Selalu Merungut Ketika Hamil, Wanita Ini Kongsi Apa Yang Allah ‘Balas’ Padanya

Trending

Selalu Merungut Ketika Hamil, Wanita Ini Kongsi Apa Yang Allah ‘Balas’ Padanya

Dikurniakan seorang zuriat yang sihat dan membesar dengan baik merupakan impian setiap pasangan. Mengalami fasa alahan adalah perkara biasa. Mungkin ada juga sesetengah orang tidak mampu melepasi fasa ini dek kerana ketahanan tubuh badan yang tidak kuat.

Advertisement

Sampaikan ada yang merungut dek kerana tidak tahan dengan perubahan yang berlaku pada badan sejak ada ‘orang baru’ dalam badan. Tetapi jangan sampai rungutan itu memakan diri.

Itulah yang dikongsikan oleh seorang netizen di media sosial. Beliau berkongsi sebab mengapa anak syurganya pergi sebelum sempat dia melahirkannya.Baca perkongsian beliau dibawah:

My Second Baby…(Muhammad Bin Ahmad Madzhar)

Stiap kali kaknis jmpa org…rmai yg tnya knapa kaknis pregnant kt aira kaknis x bgtau or war2 kan…kaknis nk bt surprise kan??kaknis pregnant mmg jnis xdk msalah or alah pa2 kot sbb tngk kaknis relax ja xdk update pa2..mcm xdk pa2 tau2 kuar jaaa seketoi Aira.

Kaknis xannounce msa kehamilan ‘Aira Mikayla’ (3rd pregnancy) bkn sbb nk buat surprise ka pa….tp kehamilan kedua kaknis buat kaknis sedar n muhasabah diri.

Hampir 2 taun usaha n menunggu kehamilan ke2…finally Allah dgr n prkenankan doa kaknis alhamdulillah bln ogos tahun lpas positive prgnant,suami pon happy ya amat smpai teqeyak bila tau kaknis prgnant…so bermulalah aktiviti buku merah ulang alik check up…

Sepanjang kehamilan tu ada juga kaknis update kt fb tp mayb ada yg prasan n ada yg xprasan sbb posting kaknis xjelas just hint sj tp update somting yg bunyi dia like “mengeluh n merungut” sbb xsihat,sakit2 bdn,alah pa smua disbbkn pembawakan.

Kehamilan kedua kaknis due dijangka pada bulan puasa lpas..msa tu kaknis suka ckap kt suami n mak “alooo….xsyoq la kena pantang time posa…xleh pkai bju raya la,xleh mkn bnda sdap2…” mmg ayat tu slalu kuar dri mulut kaknis.

Sakit sikit merungut “xsukanya bdn sakit2 mcm ni”…bila muntah2 pon merungut “xsyoqnya muntah2 mcm ni,lece laaa…” time nk kna check up pon merungut “cemuihnya everyweek/month nk kena p sua muka kt misi n doktor”. kira pendek kata apa sj perubahan fizikal or mental msa preggy kaknis keja merungut ja…pemakanan n aktiviti pon xbopa jaga.

Minggu ke minggu berganti2 check up kt kk n swasta..bln pertama alhamdulillah kelibat Muhammad dh mula nmpk…msa tu syoq xtau nk habaq klu bleh nk sruh dia bsaq cpat2…yala kakak pon dh 3taon.

Rindu nk bau baby lg…dlm happy tu pon spanjg proses nk p check up tu pon xhbis2 mulut dok merungut ” rmai org la..xlarat tggu turn la..mcm2 la”. merungut xhbis2 sbb masa ni alah dh mula mai…muntah xkira masa n tmpat…fizikal dh mula berubah…

msuk bln ke2 check up..dktor tnjuk degupan jantung Muhammad…alhamdulillah muhammad sdg membesar. stiap kali scan mesti simpan kertas scan tu wlupun rupa muhammad still lg xnmpk dgn jelas. Kaknis bhagia xsgga la stiap kali bleh scan tp rungutan kt mulut ttap xbrhenti sbb masa ni alah dh makin mnjadi2.

Kehamilan hampir mengenjak msuk bln ke3…time ni kaknis dh mula prasan perubahan fizikal yg kaknis rsa mcm spatutnya ibu2 mengandung rasa dh mula xada…muntah2 pon dh stop tiba2…mkn pon dh lalu sperti biasa…masa ni kaknis try to think positive mayb alah dh habis kot.

Tapi ni 2nd prgnant kaknis mean dh ada pengalaman msa 1st prgnant so serba ckit hat negative mai jgk…then mlm tu mula sakit2 pinggang kaleh kok nu xkna kok ni xkna…xsnang dduk esok tu p klinik check up…2x dktor scan.

1st scan mcm biasa masa tu kaknis nmpk muka dktor mcm ada somting xkna,kaknis dh mula berdebar tp still positifkan diri…doktor ckap xnmpk kelibat ‘muhammad’..then dktor nk cek skali lg kali ni scan direct ke dlm…masa ni mata kaknis dh mula berkaca mayb instinct ibu dh bleh rsa.

After scan doktor ckap ‘muhammad’ mengecut n xmembesar..heart beat dh stop….masa ni Allah sj yg tau perasaan kecewa kaknis…msa dlm bilik doktor still hidden prasaan tu,msa brjalan p kt kreta air mata dh bertakung dok cover lg,msuk2 ja dlm kreta kaknis n suami mmg xptus air mata.

Sampai ja rumah kaknis dduk smbil belek buku merah muhammad dgn air mata bersimbah…masa ni bru kaknis sedar rupanya skali lg Allah dgr ‘rungutan’ kaknis dan Allah perkenankan agar kaknis dh ‘tak muntah2 lg,xsakit2 bdn lg,xprlu ulang alik n tggu turn check up dh,bleh pkai baju raya n mkn sdap2 time raya nnt’.

Masa ni kaknis sedar sebelum kaknis kecewa dgn pemergian muhammad mayb muhammad lbih awal kecewa dgn ‘rungutan’ kaknis spanjang kehadiran dia dlm rahim kaknis mungkin sbb tu la dia pi….time dia xdak kita sgguh2 nak n mintk,bila dia ada kita merungut plak..Allahu.

Masa ni kaknis sgguh2 mntk ampun n doa kt Allah supaya masih ada zuriat lg buat kaknis dan suami…
Dan ternyata Allah itu Maha Pengampun…bln12 kaknis positif pregnant lg utk kali yg ke3..syukur masih diberi peluang…masa ni kaknis jaga hati,percakapan n perbuatan kaknis.

Setiap yg happen spanjg kehamilan kaknis say syukur sbb kaknis xmau Allah tarik skali lg…n kaknis tau smua tu happen tnda anak kaknis tgh sihat n sdg membesar didlm n smua tu jgk sbenarnya satu nikmat sbb time preggy sj kita bleh merasa smua tu.

After 9bln sure kita akan rindu blik smua moment2 tu…n msa ni jgk kaknis ambil keputusan utk xannounce dlm ni sbb dlm msa yg sma nk jgk jaga hati rakan2 dlm ni yg belum ada zuriat. Tunggu dh selamat bersalin ja baru kaknis nk share…n now syukur hari ni umur Aira Mikayla dh genap 2bulan 1hari.

#al-fatihah
#Muhammad
#AnakSyurgaUmmiBaba
#KataKataItuSatuDoa
#JanganMengeluhJanganMerungut
#HargaiSelagiAda

Sumber: Anis Atokman

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...