Written by Bella | September 27th, 2018

Selalunya, artis bila dah popular dan ada berjuta pengikut di Instagram pasti akan menawarkan khidmat review berbayar untuk mereka yang berminat untuk mengiklankan apa-apa produk. Namun, pelakon Janna Nick mula memperkenalkan satu servis yang agak berbeza.

Janna menerusi akaun Instagramnya telah melancarkan khidmat ucapan berbayar untuk peminatnya yang mahu beliau membuat ucapan hari jadi dan caj yang dikenakan adalah sebanyak RM50 untuk satu ucapan dengan tag nama peminat tersebut di Insta Stories. Selepas bayaran dijelaskan barulah Janna akan memuat naik ucapannya.

Peminat adalah tulang belakang artis dan juga penentu untuk populariti serta kerjaya mereka, oleh itu rata-rata netizen mengecam tindakan Janna itu yang jelas tampak tidak ikhlas dan hanya ingin mengambil kesempatan demi mengaut keuntungan semata-mata.

Apa pula pendapat anda? Wajarkah untuk menawarkan khidmat sebegini sedangkan peminat tidak pula meminta bayaran daripada mana-mana artis jika hendak menyokong karier mereka. Hmmph..

90 responses to Senang Gila Artis Buat Duit – Janna Nick Dikecam Kenakan Caj RM50 Untuk Ucapan Hari Jadi Peminat

  1. Anonymous says:

    Aku bkn artis, tpi PA to my director, setiap kali ada harijadi di pej..semua aku beli (tapi duit companylah)..akulah beli kek, akulah siapkan semua benda, aku lah cuci lepas tu, tpi hampes…x ada apa2 byran extrapun dri company..tapi x mengapa, syukur dpt makan free kek mahal secret receipt dn makanan lain…dh 10 tahun aku buat sedemikian, sampai suatu hari, aku cdgkan pada boss, boleh tak buat birthday 3 bulan sekali…bukan setiap bulan (bergntung pada tarikh)…bos kat ok..orait.

    1

    16
    • Anonymous says:

      so???

      34

      1
      • Anonymous says:

        bila boss kata örait”..maknenya, saya sudah menjimatkan duit company utk kek shj bernilai rm200.00 sekali smbut sebulan, kalau 3 bulan dh jimat 600.
        tapi..ada yg mengata aku..sokseksokseksoksek..kerana x dpt mkn free kek. Aku marah dn bengang sbb, aku pun ada keja opis nk buat, time mkn ok semua happy, lpas mkn, biarkan je aku settle semua kemas…jdi..mereka mrh pada aku, sbb x dpt mkn free kek mahal.
        ..sbb tiada kerjasama…

        tamat..

        24

        0
        • Anonymous says:

          so??

          6

          3
        • Anonymous says:

          office aku pon sama. keje banyak lagi nak hadap. padan muka sape yang tak dapat makan kek free. bluekkkkkkkkkkk

          7

          0
        • bocir says:

          anon ko sabor jelah yek. padan muka yg xdpt makan kek tu. kome tau melantok je. mengemas nye malas. jadi xpayah makan. mudah. lol

          7

          0
        • Anonymous says:

          da kalau ade peminat yang batak sgt suh ‘retis’ sendu kesayangan dieorg wat bday wish,xleh la salahkan ‘retis’ tu sorang kalau die kenekan caj yg tah pape.yg bukan2 je idea dieorg, bday wish bagai..wish kt whatsapp je la, free.

          5

          0
    • Anon says:

      Bukan ke job description PA termasuk organise eventsb utk boss? Tak de office cleaner ke boleh tolong kemas? Kecik sgt ke company?

      10

      0
      • Anonymous says:

        opis bsr, kontraktor kelas A, malahan ada menteri umno wanita yg popular dulu tu ada buat banglo di Janda Baik, smpai skrg boss claim x dpt. Boss ok..x kedekut, cuma calculative je.
        ..tntg cleaner tu, dia dh tua umur 60an, sudah keja dkt 20 tahun lebih, sejak umur 40an (org lama kata)..nk jdikan citer..cleaner tu dtg pukul 6am, siap2 kerja dlm kul 8.30 ke 9am, siap baliklah.
        ..tapi bukan balik rmh terus, buat keja di syrkt lain..

        cleaner pun pandai tau..katakan satu sykt byr 400 sebulan..(keja dlm 3 jm sehari)..then 1 bulan katanya nya 4 company..tpi kul 2pm dh habis, balik rumah.

        2

        0
      • Alanice says:

        Ni kedai runcit mne ade cleaner

        0

        0
      • tipahhh says:

        yela sbb xde la dia kena buat semua tu anon oi. Eh lantak dia lah, untung company ada inisiatif nk celebrate besday staff tau.. Anon ko ni mesti yg termasuk dlm list yg time ada mkn2 first terpacak muka, tapau mcm xhengat pastu time kemas jadi invisible.

        2

        0
    • Mahal ke cake secret recipe tu? Macam tak je :P

      1

      0
    • intan says:

      lmbtnye ko berfikir…company lain dah lame buat buat 4 kali setahun…

      4

      0
      • Anonymous says:

        aku suka reply, cuba u baca yg first komen anon 11.13am, buat 3 bulan sekali. Maknenya dlm setahun 4 kali buat .4 x 3 = 12 bulan.

        ..bukan 3 kali setahun…mana lagi 3 bulan??????
        anda ingat saya ada masa sakit kepala..

        1

        2
    • jonggang says:

      dekat opis aku pun sama… macam2 xtvt makan2 buat dkt opis..yg menyediakan mknn nya aku, kemas pun aku, yg lain tau mkn lps tu balik tmpt dudok masing2.. tolong nye tak…lps tu complaint pulak mknn x sedap la,x sesuai la,…last2 mls dh nk buat mkn2 lagi or sambut apa2 birthday lagi..diaorg pulak complaint lagi kenape x buat itu ini… korang senang la..xde buat apa kot.. yg ssh nya aku.. nk sedia lagi,beli ini beli itu lagi..lps mkn kms lagi… korang tau complaint je..

      2

      0
  2. makcikbwg says:

    kau ingt org batak sangat gn ucapan drp ko tu?? kalah artis international plak ko.. even dato ct pon x wat cmtu.. perasan btl ko ni.. drp bg ko rm50 tu baik buat mkn pon kenyang la. ucapan ko tu bkn nye bg kesan pon dlm idup aku

    36

    0
    • Mat Ronggeng says:

      Janna Nick nak charge kentut busuk dia. Satu kentut rm200?? Kentut telur busuk dimasukkan dalam botol mineral dan diposkan kepada pembeli.
      Siapa nak??
      Cepat lah…cepat.. Janna nak beli rumah idaman rm12 juta dia. Nanti takut dia tak kahwin kahwin tak dapat kumpul rm12juta.

      6

      0
  3. anak nogori says:

    BAIK BELI KAD UCAPAN YG ADA LAGU, POS…. PALING2 PUN BARU KENA RM20

    16

    0
  4. Apa Ke Bangang Punya Retis says:

    RM50 ringgit tu aku boleh makan dalam seminggu .. Tak sior teman nak bagi bulat2 kat mike cuma nak ucap Hari Jadi Teman !!!!

    16

    0
    • wekkkkkkk says:

      org ckp rm50 hgt boleh mkn utk seminggu utk yg betoi2 berjimat..ini bagus. Sgt bsr bagi kitakan.., tapikan mcm yg gomen ckp, kenaikan gaji RM50.00 yg di umumkan bebaru ni, apa pndagn kita..sikitkan , sgt sikit, apa org kata RM50.00 mcm along2 time ago boleh penuh satu troli, skrg RM50.00 shoping brg dpur nmpk ape..hanya syuran2 je. Belum di kira yg lain.

      (aku tahulah..gaji mmg dihadkan 1050, kalau majikan nak letak lebih tu lain kira).

      7

      0
  5. Wateverr says:

    Ade demand ade la supply. Tu je.

    Kalo org x layan bende2 ngarot mcm ni xde la dia nak buat. X gitu?

    So skg sape pandai sape bodo? Oppss

    64

    0
    • mimos says:

      kannn… xde dia paksa pun. kalau nak ucapan dia, bayarlah, kalau xnak diam je lah xpayah nk komen mcm2. simple! lg pun suka hati dialah nk buat apa pun yg korg sebok sgt knp.

      11

      1
    • Alanice says:

      Kau jgn jd bodoh, ni bkn ade demand. Ni mmg die yg start nk supply survey2 market. Kau pn bley start offer bogel kt public , tgk ade demand x pastu.

      2

      3
  6. yna says:

    wauuuu…hahahah baru stalk ig stories dia..dah 9orang wish.ada lagi tu yg tunggu turn..satu hari je dah dpt lebih kurang 500..seminggu 3500.sebulan 14000..wauuuuu.gigih pulak aku dok kira income dia..haishhh

    22

    0
  7. Anyn says:

    Anak sapa batak retis ni weh…. Baik la ko belanja mak pak ko makan ke baju baru ke… bodoh2 belaka

    12

    0
  8. zrzr says:

    ok la pasni kalo janna suro org vote dea kt abpbh ke, kte suro dea bayar rm50 per vote

    36

    0
  9. jihan betulkan gigi says:

    bangang abadi haha
    jarang aku tengok artis bodoh macam ni
    asal? kalau ada orang sanggup bayar 50 & kalau kumpul 50 sekepala.. nak belikan mak kau merz ke?
    kahkah

    0

    0
  10. Anonymous says:

    tak kuasa aku nak wish ko labu…

    2

    0
  11. wekkkkkkk says:

    org ckp rm50 hgt boleh mkn utk seminggu utk yg betoi2 berjimat..ini bagus. Sgt bsr bagi kitakan.., tapikan mcm yg gomen ckp, kenaikan gaji RM50.00 yg di umumkan bebaru ni, apa pndagn kita..sikitkan , sgt sikit, apa org kata RM50.00 mcm along2 time ago boleh penuh satu troli, skrg RM50.00 shoping brg dpur nmpk ape..hanya syuran2 je. Belum di kira yg lain.

    (aku tahulah..gaji mmg dihadkan 1050, kalau majikan nak letak lebih tu lain kira).

    2

    0
  12. adinda says:

    aku tak nak ckp banyak cuma sape yg bg duit 50 kt janna untuk wish birthday tu memang BODOH!!!!
    hey hanat ko guna duit tu g blnja mkn ke beli hadiah ke ade lg pekdahnya siakkkk!! kalo aku seploh hengget pun aku tak nak kasi! lain la yg wish tu the rock ke, cr ke..haaa bleh la aku kasi seploh hengget tu..hehe

    15

    0
  13. Ada aku kesah pasal kau? says:

    Orang cerita pasal Janna Nick, dia cerita pasal diri sendiri…hek eleh.. patut la ko jadi tukang cuci ofis

    3

    0
    • Anonymous says:

      u tahu apa itu PA..meja kerja ada di luar bilik bos tu.

      bkn tealady…bongokkkk…

      1

      2
      • Ada aku kesah says:

        Eh bonggok bahalol PA office ni….
        Kau retis ke nak share cerita kau jadi macai boss kau kat sini ?…. Kau jilat bontot boss kau bertahi sampai licin pun takde orang ambil kisah… Sedeh hidop kau nok..l!

        3

        0
        • Anonymous says:

          sbb aku kaki bodeklah, gedik, manja dn bertahan lama kt situ keja dn bonus gila2 bgi aku..dengki lah tu..

          1

          1
  14. Akak Kantin says:

    perkara mcm ni tak pelik..skrg mcm2 hal..lagi2 pasangan belom halal..bagi hadiah kat pasangan sanggup berhabis bagai..padahal guna duit mak ayah pun ada untuk beli hadiah untuk pasangan…

    2

    1
  15. Anonymous says:

    Ada jugak yg bangang buat bayaran utk servis ni…sape la 4 ekor tu huhu…

    4

    0
  16. - says:

    sorry to say la.. insta femes pon kalau post anythg kat ig harga lg mahal. ni memang salah 1 cabang bisnes dia org. salah 1 perkhidmatan dia org memanglah dia caj. ada tu setakat ig story yg x smpai bape saat pun beribu2 tau dia org caj.. kita je ramai tak tau bende sebab tu pandang bende ni 1 kesalahan.

    2

    0
  17. Kakak Bawang Bersatu says:

    Janna tawarkan servis tu bukan letak parang kat tengkok paksa korang guna servis dia. Nak guna silakan, tak nak guna sudah, dok diam2.

    5

    1
  18. Ada aku kesah says:

    Eh bonggok bahalol PA office ni….
    Kau retis ke nak share cerita kau jadi macai boss kau kat sini ?…. Kau jilat bontot boss kau bertahi sampai licin pun takde orang ambil kisah… Sedeh hidop kau nok..l!

    0

    0
  19. Pembawang International says:

    Yg nak guna servis Janna tu guna la. Yg xnk guna duk diam2 sudah. Dia ada mintak duit ko ker? Inilah rakyat Malaysia asyik membawang jer kejenya..

    2

    1
  20. Anonymous says:

    Janna ni kutuk2 Ayda Jebat, cakap dia plastik lah ape lah!

    Tapi seplastik – plastik Ayda tu, sayang benor dia kat fans2 dia. Tak perlu kot kasi RM50, tiap kali peminat dia birthday, dgn sendiri dia wish kat IG story dia. itu yang buat orang ramai sayang kat dia.

    Janna ni nak duit lebih sebab nak buang lemak betis dia yang besar tu ataupon buat belu undi untuk menang ABPBH agak nye! Get a life lah Janna! IkhlAs lah sikit kat peminat. buat malu je…

    7

    0
  21. Aryana says:

    Boleh tak aku nk ckp, netizen yg snggup byr rm50 utk servis ucapan birthdy dri janna ni smuanya bodoh. Baik kau byr rm50 tu ke arah yg bmnfaat sikit blh tak. Atau sedekah pada yg mmerlukan. Siyes tak msuk akal.

    10

    0
    • johan says:

      1)tak boleh sesuka hati membodohkan orang
      2)maybe pada si pelanggan itu adalah satu kj yang bermanfaat
      3)sedekah xelok kecoh2
      4)paling tak masuk akal bile ko marah sangat padahal bnde ni sikit pun tak kacau ko

      2

      3
  22. faraj says:

    Betis cap Gajah pun, ada hati nk Minta bayaran untuk wish ko…!!! Misekin sgt kr Artis Malaysia ni..!!!

    2

    1
  23. faraj says:

    Ko Ingat ko Fazura.? Fazura pun tk camgini….puiiiiiii..

    2

    3
  24. XYZ says:

    X MAU HABIS DUIT X PYH SOH DIA WISH..ABIS CERITA..NK RIUH2 APA..

    3

    0
  25. Lily says:

    Mmg lah janna takmoaksa..tak letak parang kat leher..tapi dia desperate sgt ke nak income? Aku tgk job dia bertali arus non stop. Beringatlah ya..org tamak selalu rugi. Mmg kalau takde demand takde supply…tapi takkan janna tak boleh fikir sendiri? Tergamak amik rm50 dari peminat juz utk wish bday? Kalau utk promote bisnes tu lain cerita..fikir2kan lah ya Janna. Sis Sheila Rusly & Tok Sidang, tolong nasihatkan anak kome ni…

    8

    0
  26. Retis Zaman Sekarang says:

    Eeeeewwwww .. Tak Kuasa Lah Nak Bagi Bulat2 50 ringggit kat HANG just untuk wish BIRTHDAY Aku !

    X _ X

    1

    0
  27. wekkkkkkk says:

    MATA DUITAN

    1

    0
  28. wekkkkkkk says:

    Kalau dh meminta duit dri seseorg mcm ni, dikira berniage jugak ye Janna, ko pegi daftar dulu di SSM, namakan company ..”1 Ucapan RM50.00″.
    adakah SSM luluskan, jenis perniagaan apakah ini?????.

    Kalau seorg masukkn RM50.00 sudah ada dlm statement bank, maka statement tu memudahkan Janna hendak beli rumah harga RM20 juta seperti yg diidamkan sebelum kawen. Ini yg wekk baca itu hari kt mana tah..dh lupa.

    Maka Janna, kena ada kelulusan dulu.
    Buat org2 diluar sana, celik mata sikit ye, sng tak bangun pagi mata kuyu2 dan mamai nk cari duit, ini nk laburkn pada Janna yg UNTUNG DATANG SECARA ATAS ANGIN JE…fikir dulu sebelum nk buat.

    4

    0
    • wekkkkkkk says:

      lainlah mcm penceramah2 atau moderator2 yg diberi tanggungjwb dlm sesuatu himpunan, perbahasan, perkhawinan, etc..ini bkn satu ucapan..no limit..ckp je smpai masa habis.

      0

      0
  29. wekkkkkkk says:

    lainlah mcm penceramah2 atau moderator2 yg diberi tanggungjwb dlm sesuatu himpunan, perbahasan, perkhawinan, etc..ini bkn satu ucapan..no limit..ckp je smpai masa habis.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    umur baru 23, mcm2 nak. Mentah lagi ye. Fikir dulu sebelum nk buat kenyataan ini.

    1

    0
  31. Anonymous says:

    LOL yang jadikan issue hanya orang yang iri hati dengan cara dia ‘Janna pendapatan’ yang komen negatif kasi wish free pon takde orang nak hire orang-orang tukang kondem ni. Dah dah la tu tak payah nak pertikaikan cara dia buat duit. Nak dia wish bayar tak nak sudah. Busuk hati betul haha.

    3

    1
  32. amanda says:

    aku tak paham nape org nak marah sangat.. die bukan paksa fans die bayar pun.. die offer kat sape nak je kalo tak nak xyah kan senang.. die pun try by luck je kot sebab die artis.. siap ade orang dah guna servis die pun.. maknenye ade demand la kan.. bak kate org putih, “opportunist” ha gituuu….

    2

    1
  33. Haters says:

    Dia tak paksa. Kalau rasa menghabiskan duit je, atau baik wish sendiri, atau janna nick who?, atau hebat sgt ke wish dari si janna ni? dan apa-apa je perasaan negatif..jangan ambil service dia. Boikot! Kalau kita bayar lepas tu dia datang suprise depan pintu rumah birthday boy/girl sambil bawak kek takpe jugak. heh!

    0

    0
  34. intan says:

    lmbtnye ko berfikir…company lain dah lame buat buat 4 kali setahun…

    1

    0
  35. Kkkk says:

    Dia xpaksa pun wei korang marah sgt kenapa.Tengah hot ni la kena cari duit lebih nanti da xlaku ape nk dkata.hahah.Kalau rasa berbaloi byarla dia kalau rasa xpenting xpyah habis cite

    4

    0
  36. Noname says:

    Kn dia nk beli rumah rm12 juta ke ape ke..
    Elok la fans pakat2 bayorkn
    Klu berlakon dh bnyk saingan..
    Pengacara sengau benor..n x klakar pn..
    Menyanyi kelaut..

    0

    0
  37. Kaknab says:

    Kenapa aku rasa style dia mcm dato vida? Asal boleh buat duit? Tapi saiz badan berbeza la…betis mungkin sama kot.

    0

    0
  38. Janna batak says:

    Retis batak…satgi dah sakit xde job tau plak mengemis minta sumbangan.. bodoh je retis sekor ni..

    0

    0
  39. Mamariam says:

    Dia offer.. Sape nak bayar.. Tak nak sudah..
    Kita duk kecam2 ni ape pun xdapat.. Dosa je dapat.. ???

    0

    0
  40. MAL says:

    Dia tak salah..yg salahnya peminat..kalau tak suka..tak pyh ambik servis tu..mudah jer…tak pyh nk bising2

    0

    0
  41. Anonymous says:

    janna…whats wrong with u?? bakat ada rupa ada…nape jd bengong mcm ni?

    1

    0
  42. Kesiannyaaaaaa says:

    Kalau aku lah…kawan aku suruh janna wish aku, aku mesti marah. Lebih baik rm50 tu buat belanja aku makan or belikan aku prezen. Nak membazir tak bertemlat! Yg kaya jadi semakin kaya nampaknya…

    1

    0
  43. Anonymous says:

    itu hak dia nak wat mcm tu. tp bagi aku, tak mo la wat keje bodoh ni. bayangkan la kalo kita minat sgt kat seseorg artis tu smpai rasa teringin nak mintak dia wish besdey kita, tapi dia mintak rm50. ko rasa layak ke dia diminati..?? sampai hati kan? tanpa peminat siapalah artis…

    2

    0

Leave a Comment

Optional