Suami Teruja Dah Jadi Ayah, Sampai Terlupa Pula..

Trending

Suami Teruja Dah Jadi Ayah, Sampai Terlupa Pula..

Cerita ni last month. Masa tu saya nak lahirkan anak, yang paling berdebar.. berpeluh & sejuk tangan tu suami saya padahal yang nak meneran ni saya.

Advertisement

Doctor pun tergelak masa tu sebab suami saya yang minum air zam zam sambil sambil suruh saya push push. haha. Bila lahir ja anak, suami saya cepat cepat ambil gambar doctor potong tali pusat, gambar keluarkan uri, gambar anak menangis & gambar semua nurse dalam tu & selfie kami berdua.

Dekat 10 keping jugaklah untuk 1 moment tu….

Masa saya tengok suami time tu demi ALLAH saya nampak muka suami saya bahagia sangat. Air mata dia keluar. Dia tak putus putus intai anak kami yang tengah dibersihkan tu. Sayu ja hati saya tengok betapa happynya suami bila dah jadi ayah ni.

Tapi tulah!

Advertisement

Dia terlupa apa yang patut buat sesudah lahirkan anak. Azan kemana… cium saya kemana… huhu. Semuanya tak tercontrol.. huhhu.

Walaupun penat lahirkan anak, tapi keadaan dalam labour room tu macam pesta disebabkan suami saya yang excited ni.. huhu.

Tips APA YANG SUAMI & ISTERI KENA BUAT SELEPAS SESAAT MELAHIRKAN ANAK =) :

Suami…. tolong buat : =)

1. Kucup dahi isteri… ucapkan thank you sebab dah lahirkan zuriat buat anda… kalau nak peluk tu berpada pada… Jangan sampai panjat katil… Takut free free kena sound dgn nurse kat situ =P

2. Dakap anak Azan & Iqamat – Bertujuan untuk mengelakkan syaitan yang dah standby tunggu nak sesatkan anak (Ummu Sibyan).

3. Suapkan kurma & air zam zam buat isteri – Selepas banyak habis tenaga meneran ni… isteri anda akan sangat best kalau suaminya suapkan makanan sunnah ni. Masa suap suap tu… usik usiklah wife “pandainyeee ayang meneran tadi”… walaupun hanya anda & doktor ja tau keadaan wife meneran.. hehe

4. Make sure segala kelengkapan tersedia – Kalau isteri anda melahirkan anak di private hospital.. anda maybe boleh tinggal & bermalam bersama…

Advertisement

5. Click click! – Incik suami boleh click click moment yang best ni… nanti boleh tunjuk pada anak… mesti dia happy tengok mak ayahnya happy dengan kehadirannya. Tapi janganlah sampai ambik gambar & lupa nak azan & iqamatkan anak… hehe

6. Katakan di government hospital… suami maybe dapat melawat isteri & anak tyme tertentu saja. Apapun… pastikan kelengkapan seperti air masak…. biskut… makanan ringan.. susu & ubatnya diletakkan di tempat yang isteri anda tahu =) .

7. Surprise – Ni ramai yang tak pernah buat.. lepas lahirkan maka bermulalah proses memulihkan kesihatan ibu & anak pulak.. sometimes ramai yang lupa… tyme nilah suami kena romantik dengan isteri. Cuba hadiahkan bunga atau apa saja buat wife sebagai tanda anda hargai dia. Ingat ni incik incik suami… kalau incik incik suami tak ‘tangkap & pegang’ wife tu kuat kuat… nanti dia dok layan anak & lupa kat suami =P

Isteri tolong buat : =)

1. Dakap anak kedada mommy.. berikan dia susu. Make sure dia dapat semua colostrum dari mommy. Ia penting untuk melawan penyakit pada bayi.

2. Percaya ada susu – Mommy make sure mommy pegang niat untuk terus menyusu anak sehingga 2 tahun. Kalau tiba tiba ada nurse datang nak bagi tunjuk ajar sambil sentuh sentuh cik B tu mommy jangan kekok pulak… dia nak tunjuk cara yang betul menyusukan anak =)

3. Kawal rasa sakit – Maybe mommy menerima pethidine.. entonox atau epidural. ketahui kesan ubat ubat ni… so mommy akan lebih bersedia. (rujuk page 109 & 110 buku 9bulan10hari mengenai kemungkinan kemungkinan yang mommy akan lalui dalam labour room nanti)

4. Letakkan surah disebelah mommy dan bayi – Since mommy dalam keadaan tak suci… ini amalan yang saya selalu pesan kepada semua. Mainkan bacaan yaasin dari phone…. But make sure letak jauh dari bayi mommy. naikkan volume sedikit kuat… agar dia dan mommy dapat dengar alunan Al Quran ini.
Ketahuilah… syaitan.. iblis & sekutunya sukaaaa sangat sangat mommy yang baik yang pegang niat yang baik baik untuk zuriat mommy. so pastikan zikir & alunan Al Quran ini sentiasa menjadi pendinding buat mommy & anak.

5. Mommy Ultraman – Sebaik melahirkan anak… mommy kena percaya that anak mommy hanya ada mommy & ayahnya. Mommy kena fikir yang baik baik untuk anak mommy. Mommy kena tahu.. bila anak menangis… dia nak sangat sangat ibunya ada dengannya. Selamat menjadi Ultraman terhebat buat anak anak =)

Kredit : 9bulan10hari

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...