January 18th, 2020

Baru-baru ini kisah pelakon cilik Puteri Balqis, 13, yang mendakwa beberapa hari kelaparan kerana tidak lagi boleh berlakon setelah ditimpa penyakit misteri mengejutkan ramai pihak.

Ada membuat dakwaan bahawa pemain industri hiburan tidak membantu atau mempedulikan Puteri Balqis sejak sakit. Kini, melalui Berita Harian, pelakon Sharifah Sakinah pula tampil menjelaskan yang ramai pemain industri membantunya sebelum ini.

Namun begitu, apa yang menghairankan, kutipan wang yang dibuat serta wang hasil berlakonnya seakan lesap.

Gambar: Astro Gempak

Menceritakan kembali usaha yang dilakukannya termasuk beberapa rakan selebriti untuk membantu Balqis,  Sakinah juga memberitahu bahawa selepas itu Balqis seakan menjadikan rakan-rakan satu industri seperti musuh.

Memang seronok menjual barang milik Michael Ang, ketika itu, untuk kutipan derma untuk Adik Balqis. Sampai terbaring di kaki lima.

Kegembiraan ada kalanya menuntut pergelutan. Semua orang mempunyai masalah dan ujian datang dengan pelbagai cara.

Menjadi perkara biasa, kalau kawan atau mereka yang kita saya sayang berdepan masalah, kita pasti akan membantu mengurangkan bebannya. Malah, Michael sendiri banyak menghulurkannya tawaran berlakon.

Kami tak mahu membenci dia, tetapi habis semua orang dia jadikan musuh. Saya tak faham. Ikutkan, banyak kutipan derma dan sumbangan yang diberi teman artis kepada keluarganya.

Kalau tak percaya, tanyalah teman artis lain yang pernah terbabit dan berbesar hati membantunya. Tetapi, ke mana duit derma dan wang pendapatan yang diperoleh ketika dia aktif berlakon.

Sakinah juga tidak menjelaskan dengan pasti tetapi kata-katanya yang seterusnya seolah-olah ditujukan kepada ibu Balqis:

Dalam hidup ini, tak kira susah atau senang, soal pembelajaran perlu diutamakan. Hantarlah dia ke sekolah. Tak perlu nak belajar di sekolah yang memerlukan yuran mahal, sebaliknya pergi sahaja ke sekolah pendidikan biasa. Ukur baju di badan sendiri.

Begitu juga hal kesihatan, hantar dan dapatkan rawatan di hospital. Jangan ambil mudah soal ini jika dia benar-benar memerlukan pemerhatian khusus untuk mengubati masalah atau penyakit yang ada.

Sebelum ini, ibu Balqis ketika ditanya apa yang akan dilakukan dengan wang derma RM 100,000 untuk membantu Balqis, ibunya memberitahu akan memasukkan Balqis ke  British Council dan mengambil kelas piano.

Namun begitu ia mengundang kritikan warganet yang hairan mengapa Balqis tidak dihantar ke sekolah kerajaan saja kerana wang tersebut sebenarnya didermakan untuk kos perubatan bagi merawat penyakit Balqis seperti yang didakwa.

Sebelum ini, Balqis memberitahu dia hanya bersekolah di rumah. – beautifulnara.com

22 responses to “Sharifah Sakinah Tegur Ibu Puteri Balqis: “Ukur Baju Di Badan Sendiri””

  1. Anonymous says:

    kali ni saya sokong 100% apa yg dikatakan oleh sharifah sakinah

  2. Anonymous says:

    Peoblematic bila mana Balqish tidak dihantar ke sekolah sebaliknya home schooled. Problem dia nak home schooled mak dia pun educated ada Master ke PhD ke atau degree yang diyakini? Selain nak guna duit belajar di British Council dan belajar piano apa cerita pasal preparation for SPM? Nak masuk Aswara pun kena ada SPM, nak jadi pekerja kilang pun kena ada SPM. Maaflah tetapi pendidikan perlu diutamakan. Kalau tahu susah, pergilah sekolah kerajaan. Katanya duduk Setia Alam. Di situ pun ada sekolah kerajaan. Semoga Balkish mendapat pendidikan setara kanak2 lain. Amin.

  3. AamandaKesah! says:

    KOMEN KAU MMG WIN KINAH! AKU SETUJU DENGAN KAU!!

  4. Anonymous says:

    Dah mcm kera dpt bunga mak nya pon

  5. Anonymous says:

    Ini betul2 mak tk sedar diri..dhlah suruh anak menjaja buku..kehulu kehilir cari duit..last2 bila dpt derma dari mereka2 yg simpati kau berlagak macm orang kaya pulak..hidup susah bila dapt duit lupa daratan.kalu akulah bayarkan kos rawatan mereka dan persekolahan direct bukan bagi wang kt tangan mereka..silap2 satu sen pun bukan utk rwatan atau menyara hidup yg susah malah berlagak macm orang kaya pulak..tk sedar diri makcik ooi..

Tinggalkan Komen Anda Di Sini