Seludup Ayam Proses Dari China Guna Kontena Sayur Brokoli Dirampas, Kes Dalam Siasatan

Trending

Seludup Ayam Proses Dari China Guna Kontena Sayur Brokoli Dirampas, Kes Dalam Siasatan

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengesahkan bahawa pihaknya kini sedang menyiasat kes rampasan ayam proses dari China yang cuba diseludup masuk ke dalam negara ini melalui Pelabuhan Senari, Kuching, Sarawak.

Advertisement

JAKIM menerusi posting di laman Facebooknya menasihati agar pembeli sentiasa berhati-hati dalam memilih produk dan barangan yang hendak dibeli.

Difahamkan, isu tersebut dikemukakan oleh akhbar Kosmo! yang bertarikh 12 Jun 2016 dan menerusi gambar yang dipaparkan, produk tersebut turut didatangkan dengan logo Halal yang dipercayai palsu.

“Pengguna yang dihormati, berita yang dinyatakan di dalam akhbar Kosmo pada 12 Jun 2016 adalah berkaitan rampasan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) terhadap barangan yang cuba diseludup masuk ke negara ini melalui Pelabuhan Senari, Kuching, Sarawak.

“Untuk makluman pengguna, Pihak Jabatan Agama Islam Sarawak (JAISrwk) bersama KDRM dan KPDNKK masih menjalankan siasatan mengenai pihak yang bertanggungjawab membawa masuk produk tersebut untuk tindakan selanjutnya.

“Sehubungan itu, pengguna adalah dinasihatkan agar sentiasa berhati-hati di dalam memilih produk dan barangan yang hendak dibeli.”, tulis JAKIM menerusi posting tersebut.

Laporan Kosmo! itu mendedahkan, Kastam, JAIS Sarawak dan Jabatan Veterinar Sarawak telah menahan sebuah kontena berisi daging ayam proses di Pelabuhan Senari di sini Selalu lalu.

Difahamkan, kontena tersebut diisytiharkan dalam dokumen sebagai sayur brokoli dari China dan bukannya ayam sepertimana yang ditemui.

Laporan itu juga menulis, Jabatan Veterinar telah mengesahkan pihaknya tidak pernah mengeluarkan sebarang permit untuk pembekal mengimport ayam dari China kepada mana-mana syarikat di negeri terbabit.

Susulan kes, satu siasatan sedang dijalankan ke atas sebuah syarikat penyimpanan sejuk beku makanan yang beralamat di Bintulu.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...