Written by Bella | October 15th, 2018

Entah kenapa, kali ini pelbagai isu timbul mengenai ABPBH 31. Ramai juga yang mula meluahkan rasa tidak puas hati terhadap pencalonan pada malam anugerah tersebut.

Terbaru, pelakon Syazwan Zulkifly pula mempersoalkan bagaimana rakannya yang juga seorang aktor popular, Shukri Yahaya tidak tercalon langsung dalam kategori ABPBH 31 sedangkan Shukri dikenali sebagai seorang pelakon yang mantap dan banyak drama lakonannya mendapat rating yang tinggi.

Kenapa mereka yang hanya berlakon drama setahun sekali pula diangkat namanya dan dianggap popular.

Walaupun mengakui Shukri tidak pernah kisah tentang soal itu, Syazwan bagaimanapun hanya meluahkan pendapatnya kerana merasa pelik mengenai sistem anugerah yang memilih pemenang berdasarkan undi serta populariti sahaja.

Semuanya bergantung kepada rezeki masing-masing dan seperti yang semua tahu undian peminat memang memainkan peranan penting untuk anugerah tersebut. Apa yang penting, masih ramai yang kagum dan mampu menilai bakat Shukri. Apa komen anda mengenai isu ini?

Sumber Berita : mStar Online

54 responses to Syazwan Zulkifly Persoal Mengapa Shukri Yahaya Tidak Tercalon ABPBH 31

  1. Ahkak says:

    Memangla dia famous dan peminat dia ramai tapi nasib dia la sebab bukan semua peminat jenis suka2 buat keja vote2 takda faedah ni. Ada jenis2 tertentu je yg fanatik dan rajin nak isi masa dgn vote2 ni. Kalau level2 akak ni mmg tak kuasala nak vote walaupun ada minat artis2 tertentu. Minat2 cenggitu je la. Bkn level org tua mcm ahkak ni nak vote2 bagai ni. Apa la yg susah sgt nak faham konsep voting ni.

    96

    0
    • Anonymous says:

      ya la ahkak, depa tu sanggup bangun dari pukul 3-4 pagi semata-mata nk vote artis depa.. especially artis2 yg ada fan club ni..

      12

      0
      • auditor says:

        Well said la Ahkak! We have too much going on in life to vote for people who do not benefit us.

        22

        0
        • Fenomenataik says:

          Fanclub tak fanclub bukan pengukur. Kalau dah peminat nak vote, diorang tetap akan vote. Tak kisah ada fanclub ke tak. Macam Pattah Ngamen entah bakat tak kemana tapi menang sebab undian. Takdelah berlakon sana sini Patah Ngamen tu. Fanclub bubar pun ada je peminat dia tubuhkan acc untuk sokong kerjaya dia yg makin suram dalam bidang lakonan lah. Jadi duta pun tak kemana juga. Keluar single pun aku tak heran kalau no.1 kat iTunes. Lagipun kalau digabung peminat Patah Ngamen dgn Jura tu pun ramai gila. Takde nak heran kalau semua awards diorang lakibini sapu walau aura diorang lakibini tu takde. Peminat je memaksa konon ianya satu fenomena. Yg namanya fenomena ni SEKALI je. Takde kali kedua ketiga dan seterusnya. Fenomena yg tak dinafikan dan tak boleh ulang adalah: kemunculan Newboyz, Mawi, cinta antara Pattah Ngamen dan Lopa. Hahhh jgn pandai2 kata aku peminat Lopa pulak. Fenomena Lopa ngan Pattah Ngamen dulu memang tak boleh nafikan. Aura diorang semacam je wlu bakat dua2 entah kemana. Sekarang ngan Jura takde aura. Jodoh tetap jodoh. Peminat pun try hard nak jadikan fenomena tapi gagal. Dah ke laut komen aku. Lol. Aku sedia dikecam peminat pattjurak. Shukri Yahaya, Syafiq Kyle aku percaya berlakon sana sini tapi susah menang lah kalau sistem masih mengharapkan undian. Berdasarkan undian. Maksud dia popular dikalangan peminat artis tu je. Kalau sistem anugerah tu berdasarkan juri professional alamat tak menang2 Pattah Ngamen, Lopa, Newboyz, Mawi. Habis mengamuk meroyan peminat diorang. Eh ke laut lagi komen aku.

          3

          0
    • gitula says:

      setuju kak oi…lagi satu kalo ko populer especially kt TV1, TV2 and TV3 punya drama ,walau rating tinggi pn…org minat just time drama tu jer…abis drama…next katanya….makcik2 ….housewife2 kebanyakkan nya just melayan tv utk lepas rasa bosan ….nk release penat layan suami n anak…ko rasa ada masa nak vote vote bagai nih…abis drama back to rutin hidup….yang vote mostly budak2 muda skrg ni….yang celik IT dgn Gadget ni……lg plak bam tah kan muka ala2 k-pop gitu lagila minat diorg membawak….

      17

      2
      • Anonymous says:

        betul2… aku balik keje nk tgk sambil mkn dinner jer… rehat2 kejap xmo drama pening otak… cukup masa tido besok nk bangun awal… best2 giler drama pun abis episod tgk lain plak…. nk minta aku vote jgn harap laaa.. itu guna nya ade fans fanatik

        1

        0
    • nina says:

      SAYA SUKA LAKONAN SHUKRI YAHAYA. ANUGERAH SKRIN NNT MOHON SUPAYA DIA AKAN DPT AWARD, SBB DIA MMG LAYAK. BINTANG POPULAR TAK PENTING SGT PUN SBB KITA SBGI PENONTON BUKAN NK MELIHAT PADA POPULARITI ARTIS , TP NK LIHAT PENCAPAIAN DORG SBGI ANAK SENI. TAK GUNA POPULAR LEBIH, TP TAKDE KUALITI

      27

      0
      • Anonymous says:

        lbih lagi utk yg dpt anugerah bebaru ni..x relevan

        6

        0
        • Fufu says:

          HAHAHA…MACAI LOPAK DETECTED!POPULAR DAN RAMAI FANS ITU REZEKI BONGOK.YG SYAZWAN NI PE HAL TETIBA NAK MENCELAH.NAMA DAH TENGGELAM DEK KONTROVERSI PANAS BARAN DULU, ADA HATI NAK SIBUK HAL ORANG.

          1

          4
    • Anonymous says:

      i m with u sis!

      0

      1
    • J says:

      Btol la tu kak..ble tgk2 balik bnde ni depends on rezeki..rezeki dpt peminat yg mmg fanatik abes..n mostly artis yg mng ni ade fan club yg active means artis tu rajin buat aktiviti…rajin melayan kerenah peminat die..maybe Tu la one of the investment n pengorbanan nk dpt vote..X semestinye dorg beli undi..klu ade org luar yg rase x puas Hati sgt…why not vote la artis mane yg die rase layak Tu..vote smpi X mkn n X tdo..tu da effort peminat msing2..ane bole pertikai da award ni based on undi peminat..ak pon X rjindu naw nk vote..bgus X bagus tu blkg cter.kne la tguu award yg based judges..kannn ..mostly yg mng melambak kt blkg die artis yg lagi terbaik..salam sape yg organize award jgn slhkan retis je.

      0

      0
  2. cikah says:

    benda yang simple macam tu pun artis ni tak faham. pastu sibuk nak pertikaikan rezeki orang. aku ni minat la jugak fattah tu, tapi tak de la aku vote pun, menang jugak dia

    4

    3
    • Anonymous says:

      ala..setakat undi ko tertinggal satu ko nk pertikaikan.

      6

      0
    • bacalah says:

      kannn?terang2 anugerah bintang POPULAR kot..yg x menang tu sbb fan u x rajin vote or x ramai je lah kot..takat mulut je bergerak buat apa..x menang anugerah ni kan ada je anugerah lain..
      xboleh ke artis2 ni sama2 naikkan industri seni ni perluke ada ‘hidden message’ macam ni

      9

      1
  3. nok gebuzzz says:

    ala…syukri pon x heran kot x menang abp ni…lagipon org tau lakonan dia mmg mantap!!berjaya sbb kualiti..bukan populariti.

    27

    0
    • Anonymous says:

      x juga…biasa je lakonan Shukri ni…Anugerah Skrin pun x pernah tercalon….

      2

      16
      • aku peminat Fattah says:

        hello tak penah tercalon? ko ade buat research ke idak.. shukri yahya nama dia ada la utk anugerah skrin. jgn main ckp sedap mulut jee.. aku bukan peminat shukri tapi, dia mmg berlakon best pon…

        14

        0
      • Anonymous says:

        Dia berlakon dlm cite andainya takdir menjadi kot…jd org saiko…terkesan kat jiwa…smpai skrg klu nmpk dia berlakon kat tv masih terbayang2 watak aeril y kaki pukul dan saiko tu…seram..

        8

        0
        • Anonymous says:

          ya aku suka lakonan dia dalam andainya takdir dan 7 hari mencari cinta… melting tgk watak yg dihidupkan tu..

          14

          0
  4. damai says:

    dah kena anugerah bintang popular sama mcm anugerah meletop, itu semua dari undian peminat. kalau artis ada fan club/peminat yg mmg sgp bergadai habis2 untuk artis kesayangan mrk itu kira rezeki artis itu lah. For me i never salute if artis menang anugerah bintang popular or anugerah meletop, but i respect artis yg menang anugerah paling terbaik, x menang x apalah janji lakonan dia sentiasa menjadi dan selalu dapat offer job, itu yg paling important

    14

    0
    • Anonymous says:

      Fazura ada dlm kategori ni…terbaik dan popular. (3 kali tercalon Pelakon Wanita Terbaik FFM dan menang sekali dan menang Anugerah Skrin dan tercalon untuk Pelakon Drama Wanita Terbaik Asian TV Awards (telefilem Wanita Terkakhir).

      Disamping menang anugerah popular, Meletop, ABPH, Telenovela etc

      7

      7
  5. Anonymous says:

    Mende lah enko ni Syazwan….x yah pertikailah rezeki org. Dah fans dia org gigih mengundi idola dia org…suka hati dia org lah…( x nak tido ka, nk bayar digital lah etc). X payah lah ko nak ungkitkan hal beli undi ..pangkah byk kali…itu pun usaha juga. Aku rasa x adil utk menuduh pemenang beli undi ..sbb kalau nk beli undi Neelofa dan Fazura pun mungkin blh menang Anugerah Bintang Paling Popular ( dgn duit byk yg dia org ada).

    Syukri Yahya mmg lakonan ok tp x ada aura dan karisma….pulak kontroversi kes kantoi wechat melucah….mmg org x hadap sgt.

    Lagipun…sesuatu drama popular bkn hanya sebab seorang pelakon sahaja…tp melibatkan semua…jalan cerita, pasukan pelakon yg lain etc.

    0

    0
  6. kakakgojes says:

    kann ABP sekarang ntah apa2.. tak menilai kualiti lakonan dah. sibuk pilih yang ramai peminat walaupun berlakon satu drama setahun..
    Saya tetap peminat Shukri Yahaya
    ABP pls alert! muak dah 31th cara gini
    setakat Fattah yg PATAH tu Ngn PAJURA hampeh

    8

    5
  7. Anonymous says:

    Yg suke vote2 ni level budak2 aje or bawah 20an. Aku mmg peminat drama n support artis tp xdelah beriye sampai nak vote byk2 kali, byk lg kerja lain nak buat diknon. N satu lg sistem vote nye susah utk level akak2 ikot nak kne register bagai lah ape lah, sbb tu akak ckp budak2 je yg ade kesabaran n masa yg byk nak isi2 ape yg sistem voting tu nak. Aku kalau dah try nak vote tak boleh mmg xde lah aku nak masuk vote lagi.

    6

    0
  8. wekkkkkkk says:

    saya rasa patut dibubarkan Anugerah ini. Setakat populariti shj..bkn kualiti.
    Kt omputeh /bollywood sana mana ada anugerah mcm ni. Grammy award utk perfileman dan nyayian je. Bollywood pun sama. Membazir wang saja.
    Dkt sini:
    1. Anugerah Meletop.
    2. Anugerah ABPBH.
    ..patut x ada.
    ..semua ini adalah undi berdasarkan undian perminat

    Yang patut ada:-
    1. Anugerah Skrin
    2. Anugerah PLanet Muzik.
    ..ini di nilaikan oleh Juri2

    9

    1
  9. Papa Roda says:

    Ala..tak yah lh jakun sgt dgn anugerah ni..dh nnti bila tua pun x laku mcm Pak jalil Hamid tu watpe..anugerah je bkn jaminan masa depan..m’sia bknnya Hollywood…yg penting lakonan atau nyanyian kau mantap org kenang n ingat sampai mati..kecohlh syazwan ni tubuhknlh fan club vote ke pom pom ke utk kau taun depan..vote byk2 menanglah nnti..ok

    8

    0
    • Anonymous says:

      ye betul, tapi masa muda nilah mana yg dpt hadiah seperti kereta, wang atau lain2 hadiah itu adalah rezeki dn boleh menikmati hasil hadiah itu.
      Hari tua nnti..jauh lagi..masa tua tua punya hal..muda muda punya hal..
      itu je..
      Tapikan sepatutnya ada anugerah di tmbah lagi utk muda, muda je.Anugerah otai, otai je..jadi yg muda dpt hadiah, yg tua pun dpt hadiah.
      Ini tak, skrg yg muda je dpt credit byk. Lagi org muda ni boleh je buat keja lain cari duit..kalau yg tua…jdi mcm Pak CIK Jalal lah..semua x puas hati.

      2

      0
  10. Anonymous says:

    suka ati peminat la nak undi sape..tu minat memasing. dah org tak minat syukri, nakbuat acane..syazwan pun…da tumbuk anak dara orang, kena gam kat tv sibuk berbunyi2..perbaiki diri awak and nak up kawan pun patut2 la ye….

    1

    5
  11. Acik skrin says:

    X sabar nk tggu anugerah skrin in sha Allah aida jebat pelakon wanita terbaik….

    1

    2
  12. Acik skrin says:

    X tgk ke lakonan ayda jebat dlm nazmi?

    2

    3
  13. sy sokong 100%…. pelakon lembik yg dapat, suara nyanyi pun tak sedap, jgn samakan dgn anuar zain… Anuar Zain The best, only the one… 1 cite dia brlakon thn lps.. bodoh buta, kayu org yg mengundi laki bini lembik… bini perasan lepas kahwin.. lps kahwin menunjuk sgt mcm tak pernah dpt jantan… tu kira last choice, lps di tingglkn mat saleh….

    2

    5
  14. mai says:

    Syukri yahya tercalon. tapi fans dia tak vote dia dalam ABPBH. so takde la dia dalam top 5. Tapi dia berlakon ok. kita tunggu la if dia menang di ASK. Nama pun award popular by vote. sapa banyak peminat nak vote dia la menang. tak perlu kot nak pertikai.

    3

    0
  15. Ayoi says:

    Alahh…kakak2 dan makcik2 bawang ni memekak pulak…bl kne kat batang hidung si kayu tu bkn main ko meroyan ckp ni undi peminat laa…rezeki msg2 laa..xperlu pertikai laa…abis bl si wany mng ko jgk memekak kate x ptt mng…konsepnye sme je wani dgn kayu tu..xde beza pun…ape y syazwan tu ckp btl laa..drama setahun sekali masih relevan ke dpt anugerah pelakon tv popular…klu camtu buat je satu anugerah iaitu anugerah popular sepanjang zaman confirm si kayu tu dpt tiap2 thn…xyah berlakon pn blh dpt…x perlu wujud dlm industri pn blh dpt..abis cite..

    5

    2
  16. Anonymous says:

    Top 5 pelakon drama lelaki popular abpbh :

    Ashraf muslim
    Fattah amin
    Remy isjak
    Syafiq kyle
    Zul ariffin

    Tu la heran jgk shukri yahya xdpt masuk at least top 5. Sahahrul ridzwan pon jgn benci cintaku 12 juta viewers beb pon x masuk top 5.

    3

    0
    • Minah membawang says:

      Asyraf muslim tu blakon cte pe je?fattah tu de jgkla drama2 kt astro die blakon,3,4drama,filem pn ade..yg asyraf tu rsenye 2 je kot..biar aku jd penunggu n encik boss miss stalker ke pe tah..tu jela yg die blakon

      2

      0
    • REEN says:

      AT LEAST SYAFIQ KYLE SBB AKU TGK BNYK IMPROVEMENT DIA DLM LAKONAN. TERUTAMA SKLI DLM DRAMA NUR.

      GOOD LUCK SYAFIQ. SMGA ADA REZEKI MENANG AWARD UNTK DRAMA NUR DLM ANUGERAH SKRIN NNT

      #LIKEJIKASETUJU

      4

      1
  17. peminat sukri says:

    Aku sendri x puas hati ramai yg menag xberkualiti tp kena tgok balik tajuk…POPULAR..maka depa ni popular shj dan tidak semestinha kualiti..budak2 ig,wechat je ramai sokong.nak kualiti tungu anugerah skrin,juara lagu,festival filem malaysia.adeeee pahammmmm

    2

    0
  18. Minah membawang says:

    Bg aku konsep utk abpbh ni sng je..kalo ko nk mng,fan ko kne rajin undi..kalo dorg rjin sure ko tcalon n mng..tp cm syukri aku rse peminat die lbh kpd glgn2 yg bkerjaya n surirumah,yg suke,minat tp xlayan bnde2 vote sume ni..sb tu die xtcalon..but its okeyy,stkt anugerah popular xtcalon xrugi pn..kalo mng yg ‘terbaik’ brula bakat ko dinilai org..stkt kjr popular tu undi diri sdri pn boleh..opsss

    1

    0
  19. Yang Benar says:

    Aku rasa anugerah mcm ni perlu ada jugak sbb kena seimbang kalau kau berbakat mana pun last2 orang nak tgk yg popular jgak. Mcm kau buat business jgak lah, kalau org tak tau product kau mcm mna business nak jln kan. Sama jugak mcm kes artis-artis malaysia ni, kalau diorang tak da popularity, orang tak kenal sgt. So, jadi lah artis sendu-sendu sedunia, tak da job. Producer & pengarah pun tak nak ambik sbb nanti rating tak tinggi, blaa bla bla. So, conclusion nya, dua2 pun penting, tp bakat boleh asah, popularity susah nak cari. The end

    5

    1
  20. cute_cici says:

    Hello jacko..xpelah..dia low profile jer..andainya tkdir 1 n 2 pn best..7 hr mncintaiku lg la..syzwan jd adiknya..but not for this Villa ghazara..slow la..pnt nk follow..hihii

    1

    0
  21. Anonymous says:

    alasan paling logik sebab dia xde duit nak beli Berita Harian berguni2….

    0

    0

Leave a Comment

Optional