Written by shahzeeq | April 27th, 2019

Pasti ramai di kalangan pembaca BeautifulNara yang teringin bercuti ke Hong Kong tetapi ragu-ragu kerana takut tiada makanan halal. Siap ada yang penuhkan beg dengan berpuluh-puluh bungkus mee segera kerana takut kelaparan sepanjang berada di sana. Ish, ish, ish. Kebimbangan anda itu semuanya tidak berasas sama sekali.

1

Sebenarnya, Hong Kong dipenuhi dengan makanan halal yang lazat, unik dan authentik. Kesemua restoran-restoran ini pula dekat dengan lokasi tarikan pelancongan utama. Jadi, perut anda akan sentiasa terisi. Jadi sekiranya anda teringin nak bercuti ke Hong Kong, inilah masa terbaik kerana kini AirAsia sedang mengadakan promosi tambang dari RM199 untuk ahli Air Asia dan RM204 untuk yang bukan ahli ke Hong Kong dari Kuala Lumpur! Memang cukup berbaloi. Maklumat lanjut mengenai tambang yang cukup berpatutan ini, anda wajib baca di SINI Untuk mendalami lebih dalam tentang keunikan Hong Kong, anda boleh lawati LINK INI .

Di bawah adalah antara restoran-restoran halal yang anda boleh cuba apabila menjejakkan kaki ke Hong Kong nanti:-

1. Islamic Centre Canteen

2

Dikenali sebagai tempat untuk menikmati dim sum halal paling lazat, anda boleh sampai ke Islamic Centre Canteen selepas berjalan kira-kira 10 minit dari stesen MTR Causeway Bay. Terletak di dalam sebuah masjid, pelbagai jenis dim sum disediakan untuk anda cuba. Selain itu, ada juga masakan Cina seperti nasi goreng, telur dadar, mee goreng dan sayur-sayuran pada harga yang amat berpatutan. Pastikan anda datang awal kerana menu dim sum tidak dihidangkan selepas jam 3 petang.

3

Waktu Operasi: 10 pagi – 3 petang (dim sum) , 6 petang – 9 malam (masakan Cina sahaja)
Alamat: Tingkat 5, Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 40 Oi Kwan Road, Wan Chai, Hong Kong
Tunjuk Arah: Pintu keluar A Stesen MTR Causeway Bay. Jalan kaki selama 10 minit.

2. Wai Kee

4

Mengambil masa hanya 7 minit berjalan kaki dari stesen MTR Causeway Bay, Wai Kee merupakan salah satu restoran itik panggang halal yang paling popular di Hong Kong (bukan Muslim pun suka makan di restoran ini). Dibuka pada jam 10 pagi sehingga 6 petang, restoran ini turut menyediakan menu lain seperti ayam kari, sup, kari lembu dan mee kari. Tapi korang WAJIB cuba nasi itik mereka. Lazat sangat-sangat!!!

5

Waktu Operasi: 10 pagi – 6 petang
Alamat: Shop 5, Bowrington Road Cooked Food Centre, 1/F, Bowrington Road Market, 21 Bowrington Road, Wan Chai
Tunjuk Arah: Pintu keluar A – Times Square stesen MTR Causeway Bay. Berjalan 7 minit kea rah Bowrington Road Market. Restoran ini terletak di tingkat 2.

3. Chrisly Café

6

Turut terletak di sekitar Causeway Bay, Chrisly Café adalah sebuah kedai roti yang menyediakan tart telur, roti nenas (bo lao bao) dan pelbagai jenis roti yang halal. Walaupun tidak berstatus halal sepenuhnya, tempat penyediaan roti halal Chrisly Café adalah diasingkan daripada dapur utama. Malah kesemua bahan mentah yang digunakan juga dipastikan halal untuk memastikan roti mereka boleh dinikmati oleh pengunjung Muslim.

7

Waktu Operasi: 7 pagi – 7 malam
Alamat: Shop 3018, 3/F, Shun Tak Centre, 168-200 Connaught Road Central
Tunjuk Arah: Ambil bas nombor 54 atau 91 dari Shun Tak Centre ke Star Ferry Pier (Victoria Harbour)

4. Happy Cow

8

Kiosk pencuci mulut Happy Cow menyediakan ‘milkshakes’ dan aiskrim yang diiktiraf mempunyai status halal. Mempunyai banyak pilihan perasa seperti Ying Yang Sesame, Raspberry dan Pina Colada, kanak-kanak pasti menyukai tempat ini. Paling best, Happy Cow terletak bersebelahan dengan Hong Kong Observation Wheel. Jadi anda boleh makan aiskrim sambil menikmati pemandangan pulau yang cukup indah ini.

9

Waktu Operasi: 11 pagi – 9 malam
Alamat: Booth 3, Man Kwong Street, Hong Kong Observation Wheel
Tunjuk Arah: Pintu keluar A2 stesen MRT Hong Kong atau pintu keluar A stesen MTR Central

5. Hung’s Chinese Restaurant

10

Bersaiz kecil tetapi selesa, Hung’s Chinese Restaurant terletak di dalam bangunan Chungking Mansion. Sekiranya anda seorang penggemar ayam, memang wajib datang ke restoran ini kerana ia amat popular dengan menu ayam panggangnya. Memang rangup!!! Selain itu ada juga hidangan seperti nasi goreng dan daging masak lada hitam yang cukup menyelerakan.

11

Waktu Operasi: 11 pagi – 11 malam
Alamat: Chungking Mansion, chungkin, 36-44 Nathan Rd, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
Tunjuk Arah: Pintu keluar D1 stesen MTR Tsim Sha Tsui. Berjalan selama 4 minit ke Chungking Mansion

6. Mee Daging Halal Lanzhou

12

Percutian anda ke Hong Kong tidak akan lengkap sekiranya tidak mencuba makanan authentik penduduk pulau ini iaitu mee daging Lanzhou. Dijual di gerai-gerai sekitar The Mills, anda boleh memilih sama ada ingin menikmati mee daging ini secara berkuah atau secara kering. Kedua-duanya pun sedap, murah dan memang mengenyangkan!!!

13

7. Restoran Explorer’s Club dan Tahitian Terrace di Hong Kong Disneyland

14

Salah satu tempat wajib dilawati di Hong Kong tidak lain tidak bukan ialah Hong Kong Disneyland. Anda tak perlu risau untuk menghabiskan masa sehari suntuk di taman tema ini kerana terdapat 2 buah restoran yang menyediakan makanan halal iaitu Restoran Explorer’s Club di kawasan Mystic Point dan Tahitian Terrace di kawasan Adventureland. Antara menu-menu yang popular di nasi ayam, nasi goreng Malaysia, shabu shabu, roti canai dan banyak lagi.

15

BONUS: Kafe Panda Food To Go & Café Ocean di Ocean’s Park

16

Sekiranya anda bercadang untuk meluangkan masa di Ocean’s Park, taman tema tertua di Hong Kong, anda tidak perlu risau bab makanan. Kafe Panda Food To Go diiktiraf halal dan mempunyai pelbagai pilihan menu seperti nasi ayam Hainan, nasi kukus Beef Ball, roti hotdog dan banyak lagi. Anda boleh makan sepuas-puasnya!!!

17

Terbaru, sebuah kafe yang telah mendapat pengiktirafan halal telah pun dibuka di taman tema Ocean’s Park ini. Dikenali sebagai Café Ocean, kafe ini menyediakan pelbagai menu kegemaran rakyat Malaysia seperti nasi ayam, sate ayam, kari ayam, nasi goreng dan Penang char kway teow. Tengok gambar pun selera dah naik. Confirm sedap punya!!!

18

Jadi tunggu apa lagi? Tempahlah penerbangan anda ke Hong Kong hari ini juga di www.airasia.com. Anda tidak perlu risau bab makanan lagi selepas ini kerana banyak sangat pilihan halal yang anda. Selamat bercuti!!!



PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

6 responses to 7 Makanan Halal Di Hong Kong Yang Akan Buat Anda Kecur Air Liur

  1. Anonymous says:

    wow

  2. Anonymous says:

    BN tak dapat sponsor melancong ke HK. tunjuk la foto gi HK dg bini pakai turban …

  3. HerbertUnior says:

    Deca Durabolin Steroids Price In India
    For those who have a ton of coupon codes to utilize in the shop, warn any clients who may be right behind you in series. The cashier, specifically a beginner cashier, might take lots of time to get by way of all of those vouchers. A single oversight may add numerous moments to have a director to correct the situation. Making these all around you understand your coupon codes is definitely excellent practice.
    Metanabol Nerki
    When understanding for assessments, try out placing objectives. Like everything else which has time-restraints, placing objectives is able to keep you targeted. In this case, your main objective would be to move the test. To achieve that, try listing tiny goals of what you would like to accomplish at specific times in order to be completely ready soon enough for that check.
    Masteron Use In Bodybuilding
    Lots of the best activates for asthma attack are located right in the house. As a result, experiencing regular inspections by way of a professional can help to relieve regular episodes. There can be fungus, dust and other spores in the atmosphere of your residence that are creating the strikes. If you take the time to get the home examined on a regular basis, then correct the issue, you will realize a decrease in the amount of episodes.
    Dianabol Hindi

  4. Anonymous says:

    BN travel n iklan dumpng

  5. Joshuanub says:

    T3 Steroids Results
    Avoid seeing the retail store when you are eager. Carrying a child is a period when many women have yearnings for unhealthy foods. Even though it is ok to engage occasionally, you would like to primarily eat healthy food that may benefit you and the infant. Should you go shopping for groceries when whole, you’ll be unlikely to get something beyond your checklist.
    Oxymetholone Raw Powder
    To assist you achieve success in university chat with graduates from the college. This may incorporate relatives and buddies. They should be able to provide assistance such as which classes you need to consider and those are unneeded. By utilizing the assistance of individuals who have came to the college you will, there is no doubt they will likely guide you within the correct course.
    Dianabol 5 Mg Par Jour
    The best way to gradual getting older would be to eat healthy. Poor diets give rise to the aging of the center along with other internal organs in a faster approach than what is essential. A lot of things to pay attention to are eating a good amount of grain and limiting fat and cholestrerol levels absorption.
    Deca Durabolin Wiki

  6. Adman says:

    Tak pernah lagi ke HK.. kalau ada rezki ke sana kompom nk masuk Disneyland HK