Written by AbangNara | September 12th, 2012

Susulan kenyataan Mizz Nina berkaitan persembahannya bersempena dengan Arthur’s Day, Abang Nara menerima puluhan email daripada pembaca BeautifulNara yang meluahkan isi hati mereka. Dalam banyak-banyak email yang diterima, Abang Nara suka dengan tulisan seorang pembaca yang ingin namanya dirahsiakan ini.

mizz nina

Walaupun ditulis dalam bahasa Inggeris, Abang Nara rasa tiada masalah untuk anda memahaminya kerana Bahasa Inggeris yang digunakan sangat mudah. Kalau tak faham jugak silalah guna Google Translate. Berikut ialah email yang dihantar:-

I am writing in response to an artist’s response towards the netizen’s reaction on her agreement to participate in the performane of “Arthur’s Day”.

The fact is that, when something is haraam, it follows that we are not supposed to support or participate in it in whatever way. If anything, we should pray at home that an event as such should not take place at all in our country, let alone attending it and
performing in it (either as an opening performance or main performance, whichever)

It was also questioned on her part “why suddenly it is an issue now”. I am not an Al-Azhar graduate but my basic understanding of Islam teaches me that when something is ruled as Haraam, it remains Haraam even when NOBODY criticise you for doing it. To give an easy example, Ahmad has been stealing at villagers’ fruitfarm for a few years and quite a few people knew about it but weren’t confident enough to step forward and point it out to him. In the fourth year, more people knew of this immoral activity and they collectively step forward to warn Ahmad that his action is sinful in Islam. For people of normal intelligence, would it be acceptable if Ahmad were to say “I have been stealing for 3 years, why suddenly you are questioning me now?”

To make illegal the selling of alcohol is beyond the power of us mere citizens. Hence, the least we could do is to pray that alcohol making and selling is not present in our country and make a determination that we ourselves will not involve with companies selling it, whether or not our family approves and disapproves it. When something is haram, it does not justify that our family knew and approved the act. In fact, even if the WHOLE world approves it, it still does not make it halal one bit.

I really hope that Muslim artists will think more carefully when responding to an issue like this but more importantly, i hope that no more Muslim celebrities will take part in an event as such whether it is in Malaysia or abroad. Allah swt will be very pleased with our effort to keep ourselves away from haram things and when Allah is pleased, there is nothing better that we could ask for in this life, insyaAllah. May we all be forgiven for our sins, whether committed in private or in the open.

Jika anda juga mempunyai pendapat sendiri tentang mana-mana isu di BeautifulNara, boleh hantarkan email ke hi[at]beautifulnara.com. Pastikan anda menulis tanpa singkatan, ada noktah dan berperenggan untuk memudahkan proses penerbitan. Terima kasih.

P.S: Redah api untuk elak bencana alam. Mesti perit kaki dia.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

255 responses to Surat Terbuka Daripada Seorang Peminat Kepada Mizz Nina

  1. Senator says:

    xpayah nk surat terbuka sgt la… MELUAT pulak rasenyer. ntah2 ko sendiri yg tulis nara oiii

    0

    0
    • anoymous says:

      Nara mana reti Bahasa Inggeris hoi. Surat betul la…

      0

      0
      • Matilah UMNGOK says:

        Hidup PAS!!!!!

        0

        0
      • Musibah Negro Angkara UMNO says:

        Malaysia jadi Islam sekular————–> angkara UMNO.

        0

        0
      • Firdaus says:

        kesian mizz nina. ilmu agama terang2 tiada dlm dirinya.. family kaya tp kaya di dunia not ilmu agama.. noh.. bimbing la dia yg bahawsanya arak itu HARAMMMMMMMM….

        0

        0
      • Pengurus Kilang tp bukan kilang ARAK says:

        Sebarang aktiviti yg berkaitan dengan arak adalah haram. Contoh : Pengawal Keselamatan yg mengawal keselamatan di kilang arak dan mendapat gaji drpd pengurus kilang tersebut . Maka perbuatan/gaji itu adalah haram.

        Mizz Nina???????

        Sama nasib dgn Pengawal Keselamatan tersebut. Perbuatanya tetap HARAM..

        0

        0
      • Noh Hujan says:

        sabarlah baby nina. i boleh tolong translate kalau you tak faham.

        0

        0
      • bukan peminat artis murahan says:

        Apa yang nak dikecohkan… dia sndiri pun minum apa……huh!

        0

        0
      • KEPADA NARA LEPAS NI X PAYAH TAYANG SURAT TERBUKA LAGI, SBBNYA KO KNA KUTUK BALIK OLEH PENGKOMEN DI SINI JER…

        0

        0
      • SURAT TERBUKA INI GENIUS. KERANA MENARIK PENDAPAT ORANG. REJEKIIIII!!!!! KAMU BODOW.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Bala2….bala Allah kalau nak turun habis satu malaysia boleh kena tau…mak bapak,adik beradik,tok nenek,sedara mara kita…korang x sayang kat family korang ker? Berbaloi ker sbb org lain family korang yg kena bala….So tolong jgn kutuk org yg mengutuk perbuatan terkutuk Mizz Nina ni..siapa yg sokong mmg BUTA IMAN la dier…. korang tunggu jerla tsunami ker ribut taufan gempa bumi kat malaysia ni…biasa nk hujung2 tahun ni selalu turun bala…

        0

        0
      • Ko Kesah says:

        i sokong penulis ni tp lagi bagus dia ketengahkan siapa yang benarkan arak bermaharajalela di malaysia? kita tak boleh salahkan statement mizz nina 100%, mizz nina hanyalah seorang artis yang hanyut dgn dunia glamour dan mungkin dah lali dengan benda2 mcm ni sebab malaysia sendiri ada kilang arak kenapa bila ada yg jahil agama ada yang bising? org jahil agama kita tegur elok2 bukan hentam dan membuat dia dalam tekanan, sepatutnya arak diharamkan di malaysia dari awal sebab langsung xde kebaikan melainkan keburukan, kita sama2 pikirkan yg sebaiknya siapa yg bersalah dalam hal ini..

        0

        0
      • anakayam says:

        betul tuh surat terbuka nihh….kalau nk cakap miss nina itu betul….AKU NK JADI AHMAD….ah ahh ahhmaddd……hahahaha

        0

        0
      • Anonymous says:

        Cari la balik sejarah siapa yg merasmikan kilang arak kat malaysia ni…

        0

        0
      • Ko Kesah says:

        i know tp i xnk sebut jer sensitif..fhm..????

        0

        0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

        kenape nk salah kn kilang arak pulak ? kalau berani suroh la tutop kilang tu ! n jangan ada kedai 1 malaysia pon yg menjual arak boleh tk buat gitu ???

        0

        0
      • KEPADA WANITA CANTIK DIUBAH MENJADI WAJAH MENYERAMKAN,
        LEPAS NI X PAYAH NAK KOMEN KALAU NARA TAYANG SURAT TERBUKA LAGI, SBBNYA KO KNA KUTUK BALIK OLEH PENGKOMEN DI SINI JER…

        0

        0
    • unknown says:

      masih sempat lagi nak tarik diri. buat konsert pon dh dikira bersekongkol dengan syarikat arak.

      0

      0
    • gigi emas says:

      SO what…no big deal!!!!! bukan nye dia minum arak….I hope Guiness will keep sponsoring the event and more malaysian artist participate…..Malaysia must propagate entertainment tourism and beat Singapore as the region no #1….like Faizal Tahir says…Go Go Malaysia

      0

      0
      • Anonymous says:

        Wei gigi emas…meh aku nk ckp kat ko ni…kononla tourism entertainment ko tu dpt tarik duit juta2 ke malaysia ni…tapi lepastu jadi earthquake tsunami la bagai sebagai bala maksiat ko tu n rugi berbillion2…ko rasa berbaloi x? aku ckp ni bkn cerita dongeng ko tgk jer indon n phuket tsunami 2004 dulu ko gi google berapa kerugian phuket pantai bogel2 tu..sekelip mata jer hilang semuanya…kumpul duit bertahun2 just utk byr kerugian diorang time tsunmi jer..itu negara org kafir…kalau kat malaysia ni aku rasa lagi dahsyat balanya nanti..dah bagi nikmat islam pun x paham2 bahasa lagi..

        0

        0
      • gigi silver says:

        apa la yang bodoh sangat si gigi emas ni..sila la paham :)

        0

        0
      • korang dah kena main dgn gigi emas bahahahahaha

        0

        0
      • Anonymous says:

        butuh hg

        0

        0
      • Anonymous says:

        mengucap banyak2… jangan smpai kata2 yg kita keluarkan dari mulut itu menjadikan kita org yang murtad..

        0

        0
      • Anonymous says:

        mengucap banyak2 semoga ALLAH ampunkan segala dosa kita.. jangan disebabkan kata2 yg kita keluarkan memesongkan kita dari jalan ALLAH..

        0

        0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      surat terbuka untok miz nina ni pulak kenape cakap ongputeh ????? kau ingat mak cik2 semua tau baca ke ? dlm blog bang nara ni tkde mak cik2 yg buat komen ke ???? dh tk tau nk bahasa melayu lagi ! kire2 dh pandai la berbahasa ingeris gitu !!! kate utama kn bahasa mlaysia bahasa melayu tapi dia berbahasa ingeris ! kire2 dh edukated la ni eh !!! huh !!!! macm siak !!!!!

      0

      0
      • TANTE says:

        loh…english pon nak jdi isu,,,,,ok la tu….surat tu bukan untuk mak cik pon… surat tu untuk misz nina,…adoiyai…………tak paham bukak kamus ye cik…..

        0

        0
      • joe says:

        Takde apa2 masalah surat terbuka ni dalam bahasa inggeris. Pada anggapan saya si penulis ni menulis kepada Mizz Nina dalam BI sebab Nina ni kan macam perempuan moden. Yelah, dia tu kan anak siapa, tengok gaya pakaian dia pun, bukan stail orang kampung lah..lebih kepada stail orang putih. So bila menulis dalam BI (pada sayalah, mutu BI penulis ni memang baik..kemas dan tersusun ayat2 dia) mungkin dia secara tak langsung beritahu Miss Nina ni yang kita boleh jadi moden, boleh jadi maju, boleh jadi internasional tanpa perlu menghancurkan jati diri kita sebagai orang Islam dan Melayu. Kita boleh speaking tanpa meninggalkan solat. Kita boleh recite Shakespeare’s sonnet tanpa mendedahkan aurat. Kita boleh bercampur gaul dengan apa2 saja bangsa di dunia, bertutur dalam BI yang baik, tanpa perlu mendekati apatah lagi meminum arak.

        Atau mungkin juga si penulis ni lebih selesa menulis dalam BI daripada BM. Wallahualam

        0

        0
      • Islam in English Baby says:

        haiyya… dia biasa tulis dalam english la… korang nie,… tapi aku suspect dia nie grad UIA, sbb kat uia mmg belajar Islam in English, pastu dah biasa tulis (written english) dalam english, and kalau tulis dalam BM tu kurang formal dah ayat2 dia…bayangkanla belajar dalam english sejak lepas SPM. utamakan sangat la bahasa melayu, korang tengok la ranking pelajar melayu dalam penguasaan bahasa inggeris dalam report pendidikan kerajaan tu. MEMALUKAN la penguasaan english bagi pelajar melayu.

        0

        0
      • Anonymous says:

        hahahaha!! ape mslh minah jambu yg xpenat2 mngadap komputer ni??

        0

        0
      • mamacun says:

        heheheeh raja minah kalau tak paham sila tgk Astro ~ Oh my english ya…belajar pandai2 dulu… ;)

        0

        0
    • huh says:

      Hm, dah terang2 arak itu haram, segala siapa yg ada sangkut paut dengannya adalah berdosa dan dosanya sama je ngan orang yang minum arak. tak payah nak cari punca arak ada dlm negara ini. benda tu luar kawalan kita. selagi kita boleh elak kita elak je la.

      0

      0
  2. kecoh siak says:

    ok, setuju. harap mizz nina baca. terutama sekali SUAMI dia.

    0

    0
    • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO KAT TADIKA says:

      kak cham suka tengok Noh masa kat program “Umrah Kita” kat tv9 masa bulan pose dulu… kak cham harap Noh bimbinglah isteri dia ke jalan yang diredhai Allah..

      0

      0
  3. Selitone says:

    Udah lerr… Jangan bebal sangat….

    Kalau udah majoriti kata tak boleh… Tak boleh lerr… Batalkan jer lerr….

    0

    0
    • heh says:

      bkn pasal majority abg selitone, dlm islam dh larang

      0

      0
    • Selitone says:

      Maksud abang…

      Kalau dah bebal sangat nak faham halal dan haram… Ikutler kata majoriti yang memahami…

      Thehehe.. Tq kerana tegur…

      0

      0
    • kecoh siak says:

      ya, ikot majoriti.
      dalam kes iklan aji noh motor ni, nara SILA IKUT MAJORITI. buang la iklan kau ni. annoying ok!

      0

      0
      • jgn ko harap la si nara nk buang mentang semak kt tepi nih, die da kne sauk riban2 xkn nk buang senang2 mcm tu, antara duit ngn annoying korg baik die amik duit. tul x bg nalla karuppan? eh silap, bg narra~

        0

        0
  4. cikk nina says:

    nasib ler pengirim email ni pandai tulis dlm english.. semoga mizz nina faham..

    0

    0
  5. Pembaca Nara says:

    Alhamdullillah, ada yang pandai tulis dalam Bahasa Inggeris. Mungkin boleh diketengahkan kepada semua artis Malaysia, sebab dah cakap dalam BM pun tak faham-faham juga. Semua nak tegakkan benang masing-masing. Kadang-kadang manusia kritik apa yang artis buat sebab masih lagi ada rasa sayang kepada insan yang beragama Islam. Taknak tengok saudaranya masuk neraka.

    Kepada Mizz Nina, tak apalah kalau awak masih rasa awak betul, dan keluarga awak sokong. Tapi ingatlah, hukum Allah dengan hukum manusia, mana lagi yang kita harus takut?

    0

    0
    • FakePlasticLife© says:

      hukum Allah hanya daripada Allah.. bukan daripada manusia yg pandai2 nak jatuh hukum pada org lain..
      terlalu sibuk tgk org lain masuk neraka sampai lupa diri sendiri dah duduk dalam neraka..
      mungkin Mizz Nina rasa diri dia betul sebab HATI dia bukan nak promosi arak..
      fikir2 la skit.. lagi elok minta yg terbaik utk dia dari nak jatuh hukum kat dia..

      0

      0
      • mencari redhanya says:

        mmg la hukum datang dr Allah.. tp dah sah2 segala berkaitan dgn arak tu HARAM.. nak ckp apa lg?
        bkn sbb HATI ke apa la.. adoi…..cube la fahami dan mendalami apa yg awak nak ckp… sbb kalo bala yg Allah nk turun kan tu…bkn utk dia sorg.. tp semua…… masyaAllah.. insaflah….

        0

        0
      • bacalah says:

        apa la..

        seorang ulama penah cakap,

        contohnya seorang lelaki dan seorang perempuan tgh berzina tetapi lalu seorg wanita tidak bertudung..bolehkah mereka yg sedang berzina ni tegur perempuan tu? jawapannya wajib tegur walaupun diri sendiri sedang berbuat dosa,, yang tidak berdosa hanya Nabi sahaja.. kalau nak tunggu org yang xberdosa tegur, sampai ke sudah xkan ada yang tegur..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        mencari redhanya,
        aku tentu faham akan apa yg aku tulis.. engkau dah faham dgn mendalam ke tentang apa yg aku tulis?
        mungking sudah, mungking belum kan?

        buat apa nak mencari redhaNya sedang kan Allah senantiasa meredhai hamba Nya.. hamba Nya yg kena redha dengan ketentuan Nya =)

        0

        0
      • aku tak se"fake" kau says:

        weh, redha allah itu perlu dicari ya ! tak belajar agama eh? main sembur je..pastu konfiden abis! Miz Nina dgn kau2 sekali patot bersyukur ada org nak tegur ..faham? kau ckp org tak tgk diri, kau??? yang adooo

        0

        0
      • Amy says:

        “buat apa nak mencari redhaNya sedang kan Allah senantiasa meredhai hamba Nya.. hamba Nya yg kena redha dengan ketentuan Nya =)”

        Astaghfirullahalazim. Semoga Allah bagi hidayah kepada anda.

        Masalah orang sekarang ni, suka menafikan benda yang benar, halalkan yang haram, dibolehkan benda yang jelas2 tak boleh

        Nak tanya boleh?

        Awak, awak ni jenis redha/berserah/tak kisah eh? usaha dalam buat sesuatu tu penting, walaupun sikit sikit. termasuklah mencari keredhaan Allah.

        Takkan awak buat salah, awak tak kisah pun? sebabnya awak tahu Allah maha pengampun lagi penyayang? dan dalam masa yang sama awak mengharapkan syurgaNya? dan tak pernah terfikir yang awak akan masuk neraka?

        awak fikirla :) jangan ingat saya judge (men’syurga’kan / me’neraka’kan) awak pulak.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        aku tak se”fake” kau,
        lagi sekali aku nyatakan, keredhaan Allah tak perlu di cari, kerana Allah senantiasa redha akan hambaNya..

        kalau Allah tak redha, kita semua takda kat sini hari nie.. sama sekali tidak akan Dia utuskan Muhammad saw pembawah rahmat..

        mcm mana sekali pun, hambaNya kita nie yg kena redha dgn ketentuan Nya.. tak kan Allah kena redha atas ketentuan hambaNya? dah mana satu tuhan, mana satu hamba?

        iye aku faham, mungkin engkau tak berapa faham atas kenyataan aku tu..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Amy,

        saya jawab pertanyaan awak..

        saya nie jenis redha atas segala yg telah ditentukan olehNya.. saya berbuat dosa, saya minta ampun atau tidak, bukan hak saya..
        saya akan usaha ubah nasib saya sendiri, sebab Allah tak kan mengubah nasib hambaNya yg tidak akan bergerak tanpa keizinanNya..

        syurga / neraka hak Allah yg mutlak.. bukan hak saya mampu pilih mana saya nak duduk esok.. mahu akan syurga, takut akan neraka adalah amarah, lawamah & mulhaimah..
        jadi berbuat sesuatu kerana ingin ganjaran pahala & tidak mahu dosa yg merugikan adalah sebenar-benar sifat munafik..

        0

        0
      • haihai says:

        “lagi sekali aku nyatakan, keredhaan Allah tak perlu di cari, kerana Allah senantiasa redha akan hambaNya..

        kalau Allah tak redha, kita semua takda kat sini hari nie.. sama sekali tidak akan Dia utuskan Muhammad saw pembawah rahmat..”

        Tu apa yg ko tulis kan wahai FakePlasticLife..
        Tentu ko tahu makna “Bismillahirrahmanirrahim” iaitu “Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

        Senang cakap gini la, sifat Allah yang Maha Pemurah tu meliputi semua hambaNya di dunia ini tak kira samada dia Islam atau tidak termasuklah Mizz Nina kita ni dan ko jgk waha FakePlasticLIfe..Sbb tu kita tgk org kafir tu walaupun tak Islam tapi blh hidup senang dan kaya raya sbb sifat Allah yg Maha Pemurah tu..dan sbb Allah Maha Pemurah lah maka kita semua berada di sini…

        Tapi sifat Allah Yang Maha Penyayang tu hanya untuk hambaNya yang beriman kepadaNya sahaja iaitu terhadap umat Islam yang sentiasa mencari keredhaanNya…harus ko ingat, kalau kita beribadah di sepanjang hidup kita pun, tapi kalau Allah tak redha dan tiada ihsanNya utk kita masuk syurga, tak cium kita bau syurga…

        Macam jgk kalau pasangan ko tak direstui oleh mak ayah ko…ko dan pasangan mesti cari jalan untuk ambil hati mak ayah agar diorang restu pilihan hati ko kan…baru boleh hidup bahagia..usaha utk ambil hati mak ayah tu sama la macam kita berusaha untuk mencari redha Allah…supaya boleh hidup bahagia di dunia dan di akhirat..so bagi aku redha Allah perlu dicari..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        haihai.
        dah engkau tanya apa aku tulis? maknanya engkau tak faham akan apa yang aku tulis?
        mmg iya sifat tuhan meliputi semua, dan tidak bercerai zat & sifat.. seluruh sesuatu dalam al-fatiha, dan bismillah ibu kepada al-fatiha, dan kenyataan ibu pada bismillah, dan tiada kenyataan ibu pada kenyataan..

        sifat tuhan tidak akan pernah berbelah bahagi terhadap hamba2Nya.. semua umat tak kira apa agama tetap mencari keredhaan pada ketentuanNya.. tuhan dah tetapkan mcm mana kita di bumi ini, dan segelintir tidak mensyukuri.. langit dan bumi tanda kebesaran tuhan, dan dalam diri kamu mengapa tiada kamu melihat..

        tidak apa kalau tak cium bau syurga, bukan syurga itu penting sangat.. syurga n neraka adalah muhadas atau diciptakan.. sesuatu apa pun yg dicipta adalah berjiwa.. dan semua yg berjiwa akan binasa, yang kekal hanya zat tuhan.. dari Allah datang, pada Allah akan kembali..

        antara restu mak n ayah, belum tentu tepat utk sesetengah keadaan sebab Allah lebih mengetahui dari mak bapak.. macam mana pula kalau Allah restu n mak bapak engkau tak restu? nnt mak bapak berlawan pulak dengan tuhan.. jadi contoh mcm nie sangat subjektif.. so better scrap off this part..

        0

        0
      • haihai says:

        FakePlasticLife,
        Dari jwpn n cara ko jwb soalan2 pembaca kt sini mmg nmpk la ko x mau kalah dgn “hujah2” ko. Cara ko bhujah pn ko cuba nk mnampilkn “ketinggian” ilmu agama ko. pemahaman itu sgt penting bknnya bhujah smata2 nk bsandar dgn ayat2 bombastik. Mcm seorg cikgu sains ajo sains dlm BI, ckp BI mmg berhabuk, tp ank murid x paham pn x guna kan.

        Aku xnk bhujah dgn ko. Aku cuma bg
        penerangan dgn ayat yg mudah supaya adik2 or bdk sek pn blh paham apa yg aku nk sampaikn. Aku xnk ada bdk2 nnti tsalah paham bila dia tgk ko tulis “redha Allah x perlu dicari”.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        haihai,

        takde ketinggian dalam bab ilmu agama, tak kan ada kesudahan.. hujah aku bukan nak tunjuk ilmu aku tinggi rendah.. engkau tanya aku jawab, simple..

        tak perlu risau hal budak2 skolah, diorang masih belajar, elok juga kalau diorang nampak, boleh tanya cikgu2 n ustadz diorang nanti..

        bombastik ke badaboom ke, kalau tak paham kena tanya.. itulah guna sedang belajar.. tak kan engkau skolah dulu, bila tak paham eksyen paham kan? kalau iye, mungkin tak semua murid mcm engkau juga kan?

        elok juga kalau engkau tak nak berhujah dengan aku.. jadi engkau nak cakap apa-apa lagi, tak payah reply kat comment aku ke, atau tuju kat aku..
        mudah kan?

        0

        0
  6. miss take says:

    Back off la nina dari konsert ni. rezeki ada di mana2. x rugi pun.

    0

    0
  7. harun says:

    Malaysia negara ISlam!!! saya bangga!!!

    0

    0
  8. miss ning says:

    nape miss nina je kena?ning xkena?

    0

    0
  9. mek sarah says:

    Takat jom heboh kejadahnya tu semua, aku bajet dia x pandang pun. Apa2 pun, aku doakan dia akan mendapat hidayah satu hari nanti.. Nampak orgnya mcm down to earth (based on cerita dia yg kat Astro tu la..).Tapi tu la, kalau dah feeling urban, kena la jaga standard agaknya.

    0

    0
  10. manissmu says:

    molek tu temah…fikir2kan lah..nina..kami syg awak..

    0

    0
  11. ning da tarik diri la oi.... says:

    ning da tarik diri la…mn suami miss nina…xkan xreti nk ajar…

    0

    0
  12. Anonymous says:

    bukan family kaya ke ,, kalau tak take part dalam konsert ni, rasanya tak kelaparan kot .. .

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Kesian mizz nina…. Hidup dalam kedaifan ilmu agama dalam dirinya

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Yup..I really agreed regarding this letter.

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Yup..I strongly agreed regarding this letter

    0

    0
  16. norma jean says:

    Noh mane noh…?

    0

    0
  17. xyz says:

    Semoga Allah memberi hidayah kepada Mizz Nina agar tergerak hatinya untuk berada di jalan Allah ;)

    0

    0
  18. Kurikkendi says:

    Shame on u Mizz Nina… What say u Noh Hujan?

    0

    0
  19. FakePlasticLife© says:

    What a load of crap n a bloody poser.. the only haram in this matter is this kinda of stupid open letter.. let Mizz Nina be.. she is a singer & an entertainer, not a promoter for anchor or any liquor company..
    Please take a good look at urselves before any of u with such open letters or this idiot Nara himself with such blasphemous blog post..
    The Lord Almighty does not look at action, your prayers or how many days u have fast in a year.. He looks only at your heart.. bare that in mind!

    0

    0
    • Dear MizzNina supporter /supporters,

      Just to reply your quote ‘The Lord Almighty does not look at action, your prayers or how many days u have fast in a year.. He looks only at your heart.. bare that in mind!”

      First of all, it’s bear, not bare. Secondly, Allah does look at all our actions (not only 1 action), listens to all our players and Allah does know about how many days we fast in a year, or any and every ‘ibadat’ that we do. Allah does not only look at our heart. Allah looks at EVERYTHING we do.

      Semoga Allah rahmati segala perbuatan kamu, InsyaAllah.

      0

      0
      • Anonymous says:

        OWNED!!!!!!

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        miss FarishaAdilla,
        1stly, u mean to say bear as in beruang in mind? c`mon la.. r u serious abt this or r u just pulling my leg(s)?

        yes Allah knows n listens to everything, n he looks for sincerity in our hearts when we performs the so called Ibadah.

        jgn lupa lihat pada perbuatan kamu sendiri sebelum sibuk tgk perbuatan org lain..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        miss FarishaAdilla,
        1stly, u mean to say bear as in beruang in mind? c`mon la.. r u serious abt this or r u just pulling my leg(s)?

        yes Allah knows n listens to everything, n he looks for sincerity in our hearts when we performs the so called Ibadah.

        jgn lupa lihat pada perbuatan kamu sendiri sebelum sibuk tgk perbuatan org lain..

        p/s: am not a supporter of mizz nina, just support ppl who is discrimanated with other ppl that simply judge other ppl..

        0

        0
      • Haha… FakePlasticLife© got OWNED

        FakePlasticLife© pandai pulak tengok kesalahan orang lain. Rasanya Farisha Adilia tu saja nak ‘tarik kaki'(mungkin kedua-dua kaki) FakePlasticLife© ni dengan sengaja ‘menyalahkan benda yang benar’.

        Pada mulanya FakePlasticLife© menulis “The Lord Almighty does not look at action, your prayers or how many days u have fast in a year.. He looks only at your heart.. bare that in mind!” kan?

        Lepas tu kenapa balas kembali dengan tulisan yang kontra daripada kenyataan kamu di atas dengan “yes Allah knows n listens to everything, n he looks for sincerity in our hearts when we performs the so called Ibadah”?

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Pity FakePlasticLife,
        ‘Haha… FakePlasticLife© got OWNED’
        – oh no! its the end of the world.. NOT!!

        saya tak tgk kesalahan org lain, saya cuma betulkan penggunaan bahasa inggeris saya sendiri yang di sangka salah. as simple as that..

        ‘Lepas tu kenapa balas kembali dengan tulisan yang kontra daripada kenyataan kamu di atas dengan “yes Allah knows n listens to everything, n he looks for sincerity in our hearts when we performs the so called Ibadah”?’
        – cuba baca betul2 statement tu.. kalau tak faham juga, better pity urself dulu la kot..

        0

        0
      • Betullah teguran FarashaAdillia tu… “Bear in mind”. Bukan “Bare in mind”.

        “saya tak tgk kesalahan org lain, saya cuma betulkan penggunaan bahasa inggeris saya sendiri yang di sangka salah. as simple as that..”- FakePlasticLife©

        ” Saya mengaku saya tengok kesalahan FakePlasticLife© dan saya ingin membetulkan Bahasa Inggeris FakePlasticLife© kerana dia ingat Bahasa Inggeris dia tidak salah.” – ini quote dari saya sebab saya mengaku tau! Anda je yang tak mengaku tengok semua kesalahan orang lain dari tadi.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        AllahMelihatSegalanya,
        ‘First of all, it’s bear, not bare’
        – bear in mind = keep in mind, bare in mind = expose / bold in mind
        mana satu yg saya nak maksud kan?

        cuma menyatakan maksud diri sendiri yg tidak mungkin org lain tahu melainkan yg Mengetahui =)

        dan saya mengaku, hanya org yg tahu dia siapa akan memahami..

        0

        0
    • didie @ says:

      then why do we pray, fast and do good deeds in the first place? I feel bad at you because u’re obviously lacked of ilmu agama. It’s not too late. Repent!

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        didie,
        why do we pray fast n do good deeds? to practice n fill ur heart with sencerity.. n be in peace with other human beings..
        so u do pray, fast n do good deeds.. n u get to judge other ppls when u see another ppl doing sumthing that u know not of their intentions?
        did God die n appoint u as His replacement?

        0

        0
      • Mama nina says:

        Bodoh la ko ni fakeplasticLife. In English mana boleh state as bare in mind….whatever the circumstance is. Konon nak maksudkan bare=expose!!!! Bebal lah ko ni. Pi belajaq English bebetul dulu eh. Ngaku jelah salah. “Bare in mind” ni memang common mistake yang org2 tak bertauliah macam kamu ni selalu commit….shame on you! Dah lah sokong org yang associate diri sendiri dgn arak.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        mama nina..
        rasanya mak bapak mama nina lagi bodoh sebab tak ajar mama nina beradab..

        ‘bare in mind’ make no sense in grammar..
        tapi mama nina yg bijak pandai nie tahu ke apa yg sy nak maksud kan?

        tapi saya agree itu mmg common mistake, boleh google atau search la kat mana..

        bila saa sokong orang yg associate dgn arak?

        0

        0
    • Yeww says:

      Benda yg haram haruslah ditegah wahai si bijak pandai. Kita umat islam kena tegur menegur sbb itu kewajipan org islam. Ada paham ka? Harap2 paham la bahasa melayu saya yang tak seberapa ni

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        benda haram mmg haram.. kalau nak tegur, biar cara betul, bukan dgn cara kutuk org..
        kewajipan nak menegur tu, tegur dgn sehabis lembut supaya tak terguris perasaan org yg di tegur itu.. tapi yang paling utama, tegur diri sendiri dulu, dah betul sangat ke cara nie nak tegur orang?
        dah sehabis islam ke nak kutuk2 org lain?

        jgn tanya aku dah paham ke tak, engkau sendiri tu dah paham ke tak? guna la bahasa apa pun, sendiri jugak yang tahu..

        0

        0
      • Tenk says:

        aku tgk fakeplasticlife ni menggelabah betul reply semua komen org yg tak bersetuju dgn dia…..mesti budak ni selalu melenting kalo orang tegur dia…mesti dia selalu menjawab balik…childish! hahahaha…suka hati kau la fake….

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Tenk,
        hebat engkau boleh nampak aku menggelabah ke tak..
        lagi hebat engkau buleh tahu aku melenting bila orang tegur aku atau tak..
        kalau tegur cara betul, apa salah nya.. asal boleh bermuzakarah, kenapa tidak berintai-intai..

        childish? maybe, maybe not.. then again, engkau mesti tahu kan?

        0

        0
      • Melongmelong says:

        Aku rasa fake plastic life ni mizz nina la, tak pun kaum kerabat dia, bermatian-matian dia bagi hujah pada hampir setiap komen yang bertentangan dengan dia. Apa2 sahajalah mizz nina, semoga terbuka hidayah buat kau ya. Cukuplah setakat ini sahaja kau buat pra persembahan tu, lepas ni boleh la tinggalkan acara tu. Pintu rezeki Tuhan selalu terbuka luas buat hamba yang meminta padaNya.

        0

        0
    • Sorry says:

      Pity on u coz i dont know where u learnt such…every actions…wll be looked by Allah my dear…perbuatan x menghalalkan cara…it is very clear kan arak tu haram…so promoting it is also haram…even ur intention is just to perform…but still…it is haram…Allah look at every single thing my friend…not only ur heart…EVERYTHING…including our prayers…

      Sorry kalau terasa…wallahulam =)

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        mizz nina nyanyi di concert atau promot air arak?
        but Allah looks at our hearts when u do everything.. including our prayers

        0

        0
    • Anonymous says:

      mizz nina pun layan nara ke??

      0

      0
    • NinaKarina says:

      FakePlasticLife…please refer to JAKIM on this if you feel only heart only matters. Heart or Niat reflects your action as well. If you only Niat for Solah & Fast but you do not put it into action, this does not count as your Ibadah & your Pahala only your Niat & not for action. If you Niat only to feel full (kenyang), but you do not physically doing it (put the food/water into your mouth & eat them) do you think you be full ?

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        NinaKarina,
        JAKIM on refers to syariat stuffs, which is only 1/4 full of being a mukmin.
        when i mentioned about Heart, am not talking about Niat & Actions, i was talking about sincerity..
        even if u perform prayers & fast everday in a year.. but your intentions is to get to heaven n away from hell fire.. is that sincere? is that what Allah wants from His servants?
        so, if u believe putting food & water into your mouth (eating / drinking) will make u full.. i wud say that you are so wrong n might lead to syirik.. do u believe me?

        0

        0
    • careful of what you write says:

      to [fakeplasticlife]

      i wonder if you are a Muslim at all (?).

      firstly, from where did you hear that Allah does not look at your ACTION? from where did you hear that Lord Almighty does not look at your prayers and how many days u fast in a year?

      if that is the case, then EVERYONE in this world should just stop living a civilized lifestyle and start robbing each other because in d end we all could say ‘Allah only looks at my heart..He doesnt look at my action’. So from which ulama’ did u learn that God does not take into account your actions??

      if anything, hadiths tell us (+-) that Allah does not look at your wealth or looks or materials, Allah looks at your heart and that is –> piety (taqwa). And taqwa is translated into ACTIONS as per described by syariah i.e prayers fasting Hajj umrah zakat sadaqah ikram zikir akhlak

      be careful of what u say and spread to people because you are misleading the general public with a far from correct advice which only God knows from where you pick them.if you are a non Muslim then do not comment on aspects of which you have no knowledge of

      as for your sentence “let mizz nina be”, for all i know, she is a Muslim and so her actions must be guided BY the religion of Islam including in the matter of where she appears and in front of who she sings (i would be happier if female singers sing only in front of their mahram though, because that is what the syariat has outlined. whatever u say, THAT is the syariat and even if today people do not abide to it, you need to have an aspiration in your mind that one day people WILL)

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        careful of what you write,

        from where did i hear? obviously i read it from Quran. if u really read n look for it, u would definitely find it.

        definitely i am careful with what i write. u are worried of what i say, thus u may have forgotten what other ppl are writing n saying towards another person here..

        as i mentioned, syariah is just 1/4 of a muslim becoming a true mukmin, so ACTION is just 1/4 of it..

        so if female singer should only sings before their mahrams, y this post only emphasise on Mizz Nina alone? y dont u list down all the muslim female singers in malaysia or world here in this blog n tell them what they doing is so wrong?

        How well do u understand Islam as a religionor as a way of life or fitrah?

        0

        0
    • Oh! My English iklan sebentar ye FakePlasticLife©…

      Taken from :
      http://wiki.answers.com/Q/Is_it_correct_to_say_%27bear_in_mind%27_or_%27bare_in_mind%27

      It’s “bear in mind” meaning remember and take into account.

      One of the meanings of bear is to carry, or hold up or support. So, you can carry something or hold it in your mind.
      The only meanings of bare are in the context of lacking, including lacking clothes, decorations, or enhancements.

      On the lighter side…

      If you are imagining somebody naked, then it is bare in mind.
      If you are imagining a big furry omnivore, then it would be bear in mind.

      Sekadar menjelaskan. Dan sama-samalah kita belajar bersama-sama untuk kepentingan dunia dan juga akhirat, insyaAllah.

      Wassalam.

      0

      0
      • fakeplasticlife says:

        FarishaAdilla ,

        as i ‘tolded’ in one statement somewhere above..
        ‘bare in mind’ make no sense
        but wot i meant was to be bold in mind..
        tq u point that out, but its just a manner of knowing what am eally saying..

        insyAllah..

        0

        0
    • fasha real says:

      Perkara pertama yg Allah hisab adalah solat. Mcm mana lah org yg x solat, minum/jual/support/kerja kompeni arak ada hati yg baik. You tell me?Adoyai..kalau nk kira hati baik. Org kafir lg ramai hati baik tp awat xleh masuk syurga??cer pikir??

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        fasha..
        haa.. mcm mana awak tahu org yg bukan islam tu tak masuk syurga?
        jadi, zaman sebelum Nabi Muhammad saw, semuanya neraka kah?
        ayah n ibu Nabi Muhammad saw tak masuk syurga kah?

        pikir? cer pikir? pikir cepat… you tell me quickly n fastly la..

        0

        0
      • akuzz says:

        to Fakeplastic…
        Aku nk tanya ko apa nama ayah nabi saw dan apa maksud nama dia dlm bahasa melayu?

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        akuzz,
        apa ada pada nama?
        bukan kah pada Adam telah diberitahu sekalian nama-nama?

        kalau abdullah = hamba allah,
        orang2 yg tidak bernama abdullah bukan hamba Allah ke pun?

        0

        0
      • akuzz says:

        To fakeplastic….
        Thanks sbb jawab soalan aku….ko penah terpikir x, Kalau datuk nabi saw, Abdul mutalib tak beriman pada Allah swt kenapa dia nak namakan anak dia Abdullah = Hamba Allah..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Akuzz..
        aku bukan setakat pikir datuk Nabi beriman pada Allah atau tidak..
        aku pikir lebih jauh dari datuk nabi..
        kenapa dgn soalan engkau?

        0

        0
      • akuzz says:

        Nape dgn soalan aku? Ko yg suh cer pikir..aku tgh mengajak semua org berfikirla ni….zaman atuk n ayah nabi bkn semua org menyembah berhala…ada mcm2 agama x di mekah waktu tu termasuk agama nabi ibrahim yg ajak manusia sembah Allah swt cuma berbeza syariat jer…islam dtg selepas itu utk membenarkan ajaran2 nabi2 sebelum itu dan sbgai penyempurnaan…jadi aku xz nampak apa rationalnya kau nak pertikaikan ayah dan ibu nabi saw x masuk syurga kah? Shame on you…

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        akuzz,
        aku tak pertikai ayah n ibu nabi masuk syurga atau tidak.. aku respon pada si fasha punya statement yg ckp ‘ramai lagi org kafir hati baik tak masuk syurga’

        mana mungkin dia tahu siapa masuk syurga n siapa tidak.. bukan aku seranah si fasha tentang hal tu pon.. semua di sini di ajak berfikir adakah wajar nak hukum seseorang tentang apa yg di lakukan, semua org buat silap.. tapi mcm nie ke cara org2 Islam n org2 melayu punya respon dengan mengutuk ramai2? ini ke cara Nabi?

        mmg banyak agama pada waktu sebelum zaman nabi, mmg ada tak sembah berhala.. tapi semua agama dulu dan skarang menekan kan pada akhlak.. termasuk islam pada waktu dulu n skarang..
        tapi kalau bersolat, berpuasa n beribadat sebab nak kan pahala n syurga, takot berdosa n neraka, ber kerana atas kerana melakukan ibadat, mana punya berhala yg di sembah?

        jadi, aku tak perlu nak suluh kan kerasaionalan ttg soalan yg aku ajak cik fasha berfikir sebelum bercakap..
        shame on me, shame on u..
        knowing me, knowing u bak pepatah abba..

        0

        0
    • gigi emas says:

      Amen Brother……!!!!!!

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        gigi emas..

        skali-skala kena bagi soalan cepu emas pada org yg agak lantang ;)

        0

        0
      • iman says:

        FakePlasticLife,

        to answer your question regarding to status of ayah dan ibu rasulullah dimana letaknya kedudukan mereka..

        here is the answer:

        JAIS berpandangan, ibu bapa Rasulullah S.A.W. mati dalam keadaan tidak diazab dan tidak dimasukkan dalam neraka kerana berpandukan ayat al-Qur`an Surah Al-Isra 17 : 16 yang maksudnya : “Dan Kami tidak akan mengazab seseorang pun kecuali telah sampai padanya utusan (dakwah) dan dia enggan menerima”.

        i’m sure we are discussing on mizz nina and her concert and not about the status of rasulullah parent.

        what they trying to mention, every single things we’ve done related to so called HARAM things..no matter what is the reason, still haram..that’s the main point.

        hukum tidak boleh di permainkan hanya dengan niat. remember niat tidak menghalalkan cara.

        it is correct, we are not perfect..because we are not maksum (only Rasulullah is maksum). but i believe we (me, you and every one who read this are trying to be good.) so, fighting is not a good way to make someone realize that salah tetap salah. dosa tetap dosa. it’s fact.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        iman,
        thank you.
        but not quite the answer that am looking for.. just between u n me, the parents of Rasulullah (saw) are already Muslim, and so are many others even without reciting the syahadah when they are already Muslim as their way of life.. that is why there exists such statement by the Prophet pbuh, ‘all that are born, are born in fitrah’

        yes we are discussing abt Mizz Nina, but when other ppl starts to hukum other ppl.. what is it about then?

        0

        0
      • iman says:

        FakePlasticLife,

        I am pretty sure that you must be an educated person which I believe recite al-quran right? so the answer you are looking for is inside the book.

        About people who is judgmental person..I couldn’t agree more that people likes to judge others without knowing behind the story.

        I agree we cannot simply judge people on what they doing. yes might be she just sing in the concert. but we also need to know what type of concert? who is sponsor the concert?

        sorry..but for me whatever reason, whatever niat..salah tetap salah..dosa tetap dosa..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Iman..
        regardless of who is sponsoring..
        MN is not promoting the beer..

        if Anchor donates to a muslim or non muslim orphanage, how is it categorised as? bad, bad anchor?

        yes i agree salah tetap salah.. with whatever niat, only the person & Allah knows.. no say to anyone else..

        0

        0
    • hati baik 87 says:

      The Lord Almighty does not look at action, your prayers or how many days u have fast in a year.. He looks only at your heart.. bare that in mind!…

      aku cuba jugak renung2kan ayat ko ni…. maknanya aku tak payah solatlah sbb aku baik….. tetap masuk syurga… aku tak puasalah sebab aku baik… cox aku tetap akan masuk syurga… bagus sungguh ajaran kau….

      ingatlah sesungguhnya….

      islam itu adalah mengucap dua kalimah syahadah, solat 5 waktu… puasa di bulan ramadhan…menunaikan zakat dan mengerjakan haji kalau mampu….

      dan seingat sejahil aku… orang islam yang beriman dan bertaqwa yang dapat masuk syurga…

      dah kalau awal2 lg x solat tang mana islam tu? solat tu tinag agama… ibarat rumah x der tiang.. duk dalam tong sampah la kau… samalah kalau hati baik tp solat tak… duk dalam tong sampah jugaklah kebaikan ko tu.. dah x der tiang nak sangkut kebaikan tu…n tang mana nak masuk syurga kalau islam pun FAKE….cer try makan… niat jer… x payah suap.. x payah makan… niat jer… aku nak makan… kenyang ke dop? samalah maksud ko kat atas tu….

      renung-renungkan dan selamt beramal… hati aku baik…. tp aku solat gak…yelah senang nak simpan kebaikan tu dalam rumah agama aku.. bukan dalam tong sampah!

      0

      0
      • FakePlasticLife says:

        hati baik 87,
        renungan engkau tu tak kemana rupanya.. kalau engkau halusi apa yg aku cakap tu, mungkin engkau akan paham..
        takpe, skarang akut terangkan untuk engkau, engkau halusi pelan2 ye..

        ‘Allah tidak memandang segala perbuatan zahir hambaNya tanpa melihat perbuatan hati dia dahulu’

        kalau sembahyang bagai nak rak, tapi setiap kali dalam sembahyang hati ke lain.. apa gunanya?
        bila puasa, tak sampai petang dah plan nak buka apa, dah terbayang2 juadah untuk berbuka.. sebenar2 puasa ke tu?

        solat memang tiang agama, tapi tiang tidak kan berdiri dengan sendiri, tiang perlu kan tanah untuk berdiri n perlu didirikan..

        setakat lafaz syahadah tapi tak mengetahui maksud sebenar, menipu diri sendiri.. serupa mcm engkau hafal lagu zimbabwe la jugak.. sebut dah betul, bunyi dah betul.. pahamnye haram tidak.. kosong dop.. kosong!

        syurga punya hal, engkau tak payah cerita, bukan engkau punya hak.. mungkin engkau sendiri belum sampai ke syurga.. jadi bab nie, elok kita skip je..

        engkau percaya makanan mengenyang kan? itu hanya cerita zahir.. yang mengenyang kan hanya Allah.. Dia yang punyai zat yang mengizinkan kita rasa kenyang.. full stop.

        jadi, aku tak tau dalam tong sampah mana engkau dok beramal, bersolat, berpuasa ke.. dah tiba masa engkau keluar dari tong sampah rumah agama engkau tu ye..

        lagi satu, tak payah nak bagi tau org lain hati engkau tu baik ke, atau engkau tu bersembahyang atau tidak.. riak adalah racun yang membtalkan segala amalan..

        0

        0
    • rupanya rupamu says:

      katanya… ” …. the only haram in this matter is this kinda of stupid open letter …..”
      bila masa open letter ‘haram’ eh???

      nak kata berilmu tak juga… nak kata tak berilmu tak juga….
      Betul kan sya kalu tersalah faham……

      0

      0
    • lady_jull says:

      aboleh terpesong akidah kau cakap macam ni…..

      0

      0
  20. babycomel says:

    ala..dulu org tak kenal sgt pon miz nina tu..sejak dia kawin ngan noh..baru up nama dia..sbb tu dulu takde sape kesah dia tonggak arak ke..nyanyi kat Arthur’s day ..skang melayu dah ramai dah kenal..tu yg org bercakap..terima la..ko tu dah fames..kalau ko tak fames..tak sape kesah nyahhh

    0

    0
  21. sky says:

    FakePlasticLife© ……kesian kat u kan….xpelah g lah cari orang yang lebih warak dan tanya apa pandangan mereka…

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      Sky,
      terima kasih kerana kasihan anda..
      sebab dah berjumpa dgn org yang warak la saya comment kat sini.

      pandangan mereka.. jgn jatuh hukum pada org lain dengan sesuka hati n tegah diri sendiri daripada berbuat mungkar dahulu sebelum menegah org lain..

      pandangan mereka.. nak menegur org, bukan dengan cara berpakat ramai2 n mengutuk dan mengaibkan org yg nak di tegur..

      nak tulis kat sini pandangan orang2 warak nie tak cukup kat sini.. sorry ye..

      0

      0
      • sj menyinggah says:

        kita mmg x leh nak jatuhkn hukum kat sesapa… ibadah kita, niat hanya Allah yang tahu. kita niat nak solat tp x p solat lagi pn dh diberi pahala. dh ditunaikan solat itu, berganda2lah pahalanya dan kelebihannya. kalu br niat nak wat jahat @ langgar [email protected] Allah, kita lum dapat dosa. tp bila dh wat jahat, br kita dicatitkan dosa.

        niat tidak boleh menghalalkan cara. hukum Allah tuh jelas. and hukum ttg Arak tuh pun jelas. sapa2 yg melibatkan diri dlm arak, x kisahlah penjualnya, penghidangnya hatta promoternya dan pekerja yg dibayar gaji di mn sumbernya adalah Arak, maka sumber pendapatannya adalah tetap Haram. Kalau kita join venture gak ngan bidang arak ni dlm mana2 bentuk pun, kita dh dikira bersubahat.

        kita mmg tidak berhak menjatuhkan hukum pd manusia lain, kita sendiri serba kekurangan. tetapi, telah menjadi tjawab kita sbg umat Islam menasihati n menegur antara st sama lain agar sedar perbuatan kita itu adalah salah. caranya biarlah berhemah n tidak menyakiti serta memalukan hamba itu.

        0

        0
      • RiBuT!!! says:

        gaye ko ni da mcm abby abadi da…..

        bl abby abadi ckp…’laki 3 kali pkai suar pndek da xleh jd wali’…msti ko skong giler kan??????????…

        cerita lbih lanjut….sl p kat rotikaya ye…

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Teringin nak tau sape orang orang warak yang fakeplasticface jumpa…saya pun nak belajar ngan org2 warak tersebut…banyak benda yang nak saya utarakan permasalahan terutama kes Miss Nina ni… yelah kami tak nak misunderstanding here..so fakeplasticfake..leh la kasi info kat kami kat bautifulnara ni ttg org2 warak yang awak jumpa..

        0

        0
      • musykilny aku says:

        aku musykil ngn ko ni..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Iman..
        tak payah tanya aku org warak mana aku jumpa..
        soalan mcm engkau tanya nie, Ayah Pin pun boleh jawab..

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Fakeplasticface….

        Sy nak tanya elok elok, bila saya tanya pasal orang2 warak tu.. awak tak bagi jawapan…tak nak jawab takpe…tak marah pun…tapi takyah le sebut Ayah pin..dia takde kena mengena ok…tapi tak taula kalau awak pengikut Ayah pin?just tanya ok..kalau taknak jawab,takpe..tak marah ok.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam..
        org warak itu ada dalam diri kamu.. bersoal-jawab dgn diri mungkin akan jumpa jawapan.
        org2 warak yg sy pernah jumpa, terlalu ramai.. suka bermuzakarah dgn ramai org2 yg pandai bab ketuhanan..
        rata-rata kesimpulan dia tentang akhlak..

        jadi nak bagi nama atau di mana agak mustahil.. harap maaf..

        tentang ayah pin pula, cerita2 ttg ketuhanan dia agak tinggi, tapi ada sikit pusing yg kita semua tak boleh nak paham.. jauhkan aje kalau dah ragu2..

        itu shj lah yg sy boleh ckp disini..
        harap maaf..

        0

        0
  22. NANA says:

    fakeplasticlife ko no mesti bukan org islam…kalo ‘damacai’ wat event or konsert ko join x? ke pada ko g clubbing tu x haram janji x minum arak? harap2 ko ni jgn la ade anak..

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      Nana,
      ‘fakeplasticlife ko no mesti bukan org islam…’
      – mana ko tahu aku islam ke bukan? ko tu Islam ke sangat?

      kalo ‘damacai’ wat event or konsert ko join x?
      – kalau dah konsert, siapa buat pun x haram ke?

      ke pada ko g clubbing tu x haram janji x minum arak?
      – aku tahu pada aku boleh atau tidak g clubbing walaupun tak minum arak.. ko tahu ke pada aku boleh atau tidak?

      harap2 ko ni jgn la ade anak..’
      – ini kah doa org yang konon2 benar dah Islam?

      0

      0
  23. AnonMuslim says:

    jadi apa kita patut buat?
    mungkin kita ber-demo pada malam itu di souled-out?
    dan banyak pekerja di situ org islam juga. apa kata kita pujuk mereka berhenti kerja?
    dan semua penyanyi2 di pubs dan hotel lounges, suruh dorang letak kan mike dan guitar bawa.. stop performing there. jom?

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      AnonMuslim,

      bernas tu..
      bila u tanya soalan mcm tu.. takda sorang pun nak jawab kan?
      tapi kalau ajak mengutuk org lain, bertubi diorang seranah..

      a good example on ppl with good intentions =)

      0

      0
  24. alahai..family pun leh sokong.da jelas lg nyata ARAK dan ape berkaitan dengan ARAK adalah HARAM wlau pun cume memegang [email protected] nya sahaja..sudah di kira bersubahat!!..xtau da nk komen ape,just doakan agar allah berikan dia serta family dia hidayah serta petunjuk.amin….

    0

    0
  25. Prince Noob says:

    tu la nyanyi lagi dengan flo rida nigga

    0

    0
  26. .......... says:

    kawan2..kita akan kalah kalau berdebat dgn org yg tidak berilmu @fakeplasticlife … marah dgn org yang kutuk2 nina nih..tapi bila org lain bagi nasihat dgn cara baik yg kata2 awak 2 salah jangan la melenting..awak je yang betul..

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      ……….
      hahahaha! bila lak sy melenting? bila pula sy marah pada org yang kutuk2 nina?

      bila pula sy ckp sy je yg betul?

      n mana awak tahu saya nie org yang tidak berilmu?
      (sy tak cakap sy berilmu.. mungkin benar.. tapi mana awak tahu?)

      =)

      0

      0
  27. Anonymous says:

    Assalammualaikum…. Terkadang kita hanyut… terkadang kita leka… TerkAdang kita cepat melatah bila di tegur.. Moralnya.. majukkan la isu ni ke pejabat agama islam dan alim ulama… kita debatkan dalam parlimen… kita bahaskan dalam perbahasan sekolah… dan akhirnya after 1-2 bulan isu ini akan diam tanpa kata putus dan penyelesian…
    To the respective artist and any other malay + muslim artist, please do re-consider about any sensitive issue such as this which is related to our religions. When you talk about “periuk nasi” then go a head.. if you talk about “My name is xxx, and i am muslim”.. then you will know what to do..

    tqvm.. wasssalam

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      Anonymous
      Salam..
      simply beautiful n the ‘bestest’ way to bermuzakarah..
      although sometimes the muftis, ppl from pejabat agamas, ulamaks sometimes dont have the same point of view.. but still you are right..
      a correct way as an effort to calm things down =)

      0

      0
      • Anonymous says:

        to Fakeplastic…
        Apasal ko tiba2 cerita pasal ibu n ayah nabi saw?ko nk ckp diorang bukan islam ker? Aku nk tanya ko apa nama ayah nabi saw dan maksud nama dia dlm bahasa melayu?

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        to Anonymous,
        ‘to Fakeplastic…
        Apasal ko tiba2 cerita pasal ibu n ayah nabi saw?ko nk ckp diorang bukan islam ker? Aku nk tanya ko apa nama ayah nabi saw dan maksud nama dia dlm bahasa melayu?’

        – aku cakap ke aku tanya? apasal aku tiba2 cerita hal ibu n ayah nabi? bila aku cerita? aku rasa aku bagi contoh soalan..
        engkau peduli apa aku tahu atau tidak maksud nama dlm bahasa melayu? engkau tu tahu ke? kalau tahu, bagus la.. nak tepukan gemuruh ke?

        0

        0
  28. eikin says:

    dah lah menyanyi tu dah haram, then perform untuk company arak pulakk. berdouble double haram ko dapat nina. tapi kau tak kesah pun kan?

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      hi eikin..
      kalau menyanyi tu dah mmg haram, tak kira oleh company mana sekali pun, semua penyanyi lelaki n wanita di seluruh malaysia & dunia yang beragama islam nie dalam keadaan yg haram lah kan?

      jadi penyanyi2 nasyid lelaki n wanita semua nie duduk dalam haram lah kan?
      skolah2 agama yang buat pertandingan nasyid, n ajar n melatih murid2 utk nasyid (nyanyi la juga kan?), mereka semua nie, duduk dalam haram la juga kan?

      0

      0
      • RiBuT!!! says:

        FakePlasticLife…….ko ni ngape tnya soalan gitu???
        HARAM la jwpnnye……cik eikin kan da gtau gitu..
        haiyaaa….mau tnya lg ka???

        0

        0
      • RiBuT!!! says:

        pmpn…HARAM…

        0

        0
      • Masih belajar says:

        Menyanyi tidak haram tetapi ada faktor2 tertentu yg jatuhnya haram nyanyian itu. Misalnya, suara perempuan itu haram (kecuali keperluan seperti bercakap, bekerja dan sebagainya) tetapi untuk mnghiburkan/ nyanyiannya utk yg bukan muhrim (bg perempuan), ia jatuh haram. Nasyid tidak haram tapi jika dialunkan kepada kepada yg bukan mahram (bagi yg perempuan), ia jatuh haram. Muzik dan alatan yg dimainkan tidak haram kerana ia suatu hiburan buat hati. Alatan muzik yg diaminkan seperti gendang, rebana, seruling dimainkan sejak zaman dahulu lagi dan tidak pernah dilarang dalam agama. Cuma perlu ingat ini: NIAT TIDAK MENGHALALKAN CARA.. fullstop. Belajar dari alim ulama dan bijak pandai sebelum mengeluarkan hujah

        0

        0
      • errr says:

        fake..jap aku x faham. apsal lak kaitkn ngan org yang nyanyi dengan dunia semua org Islam jadik haram? nyanyi tuh mmg haram utk perempuan. suara adalah aurat. tp apa kaitannya?

        0

        0
      • RiBuT!!! says:

        to Masih belajar;….haaaa skong 100%,,,,,

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Ribut..
        aku tak ngapa2 kalau tanya soalan gitu..

        semua penyanyi perempuan yg beragama islam nie duduk dalam haram la kalau ikut engkau punya statement?

        0

        0
      • FakePlasicLife says:

        errr,

        jadi statement engkau, semua artis wanita yg beragama islam berbuat sesuatu yg haram.. kan?

        0

        0
  29. lady says:

    Mula2 nak kate MN nie memalukan parents dia yg ternama je…tp lepas bace statement dia family semua tak kisah so mmg tak ade pegangan agama yg kuat kot MN nie NOH sbg suami pun patutnya membimbing kata je lepas kawin tak nak bg MN seksi2 lg, abes tue tak pergi melalak meraung kat party mcm nie bagi pulak?ke tak bagi tp TERPAKSA RELA sebab bini anak org kaya?yg kaya tue mak bapak dia, dia ni cuma kena tempias nye je, klu nak pun kena bahagi sama rata bkn dia dpt semua…so NOH please guide your wife!

    0

    0
  30. ixorra85 says:

    Daripada Abu Malik al-Ays’ari katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
    “ “Sesungguhnya akan ada segolongan manusia dari umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain. (Mereka meminum) sambil dialunkan dengan bunyi muzik atau suara para artis. Allah akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa) dan akan merubah mereka menjadi kera atau babi.” (Riwayat Ibnu Majah (4020) dalam kitab al-Fitan, bab hukuman.)

    0

    0
  31. Islam is My way says:

    Assalamualaikum

    Kalau Nabi Muhammad masih hidup sekarang,agak agak dia mesti sedih kalau tgk umat islam tak ikut jalan sepenuh nyer..

    Layan lagu lau kana bainana…

    0

    0
  32. taufan says:

    kalau kita minum air kosong, tp dalam botol arak , walau dicuci bersih pun, kalau orang yang tengok kita minum tu , ingat kita teguk arak, tetap jatuh haram. As simple as that. So kalau dia tak minum, so kay miz nina, tp kaki tu melangkah ke tempat mcm tu, support concert tu (indirectly), tak kesah la perform ke, artis jemputan ke, tetap haram. Sebab ALLAH dah larang, dah kata haram. Lagi nk debat. Tak takut ke pertikai hukum ALLAH ni?

    Waallahuaklam.

    0

    0
    • RiBuT!!! says:

      btul2…sgt skong!!

      cer tgk rotikaya…
      abby abadi ckp…’laki 3 kali pkai suar pndek xleh jd wali’…guone tu??

      0

      0
  33. effariezajohari says:

    terfikir kenapa fakeplasticlife beria2 benar di sini..marah kutuk mengutuk..marah org tegur, katanya kalau tegur mesti dgn lembut n terguris..tp anda juga bukan main pedas lagi perli2 org yg dok komen2 negatif kt MN. nape tak ditegur mereka dgn manis n lembut?

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      effariezajohari,
      tak habis fikir lagi tu..
      saya tak pedas atau perli pada org yg kutuk MN..
      saya pedas atau perli pada org2 yg perli n kutuk saya =)
      pun bukan saya marah pada diorang, cuma mungkin dalam bentuk berdebat n ajak berfikir.. jauh sekali nak bergaduh atau bertekak..

      nape tak di tergur dengan lembut?
      mungkin sebab ada 4 saidina dgn watak masing =)

      maaf ye kalau bunyi mcm perli, sikit pon tidak ada niat..

      0

      0
  34. pening says:

    aku suka dengan surat ni. bagus pendekatan dia. clear takde selindung2. yang tukang komen ni pulak yang lebih2. orang yang jahil, kita ajarlah dia biar dia tahu & beringat. ajar pun biarlah beradab. memanglah pasal arak ni pengetahuan am & asas dalam islam, tapi kita kadang2 terlupa ada orang tak tahu secara LEBIH TERPERINCI. kita ajar dalam bentuk macam ni. moga2 terbuka hati mizz nina untuk elakkan persembahan macam ni. yang mengutuk & menghina mizz nina, mak bapak mizz nina, suami mizz nina apa bezanya pun? bukankah menghina, mengumpat tu perbuatan yang haram jugak? kenapa masih buat?

    0

    0
  35. Islam is My way says:

    Saya nak bertanya pada fakeplasticlife…

    Awak ni muslim?…sebab tak tahu saya nak bertanya..

    Tak salah kan tanya…

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      Islam is My way,
      mula-mula saya nak tanya apa itu Muslim?

      tak tau la salah atau tidak bertanya, tapi sy pon bertana juga..

      0

      0
      • Islam is My way says:

        Kelakarla fakeplasticlife ni….

        reverse psikologi…

        Saya yang tak pandai mcm fakeplasticlife pun menjawab dengan bahasa yang paling mudah,
        Muslim tu seorang yang menganut agama Islam..so…boleh tak awak jawab soalan saya yang bertanya…Awak ni muslim?

        0

        0
      • errr says:

        x nak jwb ker soklan Islam is My Way ni wahai saudara/saudari FakePlasticLife? bila terkena kat diri sendiri, kenapa perlu dipusing2 kan ayat @ pemahaman tu? silalah jawab pertanyaan Islam is My Way tu.. direct jer soklan dia tuh..

        0

        0
      • Masih belajar says:

        Islam is not a new religion, but the same truth that God revealed through all His prophets to every people. For a fifth of the world’s population, Islam is both a religion and a complete way of life. Muslims follow a religion of peace, mercy, and forgiveness, and the majority have nothing to do with the extremely grave events which have come to be associated with their faith.

        0

        0
      • musykilny aku says:

        Emak : nak, blajar rajin2..jangan banyak main dlam kelas. jangan ponteng sekolah, jangan melawan cakap cikgu..
        Anak: mak x payah cakap banyak, mak pn bukan ny perfect sangat. x payah nak nasihat2.
        Emak: jangan macam tu nak, nanti ALLAH x redha hidup kte
        Anak: eh, nape plak? ALLAH kn sntiase meredhai umat nya. suka hati saye la saye nk buat ape.

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam..
        soalan awak terlalu dalam.. Muslim ialah orang yang menganut agama islam bukan?
        mungkin saya islam mungkin bukan..
        tapi adakah awak islam? kalau iye awak tu islam, bila awak jadi islam atau di islam kan?

        bukan saya tak mahu jawab, tapi soalan awak tu terlalu rumit untuk saya jawab..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        errr..
        bukan aku tak nak jawab.. kalau salah jawab, bahaya..
        soalan dia, dia tanya adakah aku ini seorang muslim / islam bukan?
        bagi aku soalan tu sangat2 dalam n berat..

        kalau engkau boleh tolong aku.. tolong nyatakan kat sini apa itu muslim / dan apa itu islam?

        sebelum aku boleh jawab soalan Islam is My Way n engkau.. aku nak tahu dulu takat mana pemahaman antara kita di muka surat yang mana dulu..

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Kepada fakeplasticface,

        Nama gelaran saya kat sini, da tertulis Islam is My way..

        Saya mengaku saya seorang muslimah…

        Cuma saya masih belajar setiap hari how to be a tremendous mukminah…

        Sebenarnyer dari Nabi Adam da membawa setiap umat kepada kebenaran…islam bagi saya telah wujud dari Nabi Adam…membawa kesejahteraan dan keamanan kepada umat…

        Islam dalam erti kata lain…keselamatan keamanan terbit dari perkataan arab…bagi sesiapa berada dalam islam…telah diberikan keselamatan untuk dia…

        Dari banyak komen komen awak kat atas dan kat bawah…awak mungkin sedang dalam proses pencarian..me too..because learning is compulsory in Islam…gud job faceplastikface…kalau salah,jangan marah ye..no hatred between us ..kita bermuzakarah as u said before,,,positif n negatif..but i like to give my opinion deliberately..

        I dont like to rectify what people said here..because everyone has their own opinions rite?

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Kepada fakeplasticface…

        Setiap nabi dan rasul yang Allah utuskan da tahu Nabi Muhammad adalah nabi terakhir pada akhir zaman..

        Disebabkan kita sudah berada akhir zaman ni…

        Sekali lagi saya nak utarakan soalan saya, Awak ni muslim?
        seperti yang awak kata soalan saya ni susah…kalau salah jawab,bahaya.
        Tiada keraguan dalam menyebut kalimah syahadah bagi setiap insan yang bernama muslim kerana keyakinan menyebut kalimah syahadah adalah tiket untuk menjadi seorang yang mempertuhankan Allah semata mata dan Nabi Muhammad sebagai rasul…so terserah awak nak jawab ke tidak..tiada paksaan…saya tak marah pun kalau awak tak jawab soalan saya..bagi saya soalan itu cukup mudah kepada orang yang benar benar yakin akan Islam…

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam is My way,
        nama n gelaran yg sendiri pilih belum tentu reflect pada diri yang sebenar diri.. kadang2 reflect pada diri yang terperi..
        tapi sekurang2 nya mengaku sedang mencari n sedang belajar.. bila dah belajar, tentu ada kekurangan n ada buat silap.. sokong dgn statement awak..
        a person who does not know that he or she is in darkness will never seek the light kan?

        pada saya, islam seseorang itu tiba saat di lahirkan tak kira dari kaum apa sekali pun.. kata nabi, ‘islam ialah fitrah, kedua ibu bapa yg membentuk bayi itu menjadi yahudi, nasrani atau majusi, dan tidak langsung di sebut islam’
        cuba jadi islam tak kira apa agama yg dianuti adalah yg paling terbaik.. mencari n mengenal tuan kepada semua agama adalah yang paling penting pada awal-awal agama..

        awak pon dah cakap.. islam = selamat, sejahtera.. agama di sisi Allah yg paling islam = selamat / sejahtera..
        jadi saya mmg belum boleh jawab soalan ‘adakah saya nie Islam’
        kalau di halusi, harap boleh terima jawapan saya nie..

        i agree with u, menuntut ilmu boleh di katakan wajib..
        fardhu sebelum fardhu, menuntut ilmu
        fardhu didalam fardhu, hadir hati kepadaNya
        fardhu diantara dua sunat, senantiasa Dia dalam ingatan
        fardhu sesudah fardhu, bercita2 menambung masa akan datang..

        true, but not everybody can accept ur opinion especially when u do not have d same as others.. who cares anyway, kan?

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam is My Way,

        saya masih belum boleh jawab adakah saya ini islam atau tidak..
        lafaz niat belum tentu ada tasdiq di hati.. kalimah syahadah mmg senang nak disebut oleh siapa2 pun.. tetapi yg betul2 memahami dan berpegang pada kalimah tauhid nie, hanya segelintir..

        bukan mudah utk saya jawab adakah saya islam atau tak..
        boleh awak terangkan maksud syhadah pd saya?

        Nabi Muhammad saw mmg utuasan terakhir, tetapi Baginda adalah nabi yg terawal..dan Baginda ada dalam setiap para2 nabi n umat Baginda.. cuma masih terpenjara mukmin kita..

        kalau nak yakin, kena ‘tahu’ dahulu.. bukan setakat melafaz tanpa mengetahui, bahaya munafik menanti..

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Teruskan what u looking for fakeplasticface…

        Doa daripada saya semoga awak dapat apa yang awak cari…..

        Saya cuma berharap kita berdua sama akidah…akidah is the most important thing here…i dont care about everyone’S opinions but i really care about akidah itself…adakah kita berdua sama akidah?tu sebenarnyer persoalan disebalik persoalan Awak ni Islam..seperti diatas….takde sedikit pun niat nak merendahkan awak….bagi saya semua orang adalah sama… tetapi keyakinan wujudnya Allah yang membezakan kita semua…

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Fakeplasticface…

        Syahadah is a simple phrase but a lot of meaning there..i totally agree
        with u about “tahu” before we acknowlegde Islam is our best way…

        Lets us b open-minded here,

        Disebalik perkataan syahadah itu sendiri,

        Adakah diri ini sanggup berkorban untuk Islam?
        Adakah diri ini menerima segala perintah dari Allah dan menjauhkan diri dari larangan Allah?
        Adakah diri ini menerima segala ajaran Nabi Muhammad sebagai Penghulu segala umat di dunia?

        Disebalik Tahu adalah Berkorban…

        Kita takyah la tengok contoh contoh orang yang menyalahi maksud syahadah itu sendiri..tetapi kita lihat diri kita sendiri..adakah terjawab maksud syahadah itu sendiri…

        Seperti saya sebutkan sebelum ini….semua orang di dunia ni adalah sama tetapi keyakinan wujudnya Allah yang membezakan kita..sebab ape..sebab kita cintakan Allah…kita takkan buat apa yang Allah larang..as a makhluk yang tersangat lemah lagi hina termasuk la diri saya ni…. kita sering melakukan kesilapan…

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam is My Way..
        sentuh perihal akidah.. pada saya, akidah semua agama adalah sama.. percaya dengan ditakluki tahu adanya Tuhan.. semua agama membawa pada tuhan yg satu dan pd Islam namaNya Allah..

        Muhammad penghulu segala umat, nabi n rasul.. Muhammad terus hidup walaupun Nabi Muhammad saw telah wafat..

        to me Syahadah is not a simple word, muslims carry the syahadah everyday.. but the true n deep meaning is sumthing to be understand n beyond reasonable doubt.. to say we know is syirik, to say we dont now is munafik.. to feel it, is divine..

        mungkin ada yang boleh translate kan maksud syahadah untuk saya.. harap-harap..

        berkorban utk agama, lagi rela berkorban untuk Tuhan.. sedangkan Tuhan maha kaya dari pengorbanan hambaNya.. sedangkan yg sangat2 disukai ialah mengenaliNya..

        dan ajaran Muhammad bukan hanya utk org2 islam, malah untuk sekalian alam.. tapi itu pendapat saya =)

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Mintak maaf fakeplasticface….

        Yang mengatakan akidah semua agama itu sama tersangatla jauh dari konteks sebenarnya Islam berdasarkan agama agama yang ada pada zaman sekarang..itu yang membuat kita berdua berbeza akidah…

        Kenapa perlu rase takut nak jadi syirik or munafik selepas mengucapkan kalimah syahadah?Kenapa perlu takut untuk membenarkan agama yang diyakini benar?

        tanya diri sendiri adakah hidayah Allah belum sampai atau memang sengaja tidak mahu membuka jalan kepada Islam?

        Awak carila sesiapa yang awak rase boleh berdebat…saya cuma boleh memberi penerangan sesimple simple…

        Awak rase tak nak sebut kalimah syahadah…terserah…bagi orang yang betul betul yakin ..benda tu simple…

        Pendapat awak mengatakan syahadah itu tak simple…it is ok..take ur time…

        Tiada paksaan dalam memasuki agama Islam….

        Kalau betul u are really interested with Islam..datang je kat pejabat agama Islam yang ada kat seluruh malaysia ni berbahas ngn orang yang lebih alim dari saya…. it is ok…

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Fakeplasticface…

        Taknak ke berkorban diri dari perasaan takut syirik atau munafik setelah mengucapkan syahadah?

        setakat mengenali Allah tapi taknak berkorban perasaan sume tu bagi saya tiada kemanisan dalam beragama Islam…

        Adakah awak sanggup berkorban seluruh hidup awak untuk agama Islam?

        Tu je pertanyaan saya….kalau taknak jawab takpe….tak kisah pun…seperti yang saya sebutkan di atas…cari je orang yang berilmu…ramai je yang boleh bagi penerangan kat awak..nak seribu daya.. taknak seribu dalih…

        If awak rase agama Islam ni awak yakin,.nak seribu daya.. taknak seribu dalih…tiada alasan sebenarnyer….tiada alasan takut syirik.. takut munafik…

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam is My Way..
        oleh sebab awak dah kata akidah kita berbeza, amat sukar untuk diterang kan.. semua agama mempunyai akidah, tauhid kepada Tuhan. dari cabang agama mana sekali pun, tetap membawa pada Tuhan. saya tak cakap awak salah, tapi mungkin awak tak pernah terfikir salah seorang daripada kita menerang kan konteks dari gelanggang syariat, dan seorang lagi dari gelanggang tareqat atau hakikat atau makrifat..

        saya tak ada keinginan untuk berdebat, hanya membuang masa bila berdebat.. pada yang yakin, syahadah itu simple? Sedangkan Shaykh Abdul Qadir Jalaini ckp kalimah Bismillah, kalau hendak di rungkai tak kan cukup 10 tahun, ini kan kalimah tauhid..
        kalau awak rasa simple sesimple kalimah syahadah itu, translate kan lah untuk saya makna Kalimah Syahadah..
        kalau boleh, hurai kan sekali tentang isbat, nafi, mengisbatkan & menafikan dalam syahadah..

        sebab itu saya ckp munafik kalau bersyahadah setakat hanya pada lafaz tanpa memahami sedalam2 makna hakikat syahadah.. kalau boleh, awak tolong translatekan syahadah untuk saya..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam is My Way..
        saya tidak tahu bila masa islam atau mana2 agama meminta penganutnya berkorban.. untuk kebenaran mungkin, untuk Tuhan mungkin walaupun Tuhan tak memerlukan dari alam semesta.. jadi apa yang sebenar2 hendak di kobarkan? mmg ada sesuatu, tapi cuba halusi di mana nak letak nya korban itu.

        saya tidak berdalih, tapi saya ingin tahu dahulu, contoh nya syahadah pada pemahaman awak tu macam mana.. lagi2 awak dah ckp syahadah itu simple sesimple, jadi saya minta awak tolong translate kan makna syahadah untuk saya..
        dan tolong jgn berdalih lagi..

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Faceplastikface

        Kenapa perlu kita merendahkan orang kalau sudah agama yang tinggi sampai berdebat ngan orang kat sini?

        Saye rase Syeikh abdul kadir jailani seorang yang tawaduk dengan ilmu yang dia ada…

        Awak da byk belajar…why dont u apply cara cara berdebat ngn orang dgn lebih berhikmah?

        Saya da memang state ayat kat atas memang saya tak pandai….

        So,awak yang pandai terangkan la maksud syahadah kalau penerangan saya tak menepati syarat ketererran ilmu awak…kan saya da cakap..carila ramai orang yang lebih alim dari saya yang boleh bagi penerangan kat awak….

        Pasal akidah tu,mmg setakat saya belajar ngn cikgu agama saya… bukan sume agama sama akidah….tak payah la awak nak putar statement tu…orang kat sini pun da menyampah da… so saya malas nak gaduh gaduh ngn awak….awak nak menang???amik….. saya pun tak kisah…

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Fakeplasticface

        Seriously kelakar

        Bila saya ingat awak ni bukan muslim, awak marah pulak..siap ckp tarekat sume…syeikh abdul kadir jailani sume…be cool man

        Bila saya tanya awak ni muslim, awak kata nak faham kalimah syahadah dulu takut munafik atau syirik..

        So kesimpulan…saya saje nak tahu ape yang awak nak sebenarnyer..

        Teruskan pencarian..and all the best dari saya…

        No hatred between us as i said before…

        Lagipun, buat ape nak mempertahankan pendapat masing masing… tu bukan tujuan saya…hanya Allah yang terbaik…selamat meneruskan pencarian…

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Seriously saya enjoy berborak ngn awak fakeplasticface…

        Saya mintak maaf kalau terkasar bahasa sewaktu kita berborak kat dalam kolum ni…

        Saya memang mintak maaf tak dapat memberi penerangan pasal kalimah syahadah sebab saya tau ilmu sy terlalu sedikit…

        Seperti awak juga,saya masih mencari…

        Akhir kata.. saya doakan yang terbaik tuk awak….ok

        Assalamualaikum

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Islam is My way..

        pendek kata, kita main bola sepak, tak boleh ikut aturan berenang kuak lentang bukan?
        jadi, saya tak pernah putarkan apa2 statement tentang akidah.. lainkali fikir halus2 sebelum kita mengata org lain..
        org menyampah pada saya, bukan menyampah pada awak.. awak tak rugi apa2 pon..
        sejak bila kita bergaduh? selama nie awak anggap kita sedang bergaduh ke? jangan, bergaduh itu sunggoh merugikan =)

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        hmm rasanya saya tak pernah merendahkan ilmu orang lain.. saya yang di rendah kan ada lah, tapi mmg elok sebab itu tanda2 saa banyak lagi perlu belajar..
        saya tak suka berdebat, bermuzakarah n bermujahidah adalah lebih elok..
        takpa la kalau awak dah declare atak tak pandai.. saya tak heran pun awak pandai ke tidak..
        tapi, yg saya pelik sangat, kenapa beriya2 nak tahu saya nie islam atau tidak? kan lagi elok kita fikir diri sendiri kita nie dah sebenar2 islam atau tidak? hentikan pandang luaran, kita tgk dalam diri kita sendiri.. tak kan ada org yg boleh membaiki akhlak kita melainkan diri kira sendiri..

        saya tak pernah cakap ilmu saya terer, kalau terer saya tak susah minta awak translate kan makna syahadah di sini.. mmg lagi ramai yg lagi berpengetahuan dari kita, tapi diorang tak pernah tanya saya ni menganut agama apa, n diorang tak pernah tanya adakah saya ini islam..
        awak sorang je tidak henti2 bertanya pada saya.. kam? =)

        tiada agama di dunia yang suruh berbuat tidak baik.. semua agama didunia berceritakan tentang wujud n yakin akan Tuhan & Muhammad .. itu lah akidah.. tentang amalan dalam agama masing2, ikut sajalah aturan agama masing2.. islam cara islam, budha cara budha, hindu cara hindu, nasrani n majusi dengan cara mereka sendiri..
        pendek kata, kita main bola sepak, tak boleh ikut aturan berenang kuak lentang bukan?

        jadi, saya tak pernah putarkan apa2 statement tentang akidah.. lainkali fikir halus2 sebelum kita mengata org lain..
        org menyampah pada saya, bukan menyampah pada awak.. awak tak rugi apa2 pon..

        sejak bila kita bergaduh? selama nie awak anggap kita sedang bergaduh ke? jangan, bergaduh itu sunggoh merugikan =)

        0

        0
  36. siti says:

    ape nak jadi la, lau dah popular sangat macam2 la….

    0

    0
  37. Islam is My way says:

    Bagi pendapat saya yang sgt rendah hati,

    Kalau manusia melakukan sesuatu perkara hanya berdasarkan hati, org panggil heart…. Allah takkan utuskan Rasul untuk menuntun kita untuk menuju redha Allah.

    Ibadat adalah tangga untuk mencapai redha Allah…ni kata kata Ustaz Zahazan….pendapat org tentang Allah tak tgk amalan kita itu salah…tanya pada diri sendiri…setiap langkah kita di muka bumi adakah sudah menepati tujuan ibadah yg Allah perintahkan?

    Kita amik hikmah dari kejadian ini menunjukkan kita semua menyayangi Miss Nina…harap Miss Nina faham bahawa kami semua lebih suka tengok Miss Nina tak buat persembahan pada konsert ni… tu je tujuan kami… kami bukan marah ke ape…cuma rase tak sedap ati bila tgk syarikat arak ni amik kesempatan kefemesan dan kepopularan Miss Nina… Miss Nina pun orgnyer cantik pandai…biasala org nak amik kesempatan…

    Harap Miss Nina membaca komen saya ni…. saya menyayangi Miss Nina sebb Miss Nina saudara Islam saya.

    Bukan cara saya menjudge Miss Nina.. tu bukan cara saya… mesti ada alasan buat Miss Nina terima tawaran…pihak penganjur ni pun satu..suka memecah belahkan masyarakat islam kat malaysia..kerajaan sepatut pandang serius tentang perkara ni… kami rakyat jelata tak suka la konsert arak arak ni sume..mempromosi arak merata tempat…bila la kilang arak kat malaysia ni nak tutup?

    0

    0
  38. ann says:

    Arthur’s Day ni dah memang terang-terangan organized by Guinnes dan haram utk muslim. Tapi mcm mana pulak dengan event2 lain yg sponsored and organized by Guinnes Anchor Berhad (GAB) ni? Contohnya River Forum baru2 ni, dan maybe banyak lagi event2 lain yg x berkaitan dgn hiburan? Apa hukumnya kalau kita participate event sebegini? Materials utk forum, lunch dan sbg nya di sponsor oleh GAB. Jatuh hukum haram jgk kah?

    0

    0
  39. AnonMUslim says:

    semua orang yang mengutuk mizz nina, pulhleeze lah… jangan melawat blog entertainment BNara ini. you all datang di sini nak baca pasal scandal2 celebriti dan nak jaga tepi kain orang. kalau tak tahan sikap dan tingkah laku celebriti, pergi aje lah ke blog lain. don’t come here and preach and be’ holier than thou’ . and saya fikir BNara patut fokus atas entertainement value blog nya seperti yg di syor oleh sorang komentar dulu. kalau nak preach dan nasihat orang berhijab atau puci dorang yg ‘cute’ berhijab, buat apa? ini hal peribadi bagi masing2. jangan BNara naik shiok sendiri konon ber pengaruh ( influential ) dan dapat ubah sikap celebriti. atau BNara boleh ‘make or break’ a celebriti. itu hanya impian. buat tak buat.. jadi tak jadi..B Nara tak akan ebeih berpahala atau lebih berdosa… jangan tiba masa nya celebriti sendiri fedup dgn B Nara dan boh layan… dan tak beri skoop… saya suka baca sikit banyak blog ini tapi baru2 ini, bosan sikit…

    0

    0
  40. AnonMUslim says:

    Semua orang yang mengutuk mizz nina, pulhleeze lah… jangan melawat blog entertainment BNara ini.
    you all datang di sini nak baca dan ceriakan diri dan baca pasal scandal2 celebriti dan nak juga baru2 ni, jaga tepi kain orang. kalau tak tahan sikap dan tingkah laku celebriti, pergi aje lah ke blog lain. don’t come here and preach and be’ holier than thou’ .

    and nasihat sayay ke B Nara, saya fikir BNara patut fokus atas entertainement value blog nya seperti yg di syor oleh sorang komentar dulu. kalau nak preach dan nasihat orang berhijab atau puci dorang yg ‘cute’ berhijab, buat apa? ini hal peribadi bagi masing2. jangan BNara naik shiok sendiri konon ber pengaruh ( influential ) dan dapat ubah sikap celebriti. atau BNara boleh ‘make or break’ a celebriti. itu hanya impian. buat tak buat.. jadi tak jadi..B Nara tak akan lebih berpahala atau lebih berdosa… jangan tiba masa nya celebriti sendiri fed-up dgn B Nara dan boh layan… dan tak beri skoop dan gambar ke BNara. Kalau gitu ‘content blog’ elek !

    … saya suka baca sikit banyak blog ini tapi baru2 ini, bosan sikit…

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      nasib baik boleh ‘like’ 1 kali saja =)

      ikut tema, gossip artist.. tapi kadang2 lebih pada personal attack pada seseorang artist..

      0

      0
      • Ainun says:

        biar la apa korang nak komen pun.. yg pasti tindakan mizz nina salah disisi agama.. maybe bg dia ianya betul disisi dunia artisnya tp perlu igt sebagai ISLAM, agama wajib didahulu walau apa pun cara… walaupun niat dia bkn kerana arak namun caranya dah membabitkan arak.. ia tetap sama dan tak kan ubah sampai bila2..

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        salam cik ainun..

        betul ckp cik ainun tu..
        cuma org2 lain punya comment, teguran, mencaci tu tak berapa elok la kan? kita tidak di ajar oleh Penghulu kita utk berbuat demikian pada siapa2 walau pun bukan sebangsa & seagama kan?

        0

        0
  41. lame la korang says:

    Mizz Nina kalau tak menyanyi kat Arthur’s Day pun salah juga.
    Sama la macam Siti, Ziana, Alyah, Bienda, etc…

    :)

    0

    0
  42. rumah says:

    alhamdulillah ramai yang dah paham tentang segala berkaitan dengan arak adalah haram,macamane plak dengan beli minyak kat petron(esso)?
    anyone?
    aku tau takde kena mengena dengan mizz nina tapi berkaitan dengan arak dosanya berangkai,dari a-z!

    0

    0
  43. Nur Muhaimin says:

    walaupun ia diketahui keluarga dan ia tak ditentang tapi ia tetap tak menghalalkan apa yg haram.kadangkala manusia yg memilih untuk menjadi terlalu terbuka hanya merosakkan diri,agama, dan masyarakat sekelilingnya.

    0

    0
  44. Siti's Fan says:

    Alhamdulilah… Very well said…!!!

    0

    0
  45. ssara says:

    Ala ape nk diheran kan..kerna duit agama pun terjual..nk kena mangkok ni tolak klau dibayar 50k utk konsert tu?..zed zaidi mane..awat xbyk bunyi ko psl kes ni

    0

    0
    • Booo says:

      ZZ ngah bz cari keta dier yg hilang lah….he more concern wit foreign artis den dis kind of issues…btw is fake lagi plastic face tu silap ari bulan is kaum kerabat MN or is MN herself….betul Nyer nak menegakkan benang yg confirm2 basah

      0

      0
  46. Nek Wan says:

    Alhamdulilah – suka baca emel tu, simple and straight to the point, kalau Mizz Nina ngan Ning tak faham juga tentang halal haram tak tahulah!

    0

    0
  47. lolipop says:

    apa la nak kecoh2,,pompuan menyanyi, tak tutup aurat itu sendiri pon da harammm

    0

    0
  48. xnak kena bala says:

    ya ALLAH,jauhilah kami dr bala,kasihanilah kami..hanya kepada ALLAH kami meminta ;(

    0

    0
  49. […] here: Surat Terbuka Daripada Seorang Peminat Kepada Mizz Nina Author: haizrul Comment: No Comments Tags: a-menulis-tanpa, dalam-majalah, farid kamil, […]

    0

    0
  50. Anonymous says:

    Aminn…

    0

    0
  51. neehala says:

    yg penting, yang halal itu jelas & yg haram itu jelas.. xkiralah minum arak ker, nyanyi kt konsert tajaan arak ker, menyanyi melalak buat konsert cmpur laki pompuan tanpa batasan ker, mencuri ker.. tetap haram.. ko menyanyila kt dlm dewan, tapi klu still ada laki bukan muhrim, xmenutup aurat, tetap haram.

    0

    0
  52. asri says:

    mizz nina..kalau you nak jahil, you jahil la sorang2. bila you kata keluarga you kata tak apa maka semua orang tahu suami you, bapa you, mak you dan adik beradik you semua jahil pasal hukum Allah…so jangan la malukan keluarga…kesian aku tengok budak mizz nina ni..apa lagi la yang dia kejar..mak bapa dah kaya melangit…kesian tan sri azman hashim..setahu saya dia ni baik juga..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      kau yg ni pesal ! dia nk cari duit sendiri harta sendiri kenape ? yg kaya tu BAAAAAAPAK dia n bukan nye dia paham !!! n dia hanye buat persembahan n bukan tonggang air arak tu !!!!!!! bapak di baik tu bapak dia nye pasal lah n kenape nk babet kn bapak dia pulakkkkkkkk ! sekarang yg buat kecoh korang2 semua paham ! mulot mlayu biasa lahhhhhhhhh ! miz nina ni hanye bekeja paham ! asal kn niat baik sudah lahhhh ! ape yg nk sebot kilang arak2 semua tu !!!!! komen macem begussssss je !!

      0

      0
      • Anonymous says:

        matlamat/niat tidak sekali-kali menghalalkan cara. cth:- niat nk bagi mak ayah senang..nak belikan rumah atau makan yg sedap2..cara mendapatknnya..mencuri, merompak, menjual maruah. HUKUM TETAP HARAM

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        sebab ramai melayu sekarang terlalu BIADAB!

        0

        0
  53. tukulbesi says:

    ceh..rambut dah memang sah2 haram..karat.. arak pon haram jgak..

    0

    0
  54. sesiapa yang berkenaan says:

    kalau ye pon nak back up artis kesayangan..jganlah menghalalkan yang haram…

    0

    0
  55. Naura says:

    tolonglah jaga tatalaku n lidah kita ni, nnt Allah turun bala gempa bumi ..tsunami time tu baru nak sedar kew?kita ni semua ada ibu bapa, isteri/suami/anak2 ..klo sesuatu yg buruk terjadi kat keluarga kita bagaimana?If tak solat tu tanggung la dosa kau…tapi jgn la mempertaruhkan negara/bumi ini sebab lidah kau tu wahai org2 yang jahil…

    0

    0
  56. chan says:

    suka islam is my way n fakeplastiklife..best..

    0

    0
  57. Anonymous says:

    Kenapa ada org nak pertikai mak ayah nabi masuk syurga ke tak? kalau tak belajar agama jgn ckp benda tak tahu. bukan ke mak ayah nabi tu pengikut agama nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim kan islam jugak? Cuma bapa sedara nabi je yg tak masuk islam

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      takda siapa pertikai ibu ayah nabi masuk syurga kat sini.. mungkin engkau tak paham bentuk soalan..
      nabi ibrahim berpegang pada tauhid.. dan dari keturunan nabi ibrahim datang agama yahudi, majusi, nasrani & islam.. dan semua tu agama dari Allah..
      kalau engkau cakap nabi ibrahim tu islam, kenapa datang nya agama2 yg lain?.

      0

      0
  58. tok anjang hang says:

    Salam Pembaca semua,

    Pendapat masing-masing tentang issue ini semuanya memang benar benar belaka, Semua menyatakan apa yang mereka rasa benar, dan semua orang tidak semestinya mempunyai pendapat yang sama bukan?

    Apa yang haram tetap lah haram, itu sangat benar, tetapi pendapat saya, saya rasa lagi molek kalau surat ini di hantarkan kepada nina secara rahsia dan tertutup. Takperlulah di warwar kan sampai boleh menjadi bahan mengisi masa lapang pembaca semua.

    Sedangkan di dalam Islam, kita dituntut untuk sentiasa bersikap ikhlas dan amanah dalam setiap nasihat dan teguran yang dibuat. Apabila menegur, janganlah sekali-kali kita menggunakan bahasa dan nada yang kasar.
    Jauhilah dari menegur seseorang itu di khalayak ramai. Kerana ini akan memalukan dan mengaibkan pihak yang ditegur. Carilah waktu yang sesuai untuk menegur.

    kepada semua isteri, kalau suami menegur anda di khalayak ramai apa reaksi dan perasaan anda?

    Maaf kan saya jika saya salah.

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      Like!

      terbaik dari Tok Anjang..
      tutur cakap yg beralas, bahasa lemah-lembut & sikit tidak membuka aib siapa-siapa..

      kan bagus kalau semua orang2 kat sini yg mengaku dia ‘islam’ comment selemebut Tok Anjang =)

      0

      0
  59. Rez says:

    tulisan bahasa inggeris yg agak hancur. Tergelak Mizz Nina membacanya nanti … tapi isinya bagus … cuma berulang2 .. Noh Hujan harap dapat bimbing isteri …

    0

    0
  60. HeysaLiana says:

    duit bayaran yang dia terima untuk buat show tu daripada sumber halal ke haram?

    kalau dah syarikat arak yang menganjurkan tentulah sumber kewangan buat bayar Mizz Nina tu hasil daripada penjualan arak kan.

    Insaflah wahai Mizz Nina…

    0

    0
  61. Anonymous says:

    Kaya dunia..miskin akhirat..ilmu bertimbun didada…gagal dimanfaat..

    0

    0
  62. Anonymous says:

    terima kasih nara kerana menerbitkan salinan iklan tersebut…kpd mizz nina..kenapa sekarang?..sbb sebelum ni tidak ada pihak yg terbitkan dlm paper atau blog…ramai yg x tahu…now..info semua dihujung jari…ilmu tentang halal & haram ni pun boleh dilayari hanya guna 1/2/3/4/5 jari yg Allah bagi tu..susah sgt..rujuk pd Ustaz Zaharuddin Abd Rahman dlm blog beliau….biarlah kita dikatakan jahil akan kenikmatan duniawi…jgn fakir ilmu ukhrawi..x byk biarlah sedikit…dr sedikit itulah akan jadi membukit…

    0

    0
  63. Jalak Lenteng says:

    beria org dlm ni nak tunjuk tahap ilmu agama masing2…. dah2 la tu…. kalau ko kat tmpt dia pun… belum tentu korang dgr apa org len ckp….
    sudah laaaa… semua dlm ni hipokrit.. konon tak ada dosa langsung.. tu yg ngumpat, ngata, ngeji, hasad dengki apa ke bendernya ??!!

    p/s: korang ni bercakap serupa mcm bercakap sambil berdiri depan cermin……

    0

    0
    • FakePlasticLife says:

      Like!

      ramai sangat suka tgk keadaan luar, tapi lupa nak tgk diri sendiri kan?

      0

      0
      • iklim says:

        kan?kutuk2 orang tapi tak sedar diri tu lebih keji dan jijikssss..mis nina wat salah semua kutuk, bukan nak bagi nasihat betul2..at least mis nina tak berlagak islam, tak macam sesetengah pompuan nih bertudung je lebih dalam penuh kissmark.ape mende plak tu??ni yang ku malas nak cakap banyak. bab tu aku nak pegi cari pompuan kat arab.

        0

        0
      • Islam is My way says:

        Saya doakan awak iklim dapat perempuan arab solehah baik cantik sume…ok…da tak yah sedih sedih….

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        Iklim..

        Like!

        0

        0
      • FakePlasticLife says:

        ‘Like’ iklim’s reply!

        0

        0
  64. Reena says:

    Mizz Nina ni bukannyer pedulik pun apa org kata..dia ikut kepala dia jer..

    0

    0
  65. Lagubestbest says:

    Kesian Mizz Nina, ramai orang kutuk dia skrg.. Harap kutukan ni berakhir kat dunia shj la..

    0

    0
  66. rumah says:

    esso malaysia adalah anak syarikat exxonMobil yang telah diambilalih oleh petron

    0

    0
  67. rahman mohd ali says:

    Biar Tuhan yang tentukan hala dia ke syurga atau neraka. Kamu semua pandai dakwah kepada orang lain, tapi diri sendiri kita tak tahu dosa pahala kita. Mana tahu Miss Nina satu hari nanti akan hijrah kearah Islam. mungkin esok, mungkin minggu depan, mungkin lagi sepuluh tahun. Kita hanya boleh berdoa semoga satu hari nanti beliau akan berubah. Approach kamu sungguh negative sehingga boleh memecah belahkan saudara Islam.

    Yang nak pergi berhibur minum, have fun okay! Yang nak pergi syurga, pergilah sendiri, tak payah sebok. Sorry Miss Nina, orang Melayu memang suka sebok tepi kain orang.

    0

    0
  68. Rahman Ali says:

    Biar Tuhan yang tentukan hala dia ke syurga atau neraka. Kamu semua pandai dakwah kepada orang lain, tapi diri sendiri kita tak tahu dosa pahala kita. Mana tahu Miss Nina satu hari nanti akan hijrah kearah Islam. mungkin esok, mungkin minggu depan, mungkin lagi sepuluh tahun. Kita hanya boleh berdoa semoga satu hari nanti beliau akan berubah. Approach kamu sungguh negative sehingga boleh memecah belahkan saudara Islam.

    Yang nak pergi berhibur minum, have fun okay! Yang nak pergi syurga, pergilah sendiri, tak payah sebok. Sorry Miss Nina, orang Melayu memang suka sebok tepi kain orang.

    0

    0
  69. Madam Nina says:

    Kesian aku tengok orang Islam..nama jer Islam..tapi takleh dengar nasihat berlandaskan Al-Quran..hampir semua pakat cakap “takpe..tak terlalu berdosa jika macam tu”..no wonder Islam dikeji skang ni..lebih2 lagi dikeji oleh umat sendiri..jijik..

    0

    0
  70. AAB says:

    Aku ase dah tiba masanya Zed Zaidi campur tangan. Xkisah aaa Mizz Nina ni ahli Seniman mahupon tidak. C’mon Zed Zaidi.

    0

    0
    • Jed Jaidi says:

      Zed mana berani..lain la kalau mizz nina tu penyanyi ataupon pelakon singapore baru la zed zaidi berani huhuhuu

      0

      0
  71. kepala hangguk says:

    nak buat pape, nk g mana, tak mintak ijin laki dulu ke? ke laki dah ijin? ngeh ngeh ngeh…erkk

    0

    0
  72. HambaNya says:

    Dunia dh akhir zaman…halal haram dh mcm xde makna…Dunia oh dunia..

    0

    0
  73. entah la says:

    aku rs mn nie dah biasa bt show2 yg berkaitan dgn arak kot…dia pun tonggang gakk kan…jadi pd dia tak de mslah la benda2 nie…janji duit masyuk…yg dpt duitnye dia yg dpt dosanye dia…coz dia tak tau azab seksaan di akhirat n di dlm kubur nanti…

    0

    0
  74. :) says:

    hahhaa..kelakar lah FakePlasticLife ni…ni lah yg dikatakan bodo* sombong:P

    0

    0
  75. Abang Long says:

    Saya rasa sebagai orang Islam, Mizz Nina tak perlu melenting atau marah bila orang ramai “menegur” sebab akan menyanyi di pesta tu nanti. Menyanyi mmg tak salah tapi kalau duit tu dari sumber yang mmg sah Haram…kenalah berfikir dgn waras. Kecuali lah kalau dah murtad ke…

    0

    0
  76. adoiyai says:

    salam..tak payah la nak gaduh dengan fakeplastic tu..semua orang ada opinion sendiri..kalo rasa tak suka miz nina tu boleh bagi personal email kat dia takyah nak gado2 kat sini. yang okay jer dengan hal ni, boleh terus support miz nina kite nie.cakap banyak pon bukan dia pegi baca semua komen2 diatas so dont waste your time talking, complaining and arguing. harap dia berubah la k=)

    0

    0
  77. islam itu mudah.. says:

    salam..as a muslim,kite x payah nk bertekak sana sini..apa yg HARAM tetap HARAM *agree dgn penulis surat tersebut*..apa kata kalau semua rujuk balik al-quran n hadith..islam itu mudah..perkara yg kite/orang buat silap/DOSA,jangan takut nk bertaubat..ALLAH x kejam..DIA dengar taubat umat die.. :D

    0

    0
  78. aku anggun says:

    haram tetap haram walaupun beribu kilang arak di seluruh dunia, jika kita mempraktikkan Islam di mana2 pun kita tak melibatkan diri dgnnya. so mmg polisi negara kena haramkan arak tetapi sebagai muslim jika ada arak untuk diniagakan pun x perlu kita ambil peluang itu. simple as that. so artis2 islam jgn lah jadi keldai diperalatkan untuk promosi arak. peringatan untuk kita semua. semoga negara kita terselamat dari bala. semoga semua org ambil iktibar

    0

    0
  79. flower says:

    selalu nmpk noh post pic g solat kt masjid, g umrah bagai..tp noh tlgla bimbing isteri mu.. jgn jd lelaki yg dayus.. kdg2 tgk pic mizz nina solat..tp kalo solat sure tahu mane yg halal n haram… doakan mereka berubah..amin

    0

    0
    • Anonymous says:

      kdg2 dorang post pic mkn kt kedai chinese food cth : yong tau foo kt tmpt2 tertentu yg owner die cina..terkedu tgk selamba je dorang sental makanan yg bkn muslim..walaupun kedai tu da penah kene ambusssshh

      0

      0