“Sistem Pembayaran Secara Kad Tanpa PIN Akan Dihentikan” – Persatuan Bank-Bank di Malaysia (ABM)

Trending

“Sistem Pembayaran Secara Kad Tanpa PIN Akan Dihentikan” – Persatuan Bank-Bank di Malaysia (ABM)

Sistem pembayaran kad tanpa PIN akan dihentikan operasinya di Malaysia tidak lama lagi, kata Persatuan Bank-Bank di Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM).

Advertisement

Sehubungan itu, kedua-dua persatuan tersebut mengingatkan semua peruncit dan pemegang kad suapya segera beralih ke sistem PIN serta menggunakan terminal yang dilengkapi dengan sistem tersebut bagi setiap transaksi pembayaran.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, persatuan itu menyatakan pihaknya dimaklumkan ramai peruncit sengaja tidak menggunakan sistem PIN bagi mengelak menyerahkan terminal pad PIN kepada pengguna bagi memasukkan nombor keselamatan mereka.

Menurutnya lagi, penggunaan PIN patut digalakkan kerana lebih selamat dan pantas, justeru peruncit yang memiliki terminal sistem PIN sepatutnya menawarkan pengguna untuk memasukkan nombor PIN enam digit bagi satu-satu transaksi.

“Peruncit yang memiliki terminal sistem PIN juga perlu untuk memaparkan logo PIN & Pay di kaunter dan kedai supaya pengguna menyedari hak mereka, kerana banyak pengguna sudah memiliki kad PIN baharu mereka.

“Bagi pengguna pula, mereka perlu mengetahui hak mereka dengan memasukkan PIN keselamatan bagi setiap transaksi dilakukan peruncit yang memiliki logo PIN & Pay logo, atau sekiranya mereka menyedari peruncit terbabit memiliki terminal sistem PIN,” katanya.

Menurut ABM dan AIBIM, pelaksanaan PIN & Pay di Malaysia sudah memasuki tahap besar-besaran dengan lonjakan agihan kad PIN baharu kepada pengguna serta jumlah terminal sistem PIN yang digunakan peruncit.

INFO: Kempen “PIN and Pay” * Pengguna perlu mengesahkan pembayaran kad dengan memasukkan enam digit PIN keselamatan dalam terminal POS peruncit berbanding menurunkan tanda tangan sebelum ini.

Sumber: BH Online

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...