Happy Cow menyediakan ‘milkshakes’ dan aiskrim yang diiktiraf mempunyai status halal. Mempunyai banyak pilihan perasa seperti Ying Yang Sesame, Raspberry dan Pina Colada, kanak-kanak pasti menyukai tempat ini. Paling best, Happy Cow terletak bersebelahan dengan Hong Kong Observation Wheel. Jadi anda boleh makan aiskrim sambil menikmati pemandangan pulau yang cukup indah ini.

9

Waktu Operasi: 11 pagi – 9 malam
Alamat: Booth 3, Man Kwong Street, Hong Kong Observation Wheel
Tunjuk Arah: Pintu keluar A2 stesen MRT Hong Kong atau pintu keluar A stesen MTR Central

5. Hung’s Chinese Restaurant

10

Bersaiz kecil tetapi selesa, Hung’s Chinese Restaurant terletak di dalam bangunan Chungking Mansion. Sekiranya anda seorang penggemar ayam, memang wajib datang ke restoran ini kerana ia amat popular dengan menu ayam panggangnya. Memang rangup!!! Selain itu ada juga hidangan seperti nasi goreng dan daging masak lada hitam yang cukup menyelerakan.

11

Waktu Operasi: 11 pagi – 11 malam
Alamat: Chungking Mansion, chungkin, 36-44 Nathan Rd, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
Tunjuk Arah: Pintu keluar D1 stesen MTR Tsim Sha Tsui. Berjalan selama 4 minit ke Chungking Mansion

6. Mee Daging Halal Lanzhou

12

Percutian anda ke Hong Kong tidak akan lengkap sekiranya tidak mencuba makanan authentik penduduk pulau ini iaitu mee daging Lanzhou. Dijual di gerai-gerai sekitar The Mills, anda boleh memilih sama ada ingin menikmati mee daging ini secara berkuah atau secara kering. Kedua-duanya pun sedap, murah dan memang mengenyangkan!!!

13

7. Restoran Explorer’s Club dan Tahitian Terrace di Hong Kong Disneyland

14

Salah satu tempat wajib dilawati di Hong Kong tidak lain tidak bukan ialah Hong Kong Disneyland. Anda tak perlu risau untuk menghabiskan masa sehari suntuk di taman tema ini kerana terdapat 2 buah restoran yang menyediakan makanan halal iaitu Restoran Explorer’s Club di kawasan Mystic Point dan Tahitian Terrace di kawasan Adventureland. Antara menu-menu yang popular di nasi ayam, nasi goreng Malaysia, shabu shabu, roti canai dan banyak lagi.

15

BONUS: Kafe Panda Food To Go & Café Ocean di Ocean’s Park

16

Sekiranya anda bercadang untuk meluangkan masa di Ocean’s Park, taman tema tertua di Hong Kong, anda tidak perlu risau bab makanan. Kafe Panda Food To Go diiktiraf halal dan mempunyai pelbagai pilihan menu seperti nasi ayam Hainan, nasi kukus Beef Ball, roti hotdog dan banyak lagi. Anda boleh makan sepuas-puasnya!!!

17

Terbaru, sebuah kafe yang telah mendapat pengiktirafan halal telah pun dibuka di taman tema Ocean’s Park ini. Dikenali sebagai Café Ocean, kafe ini menyediakan pelbagai menu kegemaran rakyat Malaysia seperti nasi ayam, sate ayam, kari ayam, nasi goreng dan Penang char kway teow. Tengok gambar pun selera dah naik. Confirm sedap punya!!!

18

Jadi tunggu apa lagi? Tempahlah penerbangan anda ke Hong Kong hari ini juga di www.airasia.com. Anda tidak perlu risau bab makanan lagi selepas ini kerana banyak sangat pilihan halal yang anda. Selamat bercuti!!!



Written by Bella | April 18th, 2019

Hong Kong adalah satu lokasi percutian menarik yang mempunyai banyak lokasi tersembunyi yang boleh diterokai dan dinikmati oleh para pelancong. Sekiranya anda seorang pelancong yang suka menyelusup ke celah lorong-lorong, selalu mencuba ‘street food’, aktif berjalan pada waktu malam, seorang pencinta seni atau gemar melakukan aktiviti ‘outdoors’, maka Hong Kong adalah tempat terbaik untuk anda.

Perkara paling penting, jangan lupa untuk enjoy pertunjukan A Symphony of Lights setiap hari pada jam 8 malam di Victoria Harbour

Untuk memudahkan anda, hari ini kami akan berkongsi 7 tempat ‘awesome’ di Hong Kong yang wajib anda lawati untuk menghayati, menikmati dan menghargai pulau ini seperti seorang penduduk tempatan.

  1. Tai Kwun

Tai Kwun adalah sebuah balai polis pada era kolinial yang telah diubah menjadi sebuah pusat Warisan dan Seni. Kini ia telah dibuka hari ini di Hong Kong.

Tai Kwun sebuah projek terbesar oleh arkitek Herzog de Meuron. Apa yang menariknya semua ruang ini dihubungkan dengan laluan pejalan kaki yang elegan dengan tangga konkrit. Bangunan ini berkonsepkan seni binaan lama yang dibarukan berlatar belakang bangunan pencakar langit menjadikan ia nampak istimewa di mata peminat seni.

  1. The Mills

Merupakan tarikan tradisi terkini di Hong Kong, The Mills yang dulunya merupakan sebuah kilang kain sekitar tahun 1960 telah pun ditukarkan kepada hub rekaan yang mengumpulkan segala hasil kreatif komuniti pereka di Hong Kong. Mempunyai segalanya dari kedai-kedai, restoran, ‘rooftop’ untuk tempat melepak dan pelbagai bahan bersejarah yang disimpan, The Mills menjanjikan satu pengalaman menarik dan tidak boleh dilupakan untuk para pengunjungnya.

Anda pasti terkejut melihat transformasi yang telah dialami oleh The Mills yang memang amat menakjubkan. Siapa sangka sebuah kilang kain dapat ditukar menjadi hub rekaan yang pastinya meningkatkan lagi daya kreativiti penduduk Hong Kong.

  1. Avenue of Stars

Avenue Of Stars merupakan sebuah tarikan di Hong Kong yang bertujuan untuk memberikan penghargaan kepada mereka yang telah banyak menyumbang untuk menjadikan Hong Kong sebagai ‘Hollywood of the East’. Sekiranya anda seorang pencinta filem Hong Kong, ini memang tempat wajib untuk anda lawati. Banyak gambar dengan selebriti kegemaran anda boleh dirakam di sini.

Antara tarikan yang terdapat di sini adalah plak tapak tangan 20 orang selebriti terkenal, pameran dan mural yang menggambarkan babak-babak dalam movie klasik seperti Bruce Lee, Anita Mui, Jet Li, Andy Lau dan ramai lagi.  Terbaru, pelakon kelahiran Malaysia iaitu Dato’ Michelle Yeoh juga telah diabadikan di Avenue of Stars ini. Bangga kan?

  1. Ant-Man and The Wasp : Nano Battle

Peminat-peminat filem Marvel pastinya tidak mahu melepaskan peluang untuk merasai sendiri tarikan terbaru di Hong Kong Disneyland iaitu Ant-Man and The Wasp : Nano Battle. Baru dibuka pada 31 Mac lalu, anda boleh merasai sendiri kehebatan pertarungan yang berlaku di dalam filem Ant Man and The Wasp apabila mencuba tarikan ini.

Paling syok, anda akan terasa seperti diri anda dikecilkan kepada saiz seekor semut dan bertarung mempertahankan data-data S.H.I.E.L.D daripada dicuri oleh orang jahat Hydra. Alang-alang dah sampai ke Hong Kong Disneyland tu, pastikan mencuba pelbagai tarikan lain seperti Iron Man, Toy Story, bergambar dengan karekter Disney dan macam-macam lagi!!!

  1. Dragon’s Back & untuk pencinta alam semulajadi!

Jika anda merupakan seorang yang gemarkan “hiking”, Dragon’s Back adalah tempat untuk melepaskan gian “hiking” anda di Hong Kong. Ia telah dinobatkan sebagai “best urban trail” di Hong Kong. Anda tidak akan rasa penat kerana pemandangan sepanjang mendaki Dragon’s Back akan membuatkan anda terpukau. Pastinya anda akan berasa puas apabila tiba di puncak dan dapat melihat Shek O, Tai Long Wan, Stanley, Tai Tam dan Laut China Selatan.

Buat pencinta pulau-pulau pula, anda perlu singgah sebentar ke Lantau Island. Sesungguhnya Lantau Island yang cukup panjang dan indah ini memang kaya dengan tarikannya yang tersendiri. Jangan lupa beli ole-ole ataupun berjalan-jalan di sekitar Lantau Island.

  1. Sham Shui Po

Pasar jalan terbuka di Sham Shui Po sedang melihat kemunculan kedai-kedai baharu yang hip, kreatif dan menarik. Namun begitu ia masih merupakan satu tempat yang dipenuhi kedai-kedai misteri yang mempunyai pelbagai jenis barangan unik. Kedai-kedai ini hanya boleh ditemui sekiranya anda menjelajah ke jalan-jalan kecil dan juga liku-liku yang berselirat di sepanjang Sham Shui Po ini.

Jangan lupa untuk mencuba makanan Hong Kong yang sebenar kerana terdapat pelbagai restoran tempatan yang amat popular di Sham Shui Po ini. Abadikan juga saat-saat di sini dengan mengambil gambar di mural-mural menarik. Kalau upload ke Instagram confirm dapat banyak LIKE punya. Pastikan smartphone anda di’charge’ sepenuhnya sebab banyak sangat tempat yang “Insta-worthy” di sini.

  1. Old Town Central

Di Old Town Central, anda akan melihat sebuah kawasan di mana budaya Timur dan Barat bertemu. Dengan bangunan yang dibina pada zaman koloni British, kedai-kedai yang dihias dengan kreatif tetapi tetap mempamerkan ciri tradisional, restoran bertaraf antarabangsa, Old Town Central menzahirkan kehebatan Hong Kong di mata para pelancong. Anda pasti akan mengkagumi kreativiti yang ditunjukkan di Old Town Central ini.

Luangkan masa untuk menerokai kedai-kedai yang penuh keunikan, duduk minum secawan kopi di kafe yang amat selesa atau cuma perhatikan gelagat orang ramai yang memenuhi Old Town Central ini. Pastikan anda mempunyai masa yang cukup kerana Old Town Central ini disempadani Wyndham Street, Caine Road, Possession Street dan Queen’s Road Central dan direntasi Hollywood Road, antara jalan raya pertama yang terbina di Hong Kong. Maksudnya memang banyak tempat-tempat best yang WAJIB diterokai di sini!!!

Semua ini dan banyak lagi tempat-tempat menarik untuk anda terokai di Hong Kong dengan terbang menggunakan AirAsia. Dari Kuala Lumpur, kini AirAsia sedang mengadakan promosi tambang dari RM199 untuk ahli Air Asia dan RM204 untuk yang bukan ahli ke Hong Kong! Memang cukup berbaoloi. Maklumat lanjut mengenai tambang yang cukup berpatutan ini, anda wajib baca di SINI  Untuk mendalami lebih dalam tentang keunikan Hong Kong, anda boleh lawati LINK INI .

Selamat terbang dan selamat menerokai bandar penuh tarikan ini.