August 19th, 2019

Setelah sekian lama memendam rasa, pelakon Datin Diana Danielle tidak dapat menahan rasa sedihnya lagi apabila berhadapan dengan gangguan kebimbangan melampau iaitu Anxiety Attack.

Menerusi sebuah video di Instagram,  Diana menangis teresak-esak berkongsi keperitan yang dirasai, sukar untuk bernafas meskipun sudah mencuba pelbagai rawatan.

View this post on Instagram

I had what seems like an anxiety attack that started about 2 weeks ago, symptoms propped up one after another, excessively sweaty palms, severe insomnia, racing heatbeat, restlessness, loss of appetite. I knew it was impending on me but I thought I could fight it. 3 days ago I started having asthmatic symptoms, tightening of the chest and very shallow breathing, today my ribs and the muscles around my back are starting to ache from just trying to get a full breath. So right now I’m still struggling to breathe with ease… once I recover I’d like to share my experience with hopes that it’ll be helpful if anyone out there is going through the same thing. Anxiety is F-ing real, and it F-ing hurts and affects your livelihood. Imagine taking half breaths for 3 days? It just feels like you’re drowning in your own body. . . i know i look happy in the video; i normally am a cheerful girl but today I broke down crying a couple of times sebab nafas tak puas. So it’s not an easy few days — but let’s see how this subsides. InsyaAllah…

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on

Simptom penyakit itu muncul satu persatu. Rasa macam tapak tangannya berpeluh, susah tidur, kurang rehat, dada kerap rasa berdebar dan hilang selera makan. Pada awalnya, Diana menyangka dia dapat melawan gangguan tersebut namun keadaan menjadi semakin teruk.

Menurut Diana, dia bukanlah mahu meraih simpati tetapi untuk memberikan kesedaran kepada orang ramai agar tidak memandang remeh serta mengambil ringan mengenai serangan Anxiety.

View this post on Instagram

Those who have it can relate. I dont care how my hair or face or clothes look like right now — this is the raw truth that many people have tried to deny themselves of, family members saying “it’s not real, chill” or you yourself saying “i dont know why, am i weak? Am i just mengada?” No dear — your mind, your body, your everything will just sweat, shake, hyperventilate, heart racing at random times and for no reason and you feel helpless. You think – hm, maybe if i have enough sleep i’d be better. Maybe if i have enough food i’d be better. But this thing is unpredictable. It plays with your emotions, and right now im tired. See I dont cry. I dont. Only when it hurts to my core. But not being able to breathe for so many days is so scary and is sooooo frustrating. My chest hurts from overextending the breathing. I would never dream of making a video crying like a baby and show it to the world. But it’s important to speak about mental health that affects so many others. I share because in malaysia this is not shared, people go thru it in silence, don’t be shy to seek help from a professional, an ustaz who is experienced and who can share steps to manage the overwhelming experience — some have suffered for 10-20 years in silence and it’s not fair. So ill be open and try some solutions given by so many good hearted people. Just know that panic attacks can turn to anxiety attacks which can also turn into other forms of mental instabilities so find your channel, your solution and spread your way of getting better. Maybe someone going through it now will be able to see the light at the end of the tunnel.

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on

Untuk pengetahuan anda, Anxiety Disorder merupakan perasaan cemas, keresahan, panik ataupun fobia yang terlalu berlebihan. Jika ianya berlarutan sehingga enam bulan, ini bermakna seseorang itu tidak normal dan menghadapi masalah Anxiety. Jangan ambil mudah perkara ini dan segeralah rujuk kepada doktor pakar untuk mendapatkan rawatan.


26 responses to “Sukar Bernafas, Mental Breakdown – Diana Danielle Kongsi Derita Anxiety Attack”

  1. Ggee says:

    Aku kena major depression 5 tahun lepas, doktor hampir masukkan dlm rehab sbb aku smpi xbole buat kerja di office and sentiasa ada suara di kepala suruh gantung diri, suruh potong tangan tengok darah. Hari2 bangun tidur berdepan dgn suara tu je. Syukur aku berubat and doktor psychiatrist set appointment seminggu 2x and refer skaligus dgn psychologist. Family tau2 mcm tu je dorg pun xckp byk but masa tu kerja xbesar gaji, tinggal dorg, duit pun xbyk utk rawatan syukur la family aku ni jenis faham2 sendiri. Mnggu2 bapak transfer duit utk rawatan sbb bkn murah jmpa 2 pakar sekaligus dlm seminggu. One time aku mental breakdown jalan sorg2 nangis2 di shopping mall sbb anxiety attack teruk. Masa tu bawa ubat penenang kesana kemari just incase kena anxiety attack. Kesian Diana ni, utk dia ckp mcm ni kn socmed memerlukan kekuatan. Aku rasa masa aku depress tu 1-2 org ja tau aku berubat, xberani ckp dgn org takut kena sangka org gila. Syukur ah, korg kalau start rasa depress or anxiety mcm tu, cepat2 la jumpa doktor.

  2. Anonymous says:

    Saye pon penah kene camni..sebab saya tak penah kuar dr kampung…bila dpt tawaran blaja kt asrama penuh kat kl sume ckp english kat dorm…saya jadi low confident lama2 saya stress..tak tau nak ngadu kat sape..lama jugak merana sampai dh putus asa tp saya cuba lawan sebab pk org susah..lama2 dia ilang sendiri yg bagusnyer saya jadi lagi kuat semangat dr kawn yg laen tak mudah panik kalu jadi apa2 sebab dh mindset i’ve been through worse.

  3. Bawang says:

    Ni la namanya Stress. Zaman skrg orang ramai dpt penyakit sbb Stress. Kalau tak belajar bertenang, lambat laun buah pinggang rosak. Ramai tak tahu buah pinggang rosak bukan sbb pemakanan, banyaknya sbb Stress. Bila Stress, yg di ‘torture’ adalah buah pinggang. Taaaarik nafas…lepass. Kesian buah pinggang, dah la nak tapis macam2..bila ada masalah… belajar let go..selesai pelan2.. jgn terlalu memikir yg menekan jiwa..slow slow..biar mcm siput daripada mati enjin tengah jalan?? Okehh jangan Stress.

    • Anonymous says:

      Mengarut.. buah pinggang untuk process darah.. apa kena mengena dgn anxiety?

    • biarbetik says:

      Betul dia ckp tu…jgn main mengarut je. Bila selalu sgt anxiety ni jadi stress yg tak terkawal boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang…its true. Saluran darah tak terkawal. Mcm la ibarat kereta kalau rosak lepas satu…satu dia buat hal ah mcm gitula fungsi badan kita jadi bila kena anxiety ni darah jln tak betul menjadi darah tinggi, gula yg tinggi dlm darah boleh juga mengakibatkan sakit jatung atau stroke. Anxiety ni sgt common tapi tak semua org akan mengaku. Be supportive. Bagusla Diana share tak semua org tau pasal ni. Diana ni jenis sabar…simpan dlm hati jadi mungkin penyebabnya…anxiety ni perlu banyak relax la, jumpa doc, cari teman yg boleh menyenangkan hati, or family…senaman ke,short getaway ke, yg best kita org islam solat la biar rasa tenang…

  4. mama81 says:

    ABG SULUNG SY PNH KENA..LAMA DIA MENGIDAP MACAM NI..DIA RASA SUSAH BRENAFAS N RASA MCM NK MATI DAH DIA CAKAP..TP ALHAMDULILLAH DAH OK DAH..DIA DULU TAK SOLAT N PUASA PUN TAK..LPS DIA BERANSUR BAIK DIA TRS JAGA SOLAT DIA..DAN SEKARANG LPS MENDERITA SAKIT TU N ALHAMDULILLAH ALLAH LIMPAHKAN REZEKI PADA DIA TAK MACAM MASA DIA SAKIT TU..MUNGKIN ADA HIKMAH ..

  5. anonymous says:

    OVER la kau

Loading...