Written by AbangNara | August 26th, 2014

Tuntutan muta’ah sebanyak RM300,000 yang difailkan oleh Rita Rudaini terhadap bekas suaminya, Aidil Zafuan semalam memang mengejutkan orang ramai. Ada yang memandang serong terhadap Rita dan menganggap pelakon ini ‘gila duit’ dan mahu memerah bekas suaminya habis-habisan. Namun ada juga yang menyokong tindakan Rita dan menganggap tindakan tersebut adalah wajar kerana ia membela hak kaum wanita.

rita rudaini

Tampil menerusi Harian Metro hari ini, Rita Rudaini memberi justifikasi atas tuntutan muta’ahnya itu. Kata Rita:-

Saya bukan nak ambil duit orang, tapi menuntut hak sebagai wanita teraniaya. Bayangkan saja aib dan reputasi saya yang teralar disebabkan masalah rumah tangga. Kalau diikutkan, jumlah yang saya tuntut itu tak setimpak pun dengan penderitaan yang saya dan anak-anak alami.

Cukuplah saya katakan tuntutan muta’ah itu bertujuan sebagai pembelaan hak sebagai wanita atas tindakan bekas suami saya. Saya dengar banyak kali orang bercakap dan tuduh saya gila duit. Kalau saya gila duit, saya takkan berkahwin dengan pemain bola sepak.

Lebih baik saya berkahwin dengan Tan Sri atau VIP saja tapi saya bukan begitu. Saya tuntut duit itu sebagai pembelaan hak saya dan anak-anak. Jangan ingat wanita seperti saya sampah. Bila tak nak dibuang begitu saja. Saya harap tuntutan hak ini akan menjadi panduan dan membuka mata wanita yang senasib saya di luar sana.

rita

Semangat Abang Nara membaca kata-kata Rita Rudaini. Sememangnya ramai wanita di luar sana yang mengalami nasib serupa dengan Rita namun takut untuk membela diri mereka. Semoga ini akan menjadi pembakar semangat. Semoga Rita beroleh kemenangan yang dikehendaki. Sama-samalah kita nantikan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

48 responses to Saya Tuntuk Hak Sebagai Wanita Teraniaya, Bukan Gila Duit – Rita Rudaini

  1. abc says:

    sy sokong k.rita,,,,lelaki jgn pnd buat ank jer,,jg ank x reti,,,booooo la aidil zafuan!!!!

    0

    0
    • peeiiii says:

      btul tu…kalu gila duit xkahwin dgn pemain bola malaysia….kejar bola mcm berat teloq je

      0

      0
  2. bella says:

    Bagus akak.. bertindak utk keadilan diri dan anak2.

    org ramai hanya pandai melihat dan mengkritik je.. kerna mrk xberada pd situasi akak.

    0

    0
  3. mama gangnam says:

    semoga dipermudahkan urusan Rita dlm menuntut hak & Aidil dlm memberi hak yg sewajarnya….
    itu pentingnya kursus perkahwinan….agar kita tahu tanggungjawab masing2 dan hak masing2 seandainya ditakdirkan perkahwinan tidak berpanjangan….apa yg penting, utamakan hak anak2….

    sy mengharapkan yg terbaik buat mereka dan semoga isu tuntutan nafkah ank2 selesai segera & tidak berpanjangan hgga 3 4 thun lg…..kasihan pd ank2 yg masih kecil….

    0

    0
  4. tanye je.. says:

    btul ke lawyer rita ni gune ‘ilmu’ then pihak lwn x boleh nk lwn hujah?..

    0

    0
    • Anon says:

      ye dia guna ilmu undang2 yg dia ada selain itu dia juga berdoa kpda tuhan agar semuanya berjalan lancar utk membela nasib wanita ini dan anak2nya.

      0

      0
    • der says:

      pihak lawan sebenarnya tak koser nak mewakili si jantan dayus itu.tapi demi duit iyakan saja. maka timbullah pelbagai alasan yg diberikan.

      0

      0
    • tamparan wanita says:

      Doa org yg teraniaya ni makbul!

      0

      0
  5. hey hey hey! says:

    Rita bila nak pakai tudung bebetul? Tengok tiap kali naik court cantik je pakainya. Nak lilit setail2 pun pandai, kalah aku ni haa

    Manalah tau pas pakai tudung rezeki lagi bertambah (as in your tuntutan, bkn setakat job aje)

    0

    0
    • periuk nasi says:

      Bangang lari dari tajuk!

      0

      0
      • Azwana Ali berselfie mulia says:

        ishhh mmg tersasar dari tajuk nih rey rey rey oiii ko nak suh org pakai tudung betul2 baik suh nenek ko akai tudung bawal tuh jekkkk org sibuk nak melahar aidil dia sibuk komen pasal tudung pulak

        0

        0
  6. sotong hitam says:

    kenapelah bekas lakinye RR ni tak gentleman…bayarlah ape yg perlu, ni bukan aper tapi tanggung jawab, kalau aku jadi bini baru die aku pun naik seram…sape tahu kot2 jodoh tk panjang, gigit jari nanti jadinye!!!

    0

    0
  7. skudiver88 says:

    tuntut jgn xtuntut.aidil tu pn mampu nk bg duit sebanyak tu.bkn sesape pn.darah daging dia gak.klu aidil xstuju, biar mahkamah yg tntukan.janji rita mmg ade hak untuk menuntut.

    0

    0
  8. macho says:

    Puuuiiiiiii…… sudah2 la rita ooiii…

    0

    0
    • sukati aku le nk komen apa pon says:

      mesti ko ni sekaum dgn x laki rita kn…
      mmm….
      xpon ko ni x laki rita

      0

      0
  9. Anonymous says:

    memg la ko kata x gila duit rita oiiii…tpi bila ko wat mcm ni nmpk sgt y ko busuk hati n mcm masih berdendam…lagi2 skg zarema dh mengandung..ko lagi meroyan…aku naik muak n menyampah klau dgr cite pasai rita ni…dlu kesian…skg meluattttttttttttttttttttttttttttttt

    0

    0
    • MyNameIs says:

      Memang lah kamu menyampah sebab kamu x ada dlm situasi beliau . cuba kalau kamu yang ada dlm situasi beliau . Tak libang libu dibuatnya

      0

      0
    • shh says:

      Kalau aku kt tempat dia pun aku berdendam. Time dia pregnant aidil layan dia mcm sampah. Bila bini baru tatang bukan main tp hak anak2 xnak bayar!!Kalau kau kena kt batang hidung sendiri baru kau tau kot. Jgn riak takut kena kt muka sendiri. Doakan je yg terbaik.

      0

      0
    • Anon says:

      tu saja caranya nk mengajar lelaki mcm Aidil tu..pong pang sana sini gaji puluhan ribu tp anak2 diabaikan. rita bkn busuk hati tp dia tuntut apa yg sepatutnya, bukannya laki dia tu miskin sgt, klu miskin xla mampu berbini baru, mjlis gah siap honeymoon krabi bagai.

      0

      0
    • akulahperempuanittew says:

      kalo dia berdendam apa masalah kor???? takde hallah kor meluat kat rita pun aihhh, bukan kor yg bagi dia dan anak2 dia makan punnn!!! kalo kor meluat mcm mana pun ada orang kesaaaahhh??? Go Rita Go!!! Fight for your right!!!

      0

      0
    • FAHAM HAK SEBAGAI WANITA says:

      klu ko ni perempuan, aku harap ko insaf la..cuba letakkan diri di situasi RR..x pun, aku doakan ko akan berada di situasi RR pada suatu hari nnt. Masa tu baru la boleh tau. ko meroyan x dapat x-laki mcm Aidil tu.

      Tp klu ko lelaki, ko cuba la letak mak ko di tempat RR. Pastu letakkan bapa ko ditempat Aidil. Aku nk tgk, ko meroyan x klu bapa ko buat mak ko mcm Aidil buat Rita?

      0

      0
  10. kaya rita pasni… rezeki anak2 kalau dpt

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Wanita patut mempelajari undang2…jangan mudah diperdaya oleh lelaki

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Semuga rita berjaya….sy pernah lalui perkara mcm ni…apa yg kita buat demi anak2…penderitaan yg dilalui tidak boleh dibeli dgn duit ringgit…kpd yg x pernah lalui anda boleh la kata apa saja….saya doakan rita dan anak2….

    0

    0
  13. Ria says:

    Kesiannnnn…..kesiannnnn…..kesiannnnnn… kaut jgn tak kaut……lepas ni kita tengok apa lagi strategi Retis Royan (RR) ni….btw all the best

    0

    0
  14. sokong rita says:

    Go Rita Go!!!!! Jgn jadi lembik mcm setengah orang!!!xde usaha tapi hanya tau mengata

    0

    0
    • dean94 says:

      abang nara, rita tue dah bertudung, nape abang post pic die yang free hair lg. tue.. i dont think it is an appropriate thing to do. peace!

      0

      0
  15. PukimakPalingHanyirUtaraTanahAir says:

    pukimaknisebatduikanakjenakbealanjadiajoli2kenaangkutjantansanasini.sapotakkenaipukiutaranidarirazakmohaideenkerosyamnorsumedahrasapukidia…haktuiiiiiihhhbodo2pompuanutaraney.bangsat

    0

    0
    • efy says:

      Feel sorry for you, seriously??
      Lantang sungguh mulut tu berkata, if you’re a guy… berdoalah jangan terkena pada adik/ kakak perempuan/ anak you. If you’re a girl (sorry maybe you’re not a woman yet) berdoalah perkara yang sama tak terjadi pada you.

      Sama2 jadikan iktibar

      0

      0
      • LubangFarajPalingMahai says:

        dah kena la cakap. betina kedah perlis mmg mcm ni la. buat anak sebab nk duit ja. dpt anak mintak cerai pastu mkn duit nafkah. janda aku sebat duit bkn bg anakpun, mkn pun tk cukup anak2 aku. instead dia buat kereta enjoy xpdc sana sini sambil bela anakikan kki dadah. ko hado? puki yg tu pun juling mcm betina rr ni jugak..

        0

        0
        • liza says:

          habis 2 kalo janda ko buat mcm 2 kenape yg ko x bela jew anak2 ko…. lagi senang merungut jew pandai buatnye tidak….

          0

          0
    • faham hak wanita says:

      Astaghfirullahaladzim…mengucap bebanyak..takut nnt x dpt nak cari RR kat ‘sana’ untuk minta maaf atas tuduhan yg keterlaluan….jgn pula hukum karma terkena pada diri sendiri…

      0

      0
  16. wiwit says:

    thumbs up utk rita…moga wanita diluar sn jadikan panduan dan pengajaran..

    0

    0
  17. Go Rita says:

    Rita dan exhub dia mmg couple yg sgt sweet dahulu, tapi sbb tiada restu family exhub dia n sbb c mona fendi (zz) tu la hubungan jadi makin teruk..kesian anak2 mereka.
    kalau la diputar kan masa tu balik…c aidil tu jadi la laki brtnggjwb dan c zz tu jgn wujud la

    0

    0
  18. Mint Saiee says:

    tak kaya mana pun kalau dap at 300k tu…cayalah…tak tahu cukup tak tu nanti untuk education anak anak dia…jgn cakap rita bolehkaya dgn duit tu…i rasa hasil belakun dia tu pun boleh buat dia kaya kalau dia pandai invest. i support you rita.

    0

    0
  19. Lara says:

    Aidil duk pi umrah tu semua pun tak terbuka lagi pintu hati dia untuk jalankan tanggungjawap terhadap anak2. Nak kena banyakkan doa cerahkan hati ni. For Rita, u go girl!!! We all sokong u.

    0

    0
  20. cik pon says:

    setakat RM300 ribu apa ada sekrg…seriously..bukan lah aku sokong sbb aku ni pompuan….tp aku sokong sbb aku tak rasa si Rita ni tak boleh bertolak ansur pun…ni aidil byk sgt konar baring dia sana sini…tp dgn bini baru bkn main lagi….so what?…aidil deserve to be treat like this! lenkali nak share bahagia2 tu pikir sikit lah…

    0

    0
  21. Anonymous says:

    6 sifat wanita yang tidak layak dikahwini. (Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki)

    Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : “Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah”.

    Utk penjelasan lanjut, cari yaa… Panjang sgt penerangan yg diberi…

    0

    0
  22. ADIL says:

    Dah x ko tu otak, telinga, perasaan kematu dan tuli, cakap yang patut-patut sahaja lah tak perlulah tak habis2 nak buka semua cerita buruk dia. Sudah-sudahlah. Apa yang dia buat biarlah Allah sahaja yang mengadili dan memberikannya pengajaran.

    0

    0
  23. slay says:

    rita jom main buaian…masa main buai tu duit i banyak dalam poket berterabur kat bawah dan u kutip ye hahhaah

    0

    0
  24. […] Saya Tuntuk Hak Sebagai Wanita Teraniaya, Bukan Gila Duit – Rita Rudaini (37) […]

    0

    0
  25. nabilah says:

    u go kak rita,guys nowadays dont really know how to do their responsibilities properly.
    fight for your rights if you dont fight for it who will kan?

    0

    0
  26. lagubestbest says:

    Biasalah bila bercerai semua keburukan digali balik, semua rasa nak tuntut. Selesaikanlah dengan cepat. Gosip rita & aidil ni lumrah dalam perceraian ramai orang. Cuma rita jela naik nama sebab dia artis. Xde apa yang pelik pun.

    0

    0
  27. sokong ritq says:

    kalu bende ni jd kt korang (perempuan)..mesti korang akan rasa apa yg rita ni rasa….cuma beza skang…dye artis,,”public pigure”…cerita dye smua orang nk tau…semua orang kisah…kita hanya memerhati…tumpang simpati if dye betul2 teraniaya,,kalau dye tipu…itu urusan dye dengan ALLAH..,kita doakan yg terbaik buat dorang..jgn nk ckp bosan dgn cerita dye la..apa la…kalau xnak tau kisah dye,,just ignore..senang je kan…semoga rita kuatkan semangat..demi anak2…

    0

    0
  28. Oppss.. says:

    Pengajaran buat lelaki diluar sana..

    0

    0
  29. rozie says:

    Rita, memang betul tindakan awak tu, akak sokong memandang dia ada anak dgn awak, jadi dia jgn fikir boleh lepas tangan gitu je. Kalau ddunia dia nak lepaskan diri tapi di akhirat? jgn bg peluang pada lelaki jenis mcm ni, tak bertanggung jawab, nak seronok je. akak sentiasa mengikuti perkembangan Rita, tabahkan hati dek, lawan sampai keMahkamah, biar sampai dia mengalah. Apa pun akak minat sangat dgn Rita

    0

    0
  30. ntah apa apa says:

    rita layak tuntut hak die dan anak2…. tp xsemua ibu2 tunggal di luar sane snggup buat sbb ad msalah kewangan… especially aku… itu hak die ngan Allah lh… selagi mampu untuk lawan lawanlh rita… sy sokong awak..

    0

    0