Stratolaunch Kapal Terbang Terbesar Di Dunia Untuk Melancarkan Rocket Ke Angkasa

Teknologi

Stratolaunch Kapal Terbang Terbesar Di Dunia Untuk Melancarkan Rocket Ke Angkasa

Pengasas bersama Microsoft, Paul Allen telah melancarkan Kapal Terbang Terbesar di dunia yang membolehkan manusia melancarkan satelit ke angkasa lepas lepas mudah. Idea ini tercetus oleh Paul Allen untuk memudahkan access yang mudah di ruang angkasa.

Advertisement

Kapal Terbang ini mempunya ruang kosong di antaranya bagi membawa rocket dan kargo ke udara untuk memudahkan pelancarkan sebelum kargo itu bergerak ke angkasa lepas. Ia mempunyai enam enjin Pratt & Whitney iaitu enjin yang sama digunakan untuk Boeing 747-400. Untuk membawa bebanan sehingga 200 ribu kilogram ia dilengkapi dengan 28 tayar untuk menyokong bebanan.

Kelebihan kapal terbang ini adalah ia mampu memjimatkan penggunaan bahan api dan lebih murah berbanding melancarkan rocket dari bumi. Rocket yang membawa setelit akan dibawak ke ruang udara sebelum dilepaskan ke angkasa lepas dan Stratolaunch mampu menjimatkan kos berjuta dollar dari penggunaan kaedah sedia ada.

Ia dijangkan akan beroperasi pada 2019 ini dengan pelanggan pertamanya Orbital ATK untuk melancarkan rocket Pegasus XL yang membawa setelit kecil ke angkasa lepas.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...