Written by AbangNara | May 31st, 2018

Dah masuk minggu ke-3 kita berpuasa, tak sabar pula nak menyambut kedatangan Aidilfitri ni.

Antara perkara-perkara wajib yang dilakukan di sepanjang Hari Raya Aidilfitri ialah bersalam-salaman memohon maaf dengan kaum keluarga serta sahabat handai, menjamu selera dengan pelbagai juadah yang terhidang (lemang, rendang, ketupat), pergi ke open house pada hujung minggu dan last but not least, mengambil SELFIE sebanyak yang mungkin untuk dimuatnaik ke media sosial!!!

image

Mira Filzah, kalau selfie, memang cantik

Namun bukanlah mudah untuk mendapatkan gambar selfie yang sempurna. Kadangkala ada yang tertutup matalah, ada yang kulit nampak kusamlah, ada yang makeup dah cairlah, muka nampak penat dan sebagainya.
Sebab itulah sebelum ini kami dah sarankan agar meminum Flavettes Effervescent Glow sepanjang bulan Ramadhan ini untuk menyerlahkan “natural glow” kulit kita. Ni yang nak kena explain sikit pasal Flavettes Efferevescent Glow. Kalau anda nak tahu, ia amat sesuai untuk mereka yang aktif dalam kehidupan seharian tetapi masih mahu menjaga kesihatan dan kecnatikan tubuh badan, lagi-lagi dalam bulan Ramadhan ini. Nak tahu dengan lebih lanjut? Kita baca dulu…

5 tips mudah ini juga boleh dilakukan untuk mendapatkan selfie yang SEMPURNA. Senang je cara-caranya:-

1. Pastikan kamera anda berada di sisi yang tepat

image

Jangan sesekali condongkan arah kamera smartphone anda ke atas sebaiknya arahkan kamera anda kebawah untuk selfie yang lebih natural. Kalau kamera anda berada di sisi yang salah, selfie anda juga tidak akan menyerlahkan kejelitaan anda.

2. Pastikan pencahayaan yang cukup

image

Antara gambar yang jelas dan gambar yang kabur,yang mana akan membuatkan anda tampak lebih menarik? Ha tentulah gambar yang jelas kan? Jadi, cari lokasi atau ruang yang terang untuk berselfie.

Cahaya yang cukup dapat memberi refleksi yang cantik kepada gambar selfie anda! Paling terbiak ialah berselfie di bawah cahaya matahari kerana lebih natural, Jangan lupa untuk pastikan pantulan cahaya berada dihadapan wajah anda dan bukannya di belakang anda.

3. Sudut istimewa anda

image

Setiap orang mempunyai satu sisi/sudut istimewa yang akan membolehkan kita nampak cantik dan sempurna. Sudut ini haruslah dicari dengan kaedah cuba jaya. Mungkin anda boleh dongakkan kepala untuk perlihatkan leher anda yang jinjang atau cuba lentokkan sedikit kepala anda ke kanan. Setelah dijumpai, pastikan anda ingat sudut terbaik untuk wajah ini dan hanya berselfie dengan sudut tersebut!!!

4. Senyum dengan ikhlas

image

Kebiasaannya apabila kita berselfie sudah tentu kita ingin melihatkan kegembiraan dan keterujaan kita menerusi senyuman. Cubalah untuk senyum dengan seikhlas yang mungkin kerana ia akan dapat dirasai oleh mereka yang menatap gambar anda. Kalau anda sejenis yang happy go lucky, boleh cuba memek-memek muka yang lain untuk memberikan kepelbagaian kepada selfie anda. Jelir lidah pun boleh!!!

5. Silangkan kaki anda untuk nampak lebih elegan

image

Tip ini memang selalu digunakan terutamanya kepada mereka yang kurang tinggi. Nak buat macam-mana memang dah tak tinggi, jadi kena la ubah cara kita posing ataupun berhadapan dengan kamera kan?

Kalau anda nak posing dalam posisi duduk pun boleh juga, pastikan bahawa anda duduk menegak dan silalah silangkan kaki anda, terutamanya di bahagian buku lali. Omputeh cakap, illusion gitu.. hehe..

Paling penting sekali, sekali lagi diingatkan untuk anda meminum 1 tablet Flavettes Effervescent Glow setiap hari sepanjang bulan Ramadhan ini untuk mendapatkan kulit wajah yang sempurna dan glowing bak puteri raja ketika berselfie di pagi Hari Raya Aidilfitri kelak. Maklumlah bila berjumpa adik-beradik, saudara-mara, mesti la kena selfie sampai habis battery.

Tambahan lagi, bila tengah panas tu, anda mungkin terdedah kepada sinaran UV, asap, pencemaran dan macam-macam lagi yang mungkin boleh meroskkan kulit wajah anda dalam jangka masa yang panjang.
Takkan kita nak selfie dengan muka kusam monyok je pagi-pagai syawal kan? Ha itulah kepentingan Vitamin C, Vitamin E dan juga Glutathione.

image

Maklumat lanjut layari laman FB Flavettes Malaysia. Selamat mencuba dan selamat berselfie!!!

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

14 responses to Sempurnakan Gaya Selfie Anda Di Pagi Aidilfitri Dengan 5 Tips Mudah Ini

  1. melati says:

    Tgk Katak dua Ekor ni , Mira Filzah & Neelofa trus batal posa aku….sebab kutuk Kimak dua ekor ni…!!!!

    0

    0
    • Minah membawang says:

      Npe ko ktuk mira filzah?tp nmpkla mira tu skg da makin singkat tdg die..kalo dlu mule2 blakon scene pn btdg ttp dpn..skg makin singkat plak nmpknye..jgn ikt jejak lopak udah lerr

      0

      0
      • Anonymous says:

        Silang kaki utk nmpk elegan? Tenat dah masyarakat Msia skrg ..

        5

        0
        • Anonymous says:

          Org yg kerap berselfie ada masaalah jiwa. Tak caya pergi Google. Tak yakin dgn diri harus dipuji dan dpt perhatian. Org yg tinggi self- esteem x minta sipuji. Ramai artis2 sebenarnya ada masaalah jiwa. Sebab tu golongan artis org yg terakhir layak dijadikan contoh…

          5

          0
        • No.4 says:

          Siapa perempuan no.4 tu? Cantik!

          1

          1
    • Anonymous says:

      Mmm..tips utk mereka2 yg mencari perhatian manusia bukan keredhaan Allah. Untuk wanita2 yng mempunyai masaalah self esteem dan attention seeker!

      2

      0
    • kak milah says:

      korang semua ni masih lagi nak fikir hiburan. Tun M tengah bertungkus lumus nak selamatkan negara. apakah tak dak secebis kasih da n sayang dalam diri kita terhadap Tun M. Apa salah tun M. akak hari-hari nangis bila tengok gambar Tun M

      0

      0
  2. wekkkkkkk says:

    KENAPA SKRG LOPAK DUDUK DI BAWAH..BIASANYER DIALAH PLING DI ATAS.
    KO SEDANG MERUNDUM..
    AKUILAH HAKIKATNYER.
    HAHAHA..AKU HAPPY

    1

    0
  3. Laila majnun says:

    siapakah gerangan model di nombor 4 tu: Senyum dengan ikhlassss..

    0

    0
  4. WickEd says:

    No 1 budak Hannah tu kan..cantik acting bagus..mana drama baru ni? Double standard ke drama malaysia ni muka muka tu aja..kasi la chance org baru..

    1

    0
  5. Anonymous says:

    siapa gadis no 4?

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Blog ni byk iklan..semak!!!

    1

    0

Leave a Comment

Optional