Suntikan Vaksin Fasa Pertama Akan Diberi Kepada 7,042 Anggota Bomba

COVID-19

Suntikan Vaksin Fasa Pertama Akan Diberi Kepada 7,042 Anggota Bomba

Suntikan vaksin Covid-19 fasa pertama yang bakal tiba akan diberikan kepada kira-kira 7,042 anggota bomba negara ini.

Datuk Seri Dr Ismail Abd Mutallib iaitu Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menjelaskan seramai 999 daripada jumlah keseluruhan adalah anggota yang bertugas di Sarawak, 945 di Selangor, 784 di Johor dan 740 di Sabah.

Advertisement

“Secara keseluruhannya di Malaysia terdapat 15,000 anggota bomba dan vaksin akan diberikan secara berperingkat, kita serahkan hal pemberian vaksin ini kepada Kementerian Kesihatan kerana mereka bertanggungjawab menentukan langkah seterusnya, termasuk untuk pemberian pada fasa seterusnya nanti”.

vaksin

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas melawat Balai Bomba dan Penyelamat Larkin.

Tambahan, beliau juga menjelaskan pemberian vaksin berkenaan diharap dapat menyekat penularan wabak Covid-19 dan dalam masa yang sama, ia dapat melindungi petugas barisan hadapan ketika menjalankan tugas.

Fasa pertama pemberian vaksin yang akan berlangsung sehingga April di mana ia membabitkan petugas barisan hadapan yang terlibat secara langsung dalam menangani wabak ini.

Advertisement

Manakala, fasa kedua bermula pada April sehingga Ogos membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi seperti warga emas.

Fasa ketiga pula meliputi golongan dewasa yang berumur 18 tahun dan ke atas yang akan berlangsung dari Mei sehingga Feb 2022 – BERNAMA.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...