SST vs GST

Trending

SST vs GST

Apa itu SST dan GST?

Memandangkan kerajaan Pakatan Harapan yang baru melaksanakan janji untuk menghapuskan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan membawa balik cukai jualan dan perkhidmatan (SST), ramai yang masih keliru antara GST dan SST ini. Jadi kami meletakkan sistem cukai 2 bersebelahan sebagai perbandingan cepat dan meletakkannya dengan mudah untuk difahami oleh semua orang.

Mulai 1 Jun 2018, kadar GST akan dikurangkan kepada 0% daripada 6%. Kini masih ramai lagi yang sedang meraikan penurunan kadar GST ini, terdapat juga sejumlah besar yang mengambil tindakan untuk memansuhkan sepenuhnya GST sama sekali pada 1 Jun. Ini tidak tepat. Kerajaan telah mengumumkan bahawa GST akan diganti dan dimansuhkan oleh SST pada 1 September.

Advertisement

 

 

Ini kerana dengan semua dasar cukai, penyingkiran GST bergantung kepada parlimen dan yang akan membatalkan Akta GST 2014 sebelum ia dapat dimansuhkan sepenuhnya juga parlimen. Ini juga melibatkan perubahan pelbagai pelaporan cukai dan protokol pemfailan yang menjadi perkara biasa sejak diperkenalkan pada tahun 2015.

 

Cukai SST adalah cukai satu aras yang mana cukai ini hanya dikenakan kepada pengilang sahaja dan tidak boleh dituntut. Cukai ini dianggap sebagai kos kepada perniagaan. GST pula adalah cukai yang dikenakan kepada pengguna yang menggunakan barang dan perkhidmatan di setiap peringkat rantaian sehingga pengguna.

Cukai Jualan hanya dikenakan ke atas pengeluar atau pengguna, Cukai Perkhidmatan dikenakan ke atas pengguna yang menggunakan perkhidmatan cukai. Kadar SST kurang telus maka GST yang mempunyai kadar 6% standard, kadar SST berbeza dari 5-10% kepada kadar tertentu.

GST meliputi semua orang, peruncit, dan perdagangan. Cukai jualan hanya merangkumi pengilang manakala cukai perkhidmatan merangkumi perkhidmatan tertentu seperti perkhidmatan profesional. Para pembekal boleh menuntut semula CBP dari kerajaan, namun, kerajaan tidak mengembalikan pembayaran GST secara mendadak, menyebabkan masalah bagi perusahaan yang mengendalikan perkara tersebut.

GST lain untuk kesan SST

  •  0% GST dan tiada SST selama 3 bulan
  • Perniagaan produk pengguna dijangka akan lebih baik
  •  Kos menjalankan perniagaan turun
  • Harga hartanah dijangka turun
  • Harga dijangka turun

 

“GST seperti yang anda tahu meliputi semua orang, peruncit dan peniaga. Sebaliknya, cukai jualan hanya merangkumi pengeluar manakala cukai perkhidmatan merangkumi perkhidmatan tertentu seperti perkhidmatan profesional, jadi mesti ada proses pemikiran mengenai peralihan kepada SST. “- Pengarah Eksekutif Percubaan

Jadi harga barang akan turun atau naik? Jawapannya kepada perdebatan ini tidak begitu jelas, kerana ia bergantung kepada beberapa faktor seperti :

  • Berapa banyak peringkat terdapat dalam rantaian bekalan produk antara pengilang dan pengguna.
  • Produk dan perkhidmatan yang berbeza terjejas secara berbeza; kad top-up, kereta, barangan makanan telefon bimbit.
  • Pengecualian cukai yang berlaku untuk perniagaan.

Kita rakyat Malaysia, boleh mengharapkan harga untuk menyesuaikan diri secara berbeza berdasarkan jenis kebaikan atau perkhidmatan, dan tidak ada kepastian yang pasti atau hasil yang diramalkan yang dapat dijangkakan dari perubahan ini. Satu-satunya perkara yang harus dilakukan adalah menunggu dan melihat hanya jenis kadar kerajaan yang yang akan kamo tetapkan untuk SST akan datang.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...