Senarai Universiti/College Terbaik Di Malaysia

Trending

Senarai Universiti/College Terbaik Di Malaysia

Universiti adalah sebuah institusi pendidikan tinggi dan pusat penyelidikan akademik dalam pelbagai mata pelajaran serta penyediakan mahupun dalam pendidikan ijazah atau pendidikan pascasiswazah. Perkataan “University” berasal dari perkataan LATIN yang bermaksud “komuniti pengajar dan pelajar/sarjana”. Ranking setiap universiti dinilai berdasarkan Size, Visibility, Research papers & Scholars.


Advertisement

1.Universiti Putra Malaysia (UPM) (World Rank : 428)
2.Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (World Rank: 437)
3.Universiti Sains Malaysia (USM) (World Rank: 464)
4.Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (World Rank: 523)
5.Universiti Malaya (UM) (World Rank: 596)
6.Universiti Teknologi MARA (UiTM) (World Rank: 626)
7.Multimedia University (MMU) (World Rank: 891)
8.Universiti Malaysia Sabah (World Rank: 1222)
9.Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (World Rank: 1341)
10.International Islamic University of Malaysia (UIA) (World Rank: 1411)
11.Universiti Teknologi Petronas (UTP)
12.Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
13.Universiti Utara Malaysia (UUM)
14.Universiti Tunku Abdul Rahman
15.Universiti Malaysia Terengganu
16.Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
17.Universiti Malaysia Pahang (UMP)
18.Universiti Sains Islam Malaysia
19.Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
20.Universiti Pendidikan Sultan Idris
21.Open University Malaysia
22.Universiti Teknikal Malaysia Melaka
23.International Medical University
24.Taylor’s University College
25.Tunku Abdul Rahman College
26.Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
27.University of Nottingam Malaysia
28.UCSI University
29.Monash University Malaysia
30.Malaysia Theological Seminary
31.Universiti Kuala Lumpur
32.Curtin University of Technology Sarawak Campus
33.Universiti Industri Selangor
34.Selangor International Islamic University College
35.Al Madinah International University
36.Wawasan Open University
37.University Tun Abdul Razak
38.KDU College
39.Universiti Malaysia Kelantan
40.Asia Pasific Institute of Information Technology
41.Help University College
42.Sunway University College
43.INSANIAH University College
44.Universiti Sultan Zainal Abidin
45.Segi College
45.University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
47.Majlis Peperiksaan Malaysia
48.Malaysian Institute of Management
49.Limkokwing University of Creative Technology
50.Disted-Stamford College

Sumber : Top 50 universit:TEAPANAS

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

49 Comments

  1. brightstar

    November 4, 2015 at 12:07 pm

    amboi2… berlawan2 lak antara UiTM dan UIA yer…

    jgn begitu… kan sama je kita semua ni…

    hakikat yg harus diterima adalah UiTM mengutamakan bumiputera.
    UiTM adalah satu2nya universiti awam yg MINTA status U dr kerajaan. Ini adalah fakta.
    Try search newspapers antara tahun 1998-2003 (x ingat).
    Tetapi UiTM adalah sgt2 bagus dlm beberapa course berbanding IPTA lain seperti perhotelan, fesyen, dan culinary. Itu mmg x dpt disangkal.

    UIA pulak sgt2 hebat pada course law dan islamic studies.

    Professional courses, Research, other social science and pure science courses mmg didominasi oleh TOP 5 IPTA di Malaysia yakni USM, UM, UPM, UTM, UKM… Ini mmg tidak dapat disangkal… Terbukti dalam kenyataan bertulis dan realiti.

    masing2 ada keistimewaan kan… jadi jgnlah gaduh itu dan ini… kita semua ni sama je…

  2. sam hakimie

    April 10, 2013 at 4:34 pm

    Assalamualaikum

    bagi saya ranking tu penting tp tak perlu berbangga sangat dengan ranking ada.yang penting sekali adalah penampilan diri dan cara berkomunikasi bila berada di alam pekerjaan..

  3. misz noorra

    October 7, 2012 at 9:36 am

    UiTM professional courses is the best for ur guys information..