Written by Bella | December 5th, 2017

Selepas Fathia Latiff yang tidak henti menyuarakan isu politik semasa dalam negara, kini penyanyi Datuk Shiela Majid juga melakukan perkara yang sama.

Shiela menerusi akaun Twitternya tengah hari tadi meluahkan rasa kecewa dengan keadaan ekonomi negara yang teruk,  sehingga kos sara hidup semakin tinggi gara matawang ringgit Malaysia yang tidak kukuh.  Malah, Shiela juga seakan menegaskan pihak kepimpinan negara seharusnya mencari jalan penyelesaian agar ekonomi negara kembali pulih.

“Tweet” Shiela mendapat sokongan daripada netizen yang memuji keberanian beliau untuk menyuarakan pendapat mengenai krisis yang berlaku secara terang-terangan.

Walaubagaimanapun, ada juga pihak yang terasa dengan luahan Shiela dan menganggap beliau cuma ingin meraih publisiti murahan. Apa-apa pun, tidak salah bukan untuk rakyat menyuarakan pendapat mereka? Apa pula komen anda?

69 responses to Shiela Majid Luah Rasa Kecewa Kos Sara Hidup Semakin Tinggi, Mahu Pihak Yang Berkaitan Pulihkan Ekonomi Negara

  1. shila says:

    hmmmmmmmmmmmmmm pilihanraya nanti bertandinglahhhhhhhhhhhhhhh sure menang gitu!!! ni semua donia……………buatlah konsert free make rakyat hapi

    0

    10
    • Anonymous says:

      Betul tu. Salute Shila. Antara artist malaysia yang legend, talented dan humble. Pernah terserempak dia nak lrt je. Biarpun dia kaya raya. Bukan macam artists skang, suka show off kete mewah. Padahal habuk pun xde.

      11

      1
      • Anonymous says:

        Yang kecam shila ni memang xde otak. Dia sebagai rakyat ada hak untuk tahu kenapa ekonomi negara lemah. Salute dia sebab bukan kaki jilat najib. Bila kita rasa government buat keje x elok, kita sebagai rakyat ada hak untuk bersuara. Tu barula democracy. Kalau kita senyap je, makin ditindas. Sebab tu kerajaan senang lenang je nak tindas sebab rakyat x bersuara.

        39

        0
        • Applause says:

          Najib dan BN tak efficient. Tak pandai mentadbir negara. Hutang berkepok. Yg kaya…kroni2 je lah. Yg bawah makin melarat!

          23

          0
        • Anonymous says:

          Bersedialah..GST akan naik selepas PRU kelak. Harga barangan keperluaan jgn ckp la. Tahniah la kerana percayakn dan diperbodohkn oleh penyamun2 tarbus yng bselindung di sebalik tabir “Hidup Melayu” itu!!!

          26

          0
        • Anonymous says:

          Cakap Najib jgn percaya. Tak mustahil GST akan dinaikkan. GST tu lah yg mengurangkan kuasa membeli dan bebanan.

          11

          0
        • Anonymous says:

          agree …memang bodoh x bole di ajar….

          0

          0
      • Miamore says:

        i adore this lady so much. she age honestly and gracefully.

        21

        0
        • Fasha says:

          I support Umno but not Najib. Aku harap menteri2 lembu anak kawin retis janda tu kalah la. Muak tengok menteri2 lembu..

          5

          1
      • Anonymous says:

        Susah borak dengan orang taksub politic ni. Kalau kita critic government ckaap kita bodoh la ape. Dah orang buat salah, mestila kita critic. Takkan kita setuju plak. Ak x sokong sape. Baik najib ataupun pembangkang. Sebab politic memang kotor. Tapi kalau diaorg buat benda baik ak pujila. Kalau buat benda tak baik, of course ak critic. tu namanya democracy

        26

        0
        • Anonymous says:

          Habis nk undi siapa? Aku pun x suka mana2 parti…

          7

          0
        • Anonymous says:

          Sebab tu ak undi based on calon tempat aku mengundi. Kalau calon bagus, ak undi parti tu la. Ak tgok baik BN, mahupun PAKATAN dua2 xleh pakai. Sama2 rasuah je. Tapi sekarang kita nak perubahan dalam kerajaan. So terpaksa undi pembangkang.

          5

          1
        • Anonymous says:

          org cam ko ni laa sbnrnye ‘PENGHANCUR NEGARA’…….xde pendirian….nmpk sgt bl dkt PRU nti umno bg duit rm50,beras sekampit ko undi umno..lps tu hrga brg naik melambung,gst naik lagi ko memekak slhkn umno padahal ko sndri y ‘BERI KUASA’ pd umno…org melayu mmg tkut nk berubah…apa slhnye kt bg pd org lain…kt tgk pembangkang pulak memerintah…klu rs x ok next PRU kt tukar laa..ITU BARU DINAMAKAN DEMOKRASI…bukan demokrasi hnya pang pung ckp dlm media sosial dan x nk ubah time pilihanraya….bodoh….

          0

          0
      • Make Malaysia Great Again says:

        Najib mana rasa kesusahan rakyat. Tak pernah kot rasa naik bas penuh Bangla dan pendatang asing. Kita ni dok cium lah ketiak diaorg. Diaorg ada duit hantar balik negara diaorg. Mmg Malaysia dah tenat.

        8

        1
    • Jojoba says:

      Legend kaaa artists are stupid apa dia sebut tu semua bukan fakta. Ini adalah pernyataan penuh hasutan.

      1

      22
      • Fakta says:

        Pemakan dedak. Ko gi tengok persidangan Umno tu. Ko layak diperbodohkan oleh badut2 Merah Putih. Cakap pung pang pung pang bila bersidang. Hakikatnya Malaysia telah bangkrap!!!

        18

        4
      • Anonymous says:

        Nak pulih mcm mana..labur utk benda2 yg poket dan utk perut diaorg je. Projek2 yg untungkn kroni lah. Kita ni dipaksa byr GST, bayar PTPN dan tanggung hutang akibat kebodohan diaorang. Budget tahun ni barang tak naik la tunggu la tahun depan..bila duit utk kempen guna byk. Sorry, undi pembangkang. Tak berdosa pun. Biar Malaysia ada kerajaan campuran. Melampau sgt dah!!

        14

        1
      • Anonymous says:

        stupid person always a stupid person… fakta awak pun x ada…air liur basi je ada…

        1

        0
    • Anonymous says:

      Perbezaan IQ sheila and IQ fathia :) *if you know what I mean* Good job sheila!

      17

      0
    • Farah says:

      I agree with Shila Majid. Malaysia is a crony capitalism. Government works for certain upper class to maintain status quo, power and money. Rakyat diutamakan is just a slogan far from reality. Malaysia is not getting better, it is getting worse. Im sick and tired of Najib. Step down!!!

      23

      1
    • ilmu pelita hidup.. percayalah says:

      satu benda penting yang sheila majid tak mention.. benda apa tu? PENDIDIKAN.. kita ambil contoh apa yang sheila pandai.. sheila tahu ilmu yang diperlukan untuk menjadi seorang retis kan.. sebab tu masih maintain dalam industri seni kan.. nak dapat ilmu tu kita kena ada minat.. asyik harap orang suap je, tapi kita sendiri tak nak suap sendiri, bila kita nak berdikari kan.. kesedaran diri tu yang bawa kita untuk betul-betul tuntut ilmu.. diri sendiri tu kena ada semangat berapi-api untuk jadi orang berilmu, orang lain cuma boleh naikkan/turunkan semangat you.. sebelum tidur cuba rancang nak mimpi apa.. sweet dreams, my love..

      1

      0
  2. Anonymous says:

    Betul tu. Salute Shila. Antara artist malaysia yang legend, talented dan humble. Pernah terserempak dia nak lrt je. Biarpun dia kaya raya. Bukan macam artists skang, suka show off kete mewah. Padahal habuk pun xde.

    10

    2
  3. no name says:

    yes.betul.sebenarnya rakyat mcm kami ni dh xde pilihan.nk buat dua kerja masa dengan keluarga terabai.nk berniaga serba serbi kena bayar.modal pun besar..minyak naik tp klu xguna minyak xbergerak ke mana2 termasuk gi kerja.bukan makanan je mahal, barang mentah nk masak n bawak bekal hari2 pun boleh tahan harganyer.ni anak nk sekolah harga baju peralatan sekolah melantun lantun…yg kaya tetap kaya, yg miskin kais siang malam smpai tua…

    30

    0
  4. jed jaidi says:

    pmo semah nnti komen shiela majid pulak,, lps fathia latiff..

    1

    0
  5. Mat K says:

    Betul tu mat.

    2

    0
  6. Sinaran says:

    Ringgit is weak kepala bana ko. Retis bimbo acah2 political activist. Nenek Sheila retis kurang job di hujung senja, sila nyatakan berapa exchange rate USD/MYR skrg dan juga nyatakan rate ni paling kuat sejak bila. Kena tengok jauh2 lebih setahun tau. KALAU PAHAM LAAA

    1

    40
  7. Anonymous says:

    kkdg aku x fhm netizen nk ape sbnrnye….bg aku mmg ptt dan wajar pn artis menyuarakan kebimbingan mrk sbb keadaan ekonomi y x menentu ni..kos hdp y tggi. mrk pun rakyat malaysia jgk…g mydin beli brg,dikenakan gst,terasa dgn kenaikan hrga minyak…..so nape bl ade artis y ingin luahkan ketidak puasan hati terhadap kepimpinan negara ade setengah netizen gelarkan nk “raih publisiti”????korg nk ape sbnrnye????aku rs maybe sbb tu kot rmai artis2 y terpaksa mendiamkan diri dlm hal y melibatkan negara ni..kang ckp lbh di tuduh “raih publisiti” oleh netizen…bl senyap je ckp pulak artis x peduli,x amik tau hal negara….ssh jgk jd artis @ public figure ni…aku tgk kat US tu selamber je artis2 diorg dok kutuk,hentam kerajaan donald duck tu xde pulak netizen2 diorg memekak cam kat malaysia ni….x de pulak netizan kat US tu ckp “raih publisiti”…rakyat malaysia je y masih kolot….camne nk tumbangkan umno klu rakyat malaysia masih rmai y tak bersatu hati….

    19

    0
  8. MerakSekampung says:

    konon nak bina hospital di bangladesh. negara sendiri pun berhutang nak tunjuk kaya dekat orang luar. Terlampau banyak pembinaan spt shopping mall. rumah sekarang semua mahal alasannya sebab ada gym dan sebagainya dalam banggunan tu. apa salah buat rumah kos rendah sahaja . gym tu kau boleh je pergi tempat lain. gaji sikit, rumah sampai 300k. alih2 orang kaya yg sama juga beli rumah sampai berbelas unit. yang kaya jadi semakin kaya yang miskin jadi semakin miskin.

    34

    0
  9. Bob Barli says:

    Sangat2 setuju. Negara kita kaya dengan hasil bumi tapi barang still mahal. Tengok petrol sudah la. Harga naik mencanak2. Aku yg hari2 travel tempuh jem, stress tau tak. Bila harga barang dah naik, harga makanan pon confirm la naik. Tak cukup lagi ke duit GST tu cover bayar hutang. Thumbs up Sheila Majid.

    23

    0
    • Jojoba says:

      Belajar biar habis sebelum komen bodoh macam artis.

      0

      27
      • Anonymous says:

        ko pehall ni macai najis????name dh mcm najis…ko g berambus dr malaysia ni lahanat….bodoh…malaysia ni bkn org umno y punya…ske ati laaa klu nk komen psl ekonomi negara….

        16

        1
      • Bob Barli says:

        Apa yg bodohnye? Macam komen kau je lg bodoh.

        6

        0
      • sue says:

        I think you really should kaji the statistics & look around you.
        1. What is the exchange rate between MYR dgn USD, SGD & INR. Compare it with previous records
        2. What is the % of increase of the price of petrol over 6 months
        3. I think that it is really good that celebrities step up & make a stand of their views on current events in the country. I hope more will step up & make their stand. Take a look at US where their celebrities r free to give their honest opinions & who they like to endorse as their President.
        4. Initipati demokrasi: by the people, for the people. Bukan by the politicians for the politicians. so the voices of the people should matter.

        25

        0
    • Kedondong says:

      Negara Kita masih pengimport minyak….jumlah pengeluaran x banyak. Tapi yg dok defend gomen ni…pernah beli ikan kat pasar tak? Ikan pun dah ramai tak mampu nak beli. Makan ayam cucuk dan ikan Keli kolam hari2…pergi pasar tanya harga ikan dan berlalu pergi. dulu cuti leceh2 jalan Langkawi. Sekarang nak balik kg pun kena catu.

      20

      0
  10. Jojoba says:

    1. Ringgit mengukuh. Keep up with current exchange. And bukan kau orang nie gaji..belanja oakai USD.
    2. Hutang ISIRUMAH yg tunggi di Malaysia. Hutang kau orang sendiri. hutang isi rumah negara adalah 89.9 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu antara yang tertinggi di Asia. https://m.malaysiakini.com/news/348948

    Artis2 nie memang bodoh bodoh kan Saya langsung tidak bersangka baik lagi dgn golongan bodoh dan penghasut.kakau kau miskin itu salah sendiri.

    1

    13
    • Sue says:

      Nampak sangat u have not bn abroad or worked abroad. In fact, mungkin kerja u x perlu deal in overseas market pun. Don’t blame you for that.
      1. Ubat gigi standard size – boleh dpt 1 pound in UK
      2. 5 croissants yg standard size – boleh dpt 3 – 3.50 euros in France
      & Kalau harga ni dibandingkan dgn
      gaji bulanan org bekerja kat U.K. & France, it is very cheap. The buying power of the average earning citizens is good & standard of living is low. Go out of Malaysia, work abroad, stay abroad, experience it urself & then compare, mate.

      22

      0
    • Anonymous says:

      bila org BODOH BERBICARA…..pala bana ko ringgti kukuh…ko bandingkan ringgit dgn rupee dan baht…2-2 negara tu jauh lg tggi dr kt…aku g thailand baru2 ni baht skrg tggi skit dr ringgti…dl kt tggi dr diorg skrg diorg dh potong kt…ckp lain kali gne otak bro..klu setakat fakta ko amik tu dr mulut org bodoh umno jgn laa cpt percaya…..g luar negara dl br ko tau ringgit kukuh ke x…bodoh…dl g shopping dgn vietnam diorg terima je duit kt skrg ni duit kt pn diorg x pandang…

      3

      0
    • Anonymous says:

      Memang kita xpkai usd utk beli barang2 kat kedai..kita pakai rm. Tp most barang2 kita diimport kann..minyak petrol seharian pn import.beras pn import dr thailand..kite berurusniaga utk import barang2 ni pakai usd kan….mestila ade effect pd harga barang

      0

      1
    • Anonymous says:

      jojoba …haiwan bongkak

      0

      0
    • Anonymous says:

      tak yah gi jauh..baca dalam FB datuk Vincent Yew..he was surprise that in Penang he could buy 5 bowls of noodle…not in other place in Malaysia…

      0

      0
  11. Chop says:

    Lmbtnya retis ni bukak mata.kitorg ni sukat sgala tuk hdup dlm sbln smntra nk tnggu gji.mlysia mmg da teruk,nazak.

    9

    1
  12. Sufizikir says:

    Bukan demokrasi je…dari zaman Saidina Ali K.W lagi dah dibuat. Semasa dilantik jadi Khalifah Beliau yg mulia telah berkata kepada teman baiknya Saidina Umar R.A yang seakan masih bersedih dan risau, Demi Allah, jikalau pemerintahanku terpesong dari landasan Junjungan mulia nabi, maka Pedang ini menjadi saksi akan perbuatanku. Maknanya, Beliau bersedia dihukum. Allahu Akbar!

    3

    0
  13. Anonymous says:

    dulu PM lain.. skrg PM lain… duit kwsp amik skit tolong US… so elakkan diri dari tak byr incometax ke or jgn become bankruptcy sbb in future nnti umur 55.. berderet alasan kwsp nak deduct.. berape jer lah balance dpt nnti..

    3

    0
  14. IndoInKL says:

    Terima kasih Umngok..buatkan Malaysia muflis!!! Hahaha

    5

    0
  15. Anonymous says:

    Najib sila undurrrr!!!

    3

    0
  16. Hajah Salmah says:

    Pemimpin zalim..YES! Perot buncit2

    4

    0
  17. Zaza says:

    Skrg teh ais kt mamak ada yg mencecah rm2.50
    Kalau dulu plg mahal rm1.80 je.
    Kentang sekilo dh cecah rm4.00.kalau nk murah tpksa pergi pasaraya..itupon jimat rm1 je.
    Beras 5 kg dh xda belas2 ringgit dah.skrg beras plg murah pon rm23. Itu pon level beras sampah dah.nk beras yg molek kene beli yg harga rm25 keatas.kuih muih dh susah nk jmpa yg satu 20sen.skrg dah kira 3 bijik rm1. itu pon dh dikira murah dah.kebanyakan jual 2 bijik rm1.
    mmg skrg semua nya dh mahal.Sheila Majid yg kaya raya pon terasa terbeban.. kami yg rkyat marhaen ni terjerut leher terus.sabar jelah.tunggu PRU nnti.

    13

    1
  18. walid says:

    bukan tlg us syg..tu namanya melabur..dgn hasrat utk mendatangkan keuntungan pada negara. lg 1..kalau bnyk hutang mmg la gaji akan selalu xcukup..kereta nk besar..nampak mewah..tapi gaji kecil..bila nk simpan duit utk beli rumah yg lbh penting? cuba belajar bersyukur dgn rezeki yg kita ada. klu nak kata malaysia sedang nazak..ada ke yg mati kebulur? maybe ada salah pd pemimpin; tapi bkn semunya salah..bnyk lg kebaikan & bakti yg ditaburkan.

    0

    8
    • Anonymous says:

      yer lah kau melabur… pelaburan utk memajukan US bukan ke tolong tuh… be learn & think twice to look smart bila bercakap melibatkan pelaburan ke negara asing.. cari video when jack ma reply to donald trump that nobody stealing US jobs.. its US yg dtg ke china dlm bentuk pelaburan beri contract bukak kilang & given jobs to china.. bila china nmpk kaya dituduh steal US ppl job… padahal salah govt US sendiri instead yer instead US melabur ke negara sendiri to create more opportunity.. that US choose to sent their money out to China in billions each year for job investment.. malaysia lagi kaya dr US ker… so elok lah duit kwsp tu di invest to open opportunity for our Malaysian ppl

      3

      0
  19. he..he.. says:

    zaza..tak pernah dlm sejarah harga barang jadi makin murah dari tahun ke tahun……dulu2 ada ke brg makin murah???

    3

    1
    • Anonymous says:

      at least dulu ade subsidi dan hrga barang hrga kawalan kak…gula dl pn plg mahal setakat 2.50 skrg gula cecah 3.7…..sume subsidi dh di tarik blek…so rakyat rs laa beban nye mak cik oii…gaji dl dulu smpai skrg xnaik2 pun….klu dh rs hrga brg xde y turun asik naik je..naik kan laa gaji selaras dgn hrga brg…gaji tetap mcm dulu brg makin naik???abis camne nk belanja??bodoh btl ko ni…itu y cb di smpaikan oleh zaza tu….skrg ni pun masih ade lg gaji y rm700 klu y keje swasta…spttnye kerajaan kene selaras kan gaji baik penjawat awam @ swasta bkn beri kelebihan pd penjawat awam je…tp cukai sume kene byr x kire swasta ke penjawat awam…x adil laa camtu…hahahaha….

      1

      0
  20. Samsudin says:

    Pengurusan ekonomi tak cekap. Ringgit jatuh lagi nk beli kapal terbang tolong Trump. Rakyat dipaksa mkn kangkung. Apa punya bangang???

    8

    0
  21. Anonymous says:

    Amerika diutamakan.
    Rakyat dipinggirkan.

    Itulah janji Umno. Cakap lain buat lain.

    3

    0
  22. Anonymous says:

    Ikan kembong dan sotong jadi makanan eklusif. Mahal gilerrr! Malaysia dah tenat terus terang.

    7

    0
  23. Justmyopinion says:

    Dlm berita ckap ekonomi malaysia msih baik maju LA tpi rakyat still lgi menderita dgn hrga barang mkan mhal ,minyak pn klau nk iktkn hri2 nk naik tpi time nk dkt pru smua hrga barang turun hrga minyak trun nk upan rakyat supaya undi pastu janji dorng klau menang itu ini la utk senangkn rkyat .aq salute Sheila majid utk bersuara, yes kita sbgai rkyat ada hak utk bersuara sbb ini negara yg kita tinggal

    4

    0
  24. Suara rakyat says:

    Satu sen pn ak xhalal klu duit tu hak rakyat tp masuk poket diorg..

    4

    0
  25. anonymous says:

    LHDN salah satu daripada baruah kjaan… manusia paling susah di akhirat nanti ….merangkak masing2 nak cari rakyat malaysia…aku tak halalkan apa2 yang korang amik dari aku secara paksaan atau sukarela…gaji bonus tak panas lagi dia orang dah tibai …dok bangunan sewaan jutaan ringgit…duit hasil rakyat buat main2 mcam duit kepala bapak kau

    4

    0
  26. Anonymous says:

    Memang kita xpkai usd utk beli barang2 kat kedai..kita pakai rm. Tp most barang2 kita diimport kann..minyak petrol seharian pn import.beras pn import dr thailand..kite berurusniaga utk import barang2 ni pakai usd kan….mestila ade effect pd harga barang

    0

    1

Leave a Comment

Optional