September 30th, 2019

Kontroversi rumah tangga pelakon Sharnaaz Ahmad dan Noor Nabila belum lagi reda dan memasuki episod baharu apabila pelakon itu memfailkan permohonan nusyuz terhadap isterinya, Noor Nabila Mohd Noor di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

sharnaaz ahmad noor nabila cerai

Difahamkan permohonan itu difailkan pada 19 September lalu. Menurut Sharnaaz, tindakannya memfailkan nusyuz itu kerana ingin memperbetulkan segala spekulasi hangat yang melanda rumah tangganya.

Sebab utama adalah untuk kita sama-sama selesaikan perkara ini dengan cara yang paling baik. Yang paling penting adalah untuk kebaikan bersama.

sharnaaz ahmad fail nusyuz

Peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Sharnaaz memaklumkan pihaknya telah menyerahkan saman kepada pihak Noor Nabila pada 22 September lalu. Perkara itu disahkan peguam syarie Azmi Mohd Rais yang mewakili Noor Nabila yang kemudian memohon satu tarikh bagi memasukkan pembelaan mereka.

Dalam prosiding sama, kedua-dua belah pihak juga masing-masing telah melantik wakil jawatankuasa pendamai (JKP). Sharnaaz telah melantik kakaknya iaitu Dr. Sherrini Ahmad Bazir Ahmad sebagai wakil jawatankuasa pendamai (JKP) manakala Noor Nabila melantik bapa tirinya, Abdul Halim Khan. Mahkamah kemudian menetapkan tarikh yang sama bagi laporan JKP kedua-dua belah pihak.

nabila nafkah rm500Sebelum ini, Noor Nabila memfailkan interim hadanah (hak jagaan anak sementara) terhadap anak tunggal mereka, Jebat Jayden pada 13 September lalu. Terdahulu, Sharnaaz  telah menolak permohonan cerai yang difailkan isterinya kerana ingin cuba mempertahankan rumah tangganya yang dibina sejak dua tahun lalu.

Sumber Berita : Harian Metro

52 responses to “Sharnaaz Ahmad Fail Nusyuz Terhadap Noor Nabila”

  1. Anonymous says:

    kelantan… cuma sesuai dgn geng kelantan….

    begitu jgk keturunan pakistan… end up cuma sesuai dgn geng paki jer laaa…. tgk contoh mak lopak pun tau dh.. dulu kawin melayu mintak cerai nk kawin dgn sek2 kito jenis paki jgk.. tgk kekal smpi skrg dgn bapak tiri lopak tuh…

  2. shah deraman says:

    pengalaman aku y handle kes2 cerai ni salah satu sebab suami failkan nusyuz adalah supaya suami x perlu bg nafkah iddah pd isteri termasuk nafkah tertunggak selama mana mrk tidak duduk sebumbung..bila isteri disahkan nusyuz oleh mahkamah, automatik isteri xde hak nk tuntut nafkah..ank pulak terpulang pd keputusan mahkamah..jika sabitan nusyuz tu kuat, anak akn dpt pd bapak..

    bagi aku, sharnazz ni bijak..mungkin lawyer dia y nasihatkan dia..mksd nye diorg dh tau ape y akan nabila ni buat klu si sharnaz ni setuju tuk bercerai..sblm sharnaz lafaz kan cerai dia failkan nusyuz…klu sabit, mmg nabila jgn hrp laa nk tuntut apa2 nafkah dr sharnazz..nabila pun dh failkan hak jagaan sementara anak…mungkin klu sharnaaz x failkan nusyuz ade kemungkinan nabila x bg sharnazz jmpe anak2…

    lawyer sharnazz mmg pandai dan bijak…dia tau ape y akan nabila buat dan tuntut..boleh rujuk kes jimmy shanley dan sari yanti..2-2 kes cerai tp jimmy failkan nusyuz pd isteri dan sari yanti pun suami dia failkan nusyuz…end up bercerai jgk tp sblm bercerai tu kasi skit drama laa…bukan sbb sayang pun..msg2 ego..klu btl nk pertahankan sharnazz x perlu failkan nusyuz..

  3. lala says:

    tp salute lah kat shahnaz nk pertahankn..lwn hbs hbsn..org lain klau bini nk bcerai lg la suka..ok bai nafkah ank buat diam hahah

  4. Anonymous says:

    taktik tu..setahu saya, sekiranya nabila disahkn nusyuz oleh mahkamah, secara mudah nya hak penjagaan anak akn jatuh kepada sharnaz.

  5. Sue says:

    Dulu I ada baca kat mana entah. Time tu Nanaz dok up entries yg sedih2. Ada satu entry drp sorang hamba Allah berbunyi lebih kurang mcm ni “Hang kena bangun Jebat. Mainkan peranan ko sebagai ketua keluarga – pimpin balik keluarga ko. Cakap elok2 kat dua2 belah pihak untuk beri ruang kat ko untuk kemudikan keluarga ko. Keluargo ko tanggungjawab ko. Bukan org sekeliling”. I agree RM500 tu sikit (maybe walaupun Nanaz tu mampu lebih daripada itu). Tapi kalau itu caranya untuk dia didik isteri untuk belanja secara berhemah, hidup bersederhana, is that wrong? Is it wrong to downgrade Gap kids wear to Anakku wear (misalannya). Is it wrong to stick to one sunglasses, one perfume, a few shoes rather than have berderet sunglasses, perfume and shoes (misalannya). Ada terbaca juga Nanaz dah pindah keluar rumah Jah Lop & Kak Nab. Is it wrong to do so? In fact, sebaik2nya lepas kahwin, pindah dok rumah sendiri & build your own home and family supaya tak ada fitnah & ungkit-mengungkit di kemudian hari. Melainkan ada family members yg mmg betul2 uzur, then it is ok to stay together dgn yg uzur tu sebab nak jaga kebajikan family member tu. Apa2pun antara Nanaz & Kak Nab jer yg tau the real reasons why this is happening. Jah Lop, I dah dok perati satu benda. Suka sangat menyindir org drp kes kek yg Fazura tolong promote dulu to kes kakak dia sekarang. I know this kind of people and family. They will gang up on anyone yg appear to buat hal kat diorg walaupun hakikatnya depa sendiri yg salah. Sekarang ni bukannya time cari salah. Sekarang ni time cari penyelesaian dan pendamaian.