September 12th, 2012

Susulan kenyataan Mizz Nina berkaitan persembahannya bersempena dengan Arthur’s Day, Abang Nara menerima puluhan email daripada pembaca BeautifulNara yang meluahkan isi hati mereka. Dalam banyak-banyak email yang diterima, Abang Nara suka dengan tulisan seorang pembaca yang ingin namanya dirahsiakan ini.

mizz nina

Walaupun ditulis dalam bahasa Inggeris, Abang Nara rasa tiada masalah untuk anda memahaminya kerana Bahasa Inggeris yang digunakan sangat mudah. Kalau tak faham jugak silalah guna Google Translate. Berikut ialah email yang dihantar:-

I am writing in response to an artist’s response towards the netizen’s reaction on her agreement to participate in the performane of “Arthur’s Day”.

The fact is that, when something is haraam, it follows that we are not supposed to support or participate in it in whatever way. If anything, we should pray at home that an event as such should not take place at all in our country, let alone attending it and
performing in it (either as an opening performance or main performance, whichever)

It was also questioned on her part “why suddenly it is an issue now”. I am not an Al-Azhar graduate but my basic understanding of Islam teaches me that when something is ruled as Haraam, it remains Haraam even when NOBODY criticise you for doing it. To give an easy example, Ahmad has been stealing at villagers’ fruitfarm for a few years and quite a few people knew about it but weren’t confident enough to step forward and point it out to him. In the fourth year, more people knew of this immoral activity and they collectively step forward to warn Ahmad that his action is sinful in Islam. For people of normal intelligence, would it be acceptable if Ahmad were to say “I have been stealing for 3 years, why suddenly you are questioning me now?”

To make illegal the selling of alcohol is beyond the power of us mere citizens. Hence, the least we could do is to pray that alcohol making and selling is not present in our country and make a determination that we ourselves will not involve with companies selling it, whether or not our family approves and disapproves it. When something is haram, it does not justify that our family knew and approved the act. In fact, even if the WHOLE world approves it, it still does not make it halal one bit.

I really hope that Muslim artists will think more carefully when responding to an issue like this but more importantly, i hope that no more Muslim celebrities will take part in an event as such whether it is in Malaysia or abroad. Allah swt will be very pleased with our effort to keep ourselves away from haram things and when Allah is pleased, there is nothing better that we could ask for in this life, insyaAllah. May we all be forgiven for our sins, whether committed in private or in the open.

Jika anda juga mempunyai pendapat sendiri tentang mana-mana isu di BeautifulNara, boleh hantarkan email ke hi[at]beautifulnara.com. Pastikan anda menulis tanpa singkatan, ada noktah dan berperenggan untuk memudahkan proses penerbitan. Terima kasih.

P.S: Redah api untuk elak bencana alam. Mesti perit kaki dia.


255 responses to “Surat Terbuka Daripada Seorang Peminat Kepada Mizz Nina”

  1. flower says:

    selalu nmpk noh post pic g solat kt masjid, g umrah bagai..tp noh tlgla bimbing isteri mu.. jgn jd lelaki yg dayus.. kdg2 tgk pic mizz nina solat..tp kalo solat sure tahu mane yg halal n haram… doakan mereka berubah..amin

    • Anonymous says:

      kdg2 dorang post pic mkn kt kedai chinese food cth : yong tau foo kt tmpt2 tertentu yg owner die cina..terkedu tgk selamba je dorang sental makanan yg bkn muslim..walaupun kedai tu da penah kene ambusssshh

  2. aku anggun says:

    haram tetap haram walaupun beribu kilang arak di seluruh dunia, jika kita mempraktikkan Islam di mana2 pun kita tak melibatkan diri dgnnya. so mmg polisi negara kena haramkan arak tetapi sebagai muslim jika ada arak untuk diniagakan pun x perlu kita ambil peluang itu. simple as that. so artis2 islam jgn lah jadi keldai diperalatkan untuk promosi arak. peringatan untuk kita semua. semoga negara kita terselamat dari bala. semoga semua org ambil iktibar

  3. islam itu mudah.. says:

    salam..as a muslim,kite x payah nk bertekak sana sini..apa yg HARAM tetap HARAM *agree dgn penulis surat tersebut*..apa kata kalau semua rujuk balik al-quran n hadith..islam itu mudah..perkara yg kite/orang buat silap/DOSA,jangan takut nk bertaubat..ALLAH x kejam..DIA dengar taubat umat die.. :D

  4. adoiyai says:

    salam..tak payah la nak gaduh dengan fakeplastic tu..semua orang ada opinion sendiri..kalo rasa tak suka miz nina tu boleh bagi personal email kat dia takyah nak gado2 kat sini. yang okay jer dengan hal ni, boleh terus support miz nina kite nie.cakap banyak pon bukan dia pegi baca semua komen2 diatas so dont waste your time talking, complaining and arguing. harap dia berubah la k=)

  5. Abang Long says:

    Saya rasa sebagai orang Islam, Mizz Nina tak perlu melenting atau marah bila orang ramai “menegur” sebab akan menyanyi di pesta tu nanti. Menyanyi mmg tak salah tapi kalau duit tu dari sumber yang mmg sah Haram…kenalah berfikir dgn waras. Kecuali lah kalau dah murtad ke…

Loading...