Written by Bella | February 26th, 2018

Sejak beberapa hari lalu, filem Badang menjadi bualan ramai. Pada awalnya, mungkin ada yang menyangka filem  ini mungkin mampu mendapat kutipan “box office” kerana menampilkan Datuk Seri Aliff Syukri sebagai hero dan juga Fasha Sandha sebagai heroin.

Walaubagaimanapun, seperti pendapat penggiat seni lain, populariti serta viralnya seseorang itu tidak memberikan jaminan bahawa sesebuah filem itu akan mendapat sambutan.

Mungkin apa yang mereka katakan itu benar apabila filem Badang hanya mampu mengutip sebanyak RM68,816,71 selepas tujuh hari ditayangkan. Untuk pengetahuan anda, kos sebenar untuk menghasilkan filem tersebut ialah RM 2.2 juta.

Aliff dengan yakinnya membuat kenyataan filem lakonannya itu mampu mengalahkan filem antarbangsa Black Panther dan disukai ramai, namun ia hanya mendapat rating 1 bintang di IMDB. Komen yang diberikan mengenai filem tersebut agak teruk dan rata-rata penonton kecewa dengan jalan ceritanya dan skrip.

Bukan niat untuk memalukan ataupun mengkritik filem tempatan tetapi anggaplah segala komen netizen untuk filem Badang adalah satu teguran agar pihak penerbit dapat menghasilkan karya yang lebih menarik minat penonton. Harapnya hero filem tersebut juga tidak mudah berkecil hati.

Sumber Berita : SAYS

40 responses to Selepas Seminggu Ditayangkan, Filem Badang Hanya Mampu Kutip RM69,000

  1. Anonymous says:

    boleh lah beli rumah dato boy iman seketul

    15

    0
  2. mariah says:

    dato aliff as a hero. now that is a no brainer and a big joke! it is a time bomb and everyone kind of expecting this movie is a massive flop. it is not a rocket science, darlingggg!

    14

    1
  3. Tk says:

    Aku tak tenguk filem ni. Baca komen jer. Aku pikir Filem ni klu campur karakter animasi dan buat ala ala magic mcm filem Harry Potter tu boleh jadi ok kut. Kut kut?

    2

    1
  4. Ida says:

    Riak..siapa nk sokong filem ko!!!

    2

    0
  5. nyampah says:

    bagos…kasi sedar sikit. berlagak giler.

    9

    0
  6. Anonymous says:

    Mmg terok…,dpt satu star je drp 10 review nya.

    2

    0
  7. Fidjie says:

    kah kah . jum teman gelak

    1

    0
  8. Anonymous says:

    Lain kali jgn ambik hero heroine yg kuat meroyan kat socmed….

    8

    0
  9. Anonymous says:

    Rakyat Msia geli lagi mrnyampah. Terbukti!!

    5

    0
  10. Rita says:

    Hero ponen..sapa nk tengok bakhang???

    1

    0
  11. Anonymous says:

    terlajak ..FLOP!!

    1

    0
  12. anonymous says:

    hahahahahahahahahahahaahahahahahaah……padan muka bapok

    0

    0
  13. LOLWUT says:

    Teringat pula pada doktor rambut cendawan dulu tu. Dia dengan bangganya berkata filem “2 Alam” dia tu boleh cecah RM40Juta. Hakikatnya dapat RM400,000 sahaja. Tapi masih lagi tinggi kutipannya berbanding filem Badang ni. Mungkin sebab bukan diri dia sendiri yang berlakon dalam filem tersebut. Kalau tidak, pasti melingkup macam “Filem Terhebat 2018” ini juga. Hahah.

    3

    0
  14. Sue says:

    I tgk Facebook promosi filem ni mcm projek @ assignment budak2 uitm yg kat Fakulti prof razak mohaideen tu. Bukan apa terfikir juga – Prof Razak tu Dekan. Dgn tugasnya sbg Dekan mana ada masa & fokus utk dia beri 100% kat filem ni. So x heran kalau most of the execution filem Badang tu dibuat oleh para pelajar Fakulti tu. So bila student yg buat & then expect box-office, xdenye lah. Pastu Cik Badang sendiri keluar statement kata it is better than Black Panther, mmg cari naya lah. Badang jadi badut.

    8

    0
    • sakit mata says:

      Prof ni buat citer dari dulu entah apa2….malu la kalau taraf Prof buat citer low quality macam ni..last2 dpt title baru Prof Kangkung..

      2

      0
  15. Anonymous says:

    Senyum kambing Amyza Adnan dibuatnya. Hari tu masa Amyza Adnan komen kat status sorang pengarah yg cakap filem ni merapu, PA Aliff Syukri tapau AA habis2.. hahaha… ambik kau Aliff Syukri. Modal buat filem tu tak balik

    8

    0
  16. Anonymous says:

    Nak juga tengok tapi ada Fasha Sanda cancel terus

    11

    0
  17. Wakanda says:

    Tak dapat sambutan pun ada jugak kutipan RM 69.000. Siapalah org yg pi nengok filem ni. Fasha Sandha terima tawaran berlakon filem ni mungkin sbb perlukan job jer.

    12

    0
  18. damai says:

    kalau buat cerita animasi, dgn no need uniform mcm badut dan bukan AS jadi heronya, mungkin masih dapat sambutan.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    geli tgok baju badang tu,terbonjol bonjol…

    3

    0
  20. kaklimahwoii says:

    Teringat dalam cerita hantu kak limah, si johan ajak kak limah tgk wayang cerita razak mohaideen. Keciwa betul tgk seorg prof hasil filem x berapa nk dibanggakan. Produce ler filem yg berkualiti bukan kuantiti.

    1

    0
  21. anonymous says:

    taik

    0

    0
  22. Anonymous says:

    filem ni bagus jika mengangkat watak Badang dgn cara yg betul.. btul dri segi penceritaan.. betul dri segi pemilihan pelakon utuk watak utama.. betul dari segi rekaan costum yg mesti dibuat dgn teliti agar nmpk meyakinkan.. pelakon kalau masih baru perlu mendalami seni lakon dan mesti ade preparation mental.. spiritual dan fizikal.. bkn main berlakon camtu je.. berlatih sikit2 dh terus masuk set.. penghayatan watak oleh pelakon yg membawa watak badang dn normal person spt batman dan bruce wayne dimana seorg tpi punya 2 personaliti berbeza perlu pd thp yg tinggi utk lebih realistik. kena ingat cerita adiwira bkn untuk penonton usia muda shj ttpi juga penonton dewasa sbb badang dah lahir sbelum mak ayah kita dilahirkan lagi..

    1

    0
  23. ntahlah says:

    merepek gilerrr kata badang lagi bagus dari black panther? hahahaha shame on you lah dato aliff.. tulah lain kali bagi lah jawapan yang bernas, humble.. ni tak dengan angkuhnya suruh orang appreciate bakatlah apalah. sedih.

    0

    0
  24. shafie says:

    mungkin 99.99% yang komen disini TAK TENGOK PUN cerita ini..mungkin kerana tak suka Dato Alif..sebab itulah komen bersandarkan faktor tak suka filem tersebut dan kritik macam2…. termasuk aku juga yg tak tengok cerita ini.. tapi aku tak tahu nak komen apa… sebab aku bukan pandai sangat bab kritik2 ni,,inilah perasan dan sifat manusia..kalau tak suka kepada sesuatu atau seseorang .. jangan kata taik … bayang orang pun mereka tak suka.. mentaliti orang KITA.

    3

    1
  25. Anonymous says:

    aku ingat prof ni dulu buat filem apa ntah namanya yg erra dgn yusri berlakon jadi budak kolej tu…ada saiful apek berlakon sekali tu…dia gambarkan budak2 kolej/uni mcm budak2 sekolah ingusan…ada lak scene saiful apek basuh baju kat bilik mandi pakai “matric card”. Nk buat lawak pun logik laaa…nmpk mcm budak2 terencat masuk uni plak…

    3

    0
  26. Anonymous says:

    dapat 68K tu pun aku dah terkejut dah. sapa yang menyumbang banyak sangat tuuu

    7

    0
  27. Poppopu says:

    Katun popeye lg budak2 mo tgk..mkn bayam..jd kuat..ada juga pengajaran nya.

    4

    0
  28. mak c kina says:

    yg pegi tgk staf sndr je..dgn student uitm yg buat filem tu

    2

    0
  29. melati says:

    Dr Romzi no 2….(dua Alam).. pasni perniagaan lingkup pastu Senyap……mcm Dr Romzi….wakakaakakkakaaa

    0

    0

Leave a Comment

Optional