Sesi Belajar Tabika Kemas Dilanjutkan Hingga Jam 5 Petang Mulai Tahun 2018

Trending

Sesi Belajar Tabika Kemas Dilanjutkan Hingga Jam 5 Petang Mulai Tahun 2018

Sesi pembelajaran Tabika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) bakal dilanjutkan sehingga 5 petang mulai 2018, kata menteri kemajuan luar bandar dan wilayah.

Advertisement

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, lanjutan itu antara lain bertujuan menjadikan Tabika Kemas
sebagai “transit” kepada kanak-kanak sementara ibu bapa mereka bekerja.

“Ia inisiatif kementerian untuk meringankan beban keluarga selepas mengambil kira cadangan dan pandangan ibu bapa yang bimbang dengan keadaan anak-anak semasa mereka bekerja,” katanya.

Ketika ini, sesi pembelajaran Tabika Kemas bermula 7.30 pagi dan berakhir 11 pagi.

Ismail Sabri berkata, kementerian akan mengkaji pelbagai aspek berkaitan, seperti kos serta peruntukan, memandangkan lanjutan waktu pembelajaran turut melibatkan penambahan tenaga pengajar.

Beliau berkata, dari aspek akademik pula, ia akan diisi dengan aktiviti seperti kelas bahasa.

Ismail Sabri berkata, Tabika Kemas menerima 223,000 pelajar di seluruh negara membabitkan kanak-kanak berumur 5 dan 6 tahun untuk sesi pengajian tahun ini.

Katanya, kerajaan memperuntukkan RM120 juta bagi penyediaan buku aktiviti pembelajaran, pembelian peralatan, pakaian seragam dan bantuan makanan tambahan untuk sesi pengajian tahun ini.

Beliau berkata, kerajaan juga menyediakan peruntukan RM6.3 juta untuk membaik pulih atau menaik taraf kira-kira 200 tabika dan taska di bawah kendaliannya yang uzur demi keselesaan murid.

Sumber : Sinar Harian

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

1 Comment

  1. Anonymous

    May 9, 2017 at 1:29 pm

    Mcm cgu tabika kemas tu tkda family nk jga..jga ank org sampai petang..huhu