Sedia maklum, hari ini tular di platform media sosial memaparkan tiga orang remaja berbangsa Cina mempersendakan amalan bersedekah dengan hanya memberikan sisa tulang ayam yang dimakan kepada orang miskin.
“Selepas ini, meminta maaf, selesai”
Bukan hanya membuat netizen marah tetapi pendakwah bebas, Firdaus Wong turut meluahkan rasa kesal dengan tindakan tiga remaja itu.
Menurut pendakwah itu, dia pasti individu-individu itu akan memohon maaf dan masalah terus selesai tanpa ada sebarang tindakan dilakukan.
View this post on Instagram
Dalam pada masa yang sama, Firdaus juga meluahkan rasa syukur agama Islam tidak mengajar umatnya untuk memandang rendah kepada orang miskin.
Salah guna akal fikiran yang diberikan Allah
Islam mengajarkan umatnya untuk membantu orang miskin. Ini hanya kebiadapan 3 remaja ini bukan keseluruhan kaum Cina.
Firdaus Wong juga berkata perkara ini berlaku kerana remaja-remaja itu tidak menggunakan akal yang sudah dikurniakan hanya kerana mahu melakukan konten di platform media sosial.