Written by Irsa | October 24th, 2019

Kalau cakap pasal ‘first date’ ni memang semua akan rasa nervous sebab dah nama pun ‘first date’ kan. Bukan je pasal ini first time nak pergi dating dengan partner korang tu tapi ada banyak benda lain lagi lah yang buat korang nervous. Nak fikir pakai baju apa, nak dating kat mana, nak borak apa? Yang paling penting sekali, macam mana nak bagi ‘first date’ korang ni berjaya!

Jangan nak kipas diri sendiri sangat

Ini antara benda penting yang korang kena ingat. Kita semua tahu first impression ni penting untuk pastikan partner korang akan kekal berminat dengan korang. Jangan lepas first date ni dia terus lesap pulak dah.

Dalam masa korang berborak tu, bagi lah peluang untuk si dia bercakap jugak. Jangan asyik sembang pasal diri sendiri je nanti lama-lama dia pun bosan. Ini kalau setiap masa asyik kipas diri sendiri je, siap sedia lah untuk kembali ke zone single semula.

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Phone tu kalau boleh silent-kan atau tutup terus. FOCUS!

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Ini yang pantang sekali ni kalau keluar dating. Dah ada depan mata tapi dia boleh pulak sibuk main phone tu. Kalau macam tu baik tak payah jumpa kan? Jadi sebelum partner korang rasa ‘turn off’ dengan perangai korang ni, baik korang ‘turn off’ telefon tu dulu.

Bila dah simpan phone tu baru lah boleh fokus dengan partner korang. Jadi inilah masanya untuk korang kenal satu sama lain dengan lebih baik.

Kalau tak mampu nak belanja, bayar je asing-asing

Come on lah, benda simple macam ni pun takkan abang nak kena ajar dik. Bila keluar dating tu dah sah-sah lah kena keluarkan duit. Lain lah kalau korang dating dekat depan rumah je, itu memang lain cerita lah. Jangan pulak nak save duit punya pasal, korang suruh partner tu yang bayar semua benda.

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Kalau nak lagi senang, korang bayar asing-asing pun boleh. Tak ada lah jadi beban pulak, ni kalau setiap kali nak keluar dating asyik sorang je yang kena bayar semua. Lama-lama terus dah tak ada rasa nak keluar dating dah. Aiyoo…

Jangan asyik ajak tengok wayang je…bawak la tempat special sikit

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Pergi mall tengok wayang, pergi mall tengok wayang. Ulang lah benda yang sama sampai 10 tahun pun situ je lah tempat dating nya. Korang tak bosan ke?! Ini pun boleh jadi punca korang breakup nanti tau. Jadi untuk pastikan ‘first date’ korang ni takkan jadi ‘last date’ korang bersama, pergi lah cari tempat yang best sikit.

Sekarang ni ada banyak tempat menarik yang korang boleh explore sama-sama. Masalah ‘tak ada transport’ ni tak boleh jadi isu lagi sebab sekarang ni macam-macam ada. Bukan je cepat dan mudah tapi duit pun jimat jugak.

Kereta kena la cun melecun kan?

Tak payah risau dan pening kepala fikir nak cari kereta dekat mana sebab sekarang ni semua benda hanya di hujung jari. Korang boleh gunakan SOCAR untuk sewa kereta dengan cara lebih mudah. Tak payah susah-susah nak cari sebab korang hanya perlu daftar pakai telefon je!

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Ada 26 model kereta yang boleh dipilih seperti Perodua Axia, Myvi, Proton Iriz, Honda HR-V, Toyota Yaris dan banyak lagi lah. Kalau rasa nak ‘feeling-feeling’ sikit, boleh bawak Mini Cooper. Alah, bukannya selalu kan. Dengan hanya gunakan aplikasi SOCAR, korang boleh daftar dan dapatkan kereta di lokasi berhampiran korang.

Untuk korang yang masih baru dengan SOCAR dan tak tahu macam mana nak gunakan, jangan risau. Kami kongsikan langkah-langkah mudah untuk set up akaun SOCAR.

  1. Download aplikasi SOCAR
  2. Sediakan lesen memandu dan kad pengenalan untuk pengesahan
  3. Tangkap gambar ‘selfie’ bersama kad pengenalan. Pastikan jelas dan boleh dibaca ya.
  4. Pastikan juga jari korang tidak menutup maklumat kad pengenalan.
  5. Korang akan terima pengesahan melalui SMS lepas akaun dah diluluskan
  6. Muatnaik cara pembayaran kad debit/kredit yang sah untuk lengkapkan pendaftaran.

Macam mana nak tempah SOCAR?

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Pertama sekali, masukkan masa dan lokasi pilihan korang. Klik ‘Apply’ dan check balik maklumat sebelum ‘Continue’. Sahkan tempahan dengan klik ‘Book & Pay Now’. Kalau korang ada nak tebus diskaun, klik pada ‘Promotion’ dan masukkan kod promo. Korang akan dapat mesej SMS selepas tempahan siap. Senang kan?

Menariknya aplikasi SOCAR ni, semua benda korang boleh buat gunakan phone je. Semua tentang SOCAR ni gunakan aplikasi jadi maknanya tak perlu tunggu untuk dapatkan kunci pun. Untuk hidupkan enjin kereta, cuma gunakan ‘push start button’ dah siap boleh terus jalan pergi dating!

Susah nak cari parking? Guna SOCAR-2-YOU je!

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Kalau korang nak tahu, SOCAR juga ada perkenalkan servis tambahan iaitu SOCAR-2-YOU yang juga dikenali sebagai D2D yang bermaksud door-to-door. Jadi kalau korang rasa malas nak parking kereta atau nak cepat, jangan risau sebab SOCAR boleh tolong.

Dengan servis SOCAR-2-YOU ni, SOCAR boleh tolong hantarkan kereta pada lokasi pick-up atau return yang korang nak. Senang cerita, lebih kurang macam valet service lah cuma yang ini korang boleh pilih sendiri lokasinya. Misal kata korang berada di Bangsar, Bukit Bintang atau Mount Kiara memang tak ada masalah sebab termasuk dalam zon SOCAR-2-YOU.

Servis SOCAR-2-YOU ni beroperasi 7 hari seminggu dari jam 8 pagi hingga 8 malam. Caj sebanyak RM10 akan dikenakan (termasuk pick-up dan drop off).

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Dan di atas permintaan ramai, SOCAR dah tambah 10 lokasi terbaru untuk SOCAR-2-YOU iaitu di Kota Damansara, Damansara Perdana, Mutiara Damansara, TTDI, Damansara Utama, Damansara Intan, Sea Park, Sunway, Subang Jaya dan SS15. Yang menariknya, korang boleh dapatkan SOCAR dihantar secara PERCUMA* di 10 lokasi terbaru ini.

*tertakluk pada tempoh promosi

Macam mana nak gunakan SOCAR-2-YOU?

strategi first date dengan menggunakan socar-2-you

Bila korang dah berada dalam zon SOCAR-2-YOU, akan ada Pop-up SOCAR-2-YOU muncul pada skrin atau pada lokasi peta. Korang hanya perlu tap sahaja pada ‘Delivery Pin’ dan pilih masa dan alamat untuk pick-up dan drop off. Kalau lokasi drop off berbeza pun, tak ada masalah sebab boleh tambah je maklumat di situ.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang SOCAR ni oleh layari laman sesawang rasmi di https://socar.my/whysocar. Untuk dapatkan maklumat terkini boleh ikuti SOCAR di laman rasmi Facebook https://www.facebook.com/socarmalaysia/ dan Instagram https://www.instagram.com/socarmy/



Tinggalkan Komen Anda Di Sini