Siapa Sebenarnya “Cambridge Analytica” Dan Kenapa Anda Perlu Berhenti Main Kuiz Di Facebook

Trending

Siapa Sebenarnya “Cambridge Analytica” Dan Kenapa Anda Perlu Berhenti Main Kuiz Di Facebook

Baru-baru ini dunia digemparkan dengan berita tentang maklumat data peribadi yang didakwa bocor dan ini melibatkan syarikat pengutip data Cambridge Analytica yang berpangkalan di London.

Apakah yang sebenarnya telah berlaku?

Advertisement

Cambridge Analytica telah dituduh membocorkan maklumat data peribadi pengguna Facebook dan telah dituduh terlibat dalam mempengaruhi kemenangan Donald Trump dalam pilihanraya presiden yang lalu.

Bagaimana mereka boleh dapat data anda?

Ya, masih ingat kah kepada kuiz-kuiz yang mengujakan itu seperti “teka jodoh anda dari negeri mana” atau “di manakah anda akan meninggal?”.

Ya kuiz-kuiz seperti itu lah yang mendedahkan data maklumat anda kepada pihak ketiga (yang mana anda telah memberikan kebenaran kepada mereka, bukan mereka curi!)

Adakah anda tahu bahawa sesuatu aplikasi atau app yang ditanam di dalam Facebook (Facebook embedded app) ini dibangunkan oleh syarikat bebas dan mereka akan memohon kebenaran anda sebelum anda menggunakan app mereka?

“Are you sure you want to allow xxx app? This app will receive your profiles, likes, address, photos and friends list”

Tanpa membuang masa anda terus click ‘ok’ kerana anda dah tak sabar nak tahu keputusan kuiz siapakah artis Nigeria yang ingin keluar bersama anda.

Sebaik sahaja anda klik, maklumat peribadi anda (termasuk maklumat peribadi rakan-rakan anda seperti yang didakwa oleh thenextweb.com, akan mengalir keluar seperti air sungai Nil masuk ke dalam database mereka).

Bagaimana kah data ini berfungsi membantu pihak tertentu? Maklumat peribadi adalah sangat sangat ekslusif.

Dengan data yang diperolehi, pihak ini boleh membaca posts anda, page yang anda like, gambar anda, alamat anda dan ini telah digunakan untuk mengetahui parti politik mana yang anda sokong.

Begitulah dakwaan bagaimana data-data ini telah didakwa digunakan untuk mempengaruhi keputusan pilihanraya presiden Amerika Syarikat baru-baru ini.

Apabila perkara ini bocor kepada media, pihak Facebook telah menggantung perkhidmatan Cambridge Analytica dengan serta merta sehingga siasatan dijalankan.

CEO Facebook, Mark Zuckerberg telah dipanggil oleh committee khas yang ditubuhkan oleh Parlimen UK untuk memberi penjelasan terhadap kes ini.

Setakat ini, sebanyak 50 juta data pengguna Facebook dikhuatiri telah dibocorkan dan setakat mana ia melibatkan pengguna di Malaysia masih menjadi tanda tanya.

Namun sumber berita dari Malay Mail menyatakan Cambridge Analytica mengaku menggunakan data peribadi untuk mempengaruhi keputusan pilihanraya di Mexico, Malaysia dan Brazil.

Pejabat Perdana Menteri telah mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan tidak pernah ‘menghubungi, mengupah dan membayar’ Cambridge Analytica untuk tujuan memperolehi data bagi tujuan pilihanraya yang lalu.

Cambridge Analytica didakwa mempunyai cawangan pejabat di Malaysia. Pejabat yang didaftarkan adalah di Kota Damansara.

Namun semakan yang dilakukan oleh pihak media mendapati alamat tersebut merupakan kawasan perumahan dan bukannya lokasi pejabat. Lokasi sebenar pejabat Cambridge Analytica cawangan Malaysia masih menjadi tanda tanya.

Pesuruhjaya Maklumat UK (lebih kurang macam SKMM di Malaysia) dalam proses untuk memohon waran untuk menggeledah pejabat Cambridge Analytica.

Sejak berita ini tercetus, saham Facebook telah jatuh sebanyak 4.4% yang bersamaan USD 50 billion. Ada juga desakan supaya Facebook ditutup oleh pihak berkuasa.

Brian Acton, individu yang telah mencipta Whatsapp telah memulakan kempen supaya pengguna memadam akaun Facebook mereka.

Untuk rekod, Malaysia telah meluluskan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 yang bertujuan melindungi maklumat peribadi rakyat Malaysia dari dicerobohi dan dimanipulasi.

CEO Facebook Mengakui Kesilapan

Setelah beberapa hari mendiamkan diri, CEO Facebook mengumumkan  akan mengubah bagaimana ia berkongsi data dengan pihak ketiga dan mengakui kesilapan mereka.

Mark Zuckerberg mengumumkan pada Rabu lalu ketika sidang media pertamanya, Facebook akan mengubah prosedur bagaimana mereka berkongsi data dengan aplikasi pihak ketiga.

Sejak Observer melaporkan bahawa data peribadi kira-kira 50 juta rakyat Amerika telah diceroboh dan tidak wajar berkongsi dengan pihak politik.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook itu bersuara setelah berdiam selama lima hari mengenai skandal yang telah menyelubungi syarikatnya minggu ini.

Sebagaimana dalam polisi Facebook mengakui bahawa dasar yang membenarkan penyalahgunaan data adalah “pelanggaran kepercayaan antara Facebook dan orang yang berkongsi data dengan kami dan mengharapkan kami untuk melindunginya”.

“Kami mempunyai tanggungjawab untuk melindungi data anda, dan jika kami tidak boleh, kami tidak layak untuk melayani anda,” tulis Zuckerberg.

Beliau berkata syarikat itu telah mengubah beberapa peraturan yang membolehkan pelanggaran itu, tetapi menambah.

“Kami juga membuat kesilapan, ada lagi yang perlu dilakukan, dan kami perlu meningkatkan dan melakukannya”.

Ketua Pegawai Operasi Facebook, Sheryl Sandberg, turut berkongsi kenyataan Zuckerberg dan berkata:

“Kami tahu bahawa ini adalah melibatkan kepercayaan rakyat, dan saya sangat menyesal bahawa kami tidak berusaha sedaya upaya untuk menanganinya.”

Ketua Pegawai Eksekutif juga berjanji untuk menyiasat dan mengaudit aplikasi yang mengakses sejumlah besar data dari pengguna Facebook sebelum perubahan pada platformnya pada tahun 2014.

Dan mengatakan bahawa ia akan memaklumkan pengguna jika maklumat peribadi mereka dapat disalahgunakan oleh pemaju aplikasi.

Ini termasuk puluhan juta orang yang maklumatnya dikongsi dengan Cambridge Analytica.

Krisis ini berpunca dari dasar Facebook yang membolehkan pemaju aplikasi pihak ketiga untuk mengekstrak data peribadi mengenai pengguna dan rakan mereka dari tahun 2007 hingga 2014.

Facebook banyak mengurangkan jumlah data yang tersedia kepada pihak ketiga pada tahun 2014.

Tetapi tidak sebelum peneliti Cambridge University bernama Aleksandr Kogan menggunakan aplikasinya untuk mengekstrak maklumat lebih daripada 50 juta orang.

Kemudian memindahkannya ke Cambridge Analytica untuk kegunaan perdagangan dan politik.

Dalam pada itu, Timbalan peguam yang dilantik oleh Facebook, Paul Grewal, muncul dengan kenyataan yang mempertahankan polisi yang lemah yang membenarkan pemilikan data daripada rakan-rakan yang tidak disengajakan.

Menulis dalam kenyataannya, “Aleksandr Kogan telah meminta dan mendapatkan akses kepada maklumat dari pengguna yang memilih untuk mendaftar ke aplikasinya, dan semua yang terlibat memberi persetujuan. “

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...