Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Setuju Air Panas Boleh Bunuh COVID-19, Neelofa Dikecam Teruk

air suam bunuh covid-19

Petua Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba yang menyarankan rakyat Malaysia untuk minum air panas atau suam bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 ternyata menimbulkan persoalan ramai. Rata-rata pengamal perubatan menyangkal petua berkenaan dan ia hanya mitos semata-mata.

neelofa air panas bunuh covid-19

Advertisement

Bagaimanapun, selebriti popular Neelofa bersetuju dengan sebahagian daripada kenyataan Menteri Kesihatan di mana pengambilan air yang banyak adalah penting untuk mengekalkan tubuh badan sihat.

Setuju minum air panas boleh elak jangkitan COVID-19

Dia juga menyarakan rakyat Malaysia untuk mengamalkan apa sahaja petua di saat genting ini untuk mencegah jangkitan wabak tersebut yang semakin mengganas.

Advertisement

“Jangan merepek, tak tahu jangan cakap.” – Netizen

neelofa air panas bunuh covid-19 neelofa air panas bunuh covid-19 neelofa air panas bunuh covid-19 neelofa air panas bunuh covid-19

Namun, apa yang dikatakan oleh Neelofa itu membangkitkan kemarahan netizen. Dia dikecam teruk kerana menyebarkan maklumat yang salah serta mempercayai mitos tidak logik seperti itu.

Pada mereka, Neelofa tidak sepatutnya memberikan komen atau pendapat mengenai sesuatu isu yang bukan dalam bidangnya. Tidak mustahil, selepas ini ada orang ramai yang terpengaruh dan memandang remeh mengenai jangkitan COVID-19.

neelofa air panas bunuh covid-19

Terdahulu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sendiri telah menolak kenyataan bahawa air suam boleh membunuh virus COVID-19. Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata kementerian hanya menggunakan kaedah berasaskan bukti sains untuk pengurusan dan rawatan pesakit.

Sumber Berita : Forum CARI & The Malaysian Insight

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

12 Comments

  1. Adalah

    March 23, 2020 at 7:09 am

    Lain yg lofa tulis, lain plak korang terjemah…jer faham betul2 apa yg dia tulis..

  2. Mammy Garang

    March 23, 2020 at 5:19 am

    I’m agree with you..I’m not her fan either. But she said ‘partially’ agree kan..not ? % agreed! and her advice of drinking loads of warm water is also good to maintain our good health..memang betul la tu..kalau kurang minum aayaq for sure cepat demammmm…cepat Sakit tekak etc she didn’t mention to get rid of the virus.and I don’t think she said willing to do anything is related to those Petua..’willing’ to lock yourself down at home is also your effort to avoid that virus apa..haishhh suka marah marah x tentu pasal sedang kan awak yg x faham maksud orang tu ?

  3. Anonymous

    March 23, 2020 at 4:57 am

    For maintan our health. Like they ask us to take vitamin c.

  4. Md khir

    March 23, 2020 at 1:37 am

    Kekadang senyap tU pun boleh buat pahala. Tapi dlm masa Yg sama, kita tak Tau ape Yg kita cakap boleh mendatangkan dosa Kat org lain Kerana hati panas bila baca komen org Yg mcm tak sekolah. Jadi Elok la diam sambil minum air suam, Bukan utk bunuh Kuman. Tapi utk kesihatan… Sekian terima kasih…

  5. Anonymous

    March 22, 2020 at 8:43 pm

    aku rs xde pun dia ckp minum air panas tu blh elakkan covid.. netizen n wartawan pon…. i’m not her fan but generally what she said is true.. honestly bkn dr dialah,sememangnya drink warm water regularly or just plain water mmg baik untuk badan kita secara generalnya sbb bdn kta ni terdiri dr byk air.. and perlukan air utk organ-organ badan kita berfungsi dengan optimum… mmgla air x dpt sembuh/elak covid acik oii…sabarla lofa aku rs skrg rakyat malaysia semua sensitive psl isu covid ni…so suma pun nk dibashnya…

Loading...
To Top