Written by serenity | March 27th, 2014

Warga China yang terkesan dengan peristiwa MH370 bukan saja menghentam kerajaan Malaysia, Malaysia Airlines dan rakyat Malaysia, malah penyanyi Shila Amzah turut menerima tempias. Status terbaru yang dikemaskini oleh Shila di sebuah laman media sosial utama China iaitu Sina Weibo penuh dengan komen-komen negatif.

Ada yang menghina, ada yang memaki, bahkan ada juga yang menghalau Shila dari bertanding dalam program I Am A Singer. Seolah-oleh mencari peluang untuk melepaskan kemarahan, orang yang tidak kena-mengena pula menjadi mangsa. Namun begitu, masih ada peminat Cina Shila yang mempertahankan beliau. Antara komen yang diterjemah menggunakan Google Translate:-

This is a tragic plane crash. Everyone is sad and praying for the victims families. Makes me more sad, that some people actually take advantage of this appalling crash to attack innocent people. I really feel sick for those who do not limit human morality.”

Seorang lagi menyatakan:-

As a Chinese person, really feel shame, how there are so many \ ‘\??’ patriotic dog \ ‘\??’, online is very arrogant, what reviled others, most Chinese people’s reputation abroad is very smelly, is when you count curse you, you are willing to do. Do not scold scold go on the Internet all day, have your family do on the plane? No, shut up, aircraft accident and now you have less Chiyikoufan Well? You feel less sleep a night yet? So you lost it? No?

Manakala seorang lagi berkata:-

Shira is a singer. She is not open aircraft. She can not represent the Malay government. Do not spray the wrong person. Thank you.

Apa pun diharap Shila tabah menghadapi dugaan ini. Memang sukar mencipta nama di negara orang dan lebih sukar lagi dipersalahkan atas perkara yang langsung tidak kena mengena dengan beliau.

Laporan asal: Wan Crazy Kid

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

75 responses to Shila Amzah Dihentam Peminat China Kerana #MH370

  1. Bahasa Zimbabwe says:

    Hang ni nara translate lah jadi BM kot ye pun..
    hang ni mat salleh ke..
    cuba wujud kn sifat kemelayuan tu
    mcm cina dgn sifat kecinaan depa

    0

    0
    • manusia biasa says:

      harap isu mh370 antara negara china n malaysia tidak keterlaluan..ni baru sikit yang negara china tunjukkan mcamne akan datang..nauzubillah
      shila yang cuma rakyat msia pon dh kena sabotaj camni skali

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kalau la rakyat china tau kehilangan MH370 tu sebenarnya adalah sebab persengketaan kerajaan dorg dengan pihak yang pastinya bukan malaysia…

        0

        0
        • akusukadia says:

          saya harap akan muncul keajaiban dengan izin Allah, kebenaran akan termakbul jua…aminnn

          0

          0
        • lana del ray says:

          dan aku rasa kalau kebenaran terbongkar…MALAYSIA ni dah habiss..habisss kena serang dek “mereka yg durjana tu”……siap sedia laa malaysian sekalian jgn tau nak gossip girls ja…semoga Allah lindungi kita

          0

          0
        • Maria Mersadis says:

          China pon dah tawu yg US yg responsible for the incident ! Now we’re gonna see the fight between PRC and Americunts .

          0

          0
        • Kak Pah Bekas Pramugari Garuda says:

          i pon sedih . Tp ape2 pon i suka cari Hishamuddin control the PC . Sbb english dia quite good kalo dibandingkan dgn MAS pnya org tu yg sikat tengah tu , so choii . And China dok meroyan sbb scientists diorng tenggelam sekali . Isk2 . mesti ada kena mengena dgn MOSSAD aka BANGSAT . Sedih2 .

          0

          0
        • sayasukagosip says:

          to kak pah bekas pramugari ker??fyi, rmbut blah tgh tu bkn org MAS…mas yg mcm apek tu…rambut belah tgh org DCA (jabatan Penerbangan Awam)..

          0

          0
        • Didi says:

          To; Lana del ray

          Apa maksud kauu???? Cuak pulak aku baca komen kau ni. Explain sikit pls.

          0

          0
        • Anonymous says:

          ada terbaca tweet kat Twitter, ada sorang indian ni..dia crush kat Hishamuddin, dia suka tgk Hishamuddin handle press conference.

          0

          0
        • Renungkan says:

          Itulah perangai sebenarnya Cina kalau korang nak tahu.
          Jenis malaoun yg tak de agama dan pengangan spiritual. Asyik nak salahkan orang lain melalak macam binatang kaki empat bila keluarga mati.
          Nasib baik Islam ada “qada dan qadar”. Islam itu indah.

          0

          0
        • Bambu Kang says:

          tak terkejut. ibarat anjing kalau menyalak..nyalakkan itu dituju pada siapa? biasalah. orang china memang kurang ajar pun. dah le pengotor. datang malaysia dah le menyemak lepas tu melacur lagi….jijiks.

          0

          0
        • naruto says:

          kesian kat Malaysia, pergaduhan di antara China dgn kuasa besar…Malaysia pulak yg kena, family China yg melalak tu serious bodoh. Kau ingat Malaysia nak ker benda ni berlaku…dalam tu ada Malaysian..tak kan Malaysia nak bunuh warga sendiri. Melalak macam tak ada pegangan agama.

          0

          0
        • Kak Pah Bekas Pramugari Garuda says:

          Maaf sejak berhenti jd air hostess , kak Pah dah tk pkai lens so tk perasan plak . Tp nie yg kak Pah nk ckp , US mmg ada kena mengena dgn benda ni , gov China taw , cuma rakyat China yg bongeks ittew yg tk taw benda nie and blame it on Malaysia . And of cos , Singapore and chinese kt Malaysia nie pon tk suka China dari tanah besar , dasar PRC !! And Kak Pah mmg tk suka America yg bajet diorng leader of the WORLD . China and Russia tunggu masa ja nk tanam USA .

          0

          0
        • narareader says:

          Alhamdullillah…kali pertama aku baca komen-komen yang menunjukkan betapa rakyat Malaysia semua sehati sejiwa..terharu wehh… T_T

          0

          0
        • Datuk K mengila- mengila says:

          tak ada ke orang nak share page ni ke Weibo China tu…maklum lah kat negara China cap ayam tu FB, Twitter di sekat. Jadi memang sedap sangat lah dia bash artis malaysia kat china tu..yelah org malaysia ni jarang guna weibo berbanding FB, TWITTER. cuba kalau kat FB, Twitter..berani ke puak2 China meroyan tu nak bash Shila.

          0

          0
    • Anonymous says:

      wey… translate ke BM bukan betoi pon..
      itulah pentingnya English Education >.<
      tsk tsk tsk

      0

      0
      • akil says:

        tu guna google traslate!!!aku tak pandai cina :(

        0

        0
        • Anonymous says:

          Among all post (in China’s social media’s sphere), I spotted this one, and was in mind that I am obliged to share.

          Are we(China) too reckless instigate a boycott on this country(Malaysia)? Lets don’t talk about boycott just yet, we cannot even boycott the Japanese effectively, for them who massacred hundreds of millions of our countrymen, and those Vietnamese and Indonesian who killed hundred of thousand of Chinese, why don’t I see any Artist boycotting them? (Chinese artist joined the condemns and boycott against Malaysia)

          Alright, if you all thinks that the Malaysian Government had murdered 153 Chinese passengers, then they also murdered 38 Malaysian, 12 crew members, 12 Indonesian passengers, 7 Australian passengers and 7 American passengers.

          Alright, lets boycott this country (Malaysia) which was first to establish diplomatic ties with China among all other South East Asian countries.

          Lets boycott this country (Malaysia) who had been consistently refused the United States military to build their base for the purpose of locking the Chinese survivorship(military strategy) among the lines of island

          Lets boycott this country, which the borders of Spartly Island which was determined by China was only 80 KM off their coast, yet the only country that does not make any objection.

          Lets boycott this country, which has been consistently against the Philippines and Vietnamese to bring up the conflict of South China Sea to the world’s attention

          Lets boycott this country, which donated to China to fight against the Japanese (during WW2) which amounts to 1/3 of the total military expenditure.

          Lets boycott this country, which contributed 3000 car mechanics and drivers during our(China) war with the Japanese.

          Lets boycott this country which allows 5million Chinese to preserve their culture, language and religion

          Alright, let us all stand united to boycott this country, which is kind and nice to China.

          Ps: if you dislike a government, means you will have to hate everything about this country, then I want to point my question to those ignorant artist who declared that they will never visit Malaysia, as a public figure, do you aware that your lead, (announcement) have hurt the Malays(Malaysian citizen)?

          Just now I saw a post from my friend who works as a reporter in Weibo (Chinese Twitter), he said ‘ once you have achieve certain level of patriotism, any ridiculous matter will seems to be reasonable. And this word ‘patriotism’ has bring more harm,’
          The attitude of our nationals (Chinese ) sometimes is laughable.

          Above is an article from a Chinese china.

          #copypaste dari satu sember :)

          0

          0
    • Joe says:

      Eleh poyo je ko ni…ko kalau nak translate BM…usaha la sendiri…sume nak suap. Boooooo

      0

      0
    • mak leha says:

      tokse kato gitu doh… xke mu xqety kecek english ni..

      0

      0
    • Olga says:

      SABAR JE LAH SHILA OIIII,SBAR JE LAH LAMBAT ATAU CEPAT TERUNGKAI JUGAK SEMUA MENGENAI PESAWAT MH370 NI,KEPADA WARGA CHINA TU XPYAH NAK MENUDING JARI SGT,SATU DUNIA TGH BERSEDIH DAN KEHILANGAN AHLI KELUARGA BKN WARGA KORANG JE

      0

      0
  2. mulut tempayan says:

    ni la bezanya org yg berpegang pada qada dan qadar dengan yang tidak.. tp diharap seluruh keluarga mangsa MH370 tak kira dari negara mana tabah menghadapi ujian besar ini. al-fatihah..

    0

    0
    • sayasukagosip says:

      btol2..aku pon dok skit ati ngan cina china ni..mmg aku x rse sesedih dorg tp mmm…mcm xde agame..xreti ape tu sabar dan redha..yg family malaysia even non muslim da lme redha..seriously, mmg leh nmpak mcm mne mentality dorg..

      0

      0
      • peeiiii says:

        kene faham perasaan diorg..china polisi satu keluarga satu anak….setiap nyawa yg melayang adalah satu2 waris diorg…sbb tu reaction diorg melampau2….harap diorg boleh terima kenyataan

        0

        0
      • kiki says:

        tu r..aku tgk hisamudin pon da mcm geram ngan china..mse press dorg tnye psal satelit yg ksan ping last dkat indian ocean tu knape lmbt sgt bru tau..kn hisamudin sound sume tu kene analisis sbb da terkene china punye imej satelit yg first2 tu palsu, da sume g cri xde pon…pastu psal family china buat rusuhan pon hisamudin ckp negara laen pn ilang family gak, sabar la sket..

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku ingatkan rakyat negara China jer bodoh…artis China Zang Ze Yi pun bodoh tuduh Malaysia, Zang Ze Yi….iols tak tahu nak eja nama you. You jangan meraung macam org gile pulak yerrrrr…opsssss !!

          0

          0
        • Moms Avenue says:

          Betul tu kiki.. Bukan dorang je yang merasa kehilangan.. Banyak negara lain yang kehilangan.. Saya respek dengan cara Hishamudin handle kes ni..

          0

          0
  3. sue says:

    kesian u shila.. hrp kuat hadapi dugaan ini

    0

    0
  4. linda says:

    kuatkan semangat ye shila

    0

    0
  5. Anonymous says:

    harap shila tabah hadapi dugaan d sane…

    0

    0
  6. shilala's says:

    knpa perlu wrga china mroyan n btindk xrasionl, seolh2 1 flight tu wrga china sj.. rmai lgi rakyat negara lain including mlysian, xde pn nk melatah mcm ni.. benda buruk cmni xde org mntak tjdi.. sume ny takdir.. plss be rasional…nonsense..

    0

    0
  7. Janda Vogue says:

    kenapa rakyat dia orang tak kutuk kerajaan dia orang ….Malaysia, MAS hanya di kambing hitam kan….bukan semua manusia kat dunia ni bodoh tak leh nak memikir apa yang sebenarnya terjadi kat MH 370..alfatihah buat semua penumpang dan anak kapal yang terkorban..yang menjadi mangsa kerakusan kuasa kuasa besar dunia yang bermuka muka..

    0

    0
    • Anonymous says:

      x pa..ini hari..hari dorg..tgok la nnt rakyat malaysia plak melatah bila tau sbenarnya negara cina yg tamak haloba nk barang curi negara lain wat pa..
      x pasal2 nama malaysia yg busuk..choooiii…

      0

      0
  8. nok gebuzzz says:

    org kalo bukan menyembah Allah yg 1 mcm tu la….nak meroyan x tentu pasal….,semua org pon sedey,tapi jgn melampau sgt asik nak salahkan Malaysia x abis2

    0

    0
  9. Aida says:

    Hmm tak patut tak patut dan tak patut

    0

    0
  10. Blahh says:

    cina nie mmg perangai mcm tu. suka cari pasal, suka cari gaduh. tgk je la bangsa diorg yg ada kat malaysia. perangai buruk tu x blh buang sbb mmg dah melekat dgn sikap nenek moyang diorg dari dulu lg. hak tuih!

    0

    0
    • DD says:

      jangan macam tu…yg buat onar ni cina CHINA .bukan mlaysia..org melayu mlysia pun ada yg lbih lahabau dr melayu singapore, kemboja, indon. sy bkerja dgan org2 cina yg baik. dn sy pnah bkrja ngan org melayu yg mcm takda agama..
      Cina pun ada ajran buddha yg mmntingkan kasih sayang, toleransi dan menghormati. Islam pun bgitu. tapi tak smua mnusia patuh pada agama dan keprcayaan masing2..nmpak sgt cina malaysia lbih taat pd agama bbnding cina sana yg meroyan dengan kes ni…peace. n salam 1Malaysia.Assalamualaikum wbt.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Tapayah racist sangat. Orang china mainland je camni. Chinese Taiwan pun tak camni. Orait je.

      0

      0
      • mastura says:

        of course lah china mainland meroyan..negara China tu serba serbi pelik,
        cm hr tuh…budak kena langgar kat China, warga dorang tgk jer tak tolong sebab undang2 negara dorang sape tolong org tu kena bayar bil hospital. apa ke bangang undang2 mcm tuh..hilang terus sifat kemanusiaan sesama manusia.

        0

        0
        • jokie says:

          org China ni.. kalau family dorang mati sebab tersepak batu..dorang salahkan batu tu gamaknya. Dorang tak percaya pada kuasa Tuhan. Satu lagi kat China tu ada bangsa cina jer berbanding dgn Malaysia yg berbilang kaum. Pendek kata…kalau dah asyik bercampur dgn puak2 China jer minda tak berkembang dan akan berfikiran bodoh macam rakyat negara China terpekik terlolong macam anjing nampak hantu jam 12 malam.

          0

          0
        • Anonymous says:

          negara China mana basuh berak. ada tisu jer dalam tandas dia…ntah2 dorang datang Malaysia buat macam tu jugak pun kita tak tahu…eeeee pengotor

          0

          0
  11. fara says:

    ini tidak adil, tidak adil baginya…
    ini tidak adil, tidak adil bagi ku~~

    0

    0
  12. […] Apa pun diharap Shila tabah menghadapi dugaan ini. Memang sukar mencipta nama di negara orang dan lebih sukar lagi dipersalahkan atas perkara yang langsung tidak kena mengena dengan beliau. -AbangNara […]

    0

    0
  13. Ammar says:

    Very low lah cara pemikiran warga China ni. Entah apa2 duk salahkan Malaysia. Macamlah kita nak benda tu berlaku

    0

    0
  14. Kartina sulaiman says:

    Kesian shila amzah..
    Tak pe la shila rezki ni bukan satu tempat aje.
    Kita fikir yg positive aje .
    Lagipun org cina ni cepat memaafkan , hanya masa dapat menentukan

    0

    0
  15. aku says:

    Pesawat berpatah balik, TUDM sangka arahan menara kawalan

    KUALA LUMPUR: Pesawat yang tidak dikenali dan berpatah balik sebenarnya dikesan pada radar utama Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) beranggapan ia mungkin berbuat demikian kerana menerima arahan menara kawalan trafik udara.

    Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata pesawat tersebut boleh menerima arahan tertentu dari menara kawalan dan melencong ke laluan lain jika dikehendaki tetapi keadaan tersebut bukan sesuatu yang memerlukan tindakan daripada TUDM walaupun ia dikesan di radar utama.

    “Kita mengesan (keadaan) berpatah balik itu tetapi tidak menganggap sebagai musuh dan ia adalah mesra pesawat dan mungkin menerima arahan dari menara kawalan, tetapi apa yang kita lihat akhirnya ia (pesawat) hilang (dari radar) di Laut Andaman atau Utara Selat Melaka.

    “Untuk makluman bahawa radar kita hanya boleh mencerap sekitar 250 batu nautika sahaja, sebenarnya mana-mana radar di dunia pun hanya boleh mencerap sejauh 250 batu nautika sahaja,” katanya semasa menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Diraja di Dewan Rakyat di sini hari ini.

    Pada 8 Mac lalu, pesawat Malaysia Airlines MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal berlepas dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing, hilang daripada skrin radar, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). – Bernama

    0

    0
  16. O_o says:

    alaa lepas ni dapat pampasan berjuta senyap laa warga china yg meroyan2 tu.. ntah2 tak puas hati minta lagi dan lagi..

    0

    0
  17. Bumiku says:

    Biasala tu diaorg tu da pun tahu yg mangsa mmg da tkde lagi.

    So kena la acting lebih sikit utk dpat pampasan lebih .
    Pukimak punya perangai.
    Bab negeri dia buat susu dari plastik tak pulak kita yg pembeli ni mengamuk .
    Haram jadah punya ciina lahanat .

    0

    0
    • mastura says:

      bukan susu jer…telur, hp, komputer tiruan pun dorang buat. pendek kata benda2 TIRUAN.. china memang suka, patut lah negara China di cop CAP AYAM

      0

      0
  18. nur soleha says:

    http://darah-satria.blogspot.com/2014/03/agenda-tersirat-disebalik-rampasan.html

    INILAH KENYATAANNYA…..Malaysia dah buat sebaik yg boleh walaupun ternyata telah menjadi kambing hitam….demi menjaga hubungan diplomatik negara maka semuanya terpaksa diterima dengan terpaksa walau sakit hati, geram, marah dan macam2 perasaan lagi bercampur baur….oleh itu seharusnya peristiwa ini menjadi pengajaran buat kita…jika kita semua tak kira apa agama, bangsa, latarbelakang etc saling bersatu hati, teguh dan muafakat maka “negara” lain tidak akan berani untuk men”cuit” kita walaupun sikit…sedarlah semua…kembalilah bersatu hati demi negara kita yang tercinta….bersatu lah semua wahai saudaraku…….kerana kita sudah “rapuh” maka “mereka” semua telah berani “menganggu” gugat kehidupan kita…mereka cemburu dengan “kemakmuran dan kedamaian” negara kita….macam2 mereka cuba “suntik”….macam2 cara mereka lakukan….org kita juga yg di”gunakan”….sedarlah dan kita seharusnya sedar….buka mata kita semua….moga negara kita sentiasa aman damai …amin…

    http://darah-satria.blogspot.com/2014/03/agenda-tersirat-disebalik-rampasan.html

    0

    0
    • Puaka bumiputera says:

      Mmg malaysia da kerjasama bagi kenyataan dgn terperinci lagi..
      Diorg ni kalau bab tuduh mmg pandai.

      Sikit sikit nk mengamuk pulak ada media pat situ masing belakon la sampai nk pengsan pun ada.

      0

      0
  19. mak c kina says:

    ni la beza nye antara muslim dgn bkn muslim…even sorg islam tu xkuat pegangan agamanye tp aku yakin sbg islam dorg percaya dgn qada & qadar tuhan…sape yg menguasai alam maya ni…dan dia akn balik pada penciptanya..

    aku cube utk xmaki2 dorg ni ,tp dlm hati,nk je srh polis2 tu tembak je..biar mampos sume…

    0

    0
    • Anonymous says:

      cuba fahami keadaan mereka yg kehilangan keluarga. jgn memburukkan lg keadaan dgn membezakan agama. sakit hati kita dan shila amzah tidak setimpal dgn kesakitan mereka..

      0

      0
  20. waris dr China 2 xle fikir ke??? cube terima takdir dan ketentuan yg b’laku.. memanglah ada b’bagai perasaan tp jgnlah krn 1 bnd b’laku nk salahkan semua org dan tolak semua kesalahan kat rakyat M’sia… bukan kte tau pun yg kapal 2 nk hilang… pd asalnya sy rs sedih & simpati gak kat dorg nie tp klau asyik nk wat perangai bukan2 dan tolak kesilapan kat org yg xt’libat, sy jd meluat lah…… jgn jdkan alasan sedih utk kte hilang perasaan timbang rasa dan saling memahami… cubelah faham… bukan warga China je dlm kapal 2…. org lain pun sedih gak…. dia x fikir lak negara2 canggih seperti, US dan china yg sebesar2 2 pun xmampu nk tlg cari kapal 2, xde lak dorg nk marah…asyik nk salahkan M’sia je……

    0

    0
  21. ye-ye-o-jer says:

    sabarlah jer lar….cari rezeki tmpt org mmg kene byk bersabar…
    susah2 sgt contact abg jebat yer…..
    tp kene ftf dgn mastura dulu lar…..
    huhuhuhuhuh

    0

    0
  22. Blahh says:

    aku dh fed up la dgn bangsa cina nie. sbb aku dh pnh kene bpe kali dgn bangsa celake nie. 1 cth paling senang aku nak bagi, tokey cina kat malaysia byr gaji sekali ganda lebih dr gaji pekeje melayu yg diorg amik. padahal keje yg kitorg buat same je. diorg mmg tak suke melayu & ISLAM. siap mmpermainkan agama ISLAM lg! pernah ke melayu hina agama diorg??????? so knp ade melayu nak sentap bila ade yg maki cina?? mmg patut kene maki pun. bangsa paling celake dlm dunia!

    0

    0
    • One Direction says:

      dulu kereta aku eksiden sebab cina lah, dia parking setengah badan kereta dia still ke jalan raya, aku nak elak dari langgar kereta dia..last2 kereta aku masuk longkang, cina laki bini tu blah macam tu jer tgk kereta aku eksiden…orang lain pulak datang bantu aku, celaka lah cina tu. ntah macam mana dia dapat lesen parking mcm tu. sejak dari tu aku benci cina.

      0

      0
      • Anonymous says:

        berdasarkan pengalaman aku…cina kalau parking kereta memang haram jadah. kalau yer pun x der parking…parking lah kereta tu kat tepi.. ni sampai pergi parking kat tengah jalan.. menyusahkan orang betul.

        0

        0
    • One Direction says:

      satu lagi kes hari ni, kat traffic light..masa tu lampu baru hijau, kereta depan baru jer nak bergerak..time tu jem..kereta semua gerak slow2 jelah..eh kereta kat belakang aku dia pergi hon kuat2. last2..dia pergi ikut jalan lain. aku tgk lah kat kereta dia..aku ingat melayu..rupanya cina, aku paham2 jelah macam mana perangai dorang, nak jer aku ckp kat cina tu tolong bersabar..nak cepat2 buat jalan sendiri lah !

      0

      0
  23. anon says:

    Org2 china ni mmg over react. Dia org ingat kaum dia org 100% ke dlm kapalterbang tu. Cer baca dlm Daily Mail, ade ke kata “Malaysia murderers” just bcos of the missing plane tu??? We know they are grief stricken, tapi takkan takleh terima hakikat yg bende2 gini dah ditakdirkan terjadi. Oo ok, lupa…. agama bodoh dia org tak de kot psl Qada & Qadar ni….Tak bertamaddun betol dia org ni. Org2 malaysia & bangsa lain pun ade gak dlm tu.Pahtu ade yg komen (a chinese woman), suroh boikot & larang org naik MAS lagi. Pd hal bukan MAS je yg jatuh or hilang. Hari tu Air France kan? Kenapa tak suroh boikot sekali….

    0

    0
  24. bengang says:

    Mmg betul. 1st day kes pesawat ni hilang pon, bangsa ni yg aku kenal dh buat spekulasi kata najib bodoh mau bagi malaysia bankrup..kata malaysia kena byr pampasan tgi…padahal siasatan belom pon dijalankan…mentality ‘mereka’ sgt teruk..cuma tau nk blame org saja…mcmn bodoh dorang bole sembah batu, mcmtu bodoh jugak la dorang punya otak!

    0

    0
  25. bengang says:

    Sape suruh sembah batu, akal yg waras pon jdi bengong…bangsa yg cuma tau pk duit, duit, duit, untung, untung, untung….selfish….dlu i penah nmpk sendiri, ada sorang cina ni dia parking dkt times square illegally….then boleh pulak dia ambik surat saman dkt kereta org lain dan letak dekat kereta dia…kononnya dia telah disaman….so apa jdi dgn kereta tdi? Kena saman 2kali la jawabnya….kesian org tu angkara bangsa selfish ni.

    0

    0
  26. kesian says:

    aku dah agak bende ni akan berlaku, sejak aku dengar citer china boikot barang malaysia. be strong shila!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Malaysia pun patut boikot produk China yg dipenuhi dgn Khinzir, banyakkan eksport produk ke negara arab…lagipun negara arab suka dtg Malaysia bercuti. Buat semak jer China tu datang MALAYSIA…alah China tu dtg malaysia sebenarnya tak balik untuk jadi pelacur.

      0

      0
  27. nil says:

    apa2 pun..pada sya..ada baiknya shila stop nyanyi di sana…carilh rezeki di negara sendiri jika inilh jadinya..melainkn jika dia terikat dgn kontrak di sana..apa nk buat..
    Inilah akibatnya jika kita terlalu beri muka kepada dia org…
    Di sini sya minta maaf..tgok shaja PRK Kajang….tidak adakah wakil melayu dari BN yg bertanding masa itu…kenapa pilih cina?..ckup2lah kita terlalu tunduk dgn cina…apa yg kita dpt?…sedangkn cina semakin kaya..kita, apa yg ada? pada sya knpa tdak melayu sama melayu yg bertanding..apa kurang sgtkah wakil BN yg berbangsa melayu ini?
    Dlm tragedi MH370 krjaan kita telah berhempas pulas buat yg terbaik….dgn insiden mereka merusuh di kedutaan Malaysia, apa cerita?..atau mereka sebenarnya hendak biar setiap musibah yg dpt tu terjadi didepan mata sendiri…barulh tak salahkn sesiapa..sebb depan mata,kan. org2 mcm ni mna nk sedar…you all percayalah dlm hidup mereka mana ada istilah “SABAR”..ianya kosong.
    Minta maaf jika komen saya keterlaluan.
    Beginilh sikap org2 cina sebnarnya..sya bukn menafikn..sya pernh beli rumh dgn org cina,…rumh bermasalah…seblum beli sya sewa dlu dgn dia..bila duit jualan rumh belum dpt dri bank..dia naikkn sewa…ugut mahu halau saya dari rumh..end the end nasihat drpda kwan sya terpaksa buat polis repot..org cina ni tahulh perangai dia,kan. dia fikir apa,..sya dduk di rumh itu percuma ke?…lgsung tak ada budi bicara.
    sya cuam org biasa mgkin luahan saya tiada siapa yg dgar.

    0

    0
  28. Janda Vogue says:

    banyak bunyi betul Cina Malaysia dgn si China ni…dgn CNN ni …kalau si Mao Zedong tu bunuh rakyat Cina 78 million ko kenapa tak menyalak? patut pun Mao Zedong bunuh memang bangsa tak tau untung…kejadian MH 370 ni beyond the control ok…jangan ganggu atau pi curi barang negara lain kalau kau tak cukup hebat lagi kat dunia ni…

    0

    0
  29. ZA says:

    Err.. Rasa mcm nak stop beli barang Made In China..

    0

    0
  30. Teruna says:

    comelnya cik shiela ni, i love u.

    0

    0
  31. what ? says:

    adoii shila tak dak kena mengena pon dengan MH370 perlukah nak kaitkan ? tak matured langsung pemikiran depa ni . shila penyanyi dari malaysia ja bukan pemilik malaysia airlines. semoga Allah menunjukkan kebenaran siapa dalang disebalik tragedi ni . kalau memang macam orang kata dalang dia tu memang benar semoga ALLAH MENURUNKAN BALA DEKAT DEPA. orang yang sentiasa bersabar Allah akan tolong ingat Allah tak pernah tidur.

    0

    0
  32. […] Shila Amzah Dihentam Peminat China Kerana #MH370 (71) […]

    0

    0
  33. […] Shila Amzah Dihentam Peminat China Kerana #MH370 (72) […]

    0

    0
  34. […] Shila Amzah Dihentam Peminat China Kerana #MH370 (73) […]

    0

    0