Written by Bella | April 14th, 2017

Berita rumah tangga anak Chef Wan iaitu Serina Redzuawan kini sedang hangat diperkatakan. Ada khabar angin memberitahu Serina dan suaminya, Gavin Edward O’luanaigh sedang di ambang penceraian meskipun Serina akui sedang berbincang sebaik mungkin dengan suaminya untuk menyelamatkan rumah tangga mereka. Walaubagaimanapun, Serina enggan mengulas lanjut tentang punca masalah mereka.

Mungkin sudah diasak dengan pelbagai persoalan mengenai berita penceraian anak perempuannya itu, Chef Wan menerusi akaun Instagram dengan panjang lebar telah menjelaskan punca perkahwinan Serina menghadapi masalah.

Menurut Chef Wan,  Serina tidak pernah bahagia sepanjang 6 tahun berkahwin. Gavin gagal melaksanakan tanggungjawab sebagai suami dengan baik termasuk memberikan nafkah kepada Serina. Malah, Gavin tetap berdegil meskipun sudah beberapa kali Chef Wan memberikan nasihat mengenai tanggungjawab seorang suami dalam agama Islam.

Hati bapa mana yang sanggup melihat penderitaan anak perempuan mereka bukan? Hmmph, tidak mudah sebenarnya untuk mengekalkan perkahwinan daripada dua budaya dan bangsa berbeza. Kadang-kadang mereka tidak akan mampu memahami tanggungjawab sebagai seorang suami di dalam Islam dan sebagainya. Apa-apa pun, kami harap Serina tabah menghadapi ujian ini.

152 responses to Suami Enggan Beri Nafkah Punca Rumah Tangga Serina Bergolak – Chef Wan

  1. Mime says:

    Mariage ni mmg gamble…sblum kawin lain..lps kawin lain..x kira melayu or mat salleh..blum kira cmpur tgn mentua ipar duai budget sempurna..lucky la pd yg dpt husband yg bertanggung jwb n mentua yg supportive…bnyk yg life miserable all the way…nasib chef wan both anak2 x bahagia though he is supportive father..x boleh nk salahkn dia…

    • Anonymous says:

      serina cerai still ada pak yg loaded blh sarakan ..kalau kt bercerai mmg terkongtang kanting sengsorang dgn anak2…

  2. Anonymous says:

    Takyah nak cakap mat salleh la.. lelaki melayu pun samaa..
    Keje malas, asal boleh je.. semua bini yang kena sponsor itu ini.. terpaksa cari nafkah tolong suami. Padahal tu tanggungjawab suami.

    • Anonymous says:

      laki melayu mmg tak payah debate..mmg harap gaji bini…laki omputeh pemalas mmg terpencil..

    • Mat Terengganu suka nasi ayam says:

      Salah diri kau sendiri lah cari lelaki pemalas kerja . Ramai sgt betina garik gatal nak kahwin awal.. yg lelaki jobless. Aku nasihatkan kalau lelaki tu jobless .. reject awal2 lah. senang…kalau tak.. keje ko asyik salahkan lelaki jer.

  3. Anonymous says:

    bodoh je org komen pasal color kulit dia color tu la favourite omputeh ..kt jer gila tepung gomak cam korea plastik tu…btw laki dia ni Islam sebelum jumpa Serina lagi…

  4. sitisydney says:

    Kalau ada family, lelaki mesti bertanggung jawap. Chef Wan manusia ada kekurangan, tapi bab bagi nafkah dia betul. Korang tak tahu, chef wan bercerai dan pergi belajar masak di USA tapi sanggup jadi tukang cuci rumah orang, jual kuih untuk bagi nafkah x wife dan anak di Malaysia. Dia boleh lepas tangan bagi alasan di masih belajar tak de duit. Tapi chef wan cakap biarlah dia ikat perut berkorban asal ada duit nak hantar pada x wife sebab x wife jaga anak dia. Chef Wan kalau holiday dgn anak memang angkut x wife sekali. Aku respect chef wan. Rasanya sebab tu Allah bagi rezeki yang lebih pada Chef Wan.

  5. Anonymous says:

    setelah robek….duit dapur tercicir.

  6. Anonymous says:

    ni mesti kes ada cawangan.

  7. Anonymous says:

    tengok muka mat salleh ni pun tahu x happy. dlm photo senyum cm paksa je.

  8. mix says:

    lelaki melayu pun sama.

  9. Syariah law says:

    Tindakan chef wan menjelaskan hal sebenar adalah supaya tak dimanipulasikan oleh media.tp bila dia jelaskan..kita pulak jahat mengutuk bagai.skrg ni…kita yg islam2 ni..nak apa sbenarnya?kesian serina.semua bapak trmasuk bapak2 kita akan buat prkara yg sama tak kiranya seburuk mana pun kita sbb kita anak dia.nak2 dia yg mampu dari segi kewangan.lagilah dia bantu anak dia..

    Usah persoal ttg serina cantik or tidak sbb ini soal maruah dan hak sorg wanita islam yg dinikahi! Nafkah itu wajib atas suami walo muka kau buruk mcm beruk skalipun.faham????

    • Anonymous says:

      Setuju..nampak sangat diorang ni suka memperlekehkan wanita..Islam letak martabat wanita ni tinggi..tapi orang yang pandai kutuk serina ni gemoklah..padan muka kenapa nak kawin mat saleh…dah kenapa??Bawak mengucap banyak2..istigfar..hal ni lebih kepada hak wanita sebagai isteri dan sebagai ibu kepada anak2

      • reanna says:

        sebenarnya diorang ni ada penyakit hati, komen komen kat sini semua bahasa tak melambangkan melayu yang berbudi bahasa , kesian..

      • Anonymous says:

        Betul. Lelaki melayu rmai demand nak yamg krus je. Muka retak seribu ke, pecah rumah ke tetap nak yang kurus. Itulah mentaliti kebyakkan lelaki melayu skrg baik dri bujang, duda smpailah ke laki org. Cantik tu kira bonus. Kalau anak dara / janda gemuk, mmg kau taklayan. Yang berkahein pulak, suruh kuruskan bdanlah, malulah, bandingkan dgn bini2 org lain. Aku ckp ni berdasarkan pengalamn aku dan kawan2 aku y dah kawin. Dulu aku gemuk, aku nmpak macam mne laki perlekehkan org gemuk. Bila aku dah kurus, aku nmpak beza dia tapi stil perlekehkan org gemuk.

  10. mak aku says:

    Biasala mula2 melayu tak pandang…bila dah kena jolok tinggal hampas barulah sedar.tak bagi nafkah bagai.tak jalan tanggungjawablah.mcm2.bukan islam mana boleh kawin sebab nak main je.Tengok mat Dann tu.hafal islam dulu baru kawin.Hidup pun tak nak up level tinggi.cakap pun ganu je.Korang je yeyeoo nak speking.acacah taraf tinggi.bahasa budaya agama tolak tepi.nak grand je.orang tak pandang tu semua.

  11. Layola says:

    Haih besok Tok Wan kecoh pulak bekas menantu x ambil tahu ..x jenguk cucu2. Drp aku layan kisah org kaya, baik masuk tidur lagi bagus!

  12. Anonymous says:

    Bang da Arab dtg Msia cari bini kaya @ pak mertua kaya sbb jenis baka pemalas

  13. Anonymous says:

    semoga serina tabah. chef wan is a good father, dah spend lot tuk wedding dorang, spend lagi bantu kehidupan serina yg tiada nafkah. serina bukan high maintenance pon, simple life jer xminta banglo pon tp nsib dpt asben berkire kasi belanja. xyah laa mengata ujian Allah pd dorang, cermin diri ujian kita belum tahu lagi mcmmane.

  14. Anonymous says:

    Kawin negro la pulak..semua nk mat salleh aje. Kesian negro xde org nk di Msia.

    • roti sardin says:

      negro memang x akan laku sebab girls skrg gilakan jantan korea. x dapat korean…cina pun boleh sbg pengganti . fans kpop memang minat lelaki kulit putih..tapi lelaki mat salleh kulit putih dorang x minat plak. taste dorang jantan asian je.

  15. Huh?!! says:

    Kalu kawin tu satu perjudian…haram lah kawin ye. Judi tu kan haram?

  16. Anonymous says:

    alahh tgk je stok mat saleh yg kawen ngan artis mane ade yg kaye…depa pon tau pompuan melayu ni pantang nampk mat saleh,,

    • Anonymous says:

      tapi kalau tanya fans kpop..jantan korea lah yang dorang pandang. mat salleh dorang x pandang

  17. Anonymous says:

    Arini lega… Takdak carut n maki… Alhamdulillah xsakit mata n hati

  18. Yekeni says:

    Takkanlah tak kasi nafkah kot? Rumah, bil rumah, kereta, perbelanjaan anak, makan, takkan suami takde tanggung pun? Semua serina tanggung ke? Itu pun kira nafkah. Mungkin tak kasi duit poket extra2 nak extravagant kot?

    I jenis independent with own earning. Rumah, bil2, kereta hubby bayar. Groceries, kalau beli dgn hubby, hubby bayar. Kalau i sendiri beli, i bayar. Takde claim dari hubby. Takde guna kad hubby. Sama dgn keperluan anak. Kalau i yg sendiri pergi beli, i bayar.

    Hubby dia kan mat salleh, so lebih cenderong (sorry kalau salah word) kepada pendapatan bersama… apalah mengira sangat…

    Ni mungkin pasal mulut papa mertuaku tak?

    • garfield says:

      kalau chef wan dah bising bermakna tu bukan duit poket extra , tapi x cukup keperluan asas. anak2 tak cukup makan kot..kurus jer anak2 dia.

    • Kau saperr??retisss? says:

      Ada org kesah dgn nko punya independent?kau bkn retis org nk bace citer independent kau!sila telan citer kau sndiri.takyah nk banding kesah kau dgn serina.jauh panggang temah oiii!

      • senjakala says:

        org cuma kongsi rasa dan pandangan ja. buat apa nk kecam sgt? tinggi sgt ke taraf artis nk dibandingkan dgn org biasa atau pekerja profesional? ukur baju dibadan sendiri lah. jgn jadi artis yg bila dah tua hidup susah sebab tk beringat semasa berduit.

      • Yekeni says:

        Ni contoh sorang yg mengaggungkan artis. Yg up kan artis. Berapa tinggi artis tu? Kalau dah tau artis tu jauh panggang dari api, yg dia kawin pun orang biasa. Hah, tanggunglah suami dia yg orang biasa tu. Dia tinggi kan?

        Tmj pun kawin orang biasa. Rasanya takdelah pandang darjat.

        Yg pandang darjat ni orang mcm u.

        Artis pun, tak semestinya selalu benar. Cw pun mulut boleh tahan. Takkanlah dia nak kata perkara negative tentang keluarga dia. Bateri pun ada positive and negative sides… takde positive memanjang….

        Kipas… kipas…

    • Mak Becok says:

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si sakit otak Homo/porno puaka Zionis Penyamaq kapir laknat si pemakan dedak penjajah parasit lanun perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

      Lu jgn. bikin temberanglah; kat Barat pun; takkan berani si omputih jilaka buat hal mcm. ni! Kwn2 aku yg. kahwin dgn. omputih; kerja atau tak kerja, suami dia kan tanggung keperluan asas rumahtangga, apalagi nafkah jaga anak2; Lainlah kalau isteri dia gaji lebih besaq dr. suami!°

  19. lelaki says:

    ramai betul vurik meroyan kat sini..cakap lelaki tak bertanggngjawab. kalau suami suruh makan nasi lauk ikan goreng jer setiap hari .. si perempuan kena ikut lah. Ni demand nak lauk ayam golek, masak merah.. itu bukan wajib pun. Yang wajibnya suami bagi isteri dan anak makan nasi jer (keperluan asas ).

  20. nok gebuzzz says:

    sokong dgn chef wan tu..walaupon mulut dia longkang,tapi dia mempertahankan hak anak dia…xd sape nak tgk anak ssh..dari kecik kite tatang bagai minyak yg penuh..para lelaki plzzz la jd lelaki yg bertanggungjawab…x takot ke kena soal DISANA nnty…

  21. Anonymous says:

    Lebih elok berpisah andai tiada jalan penyelesaiaan
    Mungkin sakit kecewa sekarang dari stressed

  22. julia says:

    Buat lah apa yang dirasakan perlu.mungkin berpisah adalah baik…kot kot jumpa jantan melayu lak….

  23. Bunga seroja says:

    Secebis doa dari peminat yg kudus..

    Ya Allah..kau panjangkanlah usia chef wan serta sihatkanlah tubuh badannya,agar dia terus dpt menyara serina dan cucu2nya serta bekas isterinya. Sesungguhnya,manusia tidak berhak mengukur sejauh mana kebaikan yg ada dlm diri beliau melainkan Mu Ya Allah.

  24. kasar la korang komen ni semua.

    marahkah chef wan or tak suka mat salleh ke apa ke.

    kat terkena serina dengan anak anak dia.
    agak agaklah weh.

    kita pun tak tahu nak jadi ape dekat kita in future.

    #bukanustazah
    #memangruanggosip
    #butpleaseputalittlebitresepect

  25. Farah says:

    Teringat chef wan ckp masa serina kawin, dia cari menantu, bkn hantu….

  26. Anonymous says:

    sebelum kahwin x buat screening process ke CW? Majlis kahwin tengok kemain besar n fussy betul kat dapur nak make sure makanan perfect. You should have spent that much effort n time buat thorough check up on ur menantu.
    also anak u si riz tu dah 2 kali cerai…..nak salah kan ex wives pulak ke???

  27. Mak Becok says:

    Bangsat betul jantan omputih jilaka ni! Sb. tu depa ni asyik nak kahwin kat M’sia sj; tak nak kahwin kat negeri depa supaya isteri terutamanya; tak dpt. tuntut hak depa bawah2 undg2 Barat. Jgn. lepaskan penjagaan anak2 pd. si jantan jilaka mcm. ni.

    Aku sedih baca kisah seorg. pompuan kita kahwin omputih; nafkah tak nak bagi; tapi nak2 bawa lari pi Barat waktu bercuti kononnya. Lepas tu satu sen pun tak bagi kat isteri bila bercerai sbb. hanya kahwin di M’sia.

  28. Mak Becok says:

    Jadi aku harap CW tolong ambil juga peguam hebat di Barat supaya Serina dpt. tuntut separruh dr. harta jantan haram ni! Entah2 berlambak harta dia kat Barat tu termsk. disembunyikan di Cayman Island – itulah yg. selalunya dibuat omputih bila bekerja di rantauan supaya tak kena cukai d negara dia.

    Jgn. kasi can kat omputih jilaka ni pikiaq dia boleh kahwin gadis Islam/Melayu kita dan menganiaya isteri dia sewenangnya!

  29. jejai says:

    Tiba2 tringat kes chef wan halau sdara mara dia masa raya dulu tu hanya sebab bangun lambat…..apa yg dia buat kt sdara mara dia dulu, bnda ni mcm pulang balik kt family chef wan sendiri…..ko aniaya org anak ko org aniaya, apa pn kesian kt serina, terus kan hidup serina demi anak2…