Written by Bella | January 10th, 2018

Beberapa hari lepas, pelakon Iqram Dinzly mencetuskan kontroversi lagi apabila menggelar Nabi Muhammad S.A.W dengan istilah “Che Mat”.  Kata-kata  Iqram itu mendapat perhatian seorang penceramah bebas yang meminta agar ahli agama dan JAKIM mengambil tindakan terhadap Iqram yang sudah melampaui batas menghina Rasulullah.

Walaubagaimanapun, Iqram sudah tampil memohon maaf secara terbuka dan mengakui beliau tersasul serta tidak sedar dengan percakapannya itu.

Terbaru, rakan baik Iqram iaitu Johan As’ari menerusi akaun Instagramnya meluahkan rasa terkilan serta tidak redha dengan penceramah bebas berkenaan yang menuduh Iqram berdasarkan khabar angin ataupun fitnah. Johan mengajak individu tersebut untuk bersemuka dengannya.

Terdahulu, Iqram menerusi rancangan Melodi ketika ditanya mengenai siapakah gurunya memberitahu salah seorang guru beliau adalah “Che Mat “ merujuk kepada Nabi Muhammad S.A.W.  Netizen berang dengan kata-kata Iqram kerana tidak menghormati Rasulullah dan seorang Ustaz juga mempersoalkan mengapa Iqram boleh berkata begitu dalam program yang ditonton oleh masyarakat serta menggelarnya “sampah”.

75 responses to Saya Tidak Redha Dengan Cara Ustaz Tegur Iqram Isu “Che Mat” – Johan As’ari

  1. avinash says:

    dah kenapa zaman sekarang ni ustaz plak kena p jumpa artis. ko yang tak puas hati dengan ustaz tu, ko la yang gi jumpa. yang netizen pun tak payah ah ambik peduli dengan iqram ni. dia kata dia ok, dia buat kecoh sebab nak buat uji kaji, nak menguji netizen. since dia cakap macam tu, biar je la kat dia nak buat aksi apa pun. sampai bila nak kena main dengan artis. tak cukup lagi ka kena main dengan nabila hari tu

    108

    2
    • Miss Unibes says:

      JA ni tiba2 “mat over” dah kenapa? ID relax je. Kau yg lebih2. Kau lah yg pegi jumpa ustaz keras tu. Konon lebih kenal ID hingga ke tulang2 badan ID. Kau kira ‘barisan depan’ ID lah konon. Kalau ada org ‘serang’ ID, kena berdepan dgn kau dulu lah ye. KONON! Cakap pasal redho lah sgt. Kena mintak redho kau ke?

      52

      0
      • Jemah says:

        org waras pergi ke… ustaz.
        org yg x berapa waras pergi ke…melodi.

        45

        0
        • Anonymous says:

          ya, nampak sangat attention seeker. melodi kemain ko gigih..suruh jumpa ustaz kecut telur2 habis…

          24

          0
        • ustaz says:

          dua2 ni patut di ruqyah kan saja…ada benda dlm badan niiii….

          14

          0
        • sekadar memberitahu says:

          ustaz nak berjumpa sebab nak “scan” badan dia. korang pun boleh pergi scan kat darussyifa. kat puchong ada, kampung baru dan juga bangi serta kapar. mana tahu kot2 ada benda “menumpang”…sebab perangai pelik mcm ni selalunya ada menatang tu dlm badan…

          16

          0
        • Anonymous says:

          kahkahkahkahkah ko pulak yang nak lebih2 tak redha..ini memang kelako nakharammmmmmm punye lawak

          21

          -1
        • cissss says:

          alahaiii..nak dibelai-belai pulok doh. ini semua geng anak manja.
          korang layak pergi join geng sajat je. grow up la pleasee…..be a man for once!!!

          12

          0
        • Anonymous says:

          BILA LELAKI KURANG KETAHANAN MENTAL !!! :(:(:(

          7

          0
      • T says:

        Aku tengok Johan ni pon dh lain macam hah..tersampuk gak ke pe

        20

        0
        • Anonymous says:

          dengar kata diaorang ni dulu berguru….entah apa ilmu terambil aku pun x pasti. sebab tu ustaz nk campur tangan. nampk pelik semacam…jangan sampai bunuh org sudah…

          20

          0
        • FED UP DAH I says:

          YE KE…NI SEMUA DAHAKAN PERHATIAN. MASING2 DAH SENDU. CONTOH AZWAN ALI. BILA JOB XDE….MULA LA BUAT KERJA2 MEREPEK CARI PERHATIAN. PELAKON LAH KATAKAN….

          11

          0
      • Anyn says:

        Johan… Berlakon pun sendu… Buat statement pun sendu… Boleh dah nak bersara jangan keluar dah blog gosip.. Tv… Semua…

        6

        0
    • Anonymous says:

      inilah puak2 yg berguru…menuntut tapi tak habis. akhirnya…semua nmpk terpesong x betul.

      16

      0
      • akim says:

        aku pun rasa diaorang ni ada mgambil “ilmu”….sebab tu ustaz nk jumpa.
        org2 alim warak boleh tahu….dpt hidu.

        17

        0
      • pencinta kucing says:

        johan ni pun 2×5….ustaz2 ada masa ke nak belai-belai korang mcm kucing. ustaz cakap memang lepas…zassssss…ke ulut hati. kalau berlembut…sampai bila pun xkan berubah la bro. ko ingat ikram tu kucing siam ke?

        22

        0
        • Anonymous says:

          macam pondan sekor2…tagih perhatian. eeee….semak!

          10

          0
        • kiah says:

          ustaz yang comment pun so called ustaz. takde siapa yang iktiraf.. Orang melayu memang macam tu nampak alim je dipanggil ustaz.. sebab tu banyak ustaz yang merogol, makan rasuah semua ustaz tahi kucing

          0

          3
    • Anonymous says:

      tulaa aku da ckp kan, ignore kan aje artis2 yg attention seeker ni, cthnye iqram dinzly, sharifah sakinah, fatiya latiff, ni skrg ni johan asaari ni plak nak tumpang sekaki, ko ni dahla dr zaman ko berfoya2 dgn artis2 pompuan dlu dah aku menyampah, ni ko acting soft spoken plak eh, ehhh meluat lahhh, zed zaidi ko tolong banned je artis2 ni sume wat semak industri je. kite nak artis yg positif je.

      9

      0
    • annone says:

      Harap semua org jgn komen apa2 dah. Family dia ni x rasa nk buat apa2 tindakan rawatan ke? Siblings? Makbpak sedara sepupu. Klu iqram ni abg adik aku, dah lama kena ruqyah
      Jgn biarkan dia memalukan diri sendri, kwluarga n keturunan (bini , anak, mertua , ipar klu ada nnt) lg bertambah fitnah n aib

      4

      0
  2. benci orang hipokrit says:

    JA ni bukan dia yang kena tegur, apa hal pulak nak kata tak redha. Teguran terhadap ID, kau sebagai kawan rapat kononnya, tegur la kawan kau tu. Nasihatkan dia kalau dia macam dah tersasar. Itulah gunanya kawan baik. Bukan sibuk nak kecam orang lain.

    27

    0
    • engkau laksana bulan says:

      P. Ramlee, Said Effendi, Ahmad Jais, M. Mashabi, THE BEST!?

      0

      0
    • Anonymous says:

      agree…dah buat perangai gila isim….bila kena kecam tahu pulak nk sentap bagai. makin dilayan makin semua habis sakit otak…

      8

      0
  3. Anonymous says:

    diamlah kau! nk tumpang glemer pun takyah sampai org meluat ar

    12

    0
  4. titah says:

    dia ni pun macam tak betul je

    13

    0
  5. insan biasa says:

    itu baru teguran dari ustad pun dah xredha…belum lagi teguran daripada ALLAH SWT, berterima kasih la kepada ustad atau mufti tersebut yang membuat teguran dan berlapang dada lah menerima teguran itu walaupun ianya pahit untuk ditelan kerana sahabat anda telah pun melakukan kekhilafan. Ilmu agama yang penuh didada bukan jaminan untuk anda menentukan baik buruk teguran seseoran. Wallahualam

    35

    0
  6. johan poyo says:

    bila JA dah rasa ilmu penuh didada..merendah diri dan terima teguran kn lebih bagus..ustaz tegur demi kebaikan..yg ko nak redha tak redha tu kenapa.?

    20

    0
  7. Anonymous says:

    Retis taraf ulama besar ni perlu di hormati cakapnya…….. kalau tidak tahulah akibatnya ..dia x redha tu… pelakon tetap betlakun… senang je apa2 peogram klu x suka kita diam2 je boikot

    7

    0
  8. Akak Peah says:

    Bila dah x releven lagi dlm industri, perlulah cari jln nk up diri..princhiqiqiqi..johan asari..patiya latip..dira abu zahar..

    6

    0
  9. lee says:

    Dunia akhir zaman………

    0

    0
  10. lie says:

    Dunia akhir zaman…….

    0

    0
  11. better pencen says:

    aku harap mereka berdua (iqram dan johan) boleh berundur dari dunia seni. Tiada sumbangan membina untuk industri…bakat lakonan sudah tidak memikat…jangan mengaku kalian adalah selebiriti kerana cukup malu ada artis (artis ke??!!) seperti ini!!!!

    10

    0
  12. Anonymous says:

    ekeleh br g bljr kat pakistan dh pandai nk melawan mufti n ustaz…ilmu br sejemput dh berlagak…..mmg ptt pn ustaz tu tegur….kwn ko tu y gile….

    9

    0
  13. Bedah says:

    dua2 ekor ni patut jumpa ustaz…azan dan baca ruqyah ke telinga masing2….

    10

    0
  14. Sambal belacan says:

    Sebaik-baiknya kau ambil pengajaran dr apa yg jadi pada kawan kau. Org tegur pun bersebab, bukan saja2.

    4

    0
  15. Anonymous says:

    tujuan ustaz nk jumpa nk buang benda dlm badan tu la…..
    knp takut?

    6

    0
  16. yanyan says:

    wey johan ko cakap tak redha seolah2 ko ni xmenghormati ulamak! lepas tu nk suroh ustaz tu plak sembah pegi carik ko..lu igt lu ni sape!!

    6

    0
  17. Anonymous says:

    ustad tu tegur..nak jumpa nak buang benda dalam badan ko tu. selagi tak buang selagi tu ko akan gila isim…

    3

    0
  18. Anonymous says:

    aku rase JA ni maksudkan nk tegur bukan cara mengaibkan.. dtg kenal siapa ikram tegur kt telinga cara elok2… dah lah ikram perangai mcm tu dah minta maaf pun.. dtg pulak ustaz ni tegur cara lantang kasi sume org tahu tahap agama ustaz ni level langit ke 7 sambil tegur sambil kumpul followers.. sbb tuh JA tak redha…

    2

    14
    • Anonymous says:

      Bila ditegur kena sembunyi2 xleh aibkan org bagai.
      Tp kalo sikap yg buruk tu kita pamer merata2, perangai x macam org siuman yg tu xpe plak?
      Dah ko menjemput kan, org bg lah… Teringin sgt perhatian mendapatlah, dah malu sendiri pandai plak suh tegur elok2. Puuiiiiii

      4

      0
  19. bekas pak silat says:

    sebab tu jgn berguru sebarangan. ko ingat semua dzikir2 tu bagus ke? lagi memanggil benda2 tu dtg ada la.

    5

    1
  20. adelia says:

    ustaz pun boleh tego janna nick & Fattah amin ttg bukan muhrim tapi siap berdukung dlm coffee prince.

    0

    2
  21. izara says:

    ustaz boleh scan neelofa…sampai skrg x kawin2.

    3

    1
  22. Anonymous says:

    ni semua spoil brat.
    jantan tapi mcm takde telor!!!

    2

    0
  23. Anonymous says:

    johan ko ni bajet bagus redha x redha kenapa…..ko pi india tu ikut ajaran teroris ke boleh terima orang rendahkan nabi dari rendahkan retis….

    4

    0
  24. Anonymous says:

    HENTI KAN LAH DRAMA2 BODOH KORANG NI WEY.
    BUAT ORG GELAK JE….

    6

    0
  25. Anonymous says:

    dah la tu…bosan lah!!!

    2

    0
  26. lelah dah aku says:

    pelakon2 lelaki skrg perangai kalah pompuan.
    hentikan lah kerja2 bodoh ni sume….nmpk sgt tiada ketahanan mental.

    3

    0
  27. Siti Kassem says:

    hey, org dah muah la drama2 korang. stop it larrrrr….

    2

    0
  28. Anonymous says:

    tak redha? kisah si tanggang ker?

    0

    1
  29. kiah says:

    ko pon sama lah mereng ,berlakun pun tak baguih mana menyemak je kau takat drama tv b rated lepaih la sama mcm si gila tu

    2

    0
  30. suhaimah 58 says:

    x faham tang mana ID x sengaja tp ni mcm ucapan yg biasa disebut, nabi kita kot … bukan mmg kita sebut/selawat hari2 nama penuhnya?? adoiiii #pepuntakboleh

    6

    0
  31. Anonymous says:

    ketam berjumpa ketam…
    punah la harapan.

    4

    0
  32. Anonymous says:

    Berlagak. Padahal diorang cam taik je. Dahlah drama lakonan diorang semua macam byk kumnahan dan sampah. Lagi nak tunjuk diorang power konon.

    2

    0
  33. anonymous says:

    alah yg si iqram mencarut2 tu ape bende!! org tak boleh tegur lgsg ke?? die je boleh mencarut maki hamun, orang lain cakap sikit tak boleh. Naik lemak si iqram ni! Attention seeker!! Rasa diri dia yg paling beragama sampai mencarut maki hamun org semua x berdosa. Org lain bukak mulut sikit terus berdosa. dah melampau dia ni

    2

    0
  34. Anonymous says:

    jangan tegur retis2..mereka lebih tahu segalanya…
    hahahaha

    2

    0
  35. Anonymous says:

    diaorang ni dah kenapa? sampai ustaz pun dipersalahkan? korang betul sangat ke? tak mahu kena kecam buat la perangai elok2 sikit…
    bodoh!

    1

    0
  36. Cit porah says:

    ID & JA #silameninggal #sampah

    1

    0
  37. Anonymous says:

    Acacah2 poyo mamat nie.semak je hal orang.Acacah bagus la kunun,

    1

    0
  38. iqram gile says:

    ko bgs sgt ke nk ajak ustaz tu berjumpe……………..

    1

    0
  39. tipahhhh says:

    Ko dgn boleh pegi jalan dgn ko punya “REDHO” tuuuu.. Terang2 benda xbetul nak bekap xtentu hala kenapa??

    1

    0
  40. rianda says:

    soalannya : siapa kau utk redha ke tak? *laughing my ass off

    2

    0
  41. liyana says:

    Sapa la Johan ni nak redha tak redha…
    Haih…

    2

    0
  42. mak cute says:

    tumpang glamer ke johan oiiii…tau la dah sendu…ko lak lbh2 x redo…ustaz tu bkn tegur ko pun…lawak la ko ni…silap2 ko yg mental kot…

    2

    0
  43. auwww says:

    aku taktau la nape aku tgk muka si iqram ni menyeramkan je… hurmmmmm

    3

    0
  44. Anonymous says:

    aku tak redha uolssss
    #jgnkecamaku

    1

    0
  45. Anonymous says:

    Johan…ko ni bangang tahap antartik. Kepala tengkorak ko. Moron. Ass hole

    1

    0