March 16th, 2020

Susulan penularan wabak Covid-19 yang kian mengganas, baru-baru ini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggesa semua perhimpunan membabitkan orang ramai  atau tempat padat termasuk aktiviti keagamaan ditangguhkan bagi mencegah jangkitan wabak tersebut.  Bagaimanapun, masih ada pihak yang berdegil dan seakan tidak mengendahkan segala amaran.

noorkhiriah

Kecoh di media sosial kini apabila pelakon Noorkhiriah dikatakan masih berdegil dan ingin menyertai sebuah program usrah yang akan diadakan malam ini.

Ada juga individu yang bimbang dan tidak berani untuk menyertai sebarang kuliah ketika situasi merbahaya ini, tetapi Khiriah membalas komen berkenaan dengan menyatakan “Allah ada”.

noorkhiriah allah ada noorkhiriah noorkhiriah

Allah suruh jaga diri

noorkhiriah allah ada noorkhiriah allah ada noorkhiriah allah ada noorkhiriah allah ada

Rata-rata netizen bengang dengan “alasan” yang diberikan oleh pelakon itu. Memang benar sebagai seorang yang beragama Islam kita harus yakin dengan Allah SWT tetapi kenapa pula masih ingin berdegil mempertaruhkan nyawa sendiri dan orang lain ketika keadaan virus sedang merebak dengan teruk.

Tawakal, berdoa agar dilindungi tidak salah, tetapi mungkin dalam situasi ini kita kena guna juga logik akal dan berusaha untuk mencegah diri dari melakukan perkara yang hanya akan mendatangkan kemudaratan.


7 responses to “Sertai Majlis Ilmu Ketika Covid-19 Mengganas, Netizen Bengang Noorkhiriah Kata “Allah Ada””

  1. Anonymous says:

    Kan…yg g travel bawak balik virus, yg x buat self quarantine…korang x kalut .Yang warga cina bawak covid masuk korang x kalut, gro cina kat club2 duk jimba2 korang x kalut. 26org gro warga cina kena tangkap…positiv covid ke x, kenapa x g kalut. Duk kalut dgn org yg yakin dgn Allah. Allah maha melindungi pada ummatnya yg memohon perlindungan.yg merendah diri Dan insaf dgn ujian n Bala diberikan.
    Faham!

  2. Anonymous says:

    Kau keluar celah gua mana manja? Baca berita tak? Contoh case 136 tu semua orang komen condemn dia sebab tak reti jaga diri baru balik dari korea sibut nak attend mass gathering. Lain kali jangan baca beautifulnara je. Rajinkan educate diri.

  3. Anonymous says:

    Mereka yang pemalas dan jahil memang takkan dapat masalah camni XD
    As for you kak, do be careful though

  4. unknown says:

    majlis ilmu apa nya time2 macam ni.. kl hampa nak sakit sorg2 mampoih p kat hampa laa. ni bila dh sakit menyusahkan org.. family, jiran, kawan, kkm.. paham dak.. menyampah ak dengan manusia selfish..

  5. Manja says:

    Org g majlis ilmu kena sibuk korang nk kondem .. yang g travel tu ketegak nk mampus korang x sibuk nk kondem lak ..

Loading...