February 14th, 2019

Biarlah dikecam netizen, bekas penyanyi nasyid Suhaimi Saad masih ingin teguh dengan kenyataan beliau mengenai saiz matahari dan bulan yang didakwa hampir sama.

Suhaimi mencetuskan kontroversi lagi apabila mencabar pula angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muzapkhar Shukor untuk bersumpah dengan nama Allah SWT bahawa bumi itu bulat sfera. Pada masa yang sama, beliau berjanji akan menghentikan kajiannya dan menolong berdakwah kepada golongan ‘flat earth’ yang mempercayai bentuk bumi ini rata.

Bukan itu sahaja, Suhaimi turut meminta netizen juga menunjukkannya di mana langit dunia seperti yang disebutkan dalam surah Al-Mulk.

Rata-rata netizen menganggap Suhaimi terlalu egois untuk menerima segala ilmu sains yang ada dan kini mahu pula menegakkan ideologi beliau yang merapu.

Suhaimi dikenali sebagai antara ibu bapa yang menolak vaksin dan tidak menghantar anak-anaknya ke sekolah. Lebih selesa untuk mengajar sendiri anaknya di rumah sahaja.


99 responses to “Suhaimi Saad Cabar Angkasawan Negara Bersumpah Bahawa Bumi Bulat Sfera”

  1. FC says:

    Really pity Ina… :(

  2. Yana says:

    sebab tu la orang kata kalau nak cari ilmu biarlah berguru.. kalau tak berguru jd camni la.. semua ikut logik sendiri.. paling kesian kt anak2 la..

  3. Eliesa says:

    Zakir Naik ditanya oleh seorang perempuan bernama Rosita yang berasal dari Ambon, Maluku. Menurut yang diketahuinya, dalam Al-Quran surah Al-Kahf ayat 7, surah Adz dzariat ayat 48, dan surah Al Ghasyiyah 20, bahwa bumi itu dihamparkan. Namun, dari sekolah dasar hingga perguruan tinggi yang diajarkan bahwa bumi itu berbentuk bulat.

    “Apakah selama ini kita dibohongi oleh sains modern? Atau Dokter Zakir Naik punya pendapat sendiri yang menjelaskan bahwa bumi itu bulat atau datar?” tanyanya.

    Kemudian, Zakir Naik pun beranjak dari tempat duduknya lalu berjalan mendekati mikrofon sembari membawa Al-Quran, ia mengulang pertanyaan Rosita.

    “Saudariku bertanya tentang bumi, bahwa dalam Al-Quran bumi itu dihamparkan, seperti dalam surah Al-Kahf, Adz dzariat dan Al Ghasyiyah,” katanya.

    “Penciptaan bumi adalah dihamparkan, namun itu tidak berarti bahwa bumi itu datar. Dihamparkan di sini berarti bahwa ia dihamparkan secara luas.”

    “Contoh dalam Al-Quran berbicara bahwa bumi itu seperti karpet. Kita kadang salah mengartikan bahwa karpet itu dihamparkan di tempat yang datar. Padahal karpet juga bisa melingkar di globe, hingga memudahkan kita berjalan di atasnya.”

    “Jika kita memiliki globe yang besar, lalu berdiri di atasnya, itu akan terlihat datar. Bayangkan saja dunia ini begitu besar, sains modern menyatakan radiusnya hampir 4 ribu miles.”

    “Kedalamannya juga sangat dalam dan keras, tidak bisa ditempati, Namun diatasnya itu sangat tipis dan lembek, jadi kita bisa menempatinya. Bahkan sangat sulit untuk diketahui ketebalannya.”

    “Inilah yang saya percaya jika kita berjalan di atasnya, maka yang terlihat adalah dataran. Dan dalam surah Al-Kahf ataupun surah Adz-Dzariat yang mengatakan bahwa bumi dihamparkan di sini bukan berarti datar.”

  4. kakikucinghitam says:

    bodoh xpe.. jgn gile

    • sakai says:

      Manusia2 macam laki ni la yg merosakkan lagi umat Islam

    • Anon says:

      Ini dah bukan bodoh lagi, ni baghal. Aps kata ss naik kapal gi keliling dunia. Tengok jatuh tak bila sampai ujung.

      Ustaz2 yg betauliah, sila la nasihat dia ni. Malukan umat islam je. Ni lebih teruk dari bukak tudung.

    • Anonymous says:

      hrp di telan di segitiga bermuda

    • Anonymous says:

      Pyakit jntung adalh pyakit kedua trbsr di sini dan pyakit mental telah jdi no 1 di sini. SS pulk adalah org yg pling teratas sakit mentalnya dlm kedudukan pesakit yg ada.
      Lebih terok dari org gila.

    • minah says:

      konfiden level juga di tahap teratas sekali SS ni…kalah siti kasim punye confident level

  5. Anonymous says:

    Simpanlah sikit kesombongan diri tu. jagalah airmuka isteri dan anak2..kasihanilah mereka…huhuhuhu..

    • WickEd says:

      Apa kata kerajaan Msia sposor dia pulak naik bulan…lepas tu tinggalkan dia bulat2 kat sana…tinggalkan dia dgn teori dia tu, biar dia nak terlentang ke tertiarap ke…maybe dia ni senile muda…nyanyuk Suhaimi ni…jgn dilayan Dr.Sheikh

    • Anonymous says:

      Ya Allah, bodoh tak boleh diajar. Kalau bumi tu flat, tang mana hujung dan bucu bumi? Jom tunjuk kat aku Suhaimi weyy. Boleh aku tolak kau jatuh dr bumi. Haihh.. budus

    • Anonymous says:

      KATA-KATA HIKMAH IMAM AS-SYAFIE. RH
      Aku mampu berhujah dgn 10 orang berilmu, tapi aku akan kalah pada seseorang yg jahil kerana dia tak tahu akan landasan ilmu.
      – (Imam asSyafie)
      “Bila kamu tak tahan penatnya belajar, maka kamu akan menanggung peritnya kebodohan.”
      – (Imam asSyafie)
      Sebesar-besar aib (keburukan) pada diri seseorang adalah orang yg asyik mencari dan mengata keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam diri nya sendiri.
      – (Imam asSyafie)

    • kakakbest says:

      mana bolehhhh. malaysia sponsor tu pakai duit sapa? ada la seposen dua duit aku tu hahaha. membazir amalan syaiton

    • Anonymous says:

      sponsor kalo bumi btol2 flat…kalo bumi bulat sndri la bayor…

    • Ace says:

      Buang duit je sponsor org macam ni..

    • Anonymous says:

      spesis iqram dinzly . sian anak2 dapat bapak sewel mcm ni.

    • lilo says:

      Doktor nak bagi vaksin – x percaya
      Cikgu mengajar kat sekolah – x percaya
      Flat earth – percaya

      Nk tanya.. kalau la dunia ni rata, air laut tu akan melimpah kemana bila dh smpi hujung? Bayangkan bumi ni rata, kalau sy nk g angkasa lepas, sy x perlu la naik roket.. sy berjalan je smpi la hujung pelusuk bumi ni, pastu sy akan terjatuh ke angkasa..

    • Anonymous says:

      untung negara yg dpt ujung…. corner lot tu…
      yg ujung2 tu dilarang memandu laju nnti terlajak pulak.. jatuh kt planet pluto

    • Bob Barli says:

      Aku tak pasti term apa, tp mmg ada golongan yg belajar tntg agama islam yg sgt2 mendalam. Bahaya kalau xde guru atau belajar dgn guru yg salah sbb fahaman dia boleh trpesong. Aku rasa si SS ni trmasuk dlm golongan tu. Bahaya tau. Org alim ulamak tlg tegur sikit dia ni.

    • ezze says:

      ye betol.dia mcm kaji something tauhid Allah tu secara mendalam yg melangkaui akal manusia.tu yg ada terover gle smpi dorang pndai2 buat teori sndri yg boleh pesongkan org lain tu

    • minah jambu say NO to drugs says:

      ape kene mengena dia ngan angkasawan negara ? asek asek nak cari pasal dh kenape ngan si suhaimi ni sakit ke ? kesian nye bini kau dapat laki macmgini..

    • Anonymous says:

      Ala mamat sendu ni just nak publisiti sebab dah takde job. Bila buat2 benda bodoh camni nanti adela station tv or radio viralkan dan jemput unt interview. Ataupun adela produk2 yg ambik dia jd jurucakap. Dah sendu weh, takde duit nak survive, ni la jalan mudah. Aku pernah jumpa diorang sekeluarga, memang dhaif sesangat..

    • Anonymous says:

      Dear SS, ada org cakap bumi nie bentuk donut. mohon kaji jugak.. hahaha..

    • Anonymous says:

      korg nak tau tak.. sebenarnya otk ss nie flat

    • Anonymous says:

      ya ina, kami dh tahu laki mu

    • L says:

      Sy bukan FE believers but baru2 ada terbaca & lihat di youtube segala bukti tentang earth is flat. Dan segala fakta FE believers, ada di dalam Al Quran. Kalau di dalam hadith, mungkin kita boleh kata, hadith tu daif tetapi ayat2 berkenan earth is flat ini, mentioned di dalam Al Quran itu sendiri. Ditafsirkan maksudnya oleh ulamak2 besar di Saudi. Jadi sebelum kita kata orang ini gila, tak waras, minta study dalam2 dulu, tak minta percaya, cuma jangan cepat kita jatuh hukum. Ilmu itu luas, kadang2 apa yang kita belajar selama ini belum tentu benar.

Loading...