Written by AbangNara | March 25th, 2013

Sebenarnya Abang Nara dah keliru dengan Abby Abadi ini. Adakah Abby masih tergolong di kalangan artis atau sudah bertukar menjadi ahli politik sepenuh masa? Abang Nara memang dah confuse sangat-sangat nie. Rasa macam taknak tulis dah pasal si Abby ini.

abby abadi

Yang menariknya, semalam menerusi BiPop, telah dikongsikan sebuah artikel daripada laman blog politik yang bertajuk “Skandal RM50 ribu Abby Abadi di London didedahkan“. Abang Nara dah terbaca mengenai ini minggu lalu. Entah benar entah tidak. Sedikit petikan artikel ini untuk anda.

Saya ingin memberikan peringataan kepada Abby Abadi bahawa saya tahu apa yang berlaku di London baru-baru ini dan dengan siapa Abby ke sana.Siapa VVIP yang menaja segala perbelanjaan.Abby ke London yang pada mulanya hanya berbekalkan satu beg tetapi pulangnya ke Malaysia dengan enam beg dan beg-begnya dibawa oleh private jet balik ke Malaysia.Dan apa kerja yang Abby lakukan hingga dapat bayaran RM50,000 selama seminggu?Takkan menyanyi ataupun berceramah di London hingga dapat bayaran sedemikan besar jumlahnya.

Ini peringatan kepada Abby,Jika beliau tidak menghentikan keceluparannya mempermainkan agama,mengadu domba serta memberikan tafsiran agama yang bukan-bukan,saya akan menelanjangi satu persatu topeng-topeng munafik yang sedang dipakai oleh Abby ketika ini.

Kita tidak mahu mendedahkan pada setiap persembahan pentas sebelum ini beliau sering sebilik dengan teman lelakinya malah sering meminta penganjur menyediakan bilik bersebelahan bila mereka ada pertunjukan pentas secara bersama tetapi kita juga ngin tahu wang siapa sebanyak RM20,000 yang Abby minta bagi menjayakan majlis harijadi anaknya.Tidak cukup RM50,000 di London!Rumah Kedai di Taman Melawati itu pun kita tahu datang daripada siapa?Jangan berselindung di sebalik penjualan jubah sedangkan hakikat sebenar ada yang tahu puncanya.

Ini juga akan didedahkan sekiranya Abby tidak bertaubat dan meminta maaf kepada rakan-rakan yang beliau kafir serta sesatkan selama ini.Jangan tunjuk baik sangat Abby!Jangan selak kain orang lain kalau kain sendiri koyak rabak!Jangan satu jari menuding kepada orang lain sembilan jari lagi menuding ke diri sendiri..!

abby abadiNamun Abby Abadi menerusi laman Twitternya menyatakan pertuduhan tersebut adalah fitnah semata-mata. Malah Abby sanggup memjawab tuduhan itu tetapi dengan syarat-syarat yang tertentu.

abby abadiNampaknya boleh diterima akal yang sebenarnya Abby Abadi ini sudah pun bertukar status daripada seorang artis kepada ahli politik sepenuh masa. Mungkin Abang Nara perlu berhenti bercerita mengenai dirinya. Apa pendapat anda? Kalau anda nak Abang Nara berhenti, Abang Nara akan tidak ambil pusing lagi mengenai Abby Abadi ini. Sila bagi pendapat di ruangan komen.

P.S: Mari belajar make up bersama si cilik

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

263 responses to Skandal RM50,000, Saya Boleh Jawab Semua Tuduhan – Abby Abadi

  1. ema says:

    urm…

    0

    0
    • cik embun says:

      Yeaaa! setuju! hentikan sahaja berita mengenai dia yang sibuk berpolitik. Hehehehe

      0

      0
      • keledek says:

        sekali sekala kena aib kan jugak baru orang yg suka cakap riak tu bagi sedar. selama ni duk dia ja pung pang canang betapa buruk orang lain di mata dia, betapa baik dia di mata sendiri. sekarang ni baru la buku bertemu ruas!

        (mcm kes cik ta riak duk kata hak dia seksi. sekali kena panggggg kaw kaw dengan dr. harlina. ha senyap kau )

        0

        0
        • sue says:

          Mana ada senyap. Kan ada dia jwb :”ada aku kisah?……”

          0

          0
        • Anonymous says:

          Buat Apa aibkan orang. Dapat pahala ke. Lebih baik diam dari aibkan dan fitnah org. Terpulang pada Abby apa nak buat. Kita tegur cara berhemah. Terima atau tak, Kita dah leaps tgjwb Kita Sebagai org Islam.

          0

          0
        • CNN says:

          elehhh!! dia ni pun suka fitnah org..bila da kena fitnah “alhamdulillah, al fatihah tuk org buat fitnah..bla bla…bla..” tp dalam hati memaki “shit..sial..”

          pls abby…ko pun xyah hipokrit sgt! ustazah2 lain pun ader yg berpolitik tp xde la menyalak mcm ko ni…ko pun sama pengecut! hanya berani “BERTWITTER” sajooo…aku rasa cermin kat umah ko xckup besar lagi utk cermin diri sendiri…

          manusia akhir zaman ~ menggunakan AGAMA utk kepentingan sendiri…tepuk dada tanya selera!

          0

          0
        • CNN says:

          elehhh!! dia ni pun suka fitnah org..bila da kena fitnah “alhamdulillah, al fatihah tuk org buat fitnah..bla bla…bla..” tp dalam hati memaki “shit..sial..”

          pls abby…ko pun xyah hipokrit sgt! ko pun sama pengecut! hanya berani “BERTWITTER” sajooo…aku rasa cermin kat umah ko xckup besar lagi utk cermin diri sendiri…

          manusia akhir zaman ~ menggunakan AGAMA utk kepentingan sendiri…tepuk dada tanya selera!

          0

          0
        • CNN says:

          elehhh!! dia ni pun suka fitnah org..bila da kena fitnah “alhamdulillah, al fatihah tuk org buat fitnah..bla bla…bla..” tp dalam hati memaki “shit..sial..”

          manusia akhir zaman ~ menggunakan AGAMA utk kepentingan sendiri…tepuk dada tanya selera!

          0

          0
        • Tunggu & Lihat says:

          Kita tak tahu yg mana benar…yg mana salah. Kalau benar2 Abby salah, Allah akan turunkan dugaan untuknya. Kalau Abby dipihak benar, si penulis akan menerima akibatnya.

          0

          0
        • Abby Lama Tak Makan Pisang says:

          SEMUA ORANG TAHU, ABBY ABADI NAK JADI WAKIL RAKYAT, DAPAT ALAUN DAN GAJI. TAK PAYAH NAK BERLAKON. KUTUK2 KERAJAAN DAPAT PENGIKUT2….JADI AHLI POLITIK SEGERA. ITU LAH MOTIF DAN MODUS OPERANDI SI JANDA ATTENTION SEEKER NI…. !!!!!

          0

          0
        • harakah daily says:

          Rita Rudani punya cerita kena stop…ni cerita agak sensasi ni. Fuyoh 50, 000 buat kerja apa itu? Tolong siasat…..

          0

          0
        • Lim says:

          Abby Abadi sokong pembunuhan di Lahad Datu..anggap puak Sulu mati syahid?????? Ayooooo…sudah gila ini perempuan. Choiii !!!!!

          0

          0
        • Ustazah Shopping Sakan says:

          TOLONG SIASAT SIAPA AHLI POLITIK PEMBANGKANG YG BAYAR ABBY ???? MARI KITE MAIN KOREK-KOREK…. :)

          0

          0
        • Memeye Teteye says:

          selagi abby abadi ni tak dapat lemang hidup & seks…selagi itu dia akan melalak. harap cepat dipertemukkan jodoh dan suami yg dpt memberikannya kepuasan didunia dan diakhirat !

          0

          0
        • Rita vs Ayu says:

          Citer pasal Abby, teruskan. Pasal Rita dok menyalak pasal laki dia, hentikan! Pasal fasha dok pegang perot mcm nak meletop padahal badan x terurus macam belon, pon hentikan! Sekian…

          0

          0
        • Samsiah Fakeh says:

          PAS= Punggung Abby Sukanya !

          0

          0
        • Ustazah Kompang Bergerak says:

          mencari redha allah…tapi kening cabut? hmnnn…..redha la sangat kan?

          0

          0
        • Whateveerrrr~~~

          klik my profile jap,
          ade mende HOT dari abby ni

          0

          0
        • TULIS LAGI BANG NARA. BIAR BERTAMPARAN WANITA DIRI KAMI INI!

          0

          0
        • woooooit says:

          nape?dr harlina kate pe?xtau ni……

          0

          0
        • Anonymous says:

          setuju dgn pendapat keledek sekali sekala kita kenakan pula si ustazah baru yg pandai ni tapi haruslah yg benar serta punya bukti jika x kami semua akan menanggung dosa kering pulak………… teruskan NARA

          0

          0
      • Anonymous says:

        bkn di pun yg sibuk nak publishkan dr dia,org yg duk sibuk keluarkan cite mcm2 psl dia..ramai je pun artis yg kutuk2 n siap bt video hina pembangkang tapi xde pun sibuk org nak perbesarkan hal tu tp bila ada je artis yg menyebelahi pihak pembangkang atau pun pas mula le tersalah sikit nak perbesar-besarkan hal tu hakikat sbnrnya xde apa2 pun yg perlu nak diperbesarkan n Abby pun

        0

        0
        • Mariah Kari says:

          yes…i setuju dgn u…i bukan nak sokong mna2 pihak..tp betul la…Abby ni overrated.. Abby ni lebih kurang mcm Kim Kardashian…produk xde tp citer melampau lampau…hoho

          0

          0
        • Bogelkan Dia says:

          Abby Abadi..dah sakit otak !!!!

          0

          0
        • 18 tahun keatas says:

          janda kalau lama tak dibelai diranjang memang air naik kepala meroyan tak tentu hala. sebab tu la Islam suruh kawin cepat2….perempuan tua kena kawin semula……kalau tidak jiwa kacau kerana emosi/syawat tak terisi. terus jadi attention seeker macam Rozita Che Wan buang tebiat. ahaks!!!!!

          0

          0
        • Abby Meroyan Lagi says:

          ***********meroyan !!!!!************

          0

          0
        • Kening Mu Cabut says:

          Mencari redha allah… hingga ke London naik jet VVIP.

          Wwowowowowowow…hebat!

          0

          0
      • Anonymous says:

        Setuju….Hirau kan saja

        0

        0
        • Azza says:

          Bukankah Abby ni dulu waktu berada kumpulan Elite…kaki disko dan sekarang jadi ustazah lantik didi sendiri….adoiii. Lucu la….

          0

          0
        • Norman says:

          nyaring kan kentut Abby di Twitter…busuk siot..sebusok nanah !!!!

          0

          0
        • Zain Sardin says:

          tak sabar nak tengok Abby diterlanjangkan & dibogelkan……aku memang suka wanita berumur… kekekekkekekkee

          0

          0
      • Januari says:

        Tak brani nak kutuk org.. Takut tak betul jd fitnah.. So terpulang kalau dia salah Allah ada.. Kalau dia betul pun Allah ada

        0

        0
        • manusia biasa says:

          betul….tidak ada manusia yg sempurna dlm dunia ni, siapa kita nak judge org, ABANG NARA….rasanya SETIAP komen mengutuk, MENGUMPAT mgeji dan menfitnah sesiapa saja artis ke selebriti, abang nara ada share dosa ke tak?? tlg jwb sbb saya kurang arif.

          0

          0
      • Uztezah Kening Cabot says:

        Jiwa Abby Abadi masih lagi berkeladak !!!!!!!

        0

        0
      • Ustazah Celup Diri Sendiri says:

        Trauma yang melanda
        Menikam-nikan jiwa
        Selemah ku lemah daku berserah
        Trauma yang ku rasakan
        Hanya padamu tuhan
        Yang memahami
        Pedih di hati
        Tiada pengubat bisa merawat luka
        Ku dalam trauma

        0

        0
      • Ludah Ke Langit says:

        Bila si betina hanjing PAS ni hentam orang lain boleh plak tapi bila orang lain hentam dia…dikatakan fitnah. Hmn renung-renungkan lah…

        0

        0
      • Apam Tembam says:

        Masih relevant ke Abby Abadi atau nama sebenar Arbayah ??
        Ramai artis yang berhijrah…takde sapa pun yang mengarut macam si Arbayah ni…saya kagum dengan artis macam Norkumalasari & Fauziah Ahmad Daud….tak mengarut macam si Abby BONEKA parti politik..
        Ni semua pertanda akhir zaman. Orang jahil/cetek pengetahuan agama, lantang bercerita pasal agama….

        Let’s look at her journey (so far) :
        Dulu menyanyi
        Lepas tu berlakon
        Lepas tu kahwin Norman
        Lepas tu kena CHRETT dengan Norman
        Lepas tu bergaduh dengan Norman (recorded in Melodi..lol)
        Lepas tu gaduh dengan Memey
        Lepas tu bercinta dengan Zul Arifin
        Lepas tu kena CHRETT dengan Zul Arifin
        Lepas tu pakai tudung
        Lepas tu tetiba baik pulak dengan Memey.
        Lepas tu jadi Uztazah jadi-jadian…sebab kena sponsor dengan ahli politik..
        Masih tak sedar diri…dia jadi BONEKA orang politik…
        Ni semua pasal duit….
        Tapi sebab dia ni sekarang dah jadi Uztazah jadi jadian nanti lepas pilihan raya, kalau tak kahwin dengan orang PAS jadi bini nombor entah berapa tah…mesti dia sibuk nak berlakon balik…

        So….masih relevant lagi ke dia ni?
        Ada peminat ke? Ada penyokong parti pembangkang ke?
        Selagi dia ni mengarut – tak payah peduli kat dia lagi….letih nak layan BONEKA politik bermotifkan wang…

        IGNORE kan aje dia ni…!!!

        0

        0
      • kambeng gemok sunyi says:

        biasalah artis kurus bila lanjut tua……. jadi gemuk, hodoh, tak laku & kena tinggal suami. rasa terhina…pas tu dia hina plak orang lain. bila orang buka pekung…dia cakap fitnah. sedih kan dia ni ?

        0

        0
      • Kak Arbaiejoyah says:

        Aku ingat lagi kisah si Arbaieyah Abdul Manan ni waktu Norman kena kantoi tangkap basah sama si Memey dlm Meldo. Meraung-raung kat padang kejar si Norman minta penjelasaan. Pulak tu kemera Melodi asyik ikut ke hulur-kehilir. Kelakar giler drama kejar mengejar si Arbaieyah menagih simpati pada yg tak sudi. Sekarang mesti dia malu sendiri….kah kah kah

        0

        0
      • yUyU says:

        saya nak abg nara hentikan semua gosip² kat blog nih !!

        hehe..jgn mara bang nara, gurau ja.. ;P

        0

        0
      • mari abby kita sama2 makan roti jala

        0

        0
    • mama jelita says:

      haaa?? apakah?? hmm.. ini dah berbaur politik ni… tak payah tulis lagi lah pasal abby ni.. nanti politician lain pun nak kempen ikut blog nara pulak. tapi untung badan lah nara, mana tau dpt duit royalti pulak kan?? kih kih kih…hati2 abby.. dah bau bacang ngan politik ni, jgn sampai kena aim dengan hidden cctv pulak.. wish u the best..

      0

      0
    • Anonymous says:

      nara patut bhenti bgosip demi anak bini hang. gaji kasik halal.

      0

      0
      • cik kiah says:

        nara tu suka la yang seksi meksi… cerita2 hangat yang ala2 fitnah gitu… suka la dia… abby tu dia tak suka sebab masuk pembangkang… kalau tak suka tak payah masukkan terus la ceritanya.tak payah la berlakon konon2 nak tanya pendapat orang. ape daaa….

        0

        0
      • akumeluat says:

        entah.. nara tu suka sgt jadi batu api..agak2 kan, nara tu tergamak lagi ek bagi makan anak bini hasil menyebar perkara yang belum pasti betul a.k.a fitnah?

        0

        0
        • Anonymous says:

          kpd semua yg memberi [email protected], beribu2 pahala anda hantarkan kpd abby abadi..hak dia utk menjadi ahli politik..klu abg nara sebar2kan, bermakna abg nara mnyebarkan kebaikan..lebih baik dr sebarkan gosip artis2 seksi…mn tahu org ramai yg suka sgt bergosip ni akn beralih arah pd gosip kebaikan…x gitu..

          0

          0
    • Anonymous says:

      tanda2 kiamat makin byk n hampir,tp semua xsedar2 lagi..

      0

      0
    • cutebear says:

      sy sokong sgt2…

      0

      0
    • rynna says:

      2 je komen ko yg termampu??

      0

      0
    • sweet minah jambu merah biru says:

      abby sekarang dh tk dalm gologan celebriti lagi n dia bukan artis lagi mungkin dia dh terkeluar dlm golongan artis2 di malaysia ni…pasal dia kn dh join P…..jadi kalau dia berlakon nanti duit lakonan yg dia dapat n makan tu nanti HARAM pulakkkkkk !! kalau duit skandal 50ribu tu tk HARAMMMMM…….gini la kesah artis eksen alim zaman sekarang ni kannnnnn al maklom lah…

      0

      0
    • BNara says:

      i kan penyokong Be End Mesti ler i sentap.. Gosip nie memang lauk puak2 i.. ermm doakan i tobat bt cita 2 gosip.. Ruang tambah dosa.. tengok komen2 di ruang nie.. berapa bnyak dosa free..

      0

      0
    • Pilus says:

      Cerita Rita Rudani yg patut kena stop….bukan Abby.

      0

      0
    • Gundek Segera says:

      Ustazah mee segera naik jet peribadi vvip weii. Kau orang ado?
      #dapat50ribu

      0

      0
    • pengarah... says:

      Saksikan sidang akhbar terkini selepas pilihan raya antara abby dan wartawan..sikit2 skop rakaman bertulis yg berbunyi “hukhukhuk…sy di pergunakan oleh pihak yg tak bertanggungjawab yg cuba mengambil kesempatan keatasan kejahilan sy ini…hukhukhuk…di harap pihak wartawan dan peminat dapat menerima sy kembali dlm dunia hiburan ini kerana sy sudah tiada tempat untuk mengadu lg…hukhukhuk…susu anak pon tak mampu nak beli skrg ni”…nntikan tgguuuuuuuu…sekian dan kesian…

      0

      0
    • Anonymous says:

      xprlu lg crte psl mnh nie…:)

      0

      0
  2. Fiza says:

    abg nara,
    please lah jgn siar cerita abby. dah muak lah. byk lagi artis lain yg kitorang nak amik tahu.
    abby sekarang over sgt. hijrah lah sgt dia tu.

    0

    0
  3. alan says:

    Salam Abg Nara,
    Saya syorkan just stop tulis artikel pasal dia..tak berfaedah pun

    0

    0
  4. apo2 jelah.. says:

    apo2 je lah..kalau bukan sekarang, di akhirat nnti pasti diketahuai siapa yang benar siapa yang salah..ye x

    0

    0
    • Anonymous says:

      nama pon gosip.mungkin jadi fitnah.takut je..dunia sekarang..kita pukul canang story mory pasal dia..baiknye xde,salahnye byk..kalau tak salah,i xsanggup nak tanggung dosa2 dia..tobat..k bye..salam

      0

      0
  5. cik piNgu says:

    Nara sentap sgt ke sampai xnak tulis psl Abby? Pasal rumahtangga retis yg goyang ribut btahun2 rajin jer nak tulis lps satu, satu entri… psl gosip skandal artis2 rajin bebenor nak up-date…

    Nampak sgt la abg nara ni sentap tak kena tempat.. Sori, x sokong sape2 tp apesal statement penulis blog mcm tersentap ntah apa2..

    0

    0
    • boooooo beautifulnara says:

      knape nak berenti??teruskan je la..sekurangnye2 kite tahu pe yg die nak ckpkan.bukan ke sllunye nara suke burokkan abby nih,suke jd batu api,nnt abby keluarkan statement pape bolehlah nara burukkan lagi,lagipon nara kan cakap xserupa bikin!!ke nara takut kna banned lau sllu post sal abby nih???

      0

      0
      • cik piNgu says:

        hahahaha…kan? tetiba je nk stop, ape kes? bukan ke selama ni habis cerita nak diceritakannya? bukan semua benda ke nak di’publish’kan kat blog ni. Opsss ckp lebih2 nt kena remove lak komen… yuhuuuuuu larikkkk…

        0

        0
        • boooooo beautifulnara says:

          yesssssss,nara kena adil la.kalau nak ttp cite sal abby ttp semua cite sal artis lain yg terlibat ngan politik,helllooooo u sedar or x ramai je artis kite skrg ni terlibat lam politik.u blocked la mereka semua nara oiiiiii,baru adil n saksama,

          0

          0
        • harn.. says:

          narta memang bongok!!!!tu nabil dok buat vid bangkang dr longkang cam bangang je die balakon dlm tu canm beruk kene belacan…tuh unmie aida wat statement nak kalah kan pembangkang habis habisan bukan berpolitik ke mereka tu??makin meluat tgk muka nara ni…muka macai umngok sgt!!!die ngn papagomo same jekk annoying!!!

          0

          0
    • anuar bangsat... says:

      nara kn orang pas…malu letew…kuang kuang kuang

      0

      0
    • Anonymous says:

      agak2 kan individu y suka tulis gosip pasal org lain,rumahtangga org lain ni,ape ye ade dalam pmikiran mereka. kalau Allah balas ke mereka blk,ye la bg ujian dlm rumahtangga same like org y pernah di canangkan,mcm mana tu ye..nak mintak maaf 1 1 ke setiap org y di gosipkan?i dont think so..banyak sgt tu..n lebih penting,kita mestilah menjadi contoh buat anak2..takkan la anak kita dah besar tau kita di seorg blogger gosip..kesian..

      ingatlah pbalasan di akhirat itu amat berat..

      0

      0
      • berahim kontot says:

        aku doakan nara anak beranak laki bini difitnah orang spt dia memfitnah org lain. amiiiiiiiiin.

        0

        0
      • manusia biasa says:

        betul rezeki dari membuka aib org..menggalakn org lain mengumpat dan mengeji..bahasa semuanya yg indah2 belaka.setiap yg di share tu dapat dosa utk abg nara +rezeki utk anak dan isteri

        0

        0
      • Anonymous says:

        aku sgt setuju apa kau ckp. tp apa ke halnye yg kau ada dlm blog gossip ni? bkn kau jgk ke yg baca? aku confuse la jgk ni..

        0

        0
    • pelik says:

      SETUJUUUUUUUU..KENAPA GAYA PENULISAN ABG NARA NI MACAM OVER SENTAPNYA..KALAU TAK NAK TULIS PASAL ABBY..X PAYAH LA…BAB2 ARTIS DEDAH SANA SINI BUKAN MAIN LAGI LAJU MENULIS..ASTAGHFIRULLAH..

      0

      0
    • Anonymous says:

      ni blog gosip. bukan blog politik. abby tu dah kearah politik, nanti cover cita abby korg jugak bising kata blog ni blog politik.

      0

      0
  6. tupai berjanggut says:

    boring…..

    0

    0
  7. Anonymous says:

    tak payah tulis da pasal abby ni abg nara. ustazah jadian dia ni..fitnah konon.. org takkan buat keje for free laaaaaa… boooo

    0

    0
    • Anonymous says:

      mn ko tau? ko nampak dgn mata kepala ko ke?..sebarangan memfitnah..ramai pembunuh kt sini rupanya…

      0

      0
  8. Cik Purple says:

    Erk, terkedu cik purple baca kisah ustajah abby pagi2 ni.
    Bagi cik purple, kalau ustajah abby dah jadi politician, tak payahlah keluarkan kisah2 dia ni lg.
    Bukan apa, kang bertambah meraban lak ustajah kita ni.
    #peacenowar

    0

    0
  9. 1st says:

    1st 1st 1st

    0

    0
  10. ANTI ABBY ABADI says:

    mmg plg bagus la abg nara ooi..xpyah la update ape2 news pn psl abby abadi ni..sekian terima kasih

    0

    0
  11. yg hado.... says:

    X pyhla amik tau abg nara…nambah dosa je klu btl semua ni fitnah…hhmmmm…

    0

    0
  12. linda says:

    Stop je lah abang nara. bosan jugak nak layan minah “attention seeker” ni. memang hak beliau untuk bercakap apa sahaja, tapi ayat dan perkataan serta cara penyampaian yang beliau gunakan tidak melambangkan kematangan usia beliau. selalu geleng-geleng kepala bila baca komen beliau.

    0

    0
  13. sssshhh... says:

    benti je tulis pasal die nie..
    dkt mata die sume owg salah..
    die sowang je yg btol..
    lama2 menyampah plak jadinya dgn die nie..

    0

    0
  14. tulips says:

    please stop cerita pasal minah meroyan nie…. xsuke2222

    0

    0
  15. arbaiiiiiiiyahhhh says:

    bang nara, stop cerita pasal makcik arbaiyaah ni please! meluat, muntah darah dah.. konon asyik dia je teranaiya, difitnah bagai.. hekk eleh.. propa sangat makcik.

    0

    0
  16. saya ok je says:

    hahahahahahaha…… kita tengok siapa yang kenaaaaa..

    0

    0
  17. YO~ says:

    macam2 hal… apa2 je lah… yg ptg awak bahagia, tp awak pun sama jgk sbb tuduh UMNO/BN. tak pe lah cik Abby.. fikir dulu sbelum berkata cik Abby, ingat nasib anak2 kelak. Perangai dan kata2 dari awak akan jd contoh buat anak2 awak nnt.. jgn melatah andaikata satu hari nnt mereka berperangai busuk. Sekian. #note to self also#

    0

    0
  18. Lalala says:

    Senang cita apa2 artis or ex artis yg ada kaitan ngan politik xyah publish.
    Nampak sgt abg nara berat sebelah. Peminat ni ada dr pr ada dr bn.
    Jadi xyah nk post pasal mana2 cerita politik artis.

    0

    0
    • mak c kina says:

      aku setuju dgn ko..sape2 yg ada kaitan dgn politik,xyah susah2 nk publish…biar lantak dia nk berkempen kt blog/twitter dorg..xyah nk buat follow up..bkn bersih pn.sume nk kutuk pihak lain.sndr je yg btl…tp aku heran gak,ble org tu cite psl 50k dia tu,nape dia nak kaitkan dgn BN/UMNO?…bising dgn org yg tulis tu je dah la,yg kutuk parti lain tu nape?…ini ke penghijrahan yg abby carik selama ni?..klu dlu,dia xde pn nak melalak mcm ni, tp nape skrg,mulut dia lancang sgt?..mcm ajaran sesat plak aku tgk…

      0

      0
  19. kiah propa... says:

    abby ni terlalu suka sgt share “fatwah”, kat laman twitternya….ni la akibatnya bila jd tetamu Allah sbb putus cinta! nak jadi ustazah tapi hampeh!

    0

    0
  20. nureza aida says:

    A’ah x payah lagi abang nara tulis pasal dia. Nak cari publisiti jer. Kalau saya jadi abby, saya dah saman dah blogger tu. Kata fitnah, saman ajerlah bawa ke mahkamah. Apa susah?
    Kalau mencari keredhan ALLAH SWT, jgn cari kesilapan orang sebab ALLAH SWT akan cari kesilapan kita. WALLAHU’ALAM

    0

    0
  21. pening says:

    sian gk…artis lain terang2 minum arak…pki seksi meksi kluar masuk club xde lak diceritekan…yg ni…nmpk dh berubah dh bertudung labuh tutup aurat biarlah ngn die…klu betol die wat jahat tu antare die ngn Allah…jgnla kite nafikan yg sememangnya care die lebih betul…klu betol tunjuk bukti…masuk mahkamah pn kne ade bukti bru disabitkan kesalahan.juz my 2 cents.

    0

    0
    • ehh says:

      setuju.org yg melatah ni biasa nya fahaman politik lain atau ape yg dia tgur tu trkena btg hidung sndri..

      0

      0
    • A.Y says:

      Cara dia betul? Mana ada ajaran agama mengajar kita bercakap buruk, memalukan org…mana ada orang yg faham betul betul agama Islam berdakwah macam dia? Kalau lah org Islam pada zaman nabi berdakwah macam dia, suka mengata and memburukkan org, mana ada org nak masuk islam. Islam adalah agama yang indah di tangan org yg berhati baik dan berada di jalan yg benar. Maaf lah, tapi pertuturan Abby ini tidah menunjukkan sifat org islam yg sebenar…angkuh, sombong, suka memandang rendah terhadap org yg dia sangka tidah beragama seperti dia, mulut celupar….mungkin ini Islam Pas, tetapi bukan Islam yg menyebabkan suami saya, kakak ipar saya memeluk agama yg indah ini. You guys pergi lah bergaul dgn saudara baru seislam kita. Baru lah you all akan sedar org seperti Abby ni is doing more harm than good terhadap agama dia sendiri.

      0

      0
      • Kak Long says:

        A.Y – Kak Long setuju sangat dengan hujah A.Y, terutama berkenaan dengan saudara baru tu.

        0

        0
      • pening says:

        care die betol tu aku x ckp ape die wat…aku ckp dr dulu x tutup aurat skrg tutup aurat…tgk care die didik anak2 die…tu yg aku nmpk…belakang kite x nmpk…ko nmpk ke…ke ko dgr abg nara je ckp…bnde x terbukti jgn fitnah…bab die kutuk umno tu hak masing2…xkn once die berubah dh expect die jadi seperfect2 manusie..nobody’s perfect…

        0

        0
    • idir says:

      urm, artis yg minum arak keluar masuk kelab malam pun tak boleh dihebahkan…tu antara dia dengan tuhan. obviously kau team arbaiyah..muahahah

      0

      0
    • Anonymous says:

      apa plak takde.. kan ada…

      0

      0
      • iman nurani says:

        Nak tanye dah banyak sangat ke amal dia? Sebelum cermin orang, cermin kita dulu. Tercapai ke apa yg Nabi swt kata “jagalah kamu dan keluarga kamu dari api neraka”. Ingat la Abby tak adanya parti2 syurga ni. Dgn sikap Abby yg suka mengutuk dan menghentam tu di akhirat nanti takkan jumpa dgn orang yg menjadi mangsa mulutnya utk mohon kemaafan.

        0

        0
    • Anonymous says:

      betol..90% artis seksi, maksiat dll msyrkt kt banggakan…bl artis kt berhijrah, kutuk..umat Islam akhir zaman..klu x suka dgr abby beri ceramah, jgn dgr. dgr ceramah ust lain. jgn lah kt kutuk org yg cuba mmberi ilmu..ilmu x dpt.dosa bertambah..

      0

      0
  22. Nampaknya Abg Nara pun ‘nak main politik’, tolong sampaikan fitnah yang entah ya entah tidak. Harap Abg Nara janganlah bertindak ‘selamat’ kerana nak jaga periuk nasi, maklumlah iklan tengah laku. Kalau nak komen pun janganlah nampak bias. Kalau rasa Abby dah masuk dalam kategori ahli politik, jangan siar/komen terus pasal dia. Habis cerita.

    0

    0
  23. sharizan zakaria says:

    Kepada abg nara yang dihormati,
    Saya berpendapat bahawa abg nara tak perlulah tulis artikel
    Mengenai abby abadi kerana pada saya dia telah meninggalkan
    Kerjayanya sebagai seorang artis. Lagipun beliau telah mula memasuki bidang politik untuk perjuangannya “yang suci murni” itu. Dan seperkara lagi, saya sesekali tidak akan menganggap dia sebagai seorang ustazah kerana sifat beliau tidak mencerminkan seorang ustazah melainkan hanya seorang perempuan yang baru berhijrah tetapi mempunyai perangai “bimbo”. Dan saya tak suka orang menggunakan perkataan kalimah Allah atau menggunakan hadis nabi sebagai salah satu mekanisme untuk mempertahankan “kepentingan sendiri”. Sekian….

    0

    0
  24. ABBY ABADAN says:

    STOP citer pasal dia..muakk..bosann..xpaedahh..xabis2 politik..bajet dia bgs sgt la kan..PUIHHH!!!

    0

    0
  25. AK says:

    abg nara!bosan la cerita pasal dia.ntah betul entah tidak.banyak lagi benda boleh tulis.bukan dia sorang je artis.skrg pun dia suka sgt cari kesalahan orang.kesalahan sendiri ada dia lihat? #bosan!! #bosan!!

    0

    0
  26. Anonymous says:

    xpyh la cite sal abby da…kadang2 abby ni terlebih beria…tak slah klau nak berubah ke arah lbih baik…tapi cara dia macam nak menonjol diri dan anggap diri dia sorang je btul…

    0

    0
  27. nurul melati says:

    x yah tulis abang nara…….. BORING

    0

    0
  28. nanalicious says:

    yup…sangat setuju…tak payah la up cerita si Abby nie…bosan..meluat..menyampah..sume ader…makin kita amik tau hal die..makin sakit hati…n bertambah2 dosa mengutuk die…so better stop je dr publish kisah die…biar kan abby terjun dengan labunya…

    0

    0
  29. org cakner says:

    lebih baik muhasabah diri buat Abby or sesiapa sj… kalo benda yg kiter ckp x betul akn menimbulkan fitnah… dan jgn lah terlalu taksub dgn politik… sesungguhnya ALLAH Maha mengetahui…

    0

    0
  30. cik makcik says:

    isk..isk..isk…macam-macamlah..dunia oh dunia…

    0

    0
  31. Mr.Nara, we are tired n bored reding about them …u must stop writting about two respected ladies are ;. Puan RitaRudani n Puan Arba’iyah Abadi with immidiate effect. Thank you. From Peminat setia Beautiful Nara.,..Hidup Beautiful Nara

    0

    0
    • sally says:

      haha….baru nak tulis the same thing. Dua2 pompuan ni mmg boleh compete…Rita Rudaini and Abby Abadi. Every week ada cerita tapi semua cerita, depa yg keluarkan sendiri sebab org lain dah tak nak bergosip psl depa….

      0

      0
  32. ehh says:

    aku ni bknnya peminat abby.tgk cara dia brdakwah mmg rse agak keterlaluan.kdng2 rse over sgt, tp buat dek je, buat ape nk semak2 kpala.klu dia tgur bab2 agama aku rse ape slhnya, org nk brdakwah biar pi lah dia, dia nk cri pahala utk diri sndri.yg org lain nk meroyan sgt nape?ada yg dia dkwah tu trkena btg hidung sndri ke?klu xkne buat mcm msuk telinga kanan,kuar telinga kiri.klu dia tls hadis salah, betulkan.smua org kan rse diri tu lg baik dan lg btl.klu penulis artikel ni btl2 nk tegur slh dia yg ada skandal ke ape, tgur je lah terus.xperlu nk ugut suh hentikan sesi dakwah dia.dakwah different, skandal different.xpun penulis artikel ni org yg fahaman politik brbeza dgn abby, sbb tu melatah semacam je.

    0

    0
    • bukan peminat abby says:

      mmg xsalah nak berdakwah..tp 90% twitter pasal kutuk bn/umno/mahathir/najib..yg dakwah tu siket…so dakwah yg nak disampaikan tu xnampak sbb dah yg politik je yg lebih menyerlah..

      0

      0
  33. Anonymous says:

    x payah la kluarkan cite pasal si abby ni lg…bosan…

    0

    0
  34. saya la ni says:

    up to you lah abg nara..
    sy pun x ambik tau mne pun sal abby abadi ni..

    0

    0
  35. Anonymous says:

    abby abadi sama ja dengan zed zaidi..sorang artis pas sorang artis umno.. tak caya cer folo twiter dorang. statmen abby pasal politik smua kecoh (sbb sokong pas). statmen zed zaidi pasal politik siap gadoh lg takda pun nak kecoh. nampak sangat media ni tak adil!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hang yang tak adil….pergi check balik artikel zed zaidi….dia cerita pasal maid sulu, pasal atoan aziz, pasal julia perez masuk tadak permit kerja….mana ada sangat nak mengutuk orang…jahat2 zed zaidi dialah yang menyambung kembaki hubjngan silaturahim nelofak dan anzakna….abby abadi memecahkan umat ada lagi….siap fitnah balu polis guna nama mak dia , apa kes.

      0

      0
    • Anonymous says:

      x tau ke kebanyakan media ni BN pegang..so, suma citer psl keburukan pihak PR la yg ada..tu sebab muak..

      0

      0
  36. farra says:

    arghh korg ni..nara tulis salah..xtulis salah..ok lettew dia tnye..dr dia tulis sebarang nt korg lg meroyan..
    kalau ikut sy la nara..xyahla nk citer psl arbakyah ni…menjengkelkn jer…!

    0

    0
  37. Amir says:

    Tahu tak abby abadi ni meroyan ditinggalkan kekasih terus jadi macam ni. Semak sial. Tetiap dia ni kutuk org. Argh

    0

    0
    • Sweet minah jambu merah biru says:

      memang patut pon si jul tknk ngan dia …dengan prangai abby yg macm tu mana2 jantan pon tk boleh melekat . tengok sendiri lah prangai dia sekarang macm ki wakkkkkkkkk macemmmmm dia sorang je yg betol macem dia sorang ajeeeee laaaaaaaaaa yg baikkkk al maklom lah kannnnnnnnnn ;)).

      0

      0
  38. Kak Long says:

    Kak Long pernah bersimpati dengan Abby sebelum ini. Ya lah, diceraikan suami kerana orang ketiga. Sebagai seorang wanita memang kesian sangat dengan nasib yang menimpa dia. Kemudian dapat berita dia berhijrah – Kak Long mengucap syukor Alhamdulillah. Lepas tu, Kak Long tengok dia start merapu gaya orang meroyan – Astaghfirullah. Rasa-rasanya tak payah lagi cerita pasal apa yang di `tweet’ atau status yang di update. Memang boleh tambah dosa kita membacanya, sebab kebanyakan komen atau tweet Abby semuanya menimbulkan controversi yang boleh buat orang muak, jauh sekali untuk buat orang muslimin/muslimat macam Kak Long ni bertaubat-nasuha. Na’uzubillah…..sudah-sudah lah tu Abby. Tapi apa agaknya komen Dr Harlina Halizah Siraj untuk personality macam Abby Abadi ni ya?

    0

    0
  39. jay says:

    “Rasa macam taknak tulis dah pasal si Abby ini.”- tapi msh jua tulis / kongsikn cerita pasal abby apa daaa.nara u takde pendirian langsung lah! Pasal nelopak takde pulak kn kata mcm ni nmpk sgt bais lh u nara oiiiii.

    0

    0
  40. Anonymous says:

    banyak gossip banyak la dosa nye gamaknya. kaya dgn duit blogging tp adakah ianya hasil yang halal?

    0

    0
    • likeicare! says:

      abih yg ko ni dok menyibuk kat blog gossip ni pehalnye dikkk… wat nambah dosa ko je nie… ala2 meludah ke langit la… segan je kalo mak ko tau… dosa ni dik! lain la aku ni… mak aku yg pesan suruh tgk2 blog gossip… dia kata yg baik jdkan tauladan… yg x baik jdkan sempadan… hehe! (feel like boxing the ears of these stupid morons who clicked on the ‘dislike’ button one time too many in support of Abby… even minie mouse is a better role model than this clueless creature! to Abby supporters, pour your conscience into the drain! shallow!)

      0

      0
    • saya lalala... says:

      kalau nara tak update cerita ade jek yg suruh follow up… ckp nara lmbt la apelaa… kalau nara update cerita yg dia suke kate pilih kasih la tak adil la… ini blog dia.. ape pun cerita yg dia update pun kite bace kite komen jugak.. mane2 cerita yg tak baek kite jadikan sempadan.. kite komen/bg idea yg baik/cara penyelesaian yg berhemah… mane2 yg baek kite jdkan tauladan…

      0

      0
  41. ain says:

    tak baik tau abg nara, klau psal lopa apa2 pn abg nara nk tulis. abby ni pn retis gak, nk gak tau citer dia..mana yg baik jadikan tauladan..yg tak baik tu kita tak yah la ikut. itu baru adil namanya. ntah2 abg nara yg sentap kan, itu psal la mcm tak nak amik tahu plak psal abby ni..

    0

    0
  42. wawa says:

    kalau mcm tu stop juga cerita pasal neelofa dpt spm 10A….muakkkkkkkkk!!!

    0

    0
  43. macam macam says:

    bukan citer pasal minah ni sorg jer ko xyah tulis… ko patut lagi x payah tulis pasal rumahtangga artis, pasal keburukan artis, buka aib artis… tu semua ko xpayah tulis patutnya. yg ko patut tulis perkembangan kerjaya seni diorg… kejayaan diorg. cukup2 la ajak org mengumpat mengata.
    bangga kan belajar kat korea tp aku percaya cikgu n parents ko pon penah ajar pasal agama … dosa2 mengumpat tu semua.

    p/s – jgn jadikan amalan mengumpat di blog hiburan – blog hiburan patutnye tempat citer pasal hiburan jer.

    0

    0
  44. sinister says:

    ABANG NARA : yup… pls stop tulis pasal minah ni… please..

    ABBY : suka hati ko lah nak ckp pasal apa. sbb ko mesti tau kat SANA nanti bukan mulut ko yg tolong jawab.. kalau ko betul, betul la… kalau ko salah, salah la… up to u..n aku tau, ko x takut kot nanti sbb, semua yg pangkah PAS, mmg di janjikan SYURGA kan? no wonder… tu yg ko belagak tu kan… ahli syurga katenyer…

    0

    0
  45. yan says:

    tolong la hentikan cerita pasai minah sorang ni… meluat.. tak habis2 dengan politik dia. taksub sangat.. boleh abang nara.?

    0

    0
  46. Anonymous says:

    sape suruh abang nara keluarkan cite abby?kite org xsuruh pon!xyah kluarkan cite die ni pun xpe.x rugi industri.

    0

    0
  47. Halmah says:

    percaya tak lepas je pilihanraya, Abby ni dah tak laku lagi..dah xde tawaran ceramah ke ape lg dah..

    0

    0
  48. Nora says:

    Setuju…….macam dia tu(Abby), bagus sangat. Boring

    0

    0
    • Sweet minah jambu merah biru says:

      dulu bagos bagos berlakon tknkkkkkkkkkk ! nk berpolitikkkkkkk hentam sana hentam sini..sendiri buat susah at last tk laku nk berlakon padan muka ! muka kalau jambu tkpe jugak ! semenjak norman hensem ceraikn dia tros dia jadi macm ni cetek pemikiran ;)). lebih baik jangan ambek dia berlakon lagiiiiiiii bagos !! ape2 pon undi lah BN untok masa depan anda yg cemerlang idop pak najib ! idop BN ! idop Umno ! lov uuuuuuuuuuuuuu……..

      0

      0
  49. Leen Ahmad says:

    Pelik gak.. kenapa Nara nak stop? pasal Raja Azmi xnak stop ke? Asalkan u x buat fitnah then why nak stop? u cuma sampaikan ape yg tertulis either at other blog atau paper kan…. Let the reader fikir sendiri yg mane baik dan buruk… okeh?

    0

    0
  50. azlinda says:

    Assalamualaikum…

    Saya sokong hentikan sahaja cerita-cerita mengenai Abby ni… lagi dicerita lagi dia berlagak perasan dia tu fofuler…. kalau dah tak dilayan baru tahu orang benci…

    0

    0
  51. fizzo says:

    Saya tak tahu kesahihan cerita Abby tapi si pengirim ni suka suka pulak ‘mengkafirkan’ Abby… cerita awakpun belum tentu sahih takut jadi fitnah. Marah pada Abby jangan keterlaluan, beringatlah Allah maha mengetahui.

    0

    0
    • asbc says:

      Keadilan takde dalam hati awak..sesungguhnya saya memang tak suke abby…tapi say pun tak suka keja2 fitnah.apakah fitnah orang lain terhadap abby nampak slah dimata awak..sedangkan fitnah abby terhadao chedet, orang sabah, balu polis sangatn sahih dan betul?.tolohglah berlaku adil…semak hati awak..parti politik atau islam sejati.. ..awak tahu jawaban sendiri.

      0

      0
  52. Ali imran says:

    please stop tulis ttg abby abadi dan isu cerai aidil and rita. plis plis plis

    0

    0
  53. pembaca dr singapura says:

    sebaik2nya toksah kasi publisiti abby lagi. sikap abby yg sering kluarkan kenyataan yg bleh dianggap sensitif amat dikesali. beliau seharusnya focus dgn perjalanan hidupnya yg baru, iaitu mencari keredhaan Allah (spt nama twitter dia), bukan mensensasikan topik2 yg bleh buat org bertelagah. byk kenyataan2 dia yg berbaur politik/agama, dan bagi saya, dia tak layak buat itu semua. kalu dia nak bincang dgn teman2 dia, go ahead, tapi bukan di laman sosial yg mana semuanya bleh dijadikan bukti. dan ramai yg boleh baca & buat andaian. akhirnya, andaian itu akan menjadi satu dosa bila ianya dijadikan isu perdebatan.

    0

    0
  54. kek says:

    yang menghentam abby tu macam lah diri sangat bagus…kali ini kita harus TUKAR BANYAK sangat dah kena tipu…rasuah orang BN kenapa terus senyap kan jer……Malaysia ni dalam ekadaan yang sangat teruk pun..kat negara luar Malaysia ni tak dihormati pun..hanya mereka yang buat cerita pandai2 konon malaysia negara bagus! hampeh lah!selagi tak tukar selagi tu lah korang terus hidup cam ni..

    0

    0
    • anon anon says:

      “Macam ni” tu macam mana kek?

      Aku rasa okay je hidup aku. Makan pakai cukup. Sekolah pun pergi.

      0

      0
    • idir says:

      ladies and gents, kek = abby abadi

      0

      0
    • aku bn says:

      xkesah la kek oii…
      aku pun rasa hidup aku since lahir kat malaysia nih ok jer…
      org luar mana yg x suka malaysia?
      indon? philippines? tu semua sbb jeles okeyyy…

      for me, bila nak pangkah nanti aku akan pangkah yg berhak… x kesah la x dapat ticket free ke syurga tu… sbb amal n iman aku Allah saja yg hukum.. bukan parti yg aku pangkah.

      0

      0
  55. Sofia says:

    Assalammualaikum..
    Setuju sesangat… Menyampah nak bace pasal die.. mcam tak pernah buat dosa.. cakap macam die tu perfect sangat.. die pon sengah jagung baru dalam hal neh..

    0

    0
  56. apakah says:

    tak payah tulis2 ape2 yang berbaur fitnah atau yang akan mendatangkan fitnah..nanti yang publish dapat dosa…

    0

    0
  57. wonder says:

    xyah la..wat derk je, die pn nk wat derk jg org komen2 fsl die..
    doakan kebaikan aje kt die.

    0

    0
  58. Lee says:

    Abby sendiri kata dia tak suka dunia hiburan dan dah berhijrah, so secara automatik dia bukan lagi artis. Dengan itu, cerita pasal dia dah tak layak masuk blog hiburan. Biar masuk blog politik yg dah berlambak2 tu. Sekian terima kasih

    0

    0
  59. mar says:

    aritu masa pergi car wash.. ada satu mamat ni rambut pendek, gemuk pendek… naik BMW 5 series terbaru.. tunjuk hp dia kat boss carwash yg juga kawan baik saya.. mengaku yg ABBY adalah isteri die.. pastu kawan saya tunjuk HP mamat tu kat saya.. die tanya kenal x.. gambar perempuan tu.. (kawan saya ni expatriate).. saya kata kenal la.. ni ABBY.. artist malaysia… erm.. kawan saya kata.. mamat BMW tu kata ABBY ni isteri die.. gambar tu mmg nmpak mesra la.. dan abby masih berhijab… kalau nak jumpe ABBY nanti die bole bawakkan.. tp bile mamat tu nmpk saya pegang hp die.. terus dtg nak amik hp.. konon nak tepon org… mana kebenaran mamat ni wuallahulam.. tp gambar dlm hp mamat tu mmg gambar abby dgn mamat tu berdua….

    0

    0
    • abc says:

      Dia takut hang curik haphone dia…a9a kes nak pegang2 tepon orang…apa2 kebenaran yang kau cakap ji..walaualam.

      0

      0
  60. amai masdan says:

    En. Nara, people do changed and selalunya org yg lantang menegur, org tuuulah yg byk diuji. saya ada ikut ceramah dia. dia punya kesedaran tinggi untuk menyedarkan kawan2 artis dia. y? salahkah?

    0

    0
    • yaya says:

      xsalah..tp agak2 la mulut tu..xpayahla nak mengaibkan org semua..keluarkan fatwa sendiri..pastu ayat2 yg dia keluarkan kat twitter sgt menyakitkan hati..Rasulullah pun mengajak dan menyedarkan umatnya dengan cara berhemah..org xkan kisah kalau begitu..lagi hati sejuk nak balik ke pangkal jalan..jadikanlah wardina dan irma sebagai contoh..kita tgk dorg pun, hati sejuk je..siapa c abby abadi ni nak pilih dan join masa pilihanraya, itu hak dia..kita cari redha Allah ni, bermula dgn diri sendiri..kita lukakan hati org, naknya org tu xmaafkan kita, menjawab la kita kat padang masyar esok..simple..budi pekerti tu, budaya kita..

      0

      0
      • saya lalala... says:

        btol tu… kerana mulut badan binasa… dr kata2 laa yg bole menyebabkn fitnah berleluasa… kalau perbuatan yg salah bole dibetulkan.. kalau kata2 yg salah kene mintak maaf pada sesiapa yg disakiti…

        0

        0
  61. jij says:

    NARA membuka ruang kepada orang untuk mengumpat,mengata,memfitnah,memburukan orang lain,mencaci,membenci…aduhai taubat lah NARA oi..buat blog blog juga..belajar samp[ai ke korea tapi tahap pemikiran..bawah tempurung.rezeki bagi anak bini makan..tak pikir ker.jangan main lepas tangan jer sedangkan anda sendiri membuka,memberi peluang kepada benda2 ni semua.NARA yang buat medan khas utk benda ni semua tak pula korang nak nasihatkan???

    0

    0
    • macam macam says:

      same jer ayat kita… harap2 si nara yang berlajar jauh2 ni paham la maksud kita kan.

      0

      0
  62. Fish Fairuz says:

    Banyak yg Abby cakap tu betul la bang Nara. dia selalu tegur artis2 yg prangai melampau &sengal dgn bpakaian mcm tlanjang.. salah ke tu? dh mmg prangai artis2 yg munafik tu mcm kafir…yg dia nk politik ke apa ke ikut suka ati dia la…ala bang nara ni, kalau sal neelopak yg bpakaian half naked suka plak ltak lam blog mu ni… ptutnye hentikan la ksah2 c neelopak tu…huh!

    0

    0
  63. c'iTa Kalut says:

    alah bro……bagus xpaya lha amaek pusing cerita “USTAZAH MAGGI SEGERA” ni buang masa jak……
    septtnya lau sudah berubah berimejkan tudung ni..mulutpun kena lha jaga jangan celupar sgt..ing kan bila pulang dr UMRAH ni dpt lha NURHIDAYAH yg baik..ini x..melarat sana sini…masa blik umrah nak hentam pengarah2 dan penerbit drama…skrg ni lancang plak mulut tu main2 politik..apa kes…

    0

    0
  64. tweety28 says:

    NEXT STORY PLEASE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  65. Anonymous says:

    yep…xyahla buka cerita dah pasal die Abg nara.
    semua hujah die skrg refer to politik. Blog abg nara ni bukan blog politik, nanti jadi tempat org2 politik berhujah pulops. :)

    0

    0
  66. joyah terbang tinggi says:

    lantakkkkk kau la abby.

    0

    0
  67. My Name is No Name says:

    Hhmmmm…
    Rasanya orang yg dah lama berpolitik pun x macam Abby ni yg baru nak berkecimpung dalam dunia politik. Sebagai ahli politik yg menyokong parti ‘hijau’ perlulah lebih peka dan menjaga tutur kata ketika berbahas. Yang saya perasan Abby ni cepat sgt melatah. Kalau xbuat cakap jelah xbuat kann senang. Xperlu nak libatkan parti politik yg lain.

    Dah lah Abang Nara xperlu nak bercerita lagi pasal Abby.. buang masa je.. Biar blog politik je yg keluarkan cerita dia… entah netah satu patah haram pun xbercakap pasal die kat blog politik tu.. hahahahahahaha

    0

    0
  68. wan aida says:

    semua yg komen disini, memaki & mencerca tanpa usul periksa….. kalau betul, moga Abby bertaubat, kalau salah, semoga yang menulis tu bertaubat…. sedih tengok BUDAYA MEMAKI MENCERCA di internet yang semakinmenjadi2….Bayangkan kalau anak2 kita yang baca, di maki cerca semua perkara di internet hanya kerana percaya kepada cerita yang dibaca….. moga berubahlah dengan mendoakan yang baik2….& bersangka yang baik2…… free2 jer dapat dosa kalau memaki…. wallahhua’lam

    0

    0
  69. Anonymous says:

    sudah2 lah buat fitnah…mana tau,org yg dimaksudkn tu suami dia yg sah….almaklumlah dia bkn retis lg,so tkdelah nk publish……..rezeki tuhan yg bg,sama ada halal @ tak…hanya dia ngan tuhan yg tau……hrp2 apa jwpn abby nanti media akn dedahkan…

    0

    0
    • saya lalala... says:

      yup!! dia bukan artis lagi… tp dia di kenali.. menghebahkan pernikahan itu wajib.. kalau dia sudah bernikah kenapa tidak dihebahkn dr org lain membuat fitnah dirinya…

      0

      0
  70. Anonymous says:

    nape bulu keningnya masih sebaris lagi ek???? budaya islam ke???

    0

    0
    • saya says:

      kalau org tu ade tatu, pastu die taubat, n tatu tu pon kalau boleh memudaratkan diri if buang boleh dimaafkan x buang. apetah bulu kening yg sah2 xkan tumbuh balik kalau da di cukur dulu.. bercakap tolong guna iman dan akal . bukan ikut nafsu, apetah lagi nk gne perkataan ‘islam’ dalam ayat kita.

      0

      0
  71. cik mun says:

    aduhhh… Renti kan saja abg nara.. hamba Allah ni tak faham konsep rezeki Allah.. utk peringatan cik puan abby, org2 yg byk buat maksiat dan dosa tapi kalau rezeki murah mcm rezeki cik puan abby, maka org2 tersebut adalah tergolong dalam golongan “ISTIDRAJ”.. dah belajar ke belum bab ni????

    0

    0
  72. cik zie says:

    nape bulu kening dia masih sebaris lagi??? budaya islam ke???

    0

    0
  73. mallacra says:

    Abby bangang nye ko kan.ni namanya ustazah segera ni lama dh tak kena batang.melampau2

    0

    0
  74. Nana says:

    Ritu dah cerai pun sibuk ambik gmbr peluk2 dgn Norman..
    Islam ke tu?mane bljr ni? dr Parti Ajaran Sesat ke ? hehek..

    0

    0
  75. saya says:

    saya kesian kat awk abg nara.. awk sedar tak, awak bagi makan ank bini awk guna duit ape?? guna duit hasil dari bukak aib orang, jadi batu api supaya org lain bencikan orang lain

    0

    0
  76. nara sdr diri sikit says:

    bajet la ko nara kalau si nabil punya vid tu tak pulak ko nk api2 kan . ko nak ckp abby tu suka canang2 ko yang ko tu bkak blog hiburan ni . selalu aibkan artis2 dgn gossip . menyibuk hal artis . boleh plk . ntah2 duit kau dapt ni pun belum tentu halal kan / erm . mintaa maaf terkasar bahasa

    0

    0
  77. cukup says:

    cukup2 lar kisah abby

    0

    0
  78. Anonymous says:

    udah2 ler Abby…org pun dh mula muak !

    0

    0
  79. just a person says:

    Daripada si abby ni nak sound orang sane sound orang sini.. cube lah tunjuk terror kau TUNDUKKAN ROZITA CHE WAN YANG SEKSI AND TGH HANGAT TU.. hahaha…

    0

    0
  80. sweet minah jambu merah biru says:

    kenape nk sebut UMNO/BN? perlu ke nk sebut perkataan tu? tk mungkin perlu kn? abby abby ape nk jadi ngan kau ni…dh tk laku macm2 bende yg keluar…pas tu cakap orang fitnah dia pulakkkkkkk kalau ye pon ngaku aje lah sape yg nk marah ..malu? nk malu ngan sapeeeee? dh sendiri yg buat ha sendiri lah tanggong semua tuuuuu…tu laaaaaa jangan nk jadi eksen baik sangat poltik sana plitik sini buang masa aje…last last ha dapat skandal 50ribu ! pas tu dia tk tau sape orang yg tulis tu dia leh tudoh UMNO/BN pulak …pasal dia ni dh tkde modal lagi nki cakap bab tu la dia tudoh sana tudoh sini ..cakap pasal artis sana cakap pasal artis sini macm orang cetek pemikiran…..idop biasa2 aje sudah lah cari rezeki untok diri sendiri …ape ! dlm donia yg fana ni duit dh tk di perlukan lagi ke?? memang la wang ringgit harta kereta rumah besar laki hensem bini jambu tk boleh bawak mati ! tapi sekarang ni tknk makan ke? sewa rumah free ke tk payah bayar? kalau semua free minah jambu pon nakkkkkkkkkkkkkkk kannnnn……sudah lahhhhhh abbyyyyyyyyy kawin sudahhhhhhhhhhh…selagi tk kawin n tk dapat sondol gini la prangai dia sampai bila2 huh !!

    0

    0
  81. omg says:

    nara uses yahudi’s strategy. Memperdagangkan hiburan sia sia dan menghanyutkan ummah (muslim sebab majoriti pembaca kat sini muslim kan?) dlm umpatan gosip dan pertelingkahan demi keuntungan material. dan strategi ini terbukti berhasil.

    0

    0
  82. Anonymous says:

    Nara plak sentap lelebih….ko apehal nara? :p

    0

    0
  83. Kakak Kakak says:

    Tweet yg no.3 tu mcm gampang je mulut ko kan Abby? nk mrh pn jgn main politik buleh? Ptt lah Zed Zaidi panggil ko “Ustazah Jadian”. Lg elok ko ni bertukar jd “Serigala Jadian” lah! Ckp pakai otak lah bodoooooo…..

    0

    0
  84. peminat abby says:

    abby dah berundur dari dunia seni…..bila Nara siarkan luahan abby di Twitter , saya sebagai pembaca faham maksud tersirat Nara-. saja nak kasi orang bertambah hot kat abby. kalau hal yg buruk2 tentang Abby semua nak disiarkan, ya? tak apalah….pembaca pun bukan semuanya bodoh. ini bukan blog politik..tak perlu cerita hal Abby!!

    0

    0
  85. aimee says:

    pasni xyah la story hal abby abadi ni lg…die bkn artis lg dh..die ahli politik skrg…duk ngutuk org sane sini..pg ceramah sane sini…

    0

    0
  86. ema says:

    biakan ajo la dio..udah2 lerr ambik pusing sal die..bia die celoteh sorang.. haters pon 1, asyik nk cari saloh dio ajo..xde kijo..xtau sape betul sapa salah.. jangan tambah dosa fitnah plak..

    0

    0
  87. baru ko rasa says:

    abby…abby…tau plak menyinga ajak bergasak biler kna gosip panazz gini. Dulu sedap mengata org merata2 x hengat. Serius..aku rasa abby bukan berubah jadi baik tapi MAKIN LARA! Klu tudung tu boleh dikata hijrah..ia x lebih dr hijrah fizikal abby semata2 sedang mulutnya mengadu domba. Lupakah abby kata2 juga adalah aurat? Perlu ada adap dan hemah. Bila ko dh start kutuk n carik salah org then semua org akan mula carik salah ko..jgn slhkan orglain tpi mulut puaka mu itu

    0

    0
    • Anonymous says:

      antara tanda kiamat adalah: jumlah ulama(ahli agama) yang sesungguhnya semakin sedikit sebaliknya banyak orang bodoh yang mengaku ulama dan menyesatkan umat. munculnya kekejian.. tidak akan datangnya kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji,memutuskan hubungan silatulrahim dan sikap yang buruk dalam tetangga. (perkara ini sedang terjadi).so tak kiranya datang dari mana fahaman politik anda kita adalah bersaudara satu agama.

      0

      0
  88. marie says:

    Abby patut di hentikan sebab dia da tukar profession. Biar BeautifulNara buat cerita artis & perkembangan aktiviti artis. Manakala Abby teruskan jadi tukang kempen fahaman politik Abby.

    0

    0
  89. tetibe says:

    nara…. y u r so paranoid… knp artis xbleh nk jd politician kah??? whats wrong with that?? even student pon bleh bckap mcm menteri..inikan plak artis.. what demokrasi means to you??

    0

    0
  90. Limau says:

    abby- knows how to talk the talk, but not walk the walk.

    0

    0
  91. Anonymous says:

    Rajin nyer abby abadi dan pengikut ajaran sesat komen kt blog nara nih…hahaha.Kalau tak suka gosip knape jenguk jugak blog nara ni kn…

    0

    0
    • saya says:

      wah, siap bg gelaran’ ajaran sesat lg’.. haha.. lawak die ni.. org dtg blog ni sbb nk tau ape cite artis malaysia. bkn nk baca ayat2 bias abg nara. ade je blog hiburan lain yg hanya siarkan update artis kite without bias. what i mean here is dat, dont write this kind of entry with his bias judgement sbb die seolah2 nk melaga-lagakan org islam ni.. rotikaya ngn ohbulan xde pon bt ayat mcm ni.. dorg stil bt entry yg same(abput abby), but not with this kind of ayat yg saje nk tanamkan kebencian dlm hati org lain.

      0

      0
  92. Orang sabah says:

    Suruh la janda haus ni kawin cepat…nafsu dah naik kat kepala…xlama lagi jadi gila…kapal tanpa nakhoda nahas jawabnyer hahaha

    0

    0
  93. yat amira says:

    den kosian dengan si abby ni …. tak yah la nara dok ceghita pasal si abby ni den da bosan dongar… mcm nilah kalau artis yg jahil totibo yo nak jd ustazah…nak sokong politik mano suko ati dio la …apo apo pun biarlah antaro dio dengan ALLAH SWT….

    0

    0
  94. abby says:

    jom kita naik jetttt :)

    0

    0
  95. kahkahkah says:

    klu sume xleh hebah sian blog abg nara xde sape nk masok.lolllll..

    0

    0
  96. Sengkwang says:

    jom jadi ustazah…dapat 50 ribu…boleh melancong free.. kwang kwang kwang

    0

    0
  97. Linzy Longkang says:

    sian aku kat abby nih, jom kita sama2 tolong dia!, org berhijrah dia pun dapat petunjuk semua tapi hijrah wrong turn pulak jadi mangsa politik, mari sama2 kita menolong abby dari tersasar lebih jauh

    0

    0
  98. hamba Allah says:

    Patut berhenti cerita pasal sesiapa pun

    0

    0
  99. emma mengelembong says:

    sengal la abby ni, baik pi tolong jaga baby si memey lagi berfaedah!

    0

    0
  100. Pak Sako says:

    hentam orang kerja Abby sekarang…dapat 50 ribu…duit haram…..sesuai sangat kau kasi anak2 kau makan. apa punya emak daaaaaa !!!!!

    0

    0
  101. Fakta says:

    Dia ni sebenarnya geram pada Norman tapi lepaskan geram amarah dia pada Kerajaan. Maklumlah laki tendang kerana dapat buah muda. Buah tua macam dia ni..kasi free pun orang tak nak. spring tak lunyai….lobos !

    0

    0
  102. Anonymous says:

    Abby…ko nie da jadi apa?? apa kene UMNO/BN dgn tuduhan tuh….taksubb ngan PAS…tgok la apa jadi…no body perfect ..pas,bn ke umno

    0

    0
  103. villaredblue says:

    abaikan dia nie..Publisiti murahan… Sengaja aje.. Kalau makin d layan makin menjadi.. Biar dia bising sorang2 aje.. Xde org nak layan baru dia tahu.. Orang lain pun berdakwah, tp nie bkn dakwah, nie politikkan agama..guna agama..klu ye nak menegakkan agama jadi pendakwah bebas, apa guna masuk politik?? Islam bukan politik.. cuba jadi macam Diana Amir, Sham Kamikaze, tue baru namanya berdakwah.. Apesal? nak berhijrah kena masuk politik ke?? She sucks!! sorry to say this…

    0

    0
  104. Cik Puan Sehangat Asmara says:

    pegiiii tgk Twitter, Rita ngamuk kat peminat tegurrr dia jgn cite psl rumah tangga lg, peminat tu kata dia syggg Rita, tp pls jgn bukak aib umh tangga lg, Rita siap publish bang nara pny artikel kt BN, ngamukkk btl Rita. I rasa nk tweet tegurrr tp pikir2 balik, dia ni tak blh di tegur, laki suh kembali taat pun xnk, kutuk2 laki, laki nk cerai meroyan lak.. Dasar ego! Sabar jelaaa

    0

    0
  105. katak lompat says:

    xpyh tulis lagi pasal abby.. sini pasal hiburan..bukan politik.. muakk..

    0

    0
  106. Nara bodoh says:

    Poyo je kau nara..kalo nk pilih artis baik xpayah..muke dah la mcm xsiap..lg byk dosa bkak web cmni..smoga di beri taufik dan hidayah

    0

    0
  107. NALIYA says:

    pe lagi perempuan ni nak sebenarnya….?? nak jadi ahli politik or mufti….??
    lagi satu yg si ‘Nara bodoh’ nie dh kenapa…?? dah tau berdosa xyah buka..lagi bgus xyah susah2 nak komen. tulis x supe bikin.’ ‘katak lompat’..mmg ler sini bukan tmpat untuk berpolitik tpi yg kuarkan statement tue bukan artis ker…len arr…klu nara cite pasal Anwar Ibrahim. aku pn pelik. adoooiiii….

    0

    0
  108. ala.. jgn la dok kutuk org lain sgt. at least dia penah berdakwah. korang ada? cakap kencang je lebih. lantak kat abby la nak pong pang pong pang pon. yg penting ada ke dia ajak ke arah maksiat? ade ke ? ade? korang ni kecoh. baik muhasabah diri sendiri dulu. makcik mintak maap atas salah silap yo

    0

    0
  109. MEMEY says:

    SIAL LA JANDA NI… apa kene UMNO/BN dgn tuduhan ko ni….klu de bukti ko wtla report bodoh ko kne fitnah..dr ko menyalak kt twitter…dasar JANDA MURAHAN…NK MENCAPAP JE kt twitter..NARA stop kisah janda ni, benci dooowwwwhhhhhhhhhh

    0

    0
    • Norman Hakim says:

      sudah lah sayang biar kan ape yang dia nak buat abang dengan memey kan dah bahagia anak kite pun dah cerdik dah makin membesar jangan hirau kan kesah dia . Norman Hakim

      0

      0
  110. bai-yes says:

    sangat jelas anda bias!

    0

    0
  111. gentar hari kemudian says:

    yang fitnah sangat berani. tak tau ke tak mau ingat pasal hari pengadilan. yang benar tahu yang tempat bergantung hanya pada Yang Maha Adil, Maha Mengetahui, Yang Maha Berkuasa.

    0

    0
  112. jaga says:

    jaga percakapan, penulisan, pendengaran, pembacaan, pemikiran, semua masuk catatan, dikira, dipersoalkan. jangan lupa.

    0

    0
  113. bila baca komen2 kat sini maka ketahu lah bahawa yang meroyan, yang merapu, yang merepek,yang ustazah segera dan ustaz segera sebenarnya adalah mereka2 yang mengutuk dan panas dengan kenyataan abby.sedangkan abby terus cool dan seperti biasa sahaja.

    0

    0
  114. damai says:

    Nara, u btr stop topic about politics or yg ada kaitan dgn politics. please sgt kerana ini untuk kebaikaan semua. sy tak sgp lagi org disini kutuk2 sesama sendiri.

    0

    0
  115. habby habadi says:

    kelakar lah tengok minah meroyan ni, padahal dalam artikel bipop tu takde kena mengena langsung dengan politik, tetiba maki hamun kat twitter tujukan pada parti politik..boleh blah lah..kalau kau tu di jalan yang betul dalam politik parti kau tu, kau tak meroyan macam ni lah pompuan, kau akn sentiasa mengucapkan kalimah yang baik2, kalau setakat meroyan dalam parti politik sendiri, kau tu sama je macam parti politik yang kau dok tuju2 tu..bila lah kau ni nk jadi muslimah yg betul2..kau tgk la wardina, dia berhijab tuturkn kalimah yg baik2 ajak org ke arah kebaikan, bukan mengajak orang benci membenci sesama islam, fikirkan lah , dengan kata2 kau ni, banyak lagi org boleh terpesong, malu lah perempuan macam ni, perempuan patut nya lebih bersopan, tambah2 lagi kau tu baru bertudung..respek sikit, org yg pakai tudung dari kecil pun tak macam kau lah , masalahnye skrg kau tu tak sedar diri, itu je, kalau kau sedar diri, kau patutnya tahu kedudukan kau tu. dlm kes skrg, kita cuba utk satupadukan semua org, tp kau buat apa? laga2kan org lagi ade, berubahlah, bertaubatlah. malu lah sikap kau mcm ni x mencerminkan diri kau yg pakai tudung tu..

    0

    0
  116. mokcik says:

    mana ada manusia yg sempurna dlm dunia ni, siapa kita utk menghakimi org lain dgn “bahasa yg indah” tp yg pasti adalah setiap umpatan, kejian, fitnah..caci, maki, hamun, carut dan mebuka aib org..kita semua tahu dosa @ pahala. renung2kn lah…

    abg nara mokcik syorkn abg nara tanya ustaz2 yg arif, pasal rezeki yg abg nara bg ank isteri mkn ni halal ke tak? setiap umpatan cacian org dlm blog ni, abg nara dpt habuannya ke tak…mokcik kurang arif

    0

    0
  117. Anonymous says:

    benar tu,abg nara x perlu lagi mencrita kisah abby abadi tu..kdg abg nara post update kisah artis lebih2 lagi berbaur politik ni,sy naik malas baca..tetapi dgn atikal ini,sempat sy baca pasal abby abadi..biaralah dia terus dgn ape yang dia lakukan sekarang ni yg kita tidak tahu samada benar @ tidak..HANYA ALLAH sj yg tahu..
    jika diteruskn kisah2 begini yg x kan berhenti malah lebih kearah fitnah,mgata,dn sbgainya..’pe2 pun ‘abg nara ur best’

    0

    0
  118. saya lalala... says:

    wahai abby & saudara seislamku.. dr kite sbk pertikai/fitnah dll.. ingin saya kongsikan bersama… nilai & adab2 sesame manusia juga jln mencari redha Allah…yg saye dapat..

    >Untuk mempastikan diri kita menjadi hamba Allah yang baik atau dengan tepatnya menjadi ‘khalifahtullah’ di atas muka bumi ini, kesempurnaannya amat bergantung kepada sejauh mana seseorang itu mampu mengharmoniskan hubungannya dengan Yang Maha Pencipta Allah S.W.T. dan juga sejauh mana kemampuan seseorang itu menserasikan hubungannya dengan sesama manusia. Inilah yang menjadi titik tolak dalam kehidupan insan muslim mukmin yang beriman dengan Allah S.W.T. Inilah yang Tuhan firmankan dalam al-Qur’an:

    Maksudnya:

    ‘Ditimpa kehinaan mereka walau di mana mereka berada melainkan berjaya berpegang dengan agama Allah S.W.T. dengan menghubungkan diri dengan Allah S.W.T. dan juga berbuat baik sesama manusia..’
    (Surah Ali-Imran: 112)

    ‘Sesungguhnya orang yang mukmin itu bersaudara di antara satu dengan yang Lain.’
    (Surah al-Hujurat : 10)

    Tidak juga dicuaikan oleh Islam di mana disusun adab-adab dan perhubungan antara orang Islam dengan bukan Islam yang berteraskan kemanusiaan sebagai merealisasikan apa yang difirmankan oleh Allah S.W.T.dalam al-Qur’an;

    sehinggakan apabila Allah S.W.T. memerintahkan Nabi Allah Musa a. s. dan Nabi Allah Harun a.s. supaya pergi kepada Firaun dengan firman-Nya:

    Maksudnya:

    ‘Pergilah kamu berdua kepada Firaun kerana dia telah melewati batas kekufurannya. Maka kamu berdua bercakaplah padanya dengan kata-kata yang lemah-lembut mudah-mudahan dia akan ingat dan takut akan Allah S.W.T.’
    (Surah Taha: 43-44)

    Hingga begitu rupa sekali walaupun Firaun itu memang ternyata kufurnya, memang ternyata tergelincir daripada landasan yang sebenar, tetapi masih lagi dipentingkan adab bagi Nabi Musa a.s. dan Harun a.s.untuk menyeru Firaun supaya kembali ke jalan Allah.

    ‘Dan hendaklah kamu berkata kepada manusia itu dengan kata-kata yang baik (dengan kata-kata yang lembut dan tidak menyakitkan hati.’
    (Surah al-Baqarah : 83)

    sabda Nabi kita Muhammad s.a.w.:

    Maksudnya:

    ‘Tidak lurus seseorang hamba itu, melainkan lurus hatinya. Dan tidak lurus hatinya melainkan lurus lidahnya dapat memelihara daripada kata-kata yang keji dan tidak masuk syurga seseorang itu yang sentiasa tidak lepas daripada mengganggu gugat jiran tetangganya.’

    Janganlah kita termasuk dalam golongan apa yang Allah S.W.T. firmankan:

    Maksudnya:

    ‘… Usah memperdagangkan ayat-ayat Tuhan itu dengan begitu murah harganya…’
    (Surah al-Baqarah: 41)

    0

    0
  119. tahitlalatseposen says:

    bang nara. pls stoppppppppppp buat entry pasal minah ni. aku kemang mulut dohhh !

    0

    0
  120. muslimah says:

    yg peliknya nape BiPOP siarkn entri drp blog politik…tulisan di blog (xkisah blog apa pun) adalh pendapat peribiadi semata2…mcm petikan blog politik di atas. Tdk ada bukti…xda fakta…hanya tuduhan semata2. Ia lebih bermotifkan politik pihak lawan. Mungkin cubaan mematahkan semangat abby berjuang bersama PAS.

    Utk sume pgomen di sini….sila bhenti mgutuk & myebarkan citer yg belum tentu kesahihan. Nanti dpt dosa kering. Risau akhirat nnt abby tdk maafkan korg.

    tidak perlu menjadi ustazah dlm usaha myampaikan/berpesan ke arah kebaikan. berpesan2lah ke arah kebaikan wlupun sebaris ayat….bacalh surah al asr….adakah Allah mngatakan ustaz/ustazah je layak berpesan2 ke arah kebaikan.????

    0

    0
  121. Anonymous says:

    jangan suka memfitnah orang…berdosa…..

    0

    0
  122. meuky says:

    x yah tulis dah la pasal perempuan ni.. lg bg ruang pd dia..lg la dia sronok tulis ikut sedap mulut..bia je die post or tweet sorg2 die je..

    0

    0
  123. Narahodoh says:

    Alahh kau kan mmg memilih nara.. Kau kan suke lisa surihani, neelofa.. Yg kau xsuke kau hentam! Yg kau suke puji melambung! Bodoh punye nara

    0

    0
  124. Anonymous says:

    abg nara..cud u plz shut up..
    abg nara pon dok sibok kumpul dosa org mll cara ni utk bg nafkah anak bini..
    xyah la nk tweet tanya pndapat org truskn atau x..
    tepuk dada tanya minda ler bai…

    0

    0
  125. telekong putih says:

    abg nara just ignore her… lagi abng nara tulis pasal dia lagi dia meroyan… kita semua jgn layan dia… lagi dia kuat meroyan… tak yah angkat pot lansung pasal dia..amacam… ramai lagi artis yg baik budiman bersih hati perutnya yg abang nara nak “story”kan… lama2 masuk tg rambutan plak ostazah mee celup tu… kesian…

    0

    0
  126. kundang says:

    abang nara! stop je lah tulis blog ni.. abang nara dah banyak merapu lah sekarang..
    xde motif lah abang nara..
    duk sebar citer2 yang xpasti betol ke tidak..

    0

    0
  127. jeng kreng says:

    xde sape2 ke yang nak hack “bn” ni.. nak gak dengar berita esok.. “bn” kne hack..
    Be End “bn”

    0

    0
  128. vampy says:

    salam…

    saya rasa baik hentikan cerita mengenai Abby Abadi ni…nak jadi ahli politik x kena gaya, baru pakai tudung dah tunjuk baik dan nak kata orang sana sini…muhasabah la diri sendiri dulu sebelum canang orang lain salah…inilah dipanggil orang alim akhir zaman..menjual agama untuk kepentingan diri sendiri…

    0

    0
  129. Kite yg membaca.. says:

    Abby Abadi.
    Relevan ke tak Relevan?
    Hmm..Dia lahir dari dunia entertainment yang berpaksikan keseronokan dan publisiti.
    then dia jump into political world. so as malaysian dia ada voice dia sendri. we should respect that. but the matter of relevan ke x relevan ke dia dlm menyuarakan pendapat dia tu yang agak masalah sekarang. bagi sya sbgai selebriti, suara dia itu easily heard by crowd. so, lagak abby yg pointing finger kepada sesebuah parti politik (bknpas) tu x bagus lah dan dia menggunakan agama sebagai penghadang. semua org berdosa dengan kesilapan. ada juga berdosa dengan kebaikan. jadi, kita jaga tutur kata kita perbuatan kita. insya allah malaysia akan aman juga eventually. lagi pun, apa yg penting sekarang ni ialah keamanan. Politik x bersih, tapi it is us yg define x bersih tu in our own way.. so, better kita judge diri kita sebelum being judge by others. betul x Puan Abby?
    Insya allah, kalau ada kesedaran..keimanan tu dtg sendiri.
    We define our self who we want and choose to be.
    hehehehe..tata!

    0

    0
  130. narabangang says:

    Nara ni memang dah merapu je skrg..sebar kn fitnah pastu bg anak bini mkn hasil duit fitnah tu..muke dala xseberapa .. Perangai pulak tak seberapa .. Takat tulis blog hiburan..sia sia hidup buat dosa kering..pastu dok sebar sebar gamba gmba sexy org

    0

    0
  131. Lili says:

    Ye abg nara, saya setuju. Jgn lah di siarkan apa2 lagi pasal dia ni.

    Terlalu mengarut dan asyik menyalahkan satu pihak je.

    Ini kah dinamakan mencari redha Allah? Astaghafirullah….

    0

    0
  132. mattenet says:

    nara kok ye nak tarik trafik tk dpt klik iklan pun, buat le artikel ori yg x mengundang musibah

    klu seo pakai artikel/tajuk/keyword terkini yg gosip hangat, pembaca komen2 gaduh & tulis benda jahat, nara yg tanggung dosa tau!

    org taip dpt dosa, yg baca dpt dosa, yg sediakan tempat/blog komen pun berdosa…

    marilah kita sama2 tobat utk dpt keampunan Tuhan…amin

    0

    0
  133. sedih kau nyah says:

    semua salah umno… ko berak pun salah umno… ko x mo makan pun salah umno… ko x basuh baju pun salah umno…laki ko lari pun slh umno…. semua la umno
    sedih kau nyah!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  134. sedih! says:

    semua la salah umno….. ko je la yg betol…
    ko xmo masak pun slh umno….
    xmandi pun umno slh..
    laki ko lari pun slh umno
    bf ko lari pun slh umno…
    semua la slh umno…..
    sedih kau nyah!!

    0

    0
  135. PAS TOTOK says:

    Semua salah UMNO….Abby jadi Ustazah Maggi pun salah UMNO……Abby tidur sebilik dengan Jantan pun salah UMNO…..semua salah UMNO….Nanti di Padang Masyhar bila di tanya Allah atas kesalahan diri…Jawablar…Salah UMNO…..yang Abby dok maki,fitnah,hina orang lain dalam ceramah-ceramah politik tu pun salah UMNO….Abby hina mak bapak sendiri kerana ibubapa abby sokong UMNO…..Abby dah kena brainwash……senangnya nak jadi ustazah..orang lain belajar bertahun-tahun pelbagai guru pun tak berani nak bagi fatwa atau pun nak maki,salahkan orang lain…tapi sebab taksub politik Abby jadi buta hati…Inilah yang dikatakan dlm kitab Al-quran..”.mereka menyangka mereka membuat kebaikan..tetapi sebenarnya mereka membuat kerosakan”…Taubat n insaflah abby…Islam tak suruh kita maki,caci hina org lain bila kita PERASAN kita dah alim.

    0

    0
  136. Abby Ababi says:

    Nama Oztajah Abby tak dak pun dalam senarai calon PRU 13 PAS.
    Tambah meroyanlah le oztajah kite lepeh ni.

    0

    0
  137. Hitung Diri says:

    Penat baca semua komen. dan pnat dislike semua kutukan..
    Abg Nara… jika kamu buka aib orang… kamu rasa Allah buka tak aib kamu suatu hari nanti? renung-renungkan…tidak kiralah siapa kita.. semoga dijauhkan dr siksa Allah

    0

    0
  138. Anonymous says:

    Kerja minah ni asik nak kutuk BN/UMNO. kalau betul ikut ajaran islam, kau hanya perjuangkan pas kau tu je, bukan mengutuk 24/7

    0

    0
  139. sedih says:

    sedihnya. mengutuk, mencaci & menghina macam makanan dan budaya pengomen kat sini. abang nara, tak rasa bersalah ke publish cerita macam ni, then jadi bahan mengumpat? bukan nak cakap apa laa. kalau ini fitnah, mana nak cari orang yang difitnah di padang masyar nanti? dan, yang mengata, cane korang nak minta maaf nanti? kita hamba allah, kalau ada yang tak sedap dimata, berdoa je la dia berjumpa jalan yang baik. kalau kita mengata, apa beza kita dengan sikap jahat yang kita dok mengata tu?

    0

    0
  140. sedih says:

    aih, kenapa tak keluar

    0

    0
  141. Anonymous says:

    siapa yg mengutuk dan terkutuk? Hanya diri sendiri saja yg tahu kebenaran…kita yg mendengarnye terpalit sama dosa2 kering yg ada…orang Malaysia ni pelik suke campur aduk sume hal..jadik kalau nk berpolitik tak perlulah lagi bergelar artis…kalau nk jadik ustazah dakwah lah cara yg betul…cara seorang ustazah…kalau apa yg kita buat jadik umpatan….menimbulkan fitnah…bakpe?… ustazah sekarang pon nk glamour jer…pelik2…

    0

    0
  142. Dislike CaciMaki says:

    sangat jelas encik Nara ni x suka ngan Abby.. perlu ke tanya pembaca blog ni “perlu ke tulis lagi psl Abby” tak pahammm.. kalau ada berita, just publish je..tapi kalau ada bau2 hasutan..umpatan..fitnah.. baik simpan jer.. syukur lah ada hamba Allah yg berubah ke arah kebaikan.. soal hati dan iman dia jgn la dipersoalkan..layak kah kita ni? baik jaga iman dan hati sendiri.. sori 2 say!

    0

    0
  143. Anonymous says:

    Malaysia kini

    0

    0