Senarai Penuh Lokasi Automated Enforcement System (AES) Di Seluruh Malaysia

Trending

Senarai Penuh Lokasi Automated Enforcement System (AES) Di Seluruh Malaysia

AES merupakan Penguatkuasaan secara automatik iaitu kesinambungan daripada Pelan Keselamatan Jalan Raya 2006-2010. Usaha berterusan aktivis keselamatan jalanraya (JPJ, PDRM, JKJR, MIROS, JKR) memberi tumpuan kepada 4E (Engineering, Enforcement, Education and Environment). Sistem ini merupakan adaptasi sistem penguatkuasaan yang mapan (sustainable) dalam terus kekal mengubah sikap pemanduan tanpa mengira kadar pertambahan kenderaan, pemandu atau kekangan penguatkuasaan. Ia juga merupakan Pendekatan kepada system based approach yang mampu mengubah sikap pemanduan rakyat Malaysia. Satu sistem pengesanan dan merakam secara automatik kesalahan lalu lintas menggunakan alat pengesan yang dipasang di atas jalan dan perakam imej kesalahan menggunakan kamera (gambar dan video). Negara maju banyak mengunakan sistem ini tapi adakah sistem ini dapat mengubah sikap pemandu di malaysia? Apa guna buat kereta sport tapi pandu kat lebuh raya 80 km/s je? Apa guna beli superbike tapi bawak 100km/s?



LOKASI PEMASANGAN KAMERA AES UNTUK MENGESAN HAD LAJU

Advertisement

Lokasi AES – Had Laju

LOKASI PEMASANGAN KAMERA AES DI LAMPU ISYARAT

Lokasi AES – Lampu Isyarat

PENGESAHAN LOKASI PROJEK AUTOMATED ENFORCEMENT SYSTEM (AES) BAGI FASA PERCUBAAN (PILOT STAGE)

Lokasi AES

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

3 Comments

  1. kukang

    December 15, 2012 at 9:05 pm

    Alaa abg nara..tak pe la ada kereta spot p tak leh bawak laju..kira ok laa..tak usah nak gadai nyawa bawak keta laju2..kalau mati sendiri tak pe la..p kalau membabitkn org len itu yg susah tu..so pandu cermat walau kereta sport ok…

    sekadar pandangan

    -PEACE-

    • densiko.

      December 16, 2012 at 9:28 am

      Punya banyak kamera AES yang akan dipasang maka tak berbaloi nak hapal lokasi dimana kamera tu berada.Formula amal yang terbaik ialah kita patuhi sajalahhadlaju yang ditetapkan dan apa-apa peraturan jalanraya yang ada bila kita mula memandu.Jangan pandu lebih walau tambah 1Km.

  2. Selitone

    December 15, 2012 at 6:26 pm

    Alhamdulillah….

    Setakat ni R6 aku belum ‘ditembak’ lagi oleh AES’des niii… Harap idak lerr bila dah RPM dah cross redline.