Seorang Wanita Di China Membongkar Kerenah “Superhost” Letak Kamera Tersembunyi Di Biliknya

Teknologi

Seorang Wanita Di China  Membongkar Kerenah “Superhost” Letak Kamera Tersembunyi Di Biliknya

Tindakan seorang lelaki yang sengaja meletakkan kamera secara tersembunyi di dalam bilik yang di sewakan untuk servis Airbnb memakan dirinya setelah perangai jijiknya dibongkar oleh seorang penumpang wanita yang mengesan kamera tersebut semasa menginap di sini.

Nasib menyebelahi wanita tersebut kerana beliau adalah seorang pakar mencari kamera yang tersembunyi dan terus menghubungi pihak polis selepas mengetahui kebenarannya.

Kini, lelaki itu masih lagi dalam tahanan polis untuk 20 hari. Lelaki tersebut disenaraikan sebagai ‘Superhost’ yang berpengalaman kerana mempunyai tingkah laku yang sangat bagus.

Advertisement

Tindakan lelaki ini merakam semua pelanggannya telah dilakukan sejak dari bulan Mac lagi.

Menurut Beijing Youth Daily, wanita ini berkerja di bahagian internet dan maklumat keselamatan. Beliau sering memeriksa sekitar hotel yang diinap semasa melancong untuk mencari kamera tersembunyi.

Beliau berkata, ketika sampai di flat lelaki tersebut di Qingdao, wilayah Shandong pada malam Rabu, di terlihat sesuatu yang cukup aneh di dalam biliknya.

Saya menemui monitor sensor gerakan di pintu masuk rata dan dua di dalam dua bilik tidur yang aneh kerana flat itu belum diubah suai untuk automasi pintar rumah.

“Saya menghidupkan sensor menghadap dinding dan menutupnya dengan pelekat.

Beliau terus memeriksa pengesan asap dan televisyen, yang sering digunakan untuk meletakkan kamera tersembunyi, dan memotong bekalan elektrik untuk televisyen.

Apabila dia mengangkat router yang menghadap katil terdapat cahaya yang luar biasa dan disyaki kamera tersembunyi.

Saya menyemak dengan teliti dan mendapati susunan garis adalah berbeza daripada yang biasa.

Setelah membandingkan router dengan gambar produk tersebut, dia menyedari ia telah diubah, sebelum membongkarkanya dan mencari kad memori digital di dalamnya.

Dengan membandingkan router dengan gambar produk, dia menyedari ia telah diubah, sebelum membongkarnya dan mencari kad memori digital di dalamnya.

Saya segera menghubungi polis selepas mendapati kad itu adalah memori kad.

Mereka datang dan mengambil peralatan itu.

Dia tidak kembali ke flat tersebut selepas membuat laporan polis. Yuran daftar masuk ke flat tersebut adalah berharga 1,700 yuan (US $ 250) bagi penginapan tiga malam.

Beliau memberitahu bahawa dia tidak bertemu dengan tuan rumah sendiri dan telah berkomunikasi dengannya dalam talian sahaja mengenai proses daftar masuk dan mendapatkan kata laluan Wi-Fi.

Airbnb berkata flat lelaki tersebut telah dikeluarkan dari senari flat mereka dalam aplikasi ini.

Kami memohon maaf kepada pelanggan dan menarik balik senarai flat tersebut dari aplikasi kami, kata seorang jurucakap Airbnb kepada Beijing Youth Daily.

Jurucakap memberitahu, syarikat itu telah dihubungi ketika wanita  tersebut membuat laporan polis. Wang wanita tersebut sudah dikembalikan semula.

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...