Written by AbangNara | June 10th, 2016

Selamat pagi!!! Hari ini Abang Nara nak bercerita tentang 2 orang anak Abang Nara iaitu Aariz dan Arissa. Alhamdulillah kedua-duanya membesar dengan sihat. Aariz kini sudah pun berusia 4 tahun sementara Arissa pula akan berusia 2 tahun pada bulan Ogos ini.

aariz arissa

muka kena paksa pakai baju Manchester United

Sepanjang tumbesaran mereka (amboi macam dalam kelas Biologi), Abang Nara dapat lihat betapa berbezanya anak lelaki dan anak perempuan. Yang si Aariz suka main kereta, robot Transformers dan menyepak bola. Sementara yang Arissa pula suka main anak patung, masak-masak, suap makanan dekat anak patung dan berlakon jadi emak. Masing-masing ada keletah dan kecomelan tersendiri.

disney

rare occasion di mana Aariz dan Arissa main bersama-sama

Namun ada satu persamaan antara Aariz dan Arissa. Kedua-duanya suka layan kartun-kartun Disney di saluran 613 Disney Junior. Antara feveret Aariz ialah Jake and The Neverland Pirate, Mickey Mouse Club House dan Chuggington. Sementara feveret Arissa pula ialah Doc Mcstuffin, Sofia The First dan Sheriff Calie. Bila kartun feveret masing-masing keluar di tv, masing-masing melonjak keriangan dan berlakon jadi karekter feveret diorang. Imaginasi masing-masing memang tinggi.

disney

Seperti biasa pada satu hari ketika Aariz dan Arissa tengah conquer tv dengan menonton saluran Disney Junior, Abang Nara terperasan ada iklan yang agak menarik iaitu “Disney Junior: Animate Your Imagination”. Sesuai sangat untuk Aariz dan Arissa yang mempunyai imaginasi tinggi dan selalu berlakon jadi karekter kartun Disney. Inilah peluang untuk Aariz dan Arissa masuk tv dan jadi femes macam ayahnya!!!

Fuh excited Abang Nara dibuatnya. Selepas membaca dengan lebih lanjut di laman web http://disneyjunior.disney.my/animate-your-imagination , senang je rupa-rupanya nak join “Disney Junior Animate Your Imagination” ini. Abang Nara hanya perlu ambil gambar atau video Aariz dan Arissa bercerita tentang imaginasi mereka dengan tema Princess, Pirate atau Space Adventure. Boleh ke Aariz dan Arissa melakukannya? Nasib baik ada kit mewarna Disney Junior yang memudahkan lagi Abang Nara melakukan percubaan.

disney

Arissa dah ready nak menconteng dah tue

Mari kita tengok hasilnya!!!

disney

ok gaya nak start coloring dah ada tue

disney

Arissa dah start colour dah tue. Jadi apa nanti tue?

disney

Aariz pulak tengah lukis apa tue?

disney

Aariz macam tengah lukis rumah. Hmmmmm

Walaupun Abang Nara agak hampeh dalam lukisan, nampaknya Aariz dan Arissa ada potensi untuk menjadi pelukis. Kena asah sikit lagi je tu. Lepas ni Abang Nara nak try merealisasikan imaginasi mereka dalam bentuk lukisan atau video untuk menyertai “Disney Junior:Animate Your Imagination”. Kepada anda yang ada anak-anak yang kreatif seperti Aariz dan Arissa bolehlah cuba menyertai contest mudah ini. Untung-untung boleh masuk tv.

disney

Ingat ye tema yang boleh digunakan ialah Princess, Pirates dan juga Space Adventure. Selamat mencuba Abang Nara ucapkan. Maklumat lanjut layari http://disneyjunior.disney.my/animate-your-imagination.

Written by AbangNara | June 19th, 2015

Selaku seorang ayah kepada anak lelaki yang telah berusia 3 tahun lebih, memang banyak aktiviti yang perlu dilakukan bersama-sama untuk ‘bonding’. Anak lelaki ini tenaganya luar biasa sikit. Aktif tak ingat. Pagi petang siang malam memang nak main je kerjanya. Antara aktiviti kegemaran anak Abang Nara si Aariz tue ialah:-

1. Main basikal

panadol superhero

Pukul 5 setiap petang Aariz akan membuat muka manjanya di depan pintu sambil menuding jarinya ke basikal. Kadangkala kalau Abang Nara buat tak layan, Aariz akan speaking London ”I want to ride bicycle Papa”. Seronok dia bila dapat keluar mengayuh basikal. Berpeluh satu badan. Abang Nara pun turut sama berpeluh sebab berlari-lari anak mengejar Aariz

2. Main bola
panadol superhero

Yang ini Abang Nara suka kalau Aariz ajak. Cita-cita Abang Nara memang nak pastikan Aariz jadi pemain bola sepak profesional. Jadi kalau dia ajak main tendang-tendang bola, Abang Nara yang excited lebih. Boleh tahan juga si Aariz nie menendang. Dua-dua belah kaki boleh guna. Tendangan pun padu juga.

3. Mandi manda di swimming pool

panadol superheroSeminggu sekali Abang Nara akan cuba membawa Aariz berenang di swimming pool berdekatan rumah kitaorang. Dia punya excited sampai tahap tak nak balik. Suka betul main air. Gaya terjun tiruk Aariz memang boleh mengalahkan Pandalela Rinong. Ada sekali tue berlagak betul taknak pakai pelampung. Sekali tue lemas. Heheh. Abang Nara gelak je.

Memang banyak tenaga yang diperlukan untuk melayan gelagat Aariz. Itu belum kira si adiknya Arissa yang tiba-tiba menghilang. Tup-tup tengok dah tengah panjat tangga. Memang berlarilah Abang Nara pergi ambil Arissa. Kalau tergolek tak ke sedih? Seharian melayan karenah Aariz dan Arissa memang penat tahap Gaban. Namun itulah tanggungjawab seorang superhero bergelar ayah. Tak gitu?

panadol superhero

Ada sekali tue Aariz dah beria siap nak pergi mandi swimming pool. Abang Nara pun memang dah janji nak bawak dia. Sekali tue kepala pening berdenyut tak ingat punya. Terbaring je Abang Nara kat atas sofa. Si Aariz dah buat muka sedih sebab ayahnya macam dah lupa janji. Kesian la plak. Terus Abang Nara telan 2 biji Panadol Actifast. Setengah jam kemudian, kesakitan hilang dan kami berdua pun bergembira mandi manda di swimming pool.

panadol superhero

Demi 2 buah hati pengarang jantung Abang Nara ini, setakat sakit-sakit kepala sikit tue terus telan Panadol Actifast je agar dapat luangkan masa bersama mereka. Jangan kerana taknak makan ubat, anak-anak terasa kita tak ambil peduli kat diorang. Masa kecik nielah nak spend time together betul-betul. Dah besar nanti diorang sibuk ngan kawan-kawan dan pakwe/makwe. Heheh. Tak gitu? Apa pula yang korang selalu lakukan bila sakit kepala datang menjelma?

Written by AbangNara | June 5th, 2012

Tahukah anda, selepas anda memiliki anak sendiri, anak anda secara automatik akan menjadi bayi yang paling cute sekali di dunia ini? Mungkin ramai yang tak faham perasaan ini, tetapi Abang Nara percaya semua ibu bapa di luar sana mempunyai perasaan yang serupa dengan Abang Nara. Tak gitu?

aariz

Kelihatan di dalam gambar di atas, Abang Nara cuba ingin mencium anak sendiri. Namun buaian yang besar, cantik dan sangat awesome daripada Baby N Me (sila ke Facebook Baby N Me untuk lebih banyak buaian yang sangat cantik) itu membuatkan Abang Nara terhenti untuk terus posing bergambar. Jangan risau kerana selepas itu anak Abang Nara yang diberi nama Aariz berjaya dicium secara bertubi-tubi tanpa henti.

aariz

Pasti ramai yang tertanya-tanya apa motif Abang Nara uploadkan gambar-gambar ini. Sebenarnya Abang Nara ingin berkongsi rasa terima kasih kepada rakan-rakan, saudara mara dan paling penting, Kak Fathin daripada Whatalovelywedding yang telah menghias buaian anak Abang Nara sehingga menjadi cantik sangat. Abang Nara, wife dan family semua sangat teruja melihat hiasan yang telah dilakukan oleh team Whatalovelywedding ini.

whatalovelywedding

Kepada ibu bapa yang ingin membuat majlis aqiqah anak mereka, Abang Nara sangat-sangat suggest team Whatalovelywedding ini. Orangnya sangat peramah, cekap, mesra alam dan paling penting hasil kerjanya sangat memuaskan. Selain daripada cradle aqiqah, Whatalovelywedding juga ada buat personalise Yassin, candy buffet dan macam-macam lagilah. Kalau berminat boleh ke Facebook Whatalovelywedding ataupun blog Whatalovelywedding.

whata lovely wedding

Terima kasih juga kepada team photographer Newborn Pixs yang bertungkus lumus daripada pagi sehingga ke petang mengambil gambar majlis aqiqah anak Abang Nara. Mereka pun sangat awesome jugak. Abang Nara kongsikan beberapa keping lagi gambar sekitar majlis aqiqah anak Abang Nara dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kalau nak tengok full album sila ke Facebook Newborn Pixs.